Sfaturi pentru biserică

Capitolul 25

Căminul creștin

[AUDIO]

În alegerea așezării locuinței, Dumnezeu dorește ca noi să avem în vedere, înainte de toate, influențele morale și religioase, care vor fi în jurul nostru și al familiilor noastre.

Când se caută un loc pentru așezarea casei, fie ca acest scop să călăuzească alegerea. Nu vă lăsați stăpâniți de dorința după bogății, modă sau de obiceiurile din societate. Aveți în vedere ceea ce tinde cel mai mult spre simplitate, curăție, sănătate și este de adevărată valoare.

În loc să locuiești undeva, unde poate fi văzută doar lucrarea omului, unde ceea ce se vede și ce se aude ispitește la rău, unde agitația și larma aduc oboseală și frământare, duceți-vă acolo unde puteți privi lucrările lui Dumnezeu. Găsiți-vă odihna spiritului în frumusețea, liniștea și pacea naturii. Lăsați ochii să poată poposi asupra câmpurilor verzi, a crângurilor i a dealurilor. Priviți cerul albastru, neînnegurat de praful și fumul orașelor și respirați aerul înviorător al cerului.

A sosit timpul când, pe măsură ce Dumnezeu deschide calea, familiile trebuie să se mute din orașe. Copiii trebuie duși la țară. Părinții să aleagă un loc potrivit, pe măsura posibilităților lor. Chiar dacă locuința e mică, în jur trebuie să fie pământ, care să poată fi cultivat.

Tații și mamele care posedă o bucată de pământ și o casă confortabilă sunt regi și regine.

Dacă este posibil, căminul trebuie să fie așezat afară din oraș, unde copiii pot avea pământ pe care să-l cultive. Faceți în așa fel ca fiecare copil să aibă bucata lui de pământ; și, când îi învățați cum să-și facă grădina, cum să pregătească solul pentru sămânță și cât este de important ca buruienile să fie smulse, învățați-i și cât este de important să îndepărtăm obiceiurile urâte, vătămătoare, din viața noastră. Învățați-i să înlăture obiceiurile rele tot așa cum înlătură buruienile din grădina lor. Vă va lua timp să-i învățați aceste lecții, însă veți fi răsplătiți, mult răsplătiți.

Pământul are bogății ascunse în adâncul său pentru aceia care au curajul, voința și străduința de a-i căuta și aduna comorile. Mulți fermieri nu au avut rezultate bune în urma lucrului pământului lor, deoarece ei au socotit această muncă a fi una degradantă; ei nu au văzut în aceasta o binecuvântare pentru ei înșiși și pentru familiile lor.

Părinții au obligația față de Dumnezeu de a alege asemenea împrejurimi pentru casa lor, care să fie conforme cu adevărul pe care îl mărturisesc. Astfel, ei vor putea da lecții corecte copiilor lor, iar copiii vor învăța să asocieze căminul de jos cu cel de sus. Familia de aici trebuie să fie, pe cât este posibil, un model al celei din ceruri. Atunci tentațiile spre ceea ce este josnic și degradant nu vor mai avea putere. Copiii trebuie învățați că aici sunt doar practicanți, educați spre a deveni locuitori ai locuințelor pe care Domnul Isus le pregătește pentru cei care îl iubesc și păzesc poruncile Lui. Aceasta este cea mai înaltă datorie pe care trebuie să o îndeplinească părinții.

Pe cât este cu putință, toate clădirile, pentru a fi locuite de oameni, trebuie așezate pe terenuri înalte, de pe care apa să se scurgă bine. Astfel se va asigura un loc uscat. Acest aspect este tratat adesea cu prea multă ușurință. Suferințe continue, boli grave și multe cazuri mortale sunt adesea urmarea așezării locuințelor în locuri joase, murdare, producătoare de malarie și de pe care apa nu se scurge.

În construirea caselor este important în mod special să se asigure o aerisire deplină și lumina soarelui din belșug. Aerul să circule și să fie belșug de lumină în fiecare cameră a casei. Camerele pentru dormit trebuie să fie astfel așezate, încât să existe o circulație liberă a aerului zi și noapte. Nici o cameră nu este corespunzătoare a fi folosită ca dormitor, dacă nu poate fi deschisă zilnic spre a intra aerul și lumina soarelui.

O curte înfrumusețată cu câțiva pomi și arbuști, împrăștiați ici-colo, la o distanță potrivită de casă, are un efect bun asupra familiei și, dacă este îngrijită în mod corespunzător, nu va fi vătămătoare pentru sănătate. Însă pomii care fac umbră și arbuști așezați prea aproape de casă fac ca aceasta să fie nesănătoasă, pentru că împiedică circulația liberă a aerului și îndepărtează razele soarelui. Urmarea va fi că în casă se acumulează umezeală, mai ales în anotimpurile ploioase.

Mobila să fie simplă și necostisitoare

Mobilați-vă casele cu lucruri simple, lucruri care pot fi mișcate ușor de ici-colo, care pot fi ușor menținute curate și care pot fi înlocuite fără o cheltuială prea mare. Prin exercitarea gustului pentru frumos, o casă foarte simplă poate fi atractivă, dacă dragostea și mulțumirea își au sălașul acolo.

Fericirea nu se găsește într-o etalare searbădă. Cu cât este mai simplu de întreținut ordinea într-o casă ordonată, cu atât va fi mai fericită acea casă. Nu este nevoie de lucruri costisitoare și mobilă scumpă pentru a-i face pe copii fericiți în căminele lor, ci este necesar ca părinții să le ofere dragoste și atenție duioasă.192

Aveți obligația față de Dumnezeu de a fi întotdeauna modele de bună-cuviință în căminul vostru. Nu uitați că în ceruri nu este dezordine, iar căminul vostru trebuie să fie un cer aici jos. Nu uitați că îndeplinindu-vă cu credincioșie, zi de zi, lucrurile mici, care sunt de tăcut în casă, voi sunteți conlucrători cu Dumnezeu, desăvârșindu-vă un caracter creștin.

Părinți, să aveți întotdeauna în minte că voi lucrați pentru mântuirea copiilor voștri. Dacă obiceiurile voastre sunt corecte, dacă dovediți ordine, curățenie, virtute și dreptate, sfințirea sufletului, a trupului și a spiritului, atunci împliniți cuvintele Mântuitorului: „Voi sunteți lumina lumii”.

Începeți de la o vârstă fragedă să-i învățați pe micuți să aibă grijă de hainele lor. Fiecare să aibă un loc anume, unde să-și așeze lucrurile și să fie învățat cum să-și împăturească fiecare lucru în parte, în mod ordonat, și apoi să-l pună la locul său. Dacă nu vă puteți permite măcar o piesă de mobilier simplă, folosiți o cutie în care să faceți niște rafturi pe care să le acoperiți cu pânză curată. Această lucrare de a-i învăța curățenia și ordinea va necesita ceva timp în fiecare zi, însă își va primi răsplata în viitorul copiilor voștri, iar în cele din urmă veți fi scutiți de timp irosit și de multe griji.

Unii părinți îngăduie copiilor lor să distrugă lucrurile, să se joace cu lucruri pe care nu au dreptul să le atingă. Copiii trebuie învățați că ei nu trebuie să umble cu lucrurile care aparțin altora. Pentru confortul și fericirea familiei, ei trebuie să învețe să respecte regulile bunei-cuviințe. Copiii nu sunt mai fericiți când li se îngăduie să pună mâna pe tot ce văd. Dacă nu sunt educați să poarte de grijă, ei vor crește cu trăsături de caracter lipsite de iubire, distrugătoare.

Nu dați copiilor obiecte de joacă ce se pot sparge ușor. Dacă faceți acest lucru, le dați lecții, învățându-i să distrugă. Astfel de sugestii, deși par de mică însemnătate, au un mare efect în educarea copilului.193