Dietă şi hrană

Capitolul 18

Fructele, cerealele și legumele

[AUDIO]

O binecuvântare în fructele proaspete

464. Sunt atât de recunoscătoare lui Dumnezeu că, atunci când Adam și-a pierdut căminul din Eden, El nu a îndepărtat posibilitatea aprovizionării cu fructe. -- Letter 157, 1900.

465. Domnul dorește ca aceia care trăiesc în țări în care se pot obține fructe proaspete în cea mai mare parte a anului să se trezească și să folosească binecuvântarea pe care o au în fructele acestea. Cu cât depindem mai mult de fructele proaspete, așa cum sunt, culese din pom, cu atât mai mare va fi binecuvântarea. -- Testimonies for the Church 7:126 (1902).

466. Ar fi bine pentru noi să gătim mai puțin și să consumăm mai multe fructe în starea lor naturală. Să-i învățăm pe oameni să mănânce din belșug struguri, mere, pere, piersici proaspete, cum și tot felul de alte fructe ce pot fi procurate. Acestea să fie pregătite pentru iarnă prin conservare, folosind pe cât posibil sticlele în locul cutiilor de tablă. -- Testimonies for the Church 7:134 (1902).

467. Pentru un stomac dispeptic, puteți pune pe mesele voastre fructe de tot felul, dar nu prea multe la o masă. -- Testimonies for the Church 2:373 (1870).

468. Ar trebui să recomandăm îndeosebi fructele ca fiind un agent dătător de viață. Dar nici chiar fructele nu ar trebui consumate după o masă plină de alte alimente. -- Manuscript 43, 1908.

469. Legumele și fructele de sezon, pregătite într-un mod atrăgător, vor fi folositoare dacă sunt de cea mai bună calitate, nearătând nici cel mai mic semn de degradare, ci fiind sănătoase și neafectate de vreo boală sau putreziciune. Consumarea de fructe și legume degradate, care fermentează în stomac și provoacă otrăvirea sângelui, este cauza pentru care mor mai mulți oameni decât ne imaginăm. -- Letter 12, 1887.

470. O provizie simplă, dar bogată de fructe reprezintă alimentul cel mai bun care poate fi pus înaintea celor ce se pregătesc pentru lucrarea lui Dumnezeu. -- Letter 103, 1896.

O parte a unei alimentații adecvate

471. Cerealele, fructele, nucile și legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase și mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistență și o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă și mai stimulatoare nu le poate da. -- The Ministry of Healing, 296 (1905).

472. În cereale, fructe, legume și nuci, vom găsi toate elementele alimentare de care avem nevoie. Dacă dorim să venim la Domnul cu o minte deschisă, El ne va învăța cum să pregătim o hrană sănătoasă, nepătată de atingerea cărnii. -- Manuscript 27, 1906.

O alimentație temporară pe bază de fructe

473. Mâncatul fără discernământ este adesea cauza îmbolnăvirii, iar lucrul de care organismul are cea mai mare nevoie este acela de a fi ușurat de povara nefirească ce a fost pusă asupra sa. În multe cazuri de boală, cel mai bun remediu este ca pacientul să postească preț de o masă sau două, pentru ca organele digestive istovite să poată avea ocazia să se odihnească. O dietă compusă din fructe timp de câteva zile a adus adesea o mare ușurare celor care lucrează intelectual. De multe ori, o perioadă scurtă de abstinență alimentară totală, urmată de o alimentație simplă, moderată, a dus la însănătoșire prin propriul efort recuperativ al organismului. O alimentație simplă timp de o lună sau două ar convinge pe mulți suferinzi că drumul îngust al tăgăduirii de sine este drumul către sănătate. -- The Ministry of Healing, 235 (1905).

Înlocuirea alimentelor dăunătoare

474. În instituțiile noastre medicale ar trebui dată o învățătură clară cu privire la cumpătare. Pacienților ar trebui să li se arate răul provocat de băuturile îmbătătoare și binecuvântările abținerii totale de la alcool. Ar trebui să li se ceară să renunțe la lucrurile care le-au distrus sănătatea și în locul acestora ar trebui să se pună din abundență fructe. Pot fi obținute portocale, lămâi, prune uscate, piersici și multe alte feluri de fructe; căci pământul Domnului este productiv dacă se depune un efort hotărât. -- Letter 145, 1904.

475. Nu mâncați foarte sărat, evitați folosirea murăturilor și a alimentelor condimentate, mâncați fructe din abundență, iar iritația care reclamă atât de mult lichid în timpul mesei va dispărea aproape complet. -- The Ministry of Healing, 305 (1905).

Conservarea și uscarea

476. Oriunde fructele cresc din abundență, ar trebui să fie pregătită o rezervă îndestulătoare pentru iarnă prin conservarea sau uscarea acestora. Fructele mici, ca stafidele, agrișele, căpșunile, zmeura și murele, pot fi cultivate cu succes în multe locuri în care sunt folosite prea puțin și unde creșterea lor este neglijată.

Ori de câte ori este cu putință, pentru conservarea fructelor în gospodărie ar trebui folosite mai degrabă recipientele din sticlă decât cele din tablă. Este îndeosebi necesar ca fructele destinate conservării să fie în stare bună. Folosiți puțin zahăr și fierbeți fructele numai cât să asigurați buna lor păstrare. Astfel pregătite, ele sunt un înlocuitor excelent pentru fructele proaspete.

Oriunde pot fi obținute la prețuri moderate fructe uscate, cum ar fi stafidele, prunele, merele, perele, caisele și piersicile, se va descoperi că ele pot fi folosite ca articole alimentare principale cu mult mai multă libertate decât se obișnuiește, cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea și vigoarea tuturor felurilor de muncitori. -- The Ministry of Healing, 299 (1905).

477. Sucul de mere, servit într-un pahar, este sănătos și gustos. Dacă pot fi obținute, din pere și cireșe se poate face un suc foarte bun pentru iarnă. -- Letter 195, 1905.

478. Dacă nu ai altceva și poți face rost de mere, ești asigurat în ce privește subiectul fructe.... Nu cred că este esențială o varietate de fructe, însă acestea trebuie strânse cu grijă și conservate la timpul lor pentru a fi folosite atunci când nu se găsesc mere. Merele sunt superioare, ca înlocuitor, oricăror alte fructe. -- Letter 5, 1870.

Proaspete din livadă și din grădină

479. Mai avem de câștigat un avantaj prin continuarea cultivării fructelor pe lângă sanatoriile noastre. Pot fi obținute astfel fructe fără urmă de stricăciune și proaspete din pomi, pentru a fi folosite la masă. -- Manuscript 114, 1902.

480. Familiile și instituțiile ar trebui să învețe să facă mai mult în ce privește cultivarea și ameliorarea solului. Dacă oamenii ar cunoaște valoarea produselor pe care le aduce pământul -- pe fiecare la timpul lor, s-ar face eforturi mai sârguitoare pentru cultivarea lui. Toți ar trebui să cunoască valoarea deosebită a fructelor și legumelor proaspete din livadă și din grădină. Pe măsură ce numărul pacienților și al studenților crește, va fi necesar mai mult teren. Ar putea fi plantată viță-de-vie, făcând astfel cu putință ca instituția respectivă să-și producă propriii struguri. Livada de portocali din acel loc ar fi un avantaj. -- Manuscript 13, 1911.

Într-o alimentație aleasă de Creator

481. Cerealele, fructele, nucile și legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase și mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistență și o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă și mai stimulatoare nu le poate da. -- The Ministry of Healing, 296 (1905).

482. Cei care consumă carne nu fac altceva decât să mănânce cereale și legume la mâna a doua; căci animalul primește din aceste lucruri nutrienții care produc creșterea. Viața care era în cereale și legume trece în consumator. Noi o primim mâncând carnea animalului. Cu cât mai bine este să o luăm direct, mâncând hrana pe care Dumnezeu a hotărât să o folosim! -- The Ministry of Healing, 313 (1905).

O parte a unei diete adecvate

483. Este o greșeală să presupunem că tăria musculară depinde de folosirea cărnii. Nevoile organismului pot fi mai bine acoperite și ne putem bucura de o sănătate mai bună fără folosirea acesteia. Cerealele, împreună cu fructele, nucile și legumele au toate proprietățile nutritive pentru a face un sânge bun. -- The Ministry of Healing, 316 (1905).

484. În cereale, fructe, legume și nuci, vom găsi toate elementele alimentare de care avem nevoie. Dacă dorim să venim la Domnul cu o minte deschisă, El ne va învăța cum să pregătim o hrană sănătoasă, nepătată de atingerea cărnii. -- Manuscript 27, 1906.

Existente din abundență

485. Rezerva abundentă a naturii în ce privește fructele, nucile și cerealele este îndestulătoare și, an după an, produsele tuturor țărilor sunt tot mai bine distribuite tuturor, prin posibilitățile sporite de transport. Ca urmare, multe articole alimentare care erau privite acum câțiva ani ca un lux costisitor sunt acum la îndemâna tuturor, ca alimente de folosință curentă. -- The Ministry of Healing, 297 (1905).

486. Dacă planificăm cu înțelepciune, ne putem asigura ceea ce va promova sănătatea în modul cel mai înalt, aproape în orice țară. Diferitele preparate din orez, grâu, porumb și ovăz sunt exportate aproape pretutindeni și de asemenea fasolea, mazărea și lintea. Acestea, împreună cu fructele indigene sau de import și varietatea de legume care sunt cultivate în fiecare localitate dau ocazia alegerii unei diete complete, fără folosirea cărnii. -- The Ministry of Healing, 299 (1905).

Pregătite corect

487. Fructele, cerealele și legumele, pregătite într-un mod simplu, fără condimente și grăsimi de tot felul, constituie, împreună cu laptele sau smântâna, cea mai sănătoasă alimentație. Ele hrănesc trupul și oferă intelectului o putere de rezistență și o vigoare care nu sunt produse de un efect stimulativ. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 47] Counsels on Health, 115 (1890).

488. Cerealele și fructele pregătite fără grăsime și într-o stare cât mai naturală posibil ar trebui să fie mâncarea de pe mesele tuturor celor care pretind că se pregătesc pentru a fi luați la cer. -- Testimonies for the Church 2:352 (1869).

Porridge -- fierturile groase de cereale

489. Cerealele folosite pentru porridge sau „mush” ar trebui gătite timp de mai multe ore. Însă alimentele moi sau lichide sunt mai puțin hrănitoare decât alimentele uscate, care au nevoie de o bună mestecare. -- The Ministry of Healing, 301 (1905).

490. Unii cred cu sinceritate că o alimentație corectă constă mai cu seamă în consumul de porridge. Faptul de a mânca porridge ca aliment de bază nu va asigura sănătatea organelor digestive; căci acesta este prea lichid. Promovați consumul de fructe, legume și pâine. -- The Youth’s Instructor, 31 mai, 1894.

Fiertura de graham

491. Puteți face o fiertură de graham. Dacă făina de graham este prea mare, cerneți-o și adăugați lapte când este aproape fierbinte. Aceasta va fi o mâncare extrem de sănătoasă și gustoasă pentru tabără. -- Testimonies for the Church 2:603 (1871).

Să ia locul cărnii

492. Când carnea este înlăturată ca aliment, locul ei ar trebui să fie suplinit de o varietate de cereale, nuci, legume și fructe, care vor fi și nutritive, și gustoase.... Locul cărnii ar trebui să fie luat de alimente hrănitoare necostisitoare. -- The Ministry of Healing, 316, 317 (1905).

Toiagul vieții

493. Religia le va determina pe mame să facă pâine de cea mai bună calitate.... Pâinea trebuie să fie bine coaptă, și în exterior, și în interior. Sănătatea stomacului pretinde ca aceasta să fie ușoară și uscată. Pâinea este cu adevărat toiagul vieții și de aceea trebuie ca fiecare bucătăreasă să exceleze în producerea ei. -- Manuscript 34, 1899.

Religie într-o pâine bună

494. Unele femei nu simt că este o datorie religioasă faptul de a pregăti alimentele așa cum se cuvine; din această cauză, nu încearcă să învețe cum s-o facă. Ele o lasă să se acrească înainte de a o coace, iar bicarbonatul de sodiu adăugat pentru a remedia neatenția bucătăresei face ca pâinea să fie total nepotrivită pentru stomacul omului. Este nevoie de gândire și grijă pentru a face pâine bună. Însă este mai multă religie într-o franzelă bună decât cred mulți. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 49] Counsels on Health, 117 (1890).

495. Este o datorie religioasă pentru orice fată și femeie creștină să învețe de îndată să facă pâine bună, gustoasă, din făină de grâu nerafinată. Mamele ar trebui să-și ia fetele cu ele în bucătărie încă de când sunt foarte mici și să le învețe arta de a găti. -- Testimonies for the Church 1:684 (1868).

Folosirea bicarbonatului de sodiu la pâine

496. Folosirea bicarbonatului de sodiu sau a prafului de copt la facerea pâinii este dăunătoare și inutilă; bicarbonatul de sodiu produce inflamarea stomacului și deseori otrăvește întregul organism. Multe gospodine gândesc că nu pot face o pâine bună fără folosirea bicarbonatului, dar acest lucru este o eroare. Dacă s-ar strădui să deprindă niște metode mai bune, pâinea lor ar fi mai hrănitoare și, pentru cei care au un gust natural, ar fi mult mai gustoasă. -- The Ministry of Healing, 300-302 (1905).

Folosirea laptelui la pâinea crescută cu drojdie

În cazul pâinii crescute sau făcute cu drojdie, nu ar trebui folosit laptele în locul apei. Folosirea laptelui este o cheltuială în plus și face pâinea mult mai puțin hrănitoare. Pâinea făcută cu lapte nu se păstrează proaspătă atât de mult ca aceea făcută cu apă și fermentează mai repede în stomac.

Pâinea caldă crescută cu drojdie

Pâinea ar trebui să fie ușoară și proaspătă. Nici cel mai ușor miros de acru nu ar trebui tolerat. Pâinile ar trebui să fie mici și atât de bine coapte, încât, pe cât este posibil, germenii din drojdie să fie distruși. Când este fierbinte sau foarte proaspătă, pâinea crescută, de orice fel ar fi, este greu de digerat. Nu ar trebui să fie pusă niciodată pe masă. Această regulă nu se aplică și la pâinea făcută cu aluat nefermentat. Chiflele proaspete făcute din făină integrală, fără drojdie sau aluat crescut, și coapte într-un cuptor bine încins sunt și hrănitoare, și gustoase....

Zwieback

Zwieback, sau pâinea coaptă de două ori, este unul din alimentele cele mai ușor de digerat și mai gustoase. Pâinea crescută, obișnuită, să fie tăiată în felii și uscată într-un cuptor cald, până când orice urmă de umezeală a dispărut. Apoi să fie rumenită ușor peste tot. Într-un loc uscat, această pâine poate fi păstrată mult mai mult decât pâinea obișnuită, iar dacă este reîncălzită înainte de a fi folosită, va fi la fel de proaspătă ca atunci când a fost făcută.

Pâinea veche este preferabilă pâinii proaspete

497. Pâinea cu o vechime de două sau trei zile este mai bună decât cea proaspătă. Pâinea uscată în cuptor reprezintă unul dintre cele mai sănătoase articole alimentare. -- Letter 142, 1900.

Relele care vin de la pâinea acră

498. Adesea găsim pâine graham grea, acră și coaptă numai parțial. Aceasta din cauza lipsei de interes pentru a învăța și a neglijenței de a împlini sarcina importantă a bucătăresei. Alteori, găsim pâinișoare dulci sau chifle -- uscate, nu coapte -- și alte lucruri de același fel. Și atunci bucătăresele vă vor zice că se descurcă foarte bine în vechiul stil de a găti, dar, de fapt, familiilor lor nu le place pâinea graham; căci ar muri de foame dacă ar trăi în felul acesta.

Mi-am spus mie însămi: nu mă mir de acest lucru. Felul în care pregătiți mâncarea o face să nu fie deloc gustoasă. Consumarea acestor feluri de alimente te îmbolnăvește sigur de dispepsie. Aceste biete gospodine și cei care trebuie să mănânce mâncarea gătită de ele îți vor spune cu gravitate că reforma sănătății nu le priește.

Stomacul nu are puterea de a transforma pâinea săracă, grea și acră în pâine bună; însă această pâine stricată va transforma stomacul sănătos într-unul bolnav. Cei care consumă o astfel de mâncare știu că pierd din putere. Nu există oare o cauză? Unele din aceste persoane pretind că țin reforma sănătății, însă nu fac acest lucru. Ele nu știu să gătească. Pregătesc prăjituri, cartofi, pâine graham și apoi acest cerc închis se repetă, abia dacă există o variație, iar organismul nu este întărit. Aceștia socotesc că este o pierdere de timp să-ți propui să dobândești o experiență desăvârșită în pregătirea sănătoasă și gustoasă a hranei....

În multe familii găsim dispeptici și adesea motivul este pâinea deficitară. Stăpâna casei consideră că aceasta nu trebuie aruncată și ei o mănâncă. Așa trebuie să procedăm cu pâinea rea? O veți introduce în stomac pentru ca acesta să o transforme în sânge? Are stomacul puterea să transforme pâinea acră în pâine dulce? Pâinea grea în pâine ușor digerabilă? Pâinea mucegăită în pâine bună?...

Multe dintre soțiile și mamele care nu au o educație corespunzătoare și cărora le lipsește iscusința în materie de gătit vin zilnic înaintea familiilor lor cu hrană prost pregătită care distruge în mod sigur organele digestive, produce un sânge de calitate slabă și adesea determină crize acute ale unor boli inflamatorii, ducând la moarte prematură. Mulți au fost aduși în pragul morții mâncând pâine grea, acrită. Mi-a fost povestită o întâmplare despre o fată angajată care a făcut pâine nefrământată bine, acră. Pentru a scăpa de ea și pentru a tăinui cele făcute, ea a aruncat-o celor doi porci, foarte mari. În dimineața următoare gospodarul și-a găsit porcii morți, iar când a examinat troaca, a găsit bucăți din acea pâine grea, nefrământată bine. A pus întrebări și fata a recunoscut ce a făcut. Ea n-avea idee că o asemenea pâine poate avea un atare efect asupra porcului. Dacă pâinea nefrământată bine, acră, ucide porcii -- care pot devora șerpi cu clopoței și aproape orice lucru urâcios, ce efect va avea ea asupra acelui organ sensibil al omului, stomacul? -- Testimonies for the Church 1:681-684 (1868).

Avantajele folosirii pâinii și a altor alimente solide

499. Când se face schimbarea de la o dietă cu carne la o alimentație vegetariană, ar trebui să avem multă grijă să punem la masă articole alimentare bine gătite, preparate cu înțelepciune. A mânca prea mult porridge este o greșeală. Hrana uscată care trebuie să fie mestecată este pe departe preferabilă. Preparatele vegetariene sunt o binecuvântare în această privință. Pâinea neagră bună și chiflele, preparate într-un mod simplu, dar cu toate acestea cu un mare efort, vor fi sănătoase. Pâinea nu ar trebui să aibă niciodată un gust -- cât de ușor -- de acru. Ar trebui coaptă până când este foarte, foarte bine făcută. În felul acesta, se va evita situația de a avea o pâine necoaptă și cu cocă prin ea.

Pentru cei care le pot folosi, legumele bune, pregătite într-o manieră sănătoasă, sunt mai bune decât terciurile sau porridge-ul. Fructele consumate cu o pâine bine coaptă sau veche de două, trei zile sunt o masă mai sănătoasă decât cu pâine proaspătă. Acestea, printr-o mestecare lentă și completă, vor oferi tot ce îi este necesar organismului. -- Manuscript 3, 1897.

Biscuiții fierbinți

500. Biscuiții fierbinți și alimentele din carne nu au nimic în comun cu principiile reformei sănătății. -- (Scris în 1884) Extracts from Unpublished Testimonies in Regard to Flesh Foods, 2, 1884.

501. Biscuiții fierbinți făcuți cu bicarbonat sunt adesea unși cu unt și consumați ca aliment preferat; însă organele digestive slăbite nu pot simți decât abuzul la care au fost supuse. -- Letter 72, 1896.

502. Ne-am întors în Egipt mai degrabă decât am înaintat spre Canaan. Să nu răsturnăm această ordine de lucruri? Să nu avem o mâncare sănătoasă, simplă pe mesele noastre? Să nu ne debarasăm de biscuiții calzi, care nu fac decât să provoace dispepsie? -- Letter 3, 1884.

Pâinișoare de graham și chifle

503. Biscuiții calzi, crescuți cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt, nu ar trebui să apară niciodată pe mesele noastre. Asemenea alimente compuse sunt nepotrivite pentru a fi introduse în stomac. Pâinea crescută, caldă, de orice fel ar fi, este greu de digerat. Pâinișoarele de graham, care sunt atât sănătoase, cât și gustoase, pot fi făcute din făină integrală, amestecată cu apă curată rece și lapte. Însă este greu să-i învățăm simplitatea pe cei din poporul nostru. Când le recomandăm pâinișoarele de graham, prietenii noștri ne spun: „A, da, știm să facem”. Suntem foarte dezamăgiți când acestea se ivesc crescute cu praf de copt sau cu lapte acru și bicarbonat de sodiu. Aceștia nu dau nici o dovadă că înfăptuiesc o reformă. Făina integrală, amestecată cu apă curată moale și lapte, dă cele mai bune pâinișoare de graham din care am mâncat vreodată. Dacă apa este tare, folosiți mai mult lapte dulce sau adăugați un ou la aluat. Pâinișoarele ar trebui să fie coapte în profunzime într-un cuptor bine încins, care să fie alimentat de un foc constant.

Pentru a face chifle, folosiți apă moale și lapte sau puțină smântână; faceți o cocă tare și împletiți-o ca pentru sărățele. Coaceți-le pe grătarul cuptorului. Acestea sunt dulci și delicioase. Este nevoie să fie bine mestecate, lucru care este o binefacere atât pentru dinți, cât și pentru stomac. Produc un sânge bun și dau puteri. Cu o asemenea pâine și cu fructe din belșug, cu legumele și fructele care abundă în țara noastră, nu trebuie să ne dorim delicatese mai mari. -- The Review and Herald, 8 mai, 1883.

Pâinea integrală este mai bună decât pâinea albă

504. Pâinea din făină albă rafinată nu poate furniza organismului hrana pe care o veți găsi în pâinea de grâu nedecorticat. Folosirea obișnuită a pâinii din grâu decorticat nu poate păstra organismul în stare de sănătate. Amândoi aveți ficatul inactiv. Folosirea făinii albe agravează dificultățile cu care vă luptați. -- Testimonies for the Church 2:68 (1868).

505. Pentru a face pâine, făina albă rafinată nu este cea mai indicată. Folosirea ei nu este nici sănătoasă, nici economică. Pâinii făcute din făină rafinată îi lipsesc elementele nutritive care pot fi găsite în pâinea făcută din făină integrală. Ea este cauza frecventă a constipației și a altor stări nesănătoase. -- The Ministry of Healing, 300 (1905).

Pâinea poate fi făcută și dintr-o varietate de cereale

506. Făina obținută exclusiv din grâu nu este cea mai potrivită pentru o dietă continuă. Un amestec de făină de grâu, ovăz și secară ar fi mai hrănitor decât făina din grâu, cu proprietățile sale nutritive eliminate din ea. -- Letter 91, 1898.

Pâine dulce

507. Rareori apar pe masa noastră aluaturile și prăjiturile dulci. Cu cât se consumă mai puține alimente dulci, cu atât mai bine; acestea provoacă deranjamente la stomac, aducând nerăbdarea și nervozitatea celor care se obișnuiesc să le consume. -- Letter 363, 1907.

508. Este bine să nu se pună zahăr în biscuiți. Unora le plac îndeosebi biscuiții cei mai dulci, dar aceștia reprezintă un lucru nociv pentru organele digestive. -- Letter 37, 1901.

Legume proaspete, pregătite simplu

509. Toți ar trebui să aibă cunoștință de valoarea deosebită a fructelor și legumelor proaspete din livadă și grădină. -- Manuscript 13, 1911.

510. Împreună cu lapte și smântână, fructele, cerealele și legumele pregătite într-un mod simplu, fără condimente și grăsimi de orice fel, constituie cea mai sănătoasă dietă. Ele hrănesc trupul și dau intelectului o vigoare și o putere de a rezista pe care nu le poate oferi o dietă stimulativă. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 47 (1890)] Counsels on Health, 115.

511. Pentru cei care le pot folosi, legumele bune, pregătite într-un mod sănătos, sunt mai bune decât fierturile moi sau porridge. -- Manuscript 3, 1897.

512. Legumele ar trebui să fie făcute mai gustoase cu puțin lapte, smântână sau înlocuitori. -- Testimonies for the Church 9:162 (1909).

O parte a unei diete complete

513. Cerealele simple, roadele pomilor și legumele au toate calitățile nutritive necesare producerii unui sânge bun. O dietă cu carne nu poate face acest lucru. -- Letter 70, 1896.

Legume din belșug

514. Suntem zidiți din ceea ce mâncăm. Să întărim noi pasiunile animalice, consumând carnea animalelor? În loc să educăm gustul să adore o dietă grosieră, este momentul oportun să ne învățăm să trăim cu fructe, cereale și legume.... Poate fi oferită o varietate de feluri simple de mâncare -- fără carne. Bărbații robuști trebuie să aibă din belșug legume, fructe și cereale. -- Letter 3, 1884.

515. Domnul intenționează să-i aducă pe cei din poporul Său înapoi la traiul întemeiat pe fructe simple, legume și cereale. -- Letter 72, 1896.

Unii nu pot mânca legume

516. Într-o instituție medicală sunt de satisfăcut gusturi variate. Unii pretind ca legumele să fie bine pregătite pentru a veni în întâmpinarea nevoilor lor deosebite. Alții nu au reușit să folosească legumele fără a suferi consecințele. -- Letter 45, 1903.

Cartofii irlandezi și cei dulci

517. Nu credem că sunt sănătoși cartofii prăjiți, căci în pregătirea lor se folosește mai multă sau mai puțină grăsime sau unt. Cartofii buni, copți sau fierți, serviți cu smântână și un praf de sare, sunt cei mai sănătoși. Rămășițele de cartofi irlandezi și cartofi dulci se pregătesc cu puțină smântână și sare și sunt copți din nou -- nu prăjiți; sunt excelenți. -- Letter 322, 1905.

Fasolea, un aliment sănătos

518. Un alt fel de mâncare simplă, dar sănătoasă, este fasolea fiartă sau coaptă. Puneți o anumită cantitate din acestea cu apă, adăugați lapte sau smântână și faceți o ciorbă. -- Testimonies for the Church 2:603 (1871).

Creșterea și conservarea legumelor

519. Mulți nu văd importanța faptului de a avea pământ pe care să-l lucreze și de a cultiva fructe și legume pentru ca mesele lor să fie alimentate cu aceste lucruri. Sunt instruită să spun fiecărei familii și fiecărei comunități: Dumnezeu vă va binecuvânta când vă veți duce până la capăt mântuirea voastră, cu frică și cutremur, temându-vă ca nu cumva, tratându-vă trupul cu nechibzuință, să stricați planul Domnului pentru voi. -- Letter 5, 1904.

520. Ar trebui să se ia măsuri pentru obținerea unei provizii de porumb dulce uscat. Dovlecii pot fi uscați și folosiți cu succes în timpul iernii pentru a face plăcinte. -- Letter 195, 1905.

Verdețurile și roșiile în alimentația Ellenei G. White

521. Te referi la alimentația mea. Nu am devenit atât de mult deprinsă cu un anumit lucru încât să nu mai pot fi în stare să consum orice altceva. În ce privește materialul referitor la verdețuri însă, nu ar trebui să-ți faci nici o grijă; căci, după câte știu, în partea de țară în care locuiești există multe feluri de produse vegetale pe care le pot folosi ca verdețuri. Voi putea obține frunzele de la măcrișul galben, păpădiile tinere și muștar. Vor fi într-o cantitate cu mult mai mare acolo -- și de o calitate superioară -- decât am putea obține noi în Australia. Și dacă nu ar mai fi nimic altceva, există totuși producțiile cerealiere. -- Letter 31, 1901.

522. Mi-am pierdut pofta de mâncare cu ceva timp înainte să mă duc în Răsărit. Acum însă mi-a revenit; și îmi este tare foame când vine vremea mesei. Verdeața de la scaiete, gătită bine și asezonată cu smântână sterilizată și zeamă de lămâie, este foarte apetisantă. La o masă mănânc supă de roșii cu fidea, iar la cealaltă verdețuri. Am început iarăși să mănânc cartofi. Toată mâncarea pe care o am are un gust bun. Mă asemăn cu un bolnav de friguri care a fost aproape mort de foame și mă aflu în primejdia de a mânca peste măsură. -- Letter 10, 1902.

523. Roșiile pe care le-ați trimis au fost foarte frumoase și gustoase. Găsesc că roșiile sunt cel mai bun articol alimentar pentru mine. -- Letter 70, 1900.

524. Cât privește porumbul și mazărea, am cules destul pentru noi și vecinii noștri. Porumbul fraged îl uscăm pentru a-l folosi în timpul iernii; atunci, când avem nevoie de el, îl măcinăm la moară și îl gătim. Din el se fac cele mai gustoase supe și alte feluri de mâncare....

Când vine timpul lor, avem struguri din belșug și de asemenea prune și mere, ceva cireșe, piersici, pere și măsline, pe care le preparăm singuri. Cultivăm și o mare cantitate de roșii. Nu mă scuz niciodată pentru mâncarea pe care o am pe masă. Nu cred că lui Dumnezeu Îi face plăcere ca noi să vorbim în felul acesta. Oaspeții noștri mănâncă ceea ce mâncăm și noi și par să se bucure de meniul nostru. -- Letter 363, 1907.