Dietă şi hrană

Capitolul 4

O alimentație corespunzătoare

[AUDIO]

Aleasă de Creator

111. Pentru a ști care sunt cele mai bune alimente, trebuie să studiem planul originar al lui Dumnezeu pentru alimentația omului. El, care l-a creat pe om și care îi înțelege nevoile, a stabilit și hrana pentru Adam. „Iată”, a zis El, „v-am dat orice iarbă care face sămânță și orice pom, care are în el rod cu sămânță: aceasta să fie hrana voastră.” (Geneza 1, 29.) Părăsind Edenul pentru a-și câștiga traiul muncind pământul aflat sub blestemul păcatului, omul a primit permisiunea să mănânce și din „iarba de pe câmp.” (Geneza 3, 18.)

Cerealele, fructele, nucile și legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase și mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistență și o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă și mai stimulatoare nu le poate da. -- The Ministry of Healing, 295, 296 (1905).

112. Dumnezeu a dat primilor noștri părinți hrana pe care a rânduit-o pentru neamul omenesc. A fost împotriva planurilor Sale ca să se ia viața vreuneia dintre creaturile Lui. Nu trebuia să existe moarte în Eden. Roadele pomilor din grădină reprezentau alimentele cerute de nevoile omului. -- Spiritual Gifts 4a:120 (1864).

Chemarea de a ne întoarce

113. Domnul intenționează să-și aducă poporul să trăiască din nou cu fructe, legume și cereale simple.... Pentru alimentația primilor noștri părinți, Dumnezeu a lăsat fructele în starea lor naturală. -- (Scrisă în 1890) Extracts from Unpublished Testimonies in Regard to Flesh Foods, 5, 6, 1890.

114. Dumnezeu lucrează în favoarea copiilor Săi. El nu dorește ca ei să fie fără resurse. El îi aduce înapoi la dieta dată la început omului. Dieta lor trebuie să fie alcătuită din alimente preparate din ceea ce a lăsat El. Componenta principală a acestui tip de alimentație o vor constitui fructele, cerealele și nucile, dar vor fi folosite și diverse rădăcinoase. -- Testimonies for the Church 7:125, 126 (1902).

115. Mi-a fost arătat iarăși și iarăși că Dumnezeu Își aduce poporul la ceea ce a intenționat la început, și anume să nu mănânce carnea animalelor. El dorește ca noi să învățăm poporul o cale mai bună....

Dacă se renunță la consumul de carne, dacă gustul este educat în această direcție, dacă este încurajată plăcerea de a mânca fructe și cereale, va fi curând așa cum a intenționat Dumnezeu să fie la început. Cei din poporul Său nu vor folosi deloc carnea. -- Letter 3, 1884.

Un ajutor pentru capacitatea de a înțelege ușor

116. Dacă a existat vreodată un timp în care dieta să fie cât mai simplă posibil, acum este acel timp. -- Testimonies for the Church 2:352 (1869).

117. Dumnezeu dorește ca bărbații să cultive tăria de caracter. Cei ce nu sunt decât niște ipocriți nu sunt persoanele care vor primi în curând o răsplată bogată. El vrea ca aceia care lucrează în cauza Sa să fie bărbați cu o simțire adâncă și receptivitate mare. Ei ar trebui să fie cumpătați în mâncare; mâncărurile bogate și cele de lux nu ar trebui să-și găsească locul pe mesele lor; iar când creierul le este continuu solicitat și nu există exercițiu fizic, ar trebui să mănânce cu moderație, chiar și din mâncarea simplă. Claritatea minții lui Daniel și statornicia în ceea ce-și propunea, tăria intelectului în ce privește dobândirea cunoștințelor se datorau într-o mare măsură simplității dietei sale, împreună cu viața lui de rugăciune. -- Testimonies for the Church 4:515, 516 (1880).

118. Dragii mei prieteni, în loc să alegeți o cale prin care să împiedicați boala, voi o cocoloșiți și cedați puterii sale. Ar trebui să evitați folosirea medicamentelor și să păziți cu grijă legile sănătății. Dacă puneți preț pe viața voastră, ar trebui să consumați mâncare simplă, pregătită în același fel, cât mai simplu, și să faceți mai mult exercițiu fizic. Fiecare membru al familiei are nevoie de binefacerile reformei sănătății. Însă medicația ar trebui abandonată pentru totdeauna; căci nu numai că nu vindecă nici o maladie, dar slăbește și organismul, făcându-l predispus la îmbolnăviri.

Scutind multă suferință

119. Trebuie să împlinești reforma sănătății în viața ta; să-ți tăgăduiești eul, să mănânci și să bei pentru slava lui Dumnezeu. Abține-te de la poftele trupești care se războiesc cu sufletul. Ai nevoie să practici cumpătarea în toate lucrurile. Iată o cruce pe care n-ai luat-o în seamă. Faptul de a te limita la o dietă simplă, care te va menține în cea mai bună condiție a sănătății, este o sarcină pentru tine. Dacă ai fi viețuit conform luminii pe care Cerul a lăsat-o să strălucească pe cărarea ta, familia ți-ar fi fost scutită de multă suferință. Propria ta cale a adus un rezultat sigur. Atâta vreme cât continui pe acest făgaș, Dumnezeu nu va intra în familia ta, nu te va binecuvânta mai cu seamă pe tine și nu va face o minune să-ți salveze familia din suferință. O dietă simplă, fără condimente, carne și grăsimi de orice fel s-ar dovedi o binecuvântare pentru tine și ar scuti-o pe soția ta de multă durere, chin și disperare.... -- Testimonies for the Church 2:45, 46, 1868.

Motive pentru a trăi simplu

Pentru a-I aduce lui Dumnezeu o slujire desăvârșită trebuie să cunoști foarte bine cerințele Sale. Ar trebui să folosești cea mai simplă hrană, pregătită în același fel, cât mai simplu, pentru ca nervii sensibili ai creierului să nu fie slăbiți, amorțiți sau paralizați, făcând astfel să-ți fie imposibil să deosebești lucrurile sacre și să prețuiești ispășirea, sângele curățitor al lui Hristos, ca fiind inestimabil. „Nu știți că cei ce aleargă în locul de alergare, toți aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergați deci în așa fel ca să căpătați premiul! Toți cei ce se luptă la jocurile de obște se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veșteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună, care nu se poate veșteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca și cum n-aș ști încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care lovește în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu, și-l țin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat.” (1 Corinteni 9, 24-27.)

Dacă oamenii, pentru nimic altceva decât o cunună pieritoare ca răsplată pentru ambiția lor, se supuneau cumpătării în toate lucrurile, cu cât mai mult ar trebui să fie dispuși să practice tăgăduirea de sine aceia care mărturisesc că sunt în căutarea nu numai a unei cununi de slavă nemuritoare, dar și a unei vieți care va ține tot atât de mult ca tronul lui Iehova și a unor bogății care sunt eterne, onoruri care sunt nepieritoare și o greutate veșnică de slavă.

Nu-i vor determina oare perspectivele atrăgătoare puse înaintea celor care aleargă în cursa creștină să practice tăgăduirea de sine și cumpătarea în toate lucrurile, pentru a-și putea ține în stăpânire înclinațiile animalice, a-și supune trupul și controla apetitul și pasiunile senzuale? Atunci vor putea fi părtași ai naturii divine, scăpând de stricăciunea care este în lume prin poftă.

Răsplata perseverenței

120. Persoanele care s-au obișnuit cu o alimentație bogată, foarte excitantă, au un gust denaturat și nu pot găsi dintr-o dată plăcere într-o hrană simplă. Va fi nevoie de ceva timp pentru ca gustul să revină la normal și ca stomacul să se refacă de pe urma abuzurilor la care a fost supus. Însă aceia care perseverează în folosirea alimentelor hrănitoare le vor găsi gustoase după câtva timp. Vor fi apreciate aromele delicate și delicioase ale acestora și vor fi consumate cu mai multă plăcere decât ar putea să ofere delicatesele nehrănitoare. Iar stomacul, aflat într-o stare de sănătate, nefiind nici iritat, nici supraîncărcat, își poate împlini lucrarea fără efort. -- The Ministry of Healing, 298, 299 (1905).

Să înaintăm

121. O reformă în mâncare ar constitui o economie de bani și muncă. Nevoile unei familii pot fi cu ușurință satisfăcute printr-o alimentație simplă, hrănitoare. Mâncarea bogată distruge organele sănătoase ale minții și trupului. -- Spiritual Gifts 4a:132 (1864).

122. Toți avem de luat în considerație faptul că nu trebuie să existe nici o extravaganță în vreuna din direcții. Trebuie să fim mulțumiți cu o hrană curată, simplă și de asemenea pregătită într-un mod simplu. Aceasta ar trebui să fie dieta și pentru bogați, și pentru săraci. Substanțele denaturate trebuie evitate. Ne pregătim pentru viața viitoare, veșnică, în Împărăția cerului. Se cuvine să ne facem lucrarea în lumina și tăria marelui și atotputernicului Vindecător. Toți trebuie să manifeste sacrificiu de sine. -- Letter 309, 1905.

123. Mulți m-au întrebat: Ce cale să urmez pentru a-mi păstra cel mai bine sănătatea? Răspunsul meu este: Încetați să călcați legile ființei voastre; încetați să satisfaceți un apetit pervertit, mâncați hrană simplă, îmbrăcați-vă într-un mod sănătos, lucru care va cere o simplitate a modestiei, munciți într-un mod sănătos și nu veți fi bolnavi. -- The Health Reformer, august, 1866.

Dieta la întâlnirile de tabără

124. La întâlnirile de tabără nu ar trebui luat nimic în afară de cele mai bune articole alimentare, sănătoase și gătite într-un mod simplu, fără condimente și grăsimi.

Sunt convinsă că nimeni nu trebuie să se îmbolnăvească pregătindu-se pentru întâlnirile de tabără dacă păzește legile sănătății în ceea ce gătește. Dacă nu fac prăjituri sau plăcinte, ci coc pâine graham simplă depinzând de fructe, conservate sau uscate, nu trebuie să se îmbolnăvească pregătindu-se pentru întâlnire și nu trebuie să fie bolnavi la întâlnire. Nimeni nu ar trebui să treacă prin toată perioada întâlnirilor fără o mâncare caldă. Există întotdeauna mașini de gătit în zona de cantonament, unde se poate pregăti așa ceva.

Frații și surorile nu trebuie să fie bolnavi în cantonament. Dacă se îmbracă așa cum trebuie în răcoarea dimineții și a serii și sunt atenți să varieze îmbrăcămintea în funcție de schimbarea vremii, astfel încât să-și păstreze o bună circulație, dacă păzesc cu strictețe regularitatea în somn și consumul de alimente simple, nemâncând nimic între mese, nu au de ce să se îmbolnăvească. Astfel, ei se pot simți bine în timpul întâlnirii, mintea lor poate fi limpede și în stare să aprecieze adevărul și se pot întoarce la casele lor înviorați în trup și spirit. Cei care au fost angajați în muncă grea zi de zi încetează acum exercițiul fizic intens; de aceea nu ar trebui să mănânce cantitatea de hrană pe care o consumau de obicei. Dacă fac aceasta, stomacurile lor vor fi împovărate peste măsură.

La aceste întâlniri dorim să avem întreagă în special puterea creierului și în cea mai sănătoasă condiție pentru a auzi adevărul, pentru a-l aprecia și a-l reține, pentru ca toți să-l poată practica după ce se întorc de la întâlnire. Dacă stomacul este împovărat cu prea multă mâncare, chiar și din cea simplă, forța creierului este chemată în ajutorul organelor digestive. Asupra creierului se manifestă o senzație de amorțeală. Este aproape cu neputință să-ți ții ochii deschiși. Chiar adevărurile care ar trebui auzite, înțelese și practicate sunt în întregime pierdute prin indispoziție sau pentru că paralizia a cuprins aproape tot creierul ca urmare a cantității de hrană consumată.

Aș vrea să-i sfătuiesc pe toți să pună ceva cald în stomac în fiecare dimineață măcar. Puteți face aceasta fără multă trudă. Puteți face o fiertură de graham. Dacă făina de graham este prea mare, cerneți-o și, când fiertura este fierbinte, adăugați lapte. Aceasta va face o mâncare cât se poate de gustoasă și sănătoasă pentru tabără. Iar dacă pâinea voastră este uscată, fărâmițați-o în fiertură și va fi bună. Nu sunt de acord cu consumul de multă hrană rece pentru motivul că organismul trebuie să dea forță vitală pentru încălzirea mâncării până când aceasta ajunge la aceeași temperatură cu stomacul înainte ca lucrarea digestiei să poată fi continuată. Un alt fel de mâncare foarte simplu și totuși foarte hrănitor este fasolea, fiartă sau coaptă. Amestecați o porție cu apă, adăugați lapte sau smântână și faceți o ciorbă; pâinea poate fi folosită ca în cazul fierturii de graham. -- Testimonies for the Church 2:602, 603 (1870).

Masa la iarbă verde

125. Mai multe familii care locuiesc la oraș sau într-un sat să se unească și să-și lase ocupațiile care i-au solicitat fizic și mintal și să facă o excursie la țară, pe marginea unui lac frumos sau într-o dumbravă plăcută, unde priveliștile naturii sunt minunate. Ar trebui să-și ia cu ei mâncare simplă, sănătoasă, cele mai bune fructe și cereale, și să-și întindă masa la umbra vreunui copac sau sub baldachinul cerului. Călătoria până acolo, exercițiul fizic și peisajul vor înviora apetitul și se vor putea bucura de un ospăț pe care l-ar putea invidia și împărații. -- Testimonies for the Church 1:514 (1867).

126. Cei ce apără reforma sănătății să se străduiască serios să facă din ea tot ceea ce pretind că este. Să renunțe la tot ceea ce este în detrimentul sănătății. Folosiți mâncare simplă, sănătoasă. Fructele sunt excelente și scutesc mult timp petrecut cu gătitul. Renunțați la produsele bogate de patiserie, prăjituri, deserturi și la celelalte feluri pregătite pentru a ispiti apetitul. Mâncați mai puține feluri de mâncare la o masă și mâncați cu recunoștință. -- Letter 135, 1902.

Simplitate în exercitarea ospitalității

127. Hristos a dat în propria Sa viață o lecție de ospitalitate. Când a fost înconjurat de mulțimea flămândă pe malul lacului, El nu i-a lăsat să plece la casele lor neîntremați. El le-a spus ucenicilor: „Dați-le voi să mănânce.” (Matei 14, 16.) Și, printr-un act de putere creatoare, El a procurat hrană îndestulătoare pentru a satisface nevoia lor. Și cu toate acestea, cât de simplă a fost hrana procurată! Acolo n-au existat bunătăți alese. El, care avea la îndemână toate resursele cerului, ar fi putut întinde înaintea oamenilor o masă bogată. Dar El a procurat numai ceea ce era de ajuns pentru a satisface nevoia lor, ceea ce constituia hrana zilnică a pescarilor din preajma lacului.

Dacă oamenii ar fi astăzi simpli în deprinderile lor, dacă ar trăi în armonie cu legile naturii, ar fi mijloace din belșug pentru toate nevoile familiei omenești. Ar fi mai puține nevoi închipuite și mai multe prilejuri de a lucra după metodele lui Dumnezeu. Hristos nu a căutat să-i atragă pe oameni, satisfăcând dorința lor după lucruri alese. Hrana simplă, pe care El a procurat-o, era o asigurare nu numai cu privire la puterea Lui, dar și cu privire la iubirea Lui, cu privire la grija Lui duioasă pentru ei în ceea ce privește nevoile obișnuite ale vieții. -- Testimonies for the Church 6:345 (1900).

128. Bărbați și femei care mărturisesc că sunt urmași ai lui Hristos sunt adesea robi ai modei și ai unui apetit nestăpânit. În pregătirea pentru întruniri mondene, timpul și puterea care ar trebui consacrate unor scopuri mai înalte și mai nobile sunt petrecute gătind o diversitate de mâncăruri nesănătoase. Pentru că așa este la modă, mulți din cei ce sunt săraci și dependenți de munca lor de zi cu zi vor face pentru oaspeți cheltuieli pentru prepararea diferitelor feluri de prăjituri bogate, dulceață, plăcinte și diverse mâncăruri la modă, toate acestea nefăcând decât să vatăme pe cei ce le consumă; când, în același timp, ei au nevoie de sumele cheltuite în acest fel pentru cumpărarea îmbrăcămintei pentru ei înșiși și copiii lor. Acest timp, petrecut gătind alimente pentru satisfacerea gustului pe socoteala stomacului, ar trebui devotat educației morale și religioase a copiilor lor.

Vizita mondenă este folosită ca ocazie pentru a da frâu liber lăcomiei. Se consumă în așa măsură alimente și băuturi vătămătoare, încât se împovărează peste măsură organele digestive. Forțele vitale sunt solicitate în acțiunea de mistuire, lucru care produce o epuizare, deranjează foarte mult circulația sângelui și, ca rezultat, se simte lipsa energiei vitale în tot organismul. Binecuvântările care ar putea veni în urma vizitelor sunt adesea pierdute pentru motivul că gazda, în loc să câștige de pe urma conversației cu tine, se chinuie cu mașina de gătit, pregătind o varietate de mâncăruri cu care să te ospăteze. Bărbații și femeile creștine n-ar trebui să permită niciodată încurajarea în direcția aceasta, mâncând din delicatesele astfel pregătite. Să priceapă că obiectul vizitei tale nu este îngăduirea apetitului, ci binecuvântarea reciprocă, venită din faptul de a fi împreună și a împărtăși gânduri și simțăminte. Conversația să aibă acel caracter înălțat, înnobilator, care poate fi după aceea reamintit cu sentimente de plăcere nespus de mare. -- How to Live 1:54, 55 (1865).

129. Cei ce primesc oaspeți ar trebui să aibă mâncare sănătoasă, hrănitoare, făcută din fructe, cereale și legume, pregătite într-un mod simplu și gustos. O astfel de mâncare nu va cere decât un plus neînsemnat de muncă și cheltuială și, dacă se consumă în cantități moderate, nu va face rău nimănui. Dacă cei lumești aleg să-și sacrifice timpul, banii și sănătatea pentru a-și satisface apetitul, așa să facă și să plătească prețul pentru încălcarea legilor sănătății; însă creștinii ar trebui să ia o atitudine fermă în privința acestor lucruri și să-și exercite influența în direcția cea bună. Ei pot face mult în ce privește reformarea acestor obiceiuri „la modă”, care distrug sănătatea și sufletul. -- How to Live 1:55, 56 (1865).

Pregătiți pentru oaspetele neașteptat

130. Unii capi de familie sărăcesc masa celor din casă pentru a furniza o masă scumpă oaspeților. Acest lucru este neînțelept. Ar trebui să existe mai multă simplitate în tratarea oaspeților. Nevoile familiei să se bucure în primul rând de atenție.

Economia neînțeleaptă și obiceiurile artificiale împiedică adesea manifestarea ospitalității când este nevoie și ar fi o binecuvântare. Cantitatea obișnuită de hrană pentru mesele noastre ar trebui să fie calculată astfel, încât oaspetele neașteptat să fie primit bine, fără ca gospodina să fie împovărată prin pregătiri suplimentare. -- The Ministry of Healing, 322 (1905).

Gândiți-vă mai puțin la hrana vremelnică

131. Trebuie să medităm neîncetat asupra Cuvântului, să-l consumăm, să-l digerăm și, prin practica noastră, să îl asimilăm, așa încât să fie luat în fluxul vieții. Cel care se hrănește zilnic din Hristos, prin exemplu, îi va învăța pe alții să se gândească mai puțin la ceea ce mănâncă fizic și să simtă o dorință mult mai mare pentru hrana pe care o dau sufletului.

Adevăratul post care ar trebui recomandat tuturor este abținerea de la orice fel de mâncare ațâțătoare și folosirea corespunzătoare a alimentelor hrănitoare, simple, de care Dumnezeu a avut grijă să existe din abundență. Oamenii ar trebui să se gândească mai puțin la ceea ce vor mânca sau bea, la hrana vremelnică, și să se gândească mult mai mult la hrana din cer, care va da sănătate și vitalitate întregii lor experiențe religioase. -- Letter 73, 1896.

Influența reformatoare a vieții simple

132. Dacă ne-am îmbrăca în haine simple, modeste, fără a avea legătură cu moda; dacă pe mesele noastre ar fi totdeauna mâncare simplă, sănătoasă, evitând orice lux, orice extravaganță; dacă locuințele noastre ar fi construite cu o simplitate cuviincioasă și mobilate în același fel, acestea ar arăta puterea sfințitoare a adevărului și ar avea o influență însemnată asupra necredincioșilor. Însă câtă vreme ne conformăm lumii în aceste privințe, în unele cazuri căutând parcă să-i depășim pe cei lumești în aranjamente fanteziste, predicarea adevărului nu va avea decât un mic efect sau nici unul. Cine va crede adevărul solemn pentru acest timp, când cei ce mărturisesc deja că îl cred își contrazic credința prin ceea ce fac? Nu Dumnezeu ne-a închis ferestrele cerului, ci faptul că ne-am conformat obiceiurilor și practicilor lumii. -- Testimonies for the Church 5:206 (1882).

133. Printr-o minune a puterii divine a hrănit Hristos mulțimea; și totuși, cât de umilă a fost masa oferită -- doar peștii și pâinile de orz, care constituiau hrana zilnică a pescarilor din Galilea.

Hristos ar fi putut întinde o masă bogată pentru popor, însă hrana pregătită numai pentru satisfacerea apetitului n-ar fi dus la nici o lecție care să fie pentru binele lor. Prin această minune, Hristos dorea să dea o lecție despre simplitate. Dacă oamenii de astăzi ar păstra simplitatea în obiceiurile pe care le au, trăind în armonie cu legile naturii, așa cum au făcut-o Adam și Eva la început, ar exista o cantitate abundentă de hrană pentru nevoile familiei omenești. Însă egoismul și îngăduința apetitului au adus păcatul și mizeria, din pricina excesului, pe de o parte, și a lipsei, pe de altă parte. -- The Ministry of Healing, 47 (1905).

134. Dacă cei ce își spun creștini și-ar folosi mai puțin din avere pentru împodobirea corpului și înfrumusețarea caselor și ar cheltui mai puțin pentru articole extravagante de lux pe care le pun pe mesele lor și care le distrug sănătatea, ar putea pune sume mult mai mari în vistieria lui Dumnezeu. L-ar imita astfel pe Răscumpărătorul lor, care a părăsit Cerul, bogățiile și slava Sa și a devenit sărac de dragul nostru, pentru ca noi să putem avea bogățiile veșnice. -- Testimonies for the Church 3:401 (1875).

Nu este o chestiune de indiferență

135. Întrucât este rău să mâncăm doar pentru a ne satisface un gust pervertit, nu rezultă de aici că ar trebui să fim indiferenți față de mâncare. Este o chestiune de cea mai mare importanță. Nimeni nu ar trebui să adopte o dietă săracă. Mulți sunt slăbiți de pe urma bolii și au nevoie de mâncare hrănitoare, bine gătită. Mai presus de oricare alții, reformatorii din domeniul sănătății ar trebui să fie prevăzători să evite extremele. Trupul trebuie să primească suficientă hrană. Dumnezeul care le dă iubiților Săi un somn dulce le-a pus la dispoziție și alimente potrivite pentru a-și păstra organismul într-o condiție sănătoasă. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 49, 50] Counsels on Health, 118 (1890).

136. Pentru a avea o sănătate bună, trebuie să avem un sânge bun; căci sângele este izvorul vieții. El repară ceea ce s-a distrus și hrănește corpul. Când este alimentat cu elemente hrănitoare potrivite și când este curățat și vitalizat prin contactul cu aerul curat, el transportă viața și vigoarea în fiecare parte a organismului. Cu cât este mai bună circulația, cu atât mai bine se va împlini această lucrare. -- The Ministry of Healing, 271 (1905).

Mărinimoasa purtare de grijă a lui Dumnezeu

137. Dumnezeu i-a oferit omului mijloace abundente pentru satisfacerea unui apetit nepervertit. El a desfășurat înaintea lui roadele pământului -- o varietate bogată de alimente care sunt bune la gust și hrănitoare pentru organism. Despre acestea, binevoitorul nostru Părinte Ceresc spune că putem mânca după plăcere. Fructele, cerealele și legumele, pregătite într-un mod simplu, fără condimente și fără nici un fel de grăsimi, constituie, cu lapte sau smântână, cea mai sănătoasă dietă. Acestea hrănesc corpul și dau intelectului o vigoare și o putere de rezistență care nu sunt produse de o alimentație excitantă. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 47] Counsels on Health, 114, 115 (1890).

138. În cereale, fructe, legume și nuci se găsesc toate elementele nutritive de care avem nevoie. Dacă vrem să venim la Domnul cu o minte nepretențioasă, El ne va învăța cum să pregătim mâncăruri sănătoase, neîntinate de atingerea cărnii. -- Manuscript 27, 1906.

O dietă sărăcăcioasă discreditează reforma sănătății

139. Unii din poporul nostru se abțin cu conștiinciozitate de la consumul de alimente necorespunzătoare și neglijează în același timp să mănânce din cele ce ar oferi elementele necesare hrănirii corecte a corpului. Să nu dăm niciodată o mărturie împotriva reformei sănătății prin faptul că nu folosim o mâncare sănătoasă și gustoasă în locul articolelor alimentare vătămătoare la care am renunțat. Este nevoie de mult tact și discernământ în prepararea mâncărurilor hrănitoare care să ia locul celor ce au reprezentat dieta obișnuită a multor familii. Acest efort necesită credință în Dumnezeu, hotărâre în scopul propus și o disponibilitate de întrajutorare. O dietă căreia îi lipsesc elementele nutritive corespunzătoare aduce rușine asupra cauzei reformei sănătății. Suntem muritori și trebuie să ne asigurăm alimente care vor da corpului hrana potrivită. -- Letter 135, 1902.

140. Cercetează-ți obiceiurile alimentare. Studiază de la cauză la efect, dar nu da o mărturie mincinoasă împotriva reformei sănătății, urmând în neștiință o cale care militează împotriva ei. Nu îți neglija sau suprasolicita corpul, făcându-l astfel incapabil de a-I aduce lui Dumnezeu acea slujire pe care are dreptul s-o primească. Din ce am aflat sigur, unii dintre cei mai folositori lucrători în lucrarea noastră au murit din pricina unei asemenea neglijențe. A avea grijă de corp, asigurându-i o hrană gustoasă și întăritoare, este una dintre primele datorii ale capului de familie. Este cu mult mai bine să avem mai puține haine și mobilier decât să ne zgârcim la ceea ce punem pe masă. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 58 (1890)] Counsels on Health, 155, 156.

Adaptarea alimentației la nevoile individuale

141. În folosirea alimentelor, trebuie să exercităm un bun simț sănătos. Când vedem că un anumit aliment nu corespunde pentru noi, nu e nevoie să scriem scrisori ca să întrebăm care este cauza tulburării. Schimbați dieta, folosiți cantități mai mici din unele alimente, încercați alte preparate. În curând vom ști care este efectul anumitor combinații asupra noastră. Ca ființe omenești inteligente, să studiem în mod individual principiile și să folosim experiența și judecata noastră pentru a hotărî care sunt alimentele cele mai bune pentru noi. -- Testimonies for the Church 7:133, 134 (1902).

142. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sănătoase și fiecare persoană ar trebui să aleagă dintre acestea pe acelea care, în urma experienței și unei judecăți sănătoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesități.

Rezerva abundentă a naturii în ce privește fructele, nucile și cerealele este îndestulătoare și, an după an, produsele tuturor țărilor sunt tot mai bine distribuite tuturor, prin posibilitățile sporite de transport. Ca urmare, multe articole alimentare care erau privite acum câțiva ani ca un lux costisitor sunt acum la îndemâna tuturor, ca alimente de folosință curentă. Acesta este îndeosebi cazul fructelor uscate și conservate. -- The Ministry of Healing, 297 (1905).

Potrivită cu sezonul și climatul

143. Alimentele folosite ar trebui să corespundă climatului. Unele alimente potrivite pentru o țară nu vor corespunde deloc într-un alt loc. -- Letter 14, 1901.

144. Nu toate alimentele -- hrănitoare în sine -- sunt la fel de bune pentru nevoile noastre, în toate împrejurările. Ar trebui să avem grijă când alegem alimentele. Alimentația noastră trebuie să fie potrivită cu anotimpul, cu climatul în care trăim și cu ocupația pe care o avem. Unele alimente care sunt potrivite pentru un anotimp sau un anumit climat nu sunt potrivite în altul. Tot astfel, există alimente diferite, potrivite perfect pentru persoane cu ocupații diferite. Deseori, o hrană care poate fi folosită spre avantajul celor angajați în muncă fizică grea este nepotrivită pentru persoane care au ocupații sedentare sau care necesită un efort intelectual intens. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sănătoase și fiecare persoană ar trebui să aleagă dintre acestea pe acelea care, în urma experienței și unei judecăți sănătoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesități. -- The Ministry of Healing, 296, 297 (1905).

Alimente hrănitoare se găsesc în orice țară

145. Să înaintăm în cunoștință de cauză când ne simplificăm dieta. În providența lui Dumnezeu, fiecare țară produce articole alimentare ce conțin elementele nutritive necesare zidirii organismului. Acestea pot fi transformate în feluri de mâncare sănătoasă și apetisantă. -- Letter 135, 1902.

146. Dacă planificăm cu înțelepciune, ne putem asigura ceea ce va promova sănătatea în modul cel mai înalt, aproape în orice țară. Diferitele preparate din orez, grâu, porumb și ovăz sunt exportate aproape pretutindeni și de asemenea fasolea, mazărea și lintea. Acestea, împreună cu fructele indigene sau de import și varietatea de legume care sunt cultivate în fiecare localitate dau ocazia alegerii unei diete complete, fără folosirea cărnii.... Oriunde pot fi obținute la prețuri moderate fructe uscate, cum ar fi stafidele, prunele, merele, perele, caisele și piersicile, se va descoperi că ele pot fi folosite ca articole alimentare principale cu mult mai multă libertate decât se obișnuiește, cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea și vigoarea tuturor categoriilor de muncitori. -- The Ministry of Healing, 299 (1905).

O sugestie pentru tropice

147. Într-o zonă de climă caldă, fierbinte, ar trebui să se dea lucrătorului mai puțin de lucru decât într-un climat mai răcoros, indiferent în ce sector de activitate are de lucrat. Domnul Își aduce aminte că nu suntem decât țărână....

Cu cât este adăugat mai puțin zahăr în alimentele preparate, cu atât va fi mai puțin dificil din pricina climatului cald. -- Letter 91, 1898.

Nevoia de tact în predarea reformei sănătății

148. Pentru a ne face lucrarea în linii drepte, simple, trebuie să recunoaștem condițiile la care este supusă familia omenească. Dumnezeu a purtat de grijă celor ce locuiesc în diferitele țări ale lumii. Cei ce doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să ia în considerație cu atenție modul în care propovăduiesc reforma sănătății în marea vie a Domnului. Ei trebuie să acționeze cu grijă, specificând întocmai care alimente ar trebui consumate și care nu. Mesagerul omenesc trebuie să se alăture Ajutorului divin în prezentarea soliei de îndurare înaintea mulțimilor pe care Dumnezeu dorește să le mântuiască. -- Letter 37, 1901.

149. Nu trasăm nici o linie clară care să fie urmată în dietă; dar spunem totuși că, în țările în care există din abundență fructe, cereale și nuci, carnea nu este alimentul potrivit pentru poporul lui Dumnezeu. -- Testimonies for the Church 9:159 (1909).

150. Domnul dorește ca aceia care trăiesc în țări în care se pot obține fructe proaspete în cea mai mare parte a anului să se trezească și să folosească binecuvântarea pe care o au în fructele acestea. Cu cât depindem mai mult de fructele proaspete, așa cum sunt, culese din pom, cu atât mai mare va fi binecuvântarea. -- Testimonies for the Church 7:126 (1902).

Asigurarea călăuzirii divine

151. Domnul îi va învăța pe mulți din toate părțile lumii să combine fructele, cerealele și legumele pentru a face din ele alimente care să susțină viața și să nu producă boala. Aceia care n-au văzut niciodată rețetele pentru alimentele sănătoase care sunt acum pe piață vor lucra inteligent, experimentând produsele alimentare ale pământului, și vor primi lumină cu privire la folosirea acestor produse. Domnul le va arăta ce să facă. El, care dă iscusință și pricepere poporului Său dintr-o parte a lumii, va da iscusință și pricepere și poporului Său din alte părți ale lumii. Intenția Lui este ca toate comorile alimentare ale fiecărei țări să fie în așa fel pregătite, încât să poată fi folosite în țările pentru care sunt potrivite. După cum a dat mana din cer pentru a-i susține pe copiii lui Israel, tot așa Dumnezeu va da poporului Său din diferite locuri iscusință și înțelepciune pentru a folosi produsele acestor țări la pregătirea de alimente care să ia locul cărnii. -- Testimonies for the Church 7:124, 125 (1902).

152. Este planul lui Dumnezeu ca în orice loc bărbații și femeile să fie încurajați să-și dezvolte talentele în pregătirea de alimente sănătoase din produsele naturale ce se găsesc în partea locului. Dacă se îndreaptă către Dumnezeu, folosindu-și iscusința și ingeniozitatea sub călăuzirea Duhului Sfânt, ei vor învăța cum să prepare produsele naturale, făcând din ele alimente sănătoase. În felul acesta, ei vor fi în stare să-i învețe pe cei săraci să-și procure singuri alimentele care vor înlocui carnea. Cei instruiți în felul acesta, la rândul lor, vor instrui pe alții. O astfel de lucrare va fi făcută cu zel și energie sfântă. Dacă ar fi fost făcută mai înainte, ar fi mult mai mulți oameni la adevăr și mult mai mulți ar putea da învățătură. Să ne cunoaștem datoria și apoi să căutăm să o îndeplinim. Nu trebuie să fim dependenți și neajutorați, așteptând ca alții să facă lucrarea pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o nouă. -- Testimonies for the Church 7:133 (1902).