Dietă şi hrană

Capitolul 25

A învăța pe alții principiile sănătății

[AUDIO]

Nevoia unei educații sanitare

759. Niciodată n-a fost mai multă nevoie ca acum de o educație în ce privește principiile sănătății. În pofida progresului minunat realizat în atâtea domenii ale confortului și facilităților care îmbunătățesc traiul, chiar în privința celui medical și în tratarea bolilor, declinul vigorii fizice și al puterii de rezistență este alarmant. Acest lucru reclamă atenția tuturor celor care au pe inimă bunăstarea semenilor lor.

Civilizația noastră artificială încurajează rele care distrug principiile sănătoase. Ceea ce se obișnuiește și ceea ce este la modă sunt în război cu natura. Practicile pe care le prescriu și îngăduințele pe care le încurajează diminuează constant atât tăria mintală, cât și cea fizică și aduc o povară copleșitoare asupra neamului omenesc. Necumpătarea și crima, boala și nenorocirea se găsesc pretutindeni.

Mulți încalcă legile sănătății din neștiință și au nevoie de instruire. Însă majoritatea celorlalți știu mai multe decât respectă în viață. Ei au nevoie să înțeleagă cât este de important să facă din cunoștințele lor un ghid al viețuirii. -- The Ministry of Healing, 125, 126 (1905).

760. Este o mare nevoie de învățătură în ce privește reforma alimentară. Obiceiurile greșite de a mânca și de a folosi alimente nesănătoase sunt răspunzătoare nu doar într-o mică măsură pentru necumpătare, crime și nenorocirile care sunt un blestem pentru lume. -- The Ministry of Healing, 146 (1905).

761. Dacă vrem să ridicăm standardul moral în oricare din țările în care am putea fi chemați să mergem, trebuie să începem prin corectarea obiceiurilor lor fizice. Virtutea morală depinde de funcționarea corectă a puterilor minții și ale trupului. -- [Medical Missionary, noiembrie-decembrie, 1892]. Counsels on Health, 505.

Mulți vor fi luminați

762. Domnul mi-a arătat că mulți, foarte mulți vor fi scăpați de degenerarea fizică, mintală și morală prin influența practică a reformei sănătății. Se vor ține cuvântări despre sănătate și se vor tipări publicații. Principiile reformei sănătății vor fi primite favorabil și mulți vor fi luminați. Factorii de influență care însoțesc reforma sănătății o vor recomanda judecății tuturor celor ce vor lumină; și ei vor înainta pas cu pas pentru a primi adevărurile deosebite ale acestui timp. Astfel, adevărul și neprihănirea se vor întâlni....

Evanghelia și lucrarea misionară medicală trebuie să înainteze împreună. Evanghelia trebuie să fie legată de principiile reformei sănătății. Creștinismul trebuie să fie adus în viața practică. Trebuie să se facă o lucrare de reformă deplină. Adevărata religie biblică este o revărsare a iubirii lui Dumnezeu peste omul căzut. Poporul lui Dumnezeu trebuie să înainteze mărturisind fără ocolișuri, pentru a impresiona inimile celor care caută adevărul, care doresc să-și facă bine partea în acest veac extrem de agitat. Noi avem de prezentat oamenilor principiile reformei sănătății, făcând tot ce ne stă în putere pentru a-i conduce pe bărbați și pe femei să vadă necesitatea acestor principii și să le practice. -- Testimonies for the Church 6:378, 379 (1900).

Eforturile pionierilor de a propovădui principiile reformei sănătății

763. Când s-a ținut târgul de stat în Battle Creek [1864], oamenii noștri au luat cu ei trei-patru mașini de gătit și au făcut demonstrații cum pot fi pregătite mese bune fără folosirea cărnii. Ni s-a spus că am pregătit cea mai bună masă de acolo. Ori de câte ori se țin adunări cu participare numeroasă, este privilegiul vostru să faceți planuri prin care să puteți oferi hrană sănătoasă celor care participă și trebuie să faceți așa încât eforturile voastre să fie educative.

Domnul a făcut să fim bine văzuți de oameni și am avut multe ocazii strălucite de a demonstra ce poate fi făcut prin principiile reformei sănătății pentru restabilirea sănătății celor ale căror cazuri au fost declarate fără speranță.... -- Manuscript 27, 1906.

La întâlnirile de tabără și din casă în casă

Ar trebui să facem eforturi mai mari pentru a-i învăța pe oameni adevărurile reformei sănătății. La fiecare întâlnire de tabără, ar trebui depus efortul de a demonstra ce se poate face pentru conceperea unei diete apetisante și sănătoase folosind cereale, fructe, nuci și legume. În fiecare loc în care sunt aduse la adevăr noi grupuri de persoane, ar trebui să se dea învățătură privitoare la știința pregătirii unor mâncăruri sănătoase. Ar trebui aleși lucrători care pot lucra din casă în casă într-o campanie cu scop educativ.

Cortul medical în tabără

764. Pe măsură ce ne apropiem de încheierea timpului, trebuie să ne ridicăm mai sus și tot mai sus în problema reformei sănătății și a cumpătării creștine, prezentând-o cu mai multă siguranță și hotărâre. Trebuie să ne străduim continuu să educăm poporul, nu numai prin cuvinte, ci și prin trăirea noastră.

La adunările de tabără, oamenilor ar trebui să li se dea învățături cu privire la problemele de sănătate. La adunările noastre din Australia, se țineau zilnic prelegeri asupra subiectelor privitoare la sănătate și s-a trezit un mare interes. Pe teren, se găsea la dispoziția medicilor și infirmierelor un cort în care se dădeau sfaturi medicale în mod gratuit, și cortul acesta era căutat de mulți. Mii de persoane ascultau prelegerile; la sfârșitul adunării în tabără, oamenii nu erau mulțumiți de faptul că lucrările luaseră sfârșit și erau lăsați doar cu ceea ce apucaseră să învețe. În câteva orașe în care s-au ținut adunări de tabără, unii dintre cetățenii de frunte au stăruit să se înființeze o filială a sanatoriului, făgăduind că vor coopera și ei. -- Testimonies for the Church 6:112, 113 (1900).

Prin exemplu și prin învățătură

765. Marile adunări ale poporului nostru oferă o excelentă ocazie pentru ilustrarea principiilor reformei sănătății. Acum câțiva ani, la aceste adunări se spuneau multe cu privire la reforma sănătății și despre folosirea unei diete vegetariene; dar, în același timp, erau servite alimente cu carne în cortul în care se lua masa și se vindeau multe alimente nesănătoase la standul cu articole alimentare. Credința lipsită de fapte este moartă; și învățătura cu privire la reforma sănătății, tăgăduită de practică, nu face cea mai profundă impresie. La următoarele adunări de tabără, cei cu răspundere au dat învățătură atât în mod teoretic, cât și practic. La cortul în care se lua masa nu s-a mai servit carne, ci s-au adus din abundență fructe, cereale și zarzavaturi. Când vizitatorii întrebau de ce lipsește carnea, s-a arătat clar și lămurit că aceasta nu este alimentul cel mai sănătos. -- Testimonies for the Church 6:112 (1900).

În sanatoriile noastre

766. Lumina care mi-a fost dată este aceea că ar trebui înființat un sanatoriu și că în cadrul acestuia ar trebui să se renunțe la tratamentul medicamentos, iar pentru vindecarea bolii să fie folosite metode de tratament simple, raționale. În această instituție ar urma ca oamenii să fie învățați cum să se îmbrace, să respire și să mănânce în mod corespunzător -- cum să prevină îmbolnăvirea prin obiceiuri corecte de viețuire. -- Letter 79, 1905.

767. Sanatoriile noastre au menirea de a fi mijloacele de iluminare a celor care vin pentru tratament. Pacienților trebuie să li se arate cum pot subzista cu o dietă pe bază de cereale, fructe, nuci și alte roade ale pământului. Am fost învățată că la sanatoriile noastre ar trebui ținute în mod regulat prelegeri legate de subiectul sănătății. Oamenii trebuie să fie învățați să renunțe la acele articole alimentare care slăbesc sănătatea și puterile făpturilor pentru care Hristos și-a dat viața. Trebuie să fie descoperite efectele vătămătoare ale ceaiului și cafelei. Pacienții trebuie învățați cum se pot lipsi de acele alimente care fac rău organelor digestive.... Pacienților să li se arate necesitatea practicării principiilor reformei sănătății dacă vor să-și recapete sănătatea. Celor bolnavi să li se arate cum să se însănătoșească prin cumpătare în mâncare și prin exercițiu fizic regulat în aer liber.... Prin lucrarea sanatoriilor noastre, suferința urmează să fie ușurată și sănătatea restabilită. Oamenii trebuie să fie învățați cum își pot menține sănătatea manifestând grijă în privința mâncării și băuturii.... Abținerea de la consumul de carne îi va ajuta pe cei care o vor practica. Chestiunea alimentației este un subiect de interes viu.... Sanatoriile noastre sunt întemeiate cu un scop deosebit, acela de a-i învăța pe oameni că nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim. -- Letter 233, 1905.

Educați pacienții să poată îngriji de bolnavi în familiile lor

768. Ține pacienții cât mai mult posibil în aer liber și angajează cu ei în salon discuții voioase, fericite, cu lecturi simple și lecții biblice ușor de înțeles, care vor fi o încurajare pentru suflet. Vorbește despre reforma sănătății, iar tu, fratele meu, să nu devii un purtător de poveri în atât de multe sectoare încât să nu-i poți învăța pe alții lecțiile simple ale reformei sănătății. Cei care părăsesc sanatoriul ar trebui să plece atât de bine instruiți, încât să-i poată învăța și pe alții metodele prin care să-și trateze familiile.

Există primejdia de a cheltui mult prea mulți bani pe mașini și dispozitive pe care pacienții nu le vor putea folosi niciodată în lecțiile lor din cămin. Ei ar trebui să fie învățați mai degrabă cum să-și regleze dieta, așa încât mașinăria vie a întregii făpturi să lucreze în mod armonios. -- Letter 204, 1906.

Să se dea învățătură cu privire la temperanță

769. În instituțiile noastre medicale ar trebui dată o învățătură clară în ce privește abstinența. Pacienților ar trebui să li se arate răul pe care-l reprezintă băuturile îmbătătoare și binecuvântarea unei abstinențe totale. Ar trebui să li se ceară să renunțe la lucrurile care le-au ruinat sănătatea, iar locul acestora să fie suplinit din belșug de fructe. Pot fi obținute portocale, lămâi, prune, piersici și alte varietăți; căci creația lui Dumnezeu este productivă dacă se depune un efort plin de străduință. -- Letter 145, 1904.

770. Aceia care se luptă împotriva puterii apetitului ar trebui să fie instruiți în ce privește principiile unei viețuiri sănătoase. Ar trebui să li se arate că încălcarea legilor sănătății, prin crearea unor stări morbide și a unor pofte anormale, pune temelia obiceiului de a consuma alcool. Numai trăind în ascultare de principiile sănătății pot ei spera să fie eliberați de dorința de a lua stimulenți nefirești. Atâta timp cât depind de tăria divină pentru a rupe legăturile poftei, ei trebuie să coopereze cu Dumnezeu prin ascultare de legile Sale, atât de cele morale, cât și de cele fizice. -- The Ministry of Healing, 176, 177 (1905).

Cerința unei reforme cuprinzătoare

771. Care este lucrarea deosebită pe care suntem chemați s-o înfăptuim în instituțiile noastre de sănătate? În loc să dați, prin învățătură și exemplu personal, o educație în îngăduirea unui apetit stricat, învățați-i pe oameni să se îndepărteze de aceste lucruri. Apostolul Pavel își înalță glasul: „Vă îndemn dar, fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită” (Romani 12, 1.2).

Instituțiile noastre de sănătate sunt întemeiate pentru a prezenta principiile vii ale unei diete sănătoase, curate. Trebuie răspândită cunoașterea privind tăgăduirea de sine, autocontrolul. Isus, care l-a creat și l-a răscumpărat pe om, trebuie adus înaintea tuturor celor care vor veni în instituțiile noastre. Cunoașterea căii vieții, păcii, sănătății trebuie oferită mereu și mereu pentru ca femeile și bărbații să poată vedea nevoia de reformă. Ei trebuie să fie îndrumați să renunțe la obiceiurile și practicile înjositoare care au existat în Sodoma și în lumea antediluviană, distrusă de Dumnezeu din pricina nelegiuirii ei. (Matei 24, 37-39)....

Toți cei care vor fi oaspeți ai instituțiilor noastre de sănătate trebuie să fie educați. Planul de răscumpărare ar trebui adus înaintea tuturor, mici și mari, bogați și săraci. Urmează să li se ofere o învățătură pregătită cu grijă, astfel încât necumpătarea -- la modă -- în mâncare și băutură să poată fi văzută ca fiind cauza bolii și suferinței și a practicilor păcătoase care urmează din acest motiv. -- Manuscript 1, 1888.

Frunze din pomul vieții

772. Am fost învățată că nu trebuie să amânăm să înfăptuim lucrarea ce trebuie făcută în sfera reformei sănătății. Prin această lucrare, noi trebuie să ajungem la suflete aflate la drumul mare sau pe drumeaguri. Mi-a fost dată o lumină deosebită, aceea că în sanatoriile noastre mulți vor primi și vor respecta adevărul prezent. În aceste instituții, bărbați și femei trebuie învățați cum să-și îngrijească trupurile și, în același timp, cum să devină puternici în credință. Trebuie învățați ce înseamnă să mănânci trupul și să bei sângele Fiului lui Dumnezeu. Hristos a spus: „Cuvintele pe care vi le-am spus Eu sunt duh și viață” (Ioan 6, 33).

Sanatoriile noastre trebuie să fie școli în care să se dea învățătură în sectoarele medicale misionare. Ele trebuie să aducă sufletelor bolnave de păcat frunzele pomului vieții, care le vor readuce pacea, nădejdea și credința în Hristos Isus. -- Testimonies for the Church 9:168 (1909).

Pregătire pentru rugăciunea de vindecare

773. Este o muncă pierdută aceea de a-i învăța pe oameni să privească la Dumnezeu ca vindecător al neputințelor lor dacă nu sunt învățați și să lase deoparte practicile lor nesănătoase. Pentru a primi binecuvântarea Sa ca răspuns la rugăciune, ei trebuie să înceteze să facă răul și să învețe să facă binele. Mediul în care trăiesc trebuie să fie sănătos, obiceiurile lor de viețuire, sănătoase. Ei trebuie să trăiască în armonie cu Legea lui Dumnezeu, atât pentru trup, cât și pentru spirit. -- The Ministry of Healing, 227, 228 (1905).

Responsabilitatea medicului de a-și lumina pacienții

774. Instituțiile de sănătate pentru cei bolnavi vor fi cele mai bune locuri pentru a-i educa pe cei suferinzi să trăiască în armonie cu legile firii și să renunțe la practicile care distrug sănătatea prin obiceiurile greșite din alimentație și îmbrăcăminte, care se conformează obiceiurilor și uzanțelor lumii și nu sunt după cum a rânduit Dumnezeu. Aceste instituții fac o lucrare bună, aceea de a lumina lumea în care trăim....

Există acum o nevoie imperioasă, chiar și în ceea ce-i privește pe medici, reformatori în ramura tratării bolilor, de a face eforturi mari și stăruitoare pentru a duce lucrarea pentru ei înșiși înainte și în sus și de a-i instrui cu interes pe aceia care așteaptă din partea lor competența prin care să descopere care este cauza neputințelor lor. Ei ar trebui să le atragă atenția într-un mod deosebit asupra legilor pe care le-a rânduit Dumnezeu, care nu pot fi încălcate fără a primi pedeapsa pentru acest lucru. Ei se ocupă mult de modul de manifestare a bolii, însă, ca regulă generală, nu îndreaptă atenția către legile care trebuie respectate cu sfințenie și în cunoștință de cauză pentru prevenirea bolii. Mai cu seamă când medicul nu a fost corect în practicile sale legate de dietă, dacă apetitul său nu a fost restrâns la o alimentație simplă, sănătoasă, renunțând într-o mare măsură la folosirea cărnii animalelor moarte -- plăcându-i foarte mult carnea, acesta și-a educat și cultivat gustul pentru o hrană nesănătoasă. Ideile sale sunt înguste și foarte curând va educa și disciplina gustul și apetitul pacienților săi să iubească lucrurile pe care le iubește el, ca și când le-ar oferi principiile solide ale reformei sănătății. El va prescrie pacienților carne, când aceasta este de fapt cel mai rău tip de aliment pe care îl pot consuma; ea stimulează, dar nu oferă tărie. Ei nu întreabă care au fost până atunci obiceiurile de a mânca și a bea ale pacienților și le recomandă mai ales propriile obiceiuri eronate care au tot așezat, ani de-a rândul, temelia pentru boală.

Medici conștiincioși ar trebui să fie pregătiți să-i lumineze pe cei neștiutori și să-și conceapă recomandările cu înțelepciune, interzicând în dieta pacienților acele lucruri pe care le știu ca fiind greșite. Ei ar trebui să denunțe în mod deschis acele lucruri pe care ei le privesc ca păgubitoare pentru legile sănătății și să-i lase pe acești suferinzi să lucreze cu conștiinciozitate ca să facă pentru ei înșiși acele lucruri pe care le pot înfăptui și să se plaseze astfel într-o relație corectă cu legile vieții și ale sănătății. -- Manuscript 22, 1887.

O responsabilitate solemnă

775. Când un medic vede că un pacient suferă de vreo boală datorită faptului că mănâncă și bea cum nu trebuie și cu toate acestea neglijează să-i spună lucrul acesta și să-i arate nevoia de reformă, el aduce un prejudiciu semenului său. Bețivii, maniacii și aceia care se lasă în voia pasiunilor animalice -- toți strigă către medic să declare clar și lămurit că suferința este urmarea păcatului. Noi am primit multă lumină cu privire la reforma sănătății. Atunci, pentru ce nu suntem mai hotărâți și plini de râvnă în străduința de a lupta împotriva cauzei care produce boala? Văzând veșnica luptă cu durerea, lucrând fără încetare să ușureze suferința, cum pot medicii să fie liniștiți? Se pot ei abține să nu ridice glasul pentru a avertiza? Sunt ei generoși și miloși dacă nu susțin stricta cumpătare ca un remediu împotriva bolii? -- Testimonies for the Church 7:74, 75 (1902).

Reformatorii în domeniul alimentației au nevoie de curaj moral

776. Poate fi înfăptuit mult bine prin iluminarea tuturor celor la care avem acces, prin mijloacele cele mai bune, nu numai prin vindecarea celor bolnavi, ci și prin prevenirea bolii și suferinței. Medicul care se străduiește să-și lumineze pacienții în ce privește natura și cauzele maladiilor lor și să-i învețe cum să evite boala poate avea o lucrare obositoare; dacă este însă un reformator conștiincios, el va vorbi simplu despre efectele distrugătoare ale cedării în fața plăcerilor în privința mâncării, băuturii și îmbrăcatului, despre suprasolicitarea forțelor vitale, lucruri care i-au adus pe pacienții săi acolo unde sunt. Acesta nu va spori răul, administrând medicamente până când organismul sleit renunță la luptă, ci își va învăța pacienții cum să-și formeze obiceiuri corecte și să-și ajute organismul în lucrarea lui de refacere printr-o folosire înțeleaptă a propriilor lui remedii simple.

Ar trebui ca în toate instituțiile noastre să se facă din instruirea în privința legilor sănătății un element special al lucrării. Principiile reformei sănătății ar trebui să fie puse cu grijă și în mod exhaustiv înaintea tuturor, atât pacienți, cât și ajutoare. Această lucrare reclamă curaj moral; căci în vreme ce mulți vor avea de câștigat de pe urma unor astfel de eforturi, alții se vor simți jigniți. Adevăratul ucenic al lui Hristos însă, cel ale cărui gânduri se armonizează cu gândurile lui Dumnezeu, învățând neîncetat, îi va învăța și el pe alții, călăuzind mintea celorlalți, departe de greșelile numeroase ale lumii. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 121] Counsels on Health, 451, 452 (1890).

Cooperarea dintre sanatorii și școli

777. Ne-a fost dată o lumină clară ca instituțiile noastre de educație să fie legate de sanatoriile noastre ori de câte ori acest lucru este cu putință. Lucrarea celor două instituții trebuie să se contopească. Sunt recunoscătoare că avem o școală la Loma Linda. Talentul educativ al medicilor competenți reprezintă o necesitate pentru școlile în care urmează să fie pregătiți pentru slujire misionari medicali evangheliști. Studenții din școală trebuie învățați să fie niște reformatori exigenți în sfera sănătății. Învățătura dată în ce privește boala și cauzele ei, noțiuni de prevenire, precum și pregătirea dată în tratarea celor bolnavi se vor dovedi o educație neprețuită, pe care studenții din școlile noastre ar trebui s-o aibă.

Această contopire dintre școlile și sanatoriile noastre se va dovedi un avantaj din multe puncte de vedere. Prin instruirea dată de sanatoriu, studenții vor învăța cum să evite formarea unor obiceiuri de neglijență și necumpătare în mâncare. -- Letter 82, 1908.

În lucrarea de evanghelizare și în misiunile din orașe

778. Ca popor, ne-a fost dată lucrarea de a face cunoscute principiile reformei sănătății. Există unii care cred că problema dietei nu are o importanță îndeajuns de mare pentru a fi inclusă în lucrarea evanghelistică. Dar asemenea persoane fac o mare greșeală. Cuvântul lui Dumnezeu declară: „Deci, fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva: să faceți totul pentru slava lui Dumnezeu”. (1 Corinteni 10, 31.) Subiectul cumpătării în toate aspectele sale are un loc important în lucrarea de mântuire.

În legătură cu misiunile noastre din marile orașe ar trebui să existe camere corespunzătoare în care se pot aduna pentru a se instrui cei în care a fost trezit un interes. Această lucrare necesară nu trebuie să fie desfășurată într-un mod atât de sărăcăcios, încât să se facă o impresie nefavorabilă asupra minții oamenilor. Tot ceea ce se face ar trebui să dea o mărturie favorabilă pentru Autorul adevărului și să reprezinte în mod corect sfințenia și importanța adevărurilor soliei celui de-al treilea înger. -- Testimonies for the Church 9:112 (1909).

779. În toate misiunile noastre, femei cu pricepere ar trebui să aibă în grijă aranjamentele domestice -- femei care știu cum să prepare mâncarea într-un mod plăcut și sănătos. Pe masă ar trebui să se pună din abundență mâncare de cea mai bună calitate. Dacă există unii care posedă un gust pervertit, care poftesc ceai, cafea, condimente și feluri de mâncare nesănătoase, învățați-i. Căutați să treziți conștiința. Puneți înaintea lor principiile Bibliei legate de igienă. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 117 (1890)] Counsels on Health, 449, 450.

Pastorii să predea principiile reformei

780. Ar trebui să ne autoeducăm nu numai să trăim în armonie cu legile sănătății, ci să-i învățăm și pe alții calea cea bună. Mulți, chiar dintre cei care mărturisesc credința în adevărurile deosebite pentru acest timp, sunt jalnic de ignoranți în ce privește sănătatea și cumpătarea. Ei au nevoie să fie educați, învățătură peste învățătură, poruncă peste poruncă. Subiectul trebuie păstrat necurmat înaintea lor. Această chestiune nu trebuie trecută cu vederea ca fiind neesențială; căci este nevoie ca aproape toate familiile să fie trezite cu privire la această chestiune. Conștiința trebuie activată pentru a înțelege datoria de a practica principiile adevăratei reforme. Dumnezeu cere ca membrii poporului Său să fie cumpătați în toate lucrurile. Dacă aceștia nu practică o cumpătare reală, ei nu vor și nu pot fi subiectul influenței sfințitoare a adevărului.

Pastorii noștri ar trebui să devină conștienți de această chestiune. Nu ar trebui s-o ignore și nici să fie întorși din drum de către cei care îi numesc extremiști. Să descopere ceea ce înseamnă adevărata reformă a sănătății și să-i învețe pe alții principiile ei, atât prin precept, cât și în mod liniștit, printr-un exemplu personal consecvent. La adunările noastre mari, ar trebui să se dea învățătură cu privire la sănătate și cumpătare. Căutați să treziți intelectul și conștiința. Puneți în slujire tot talentul pe care-l aveți la dispoziție și continuați lucrarea începută, cu publicații legate de acel subiect. „Educați, educați, educați”, aceasta este solia care mi-a fost întipărită. -- [Christian Temperance and Bible Hygiene, 117 (1890)] Counsels on Health, 449.

781. Pe măsură ce ne apropiem de încheierea timpului, trebuie să ne ridicăm mai sus și tot mai sus în problema reformei sănătății și a cumpătării creștine, prezentând-o într-un mod mai sigur și mai hotărât. Trebuie să ne străduim neîncetat să educăm poporul, nu numai prin cuvintele, ci și prin trăirea noastră. Unite, teoria și practica au o influență hotărâtoare. -- Testimonies for the Church 6:112 (1900).

Apel către pastori, președinți de conferință și alți conducători

782. Predicatorii noștri ar trebui să aibă cunoștințe despre reforma sănătății. Ei trebuie să se familiarizeze cu fiziologia și igiena; ei ar trebui să înțeleagă legile care guvernează viața fizică și influența lor asupra sănătății minții și sufletului.

Mii și mii de oameni cunosc prea puțin cu privire la corpul minunat pe care li l-a dat Dumnezeu sau cu privire la îngrijirea de care trebuie acesta să aibă parte; ei socotesc că este de mai mare importanță să studieze subiecte mult mai neînsemnate. Slujitorii Evangheliei au aici o lucrare de făcut. Când vor adopta o poziție corectă față de acest subiect, se va câștiga mult. În propria lor viață și familie, ei ar trebui să asculte de legile vieții, practicând principii drepte și trăind în mod sănătos. Atunci vor fi în stare să vorbească corect cu privire la subiectul acesta, conducându-i pe oameni mai sus și tot mai sus în lucrarea de reformă. Trăind ei înșiși în lumină, ei pot să prezinte o solie de mare valoare acelora care au nevoie chiar de o astfel de mărturie.

Sunt de câștigat valoroase binecuvântări și o experiență bogată dacă slujitorii Evangheliei vor combina prezentarea problemei sănătății cu toate lucrările lor din comunități. Oamenii trebuie să aibă lumina cu privire la reforma sănătății. Lucrarea aceasta a fost neglijată și mulți sunt gata să moară, deoarece au nevoie de lumina pe care ar fi trebuit să o aibă și pe care trebuie să o aibă înainte de a se lăsa de patimile lor egoiste.

Președinții conferințelor noastre ar trebui să-și dea seama că este timpul cel mai potrivit pentru a se așeza de partea cea dreaptă a acestei probleme. Predicatorii și învățătorii trebuie să dea altora lumina pe care au primit-o. Lucrarea lor este necesară în toate direcțiile. Dumnezeu îi va întări.

El îi va împuternici pe servii Săi care stau tari și nu se lasă abătuți de la adevăr și neprihănire pentru a acorda atenție plăcerilor personale.

Lucrarea de educare în sectoarele misionare medicale este un pas înainte de mare însemnătate pentru trezirea omului la răspunderile lui morale. Dacă predicatorii s-ar fi apucat de lucrarea aceasta, cu diferitele ei ramuri, potrivit cu lumina pe care a dat-o Dumnezeu, ar fi avut loc cea mai hotărâtă reformă în mâncare, băutură și îmbrăcăminte. Dar unii au stat de-a dreptul în calea înaintării reformei sănătății. Ei i-au ținut pe oameni pe loc prin observațiile lor nepăsătoare sau acuzatoare sau prin glume și luare în râs. Atât aceștia personal, cât și mulți alții au suferit de moarte, dar nici unul nu a învățat încă înțelepciunea.

Numai prin lupta cea mai agresivă s-a putut face vreun pas înainte. Oamenii au fost lipsiți de bunăvoința de a se lepăda de sine, de a-și supune mintea și viața voinței lui Dumnezeu; iar în propriile lor suferințe și în influența lor asupra altora ei au văzut rezultatul sigur al unei astfel de purtări.

Biserica scrie pagini de istorie. În fiecare zi este o bătălie și un marș. Din fiecare parte suntem atacați de vrăjmași nevăzuți și biruim prin harul dat nouă de Dumnezeu sau suntem biruiți. Pe aceia care îmbrățișează o poziție neutră față de reforma sănătății, îi îndemn să se convertească. Lumina aceasta este prețioasă și Domnul îmi dă solia de a-i îndemna pe toți cei care poartă răspunderi în vreo ramură a lucrării lui Dumnezeu să ia seama ca adevărul să urmeze o linie ascendentă în inimă și viață. Numai în felul acesta poate oricine să întâmpine ispitele cu care, desigur, va avea să dea piept în lume.

Eșecul de a practica reforma sănătății îl descalifică pe lucrător pentru slujire

Pentru ce unii din frații noștri slujitori ai Evangheliei manifestă un interes atât de slab față de reforma sănătății? Pentru că învățătura cu privire la cumpătare în toate lucrurile este opusă obiceiurilor și plăcerilor lor. În unele locuri, aceasta a fost marea piatră de poticnire în calea determinării poporului de a cerceta și propovădui reforma sănătății. Nici un om nu ar trebui să fie pus deoparte ca învățător al poporului atâta vreme cât învățătura sau exemplul lui contrazice mărturia cu privire la dietă, pe care a dat-o Dumnezeu slujitorilor Săi să o poarte, deoarece lucrul acesta va aduce confuzie. Nepăsarea lui față de reforma sănătății îl face nevrednic de a sta ca sol al Domnului.

Lumina pe care a dat-o Domnul în Cuvântul Său cu privire la subiectul acesta este lămurită, iar oamenii vor fi puși la probă și vor fi încercați în multe feluri pentru a se vedea dacă iau seama la ea. Fiecare comunitate, fiecare familie are nevoie să fie instruită cu privire la cumpătarea creștină. Toți ar trebui să știe cum să mănânce și cum trebuie să bea pentru a-și păstra sănătatea. Ne aflăm în mijlocul scenelor de încheiere a istoriei acestei lumi și ar trebui să existe o acțiune armonioasă în rândurile celor care păzesc Sabatul. Aceia care se țin departe de marea lucrare de instruire a oamenilor asupra acestei probleme nu merg pe acolo pe unde deschide calea Marele Medic. „Dacă voiește cineva să vină după Mine”, a zis Hristos, „să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze”. (Matei 16, 24.) -- Testimonies for the Church 6:376-378 (1900).

Educația sanitară în familie

783. Părinții ar trebui să trăiască mai mult pentru copiii lor și mai puțin pentru societate. Studiați subiecte legate de igienă și puneți cunoștințele în practică. Învățați-i pe copiii voștri să raționeze de la cauză la efect. Învățați-i că, dacă doresc sănătate și fericire, trebuie să respecte legile firii. Deși s-ar putea să nu vedeți rezultate atât de rapid cum ați dori, nu vă descurajați, ci continuați-vă lucrarea cu răbdare și perseverență.

Încă din leagăn, învățați-vă copiii să practice tăgăduirea și stăpânirea de sine. Învățați-i să se bucure de frumusețile naturii și să-și exerseze în mod sistematic toate puterile trupului și ale minții în ocupații folositoare. Creșteți-i astfel încât să aibă o constituție fizică robustă și obiceiuri bune, o dispoziție senină și o fire blândă. Întipăriți în mintea lor fragedă adevărul că Dumnezeu nu intenționează ca noi să trăim numai pentru o răsplată în timpul de acum, ci pentru binele nostru veșnic. Învățați-i că a ceda în fața ispitei este un lucru rău și care arată slăbiciune; a rezista în fața ei înseamnă noblețe și bărbăție. Aceste lecții vor fi asemenea seminței semănate într-un pământ bun, și ele vor aduce roade care ne vor înveseli inimile. -- The Ministry of Healing, 386 (1905).

Lucrarea lui Dumnezeu, împiedicată prin îngăduința egoistă a poftei

784. Există o solie cu privire la reforma sănătății care urmează să fie dusă în fiecare comunitate. Este o lucrare de făcut în fiecare școală. Nici directorului, nici profesorilor nu trebuie să le fie încredințată educația tineretului până ce nu au ajuns să aibă o cunoaștere practică a acestui subiect. Unii s-au simțit liberi să critice și să pună la îndoială sau să găsească cusururi principiilor reformei sănătății, despre care cunoșteau foarte puțin din experiență. Ei ar trebui să stea umăr la umăr și inimă lângă inimă cu aceia care lucrează pe căile cele bune.

Subiectul reformei sănătății a fost prezentat în comunități; dar lumina nu a fost primită din toată inima. Poftele egoiste, distrugătoare de sănătate ale bărbaților și femeilor au contracarat influența soliei care urmează să pregătească un popor pentru ziua cea mare a lui Dumnezeu. Dacă comunitățile așteaptă putere, ele trebuie să trăiască adevărul pe care li l-a dat Dumnezeu. Dacă membrii comunităților noastre trec cu vederea lumina cu privire la acest subiect, ei vor culege consecința sigură a degenerării spirituale și fizice. Iar influența acestor vechi membri ai bisericii va lucra în cei veniți de curând la credință. Domnul nu lucrează acum pentru a aduce multe suflete la adevăr din cauza membrilor bisericii care n-au fost niciodată convertiți și a acelora care au fost cândva convertiți, dar care au apostaziat. Ce influență vor avea acești membri neconsacrați asupra noilor convertiți? Nu vor face ei oare fără efect solia dată de Dumnezeu pe care trebuie s-o vestească poporul Său? -- Testimonies for the Church 6:370, 371 (1900).

Fiecare membru să răspândească adevărul

785. Am ajuns într-un timp în care fiecare membru al bisericii ar trebui să se ocupe de lucrarea medicală misionară. Lumea este o leprozerie plină atât cu victimele bolilor fizice, cât și cu cele ale bolilor spirituale. Pretutindeni, oamenii pier din cauza necunoașterii adevărurilor care ne-au fost încredințate. Membrii bisericii au nevoie de o trezire, ca să-și dea seama de răspunderea pe care o au -- de a face și altora cunoscute aceste adevăruri. Cei care au fost luminați de adevăr trebuie să fie purtători de lumină în lume. A ascunde lumina noastră în timpul de acum înseamnă a face o greșeală grozavă. Solia de astăzi pentru poporul lui Dumnezeu este: „Scoală-te, luminează-te! Căci lumina ta vine, și slava Domnului răsare peste tine”. (Isaia 60, 1.)

În toate locurile îi vedem pe cei care, deși au avut multă lumină și cunoștință, în mod voit aleg răul în locul binelui. Nefăcând nici un efort de îndreptare, ei merg din rău în mai rău. Dar poporul lui Dumnezeu nu trebuie să umble în întuneric. Ei trebuie să umble în lumină, deoarece sunt reformatori. -- Testimonies for the Church 7:62 (1902).

Înființați centre noi

786. Este în mod hotărât datoria celor din poporul lui Dumnezeu să pătrundă în regiunile neatinse încă. Forțele să fie puse la lucru pentru desțelenirea unor noi terenuri, pentru întemeierea unor noi centre de influență oriunde poate fi găsită o deschidere. Regrupați lucrători care au un zel misionar adevărat și aceștia să meargă înainte pentru a răspândi lumina și cunoștința, atât în apropiere, cât și mai departe. Să ducă principiile vii ale reformei sănătății în comunitățile care sunt într-o mare măsură neștiutoare în privința acestor principii. Să se organizeze cursuri și să ofere instruire cu privire la tratarea bolilor. -- Testimonies for the Church 8:148 (1904).

787. Există un câmp larg pentru slujire atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Bucătăreasa eficientă, croitoreasa, infirmiera -- este nevoie de ajutorul tuturor. Membrii familiilor sărace să fie învățați cum să gătească, cum să-și croiască și cum să-și repare propriile haine, cum să-i îngrijească pe cei bolnavi, cum să se ocupe de gospodărie așa cum trebuie. Chiar și copiii ar trebui să fie învățați să se achite de mici însărcinări ale iubirii și milei pentru cei mai puțin norocoși ca ei. -- Testimonies for the Church 9:36, 37 (1909).

Educatori, mergeți înainte

788. Lucrarea reformei sănătății este mijlocul ales de Domnul pentru a micșora suferința în lumea noastră și pentru a purifica biserica Sa. Învățați-i pe oameni că pot acționa ca ajutoare ale lui Dumnezeu, cooperând cu Marele Lucrător pentru restabilirea sănătății fizice și spirituale. Această lucrare poartă semnătura Cerului și va deschide uși pentru pătrunderea altor adevăruri prețioase. Este de lucru pentru toți cei care vor să ia în mâinile lor această lucrare în cunoștință de cauză.

Țineți la loc vizibil lucrarea reformei sănătății -- aceasta este solia pe care am fost instruită s-o port. Arătați-i într-un mod atât de clar valoarea, încât să se facă larg simțită nevoia ei. Abținerea de la toate alimentele și băuturile nocive este rodul adevăratei religii. Cel care este cu adevărat convertit va abandona orice obicei sau poftă vătămătoare. Printr-o abstinență totală, el își va învinge dorința de a-și îngădui lucruri care distrug sănătatea.

Sunt învățată să spun celor care dau educație în sfera reformei sănătății: Înaintați! Lumea are nevoie de fiecare dram de influență pe care o puteți exercita pentru a respinge valul de calamitate morală. Cei care propovăduiesc solia celui de-al treilea înger să rămână credincioși stindardului lor. -- Testimonies for the Church 9:112, 113 (1909).

Să aveți înaintea ochilor marele obiectiv al reformei sănătății

789. Este o mare nevoie de învățătură în ce privește reforma alimentară. Obiceiurile greșite de a mânca și de a folosi alimente nesănătoase nu sunt răspunzătoare doar într-o mică măsură pentru necumpătarea, crimele și nenorocirile care sunt un blestem pentru lume.

Când dați învățătură despre principiile sănătății, păstrați viu înaintea minții marele obiectiv al reformei -- scopul său este de a asigura cea mai înaltă dezvoltare a corpului, minții și sufletului. Arătați că legile naturii corpului nostru, fiind date de Dumnezeu, există pentru binele nostru; că supunerea față de ele aduce fericirea în această viață și ajută în pregătirea pentru viața viitoare.

Îndrumați-i pe oameni să studieze manifestarea iubirii și înțelepciunii lui Dumnezeu în lucrările naturii umane. Îndrumați-i să studieze acel organism minunat, cel omenesc, și legile de care este guvernat. Aceia care văd dovezile iubirii lui Dumnezeu, care înțeleg ceva din înțelepciunea și bunătatea care rezultă din legile Sale și care văd rezultatele ascultării vor ajunge să privească datoriile și obligațiile lor dintr-un punct de vedere complet diferit. În loc să considere păzirea legilor sănătății ca o chestiune de sacrificiu sau tăgăduire de sine, ei o vor privi ca pe ceea ce este, de fapt, o neprețuită binecuvântare.

Fiecare lucrător al Evangheliei ar trebui să simtă că a instrui pe oameni în principiile viețuirii sănătoase este o parte din lucrarea ce i s-a încredințat. Este mare nevoie de această lucrare, iar lumea este deschisă pentru ea. -- The Ministry of Healing, 146, 147 (1905).

790. Cerințele lui Dumnezeu trebuie aduse înaintea conștiinței. Bărbați și femei deopotrivă trebuie conștientizați de datoria de a fi stăpâni pe ei înșiși, de nevoia purității, de eliberarea de orice poftă stricată și obicei murdar. Ei trebuie să fie pătrunși de înțelegerea faptului că toate puterile minții și trupului sunt darul lui Dumnezeu și că este imperativ să fie păstrate în cea mai bună formă posibilă, pentru slujirea Sa. -- The Ministry of Healing, 130 (1905).

Urmați metodele Mântuitorului

791. Numai metoda lui Hristos va aduce un succes real în încercarea de a ajunge la inima oamenilor. Mântuitorul S-a unit cu oamenii ca unul care le dorea binele. El și-a arătat simpatia față de ei, S-a îngrijit de nevoile lor și le-a câștigat încrederea. Apoi le-a spus: „Urmați-Mă!”

Este nevoie să ne apropiem de oameni prin eforturi personale. Dacă am petrece mai puțin timp predicând și mai mult timp în lucrare personală de slujire, s-ar vedea rezultate mai mari. Celor săraci trebuie să li se ușureze povara, cei bolnavi să fie îngrijiți, cei întristați și cei care au pierdut pe cineva drag să fie mângâiați, cei neștiutori instruiți, cei lipsiți de experiență sfătuiți. Trebuie să plângem cu cei care plâng și să ne bucurăm cu cei care se bucură. Însoțită de puterea de convingere, de puterea rugăciunii și de puterea iubirii lui Dumnezeu, această lucrare nu va fi și nici nu poate fi lipsită de roade.

Ar trebui să ne amintim necontenit că obiectul lucrării misionare medicale este acela de a îndrepta atenția bărbaților și femeilor bolnavi de păcat către Omul de pe Calvar, care ridică păcatele lumii. Privindu-L, ei vor fi schimbați după asemănarea Sa. Trebuie să-i încurajăm pe cei bolnavi și suferinzi să privească la Isus și să trăiască. Lucrătorii să-L prezinte pe Hristos, Marele Medic, neîncetat înaintea celor cărora boala trupului și sufletului le-a provocat descurajare. Puneți-i să privească înspre Acela care poate vindeca atât boala fizică, cât și cea spirituală. Spuneți-le despre Acela care este mișcat de înțelegerea neputințelor noastre. Încurajați-i să se lase în grija Celui care și-a dat viața pentru ca ei să poată avea viața veșnică. Vorbiți despre iubirea Sa; spuneți despre puterea Sa de a mântui. -- The Ministry of Healing, 143, 144 (1905).

Folosiți tact și amabilitate

792. În tot timpul lucrării voastre, amintiți-vă că sunteți legați de Hristos, că sunteți o parte din marele plan de răscumpărare. Iubirea lui Hristos trebuie să curgă în viața voastră într-un șuvoi vindecător, dătător de viață. În timp ce căutați să-i trageți pe alții în cercul iubirii Sale, faceți în așa fel încât puritatea exprimării voastre, altruismul slujirii voastre, bucuria ce strălucește pe înfățișarea voastră să dea mărturie despre puterea harului Său. Aduceți înaintea lumii o reprezentare a Sa de o asemenea puritate și neprihănire, încât oamenii să-L privească în toată frumusețea Sa.

Este aproape nefolositor să încercăm să-i reformăm pe alții, atacând ceea ce noi am putea privi ca fiind obiceiuri greșite. Rezultatele unor asemenea eforturi aduc adesea mai mult rău decât bine. În discuția Sa cu femeia samariteancă, în loc să discrediteze fântâna lui Iacov, Hristos a prezentat ceva mai bun. „Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu și Cine este Cel ce-ți zice: «Dă-Mi să beau», tu ai fi cerut să bei și El ți-ar fi dat apă vie”. (Ioan 4, 10.) El a deviat discuția către comoara pe care o avea de oferit, dându-i femeii ceva mai bun decât ceea ce avea ea, chiar apa vie, bucuria și nădejdea Evangheliei.

Aceasta este o ilustrație a modului în care trebuie să lucrăm. Trebuie să le oferim oamenilor ceva mai bun decât ceea ce au ei, însăși pacea lui Hristos, care depășește orice înțelegere. Trebuie să le spunem despre Legea sfântă a lui Dumnezeu, transcrierea caracterului Său și expresia a ceea ce El dorește ca ei să devină....

Dintre toți oamenii din lume, reformatorii ar trebui să fie cei mai dezinteresați, cei mai blânzi, cei mai politicoși. În viețile lor, ar trebui să se vadă adevărata bunătate a faptelor dezinteresate. Lucrătorul care dă pe față lipsă de amabilitate, care arată nerăbdare față de neștiința sau îndărătnicia altora, care vorbește precipitat sau acționează fără să reflecteze mai întâi, poate închide ușa inimilor, încât să nu mai poată ajunge niciodată la ele. -- The Ministry of Healing, 156, 157 (1905).

Reforma în alimentație să fie progresivă

793. De la începutul lucrării reformei sănătății, am găsit că este necesar să facem educație, educație, educație. Dumnezeu dorește ca noi să continuăm această lucrare de educare a poporului....

În propovăduirea reformei sănătății, ca și în toate celelalte lucrări de evanghelizare, trebuie să-i întâmpinăm pe oameni acolo unde sunt. Până când nu îi învățăm cum să prepare alimentele oferite de reforma sănătății, care sunt gustoase, hrănitoare și totuși necostisitoare, noi nu avem libertatea de a prezenta cele mai avansate propuneri cu privire la dieta oferită de reforma sănătății.

Reforma alimentară să fie progresivă. Oamenii să fie învățați cum să pregătească mâncarea fără a folosi lapte sau unt. Spuneți-le că va veni în curând timpul când nu va fi sigură folosirea ouălor, laptelui, smântânii sau untului, deoarece bolile la animale sporesc direct proporțional cu creșterea nelegiuirii între oameni. Se apropie timpul când, datorită stricăciunii neamului omenesc decăzut, întreaga creație animală va geme sub bolile cu care este blestemat pământul nostru.

Dumnezeu va da poporului Său îndemânare și tact pentru a pregăti alimente sănătoase fără aceste lucruri. Poporul nostru să renunțe la orice rețetă nesănătoasă. Ei să învețe cum să trăiască sănătos, făcând și altora cunoscut ce au învățat. Să împartă cunoștința aceasta așa cum ar face cu învățătura din Biblie. Să învețe poporul să-și păstreze sănătatea și să-și sporească puterea, evitând gătitul excesiv care a umplut lumea cu bolnavi cronici. Prin învățătură și exemplu, lămuriți faptul că hrana pe care i-a dat-o Dumnezeu lui Adam în starea lui de nevinovăție este cea mai bună pentru om, când acesta se străduiește să recâștige acea stare de nevinovăție.

Cei ce propagă principiile reformei sănătății ar trebui să cunoască bolile și cauzele lor, înțelegând că orice acțiune a instrumentului omenesc ar trebui să fie în perfectă armonie cu legile vieții. Lumina pe care a dat-o Dumnezeu cu privire la reforma sănătății este spre mântuirea noastră și spre mântuirea lumii. Bărbații și femeile trebuie să fie informați cu privire la ființa omenească, pregătită de Creatorul nostru ca locaș al Său în care să sălășluiască și peste care El dorește ca noi să fim administratori credincioși. „Căci noi suntem Templul Dumnezeului cel viu, cum a zis Dumnezeu: «Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu».” (2 Corinteni 6, 16.)

Înălțați principiile reformei sănătății și lăsați ca Domnul să-i conducă pe cei cu inima sinceră. Prezentați principiile cumpătării în forma lor cea mai atrăgătoare. Răspândiți cărți care dau învățătură cu privire la viețuirea sănătoasă. -- Testimonies for the Church 7:132-136 (1902).

Influența publicațiilor noastre de sănătate

Oamenii au o dureroasă lipsă de lumină care să strălucească de pe paginile cărților și revistelor noastre medicale. Dumnezeu dorește să folosească aceste cărți și reviste ca mijloace prin care străfulgerări de lumină să atragă atenția oamenilor și să-i facă să ia seama la avertizarea soliei celui de-al treilea înger. Revistele noastre medicale sunt în câmp instrumente care să înfăptuiască o lucrare deosebită, răspândind lumina pe care trebuie să o aibă locuitorii lumii în acest timp de pregătire acordat de Dumnezeu. Ele au o nespusă influență în favoarea reformei sănătății, cumpătării și purității morale în societate și vor face mult bine prin prezentarea acestor subiecte înaintea oamenilor într-un fel corespunzător și în adevărata lor lumină.

Broșuri despre reforma sănătății

794. Ar trebui să se facă eforturi mai hotărâte pentru a-i lumina pe oameni în privința marelui subiect al reformei sănătății. Broșuri de patru, opt, douăsprezece, șaisprezece și chiar mai multe pagini, conținând articole directe, bine scrise, legate de această importantă chestiune, ar trebui să fie răspândite ca frunzele de toamnă. -- The Review and Herald, 4 noiembrie, 1875.

Tratați cu înțelepciune problema cărnii

795. În această țară [Australia], există o societate vegetariană organizată, dar, după așteptări, numărul membrilor ei este mic. În general, toate categoriile de oameni folosesc carnea; este cel mai ieftin articol alimentar; și chiar și acolo unde este sărăcie lucie se găsește carnea pe masă. De aceea, este cu atât mai mare nevoia de a trata cu înțelepciune chestiunea consumului de carne. În legătură cu acest subiect, nu ar trebui să existe nici o acțiune pripită. Ar trebui să luăm în considerație situația oamenilor și puterea unor obiceiuri și practici de-o viață și să fim atenți să nu impunem cu forța ideile noastre altora ca și cum această problemă ar fi un test și cei care consumă din belșug carne ar fi cei mai mari păcătoși.

Toți ar trebui să aibă lumina asupra acestei chestiuni, dar ea să fie prezentată cu grijă. Obiceiurile care au fost considerate corecte timp de o viață nu trebuie să fie schimbate prin măsuri aspre sau grăbite. Ar trebui să-i educăm pe oameni la întâlnirile noastre de tabără și alte întruniri cu participare numeroasă. Când sunt prezentate principiile reformei sănătății, ele să fie sprijinite prin exemplu personal. În corturile pentru luat masa și la restaurantele noastre să nu se găsească deloc carne, ci să se pună în locul ei fructe, cereale și legume. Trebuie să practicăm ceea ce-i învățăm pe alții. Când stăm la o masă la care se pune carne, nu trebuie să tăbărâm asupra celor care o folosesc, ci ar trebui s-o evităm și, când suntem întrebați care sunt motivele pentru care facem așa, să răspundem cu amabilitate de ce nu o folosim. -- Letter 102, 1896.

Tăcerea își are vremea ei

796. Nu am simțit niciodată că este de datoria mea să spun că nimeni nu ar trebui să guste din carne, oricare ar fi împrejurările. A spune așa ceva, când oamenii au fost educați să subziste cu carne într-o măsură atât de mare, ar fi să ducem lucrurile în extremă. Nu am simțit niciodată că este de datoria mea să fac afirmații cuprinzătoare. Ceea ce am spus, am spus dintr-un sentiment al datoriei, însă am fost atentă în declarațiile mele, pentru că nu am vrut ca vreun om să fie conștiință pentru un altul....

Am trecut în țara aceasta printr-o experiență care este similară cu cea pe care am avut-o în câmpurile noi din America. Am văzut familii aflate în împrejurări care nu le îngăduiau să pună pe mesele lor hrană sănătoasă. Vecini necredincioși le-au trimis bucăți de carne de la animale sacrificate de curând. Aceștia au făcut supă din carne și și-au hrănit familiile, în care erau numeroși copii, cu pâine și supă. Nu era datoria mea și nici nu m-am gândit că era de datoria vreunui alt om să le țină o prelegere despre relele care decurg din consumul de carne. Simt o milă sinceră pentru familiile de curând venite la credință și care sunt atât de apăsate de sărăcie, încât nu știu de unde o să vină masa următoare. Nu este datoria mea să le țin o cuvântare despre viețuirea sănătoasă. Tăcerea își are vremea ei, și vorbirea își are vremea ei. Ocazia oferită de împrejurări de acest fel este o împrejurare de a rosti cuvinte care să încurajeze și să binecuvânteze, mai degrabă decât să condamne și să mustre. Cei care au trăit toată viața lor cu o dietă pe bază de carne nu văd răul continuării acestei practici și trebuie tratați cu blândețe. -- Letter 76, 1895.

797. În timp ce lucrăm împotriva lăcomiei și necumpătării, trebuie să recunoaștem starea în care se află familia omenească. Dumnezeu a luat măsuri pentru cei care trăiesc în țări diferite din lume. Aceia care doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să cugete cu grijă înainte să specifice care sunt alimentele care ar trebui și care nu ar trebui mâncate. Trebuie să fim aduși în legătură cu oamenii. Dacă reforma sănătății ar fi propovăduită în forma ei cea mai radicală celor aflați în împrejurări care fac imposibilă adoptarea ei, s-ar face mai mult rău decât bine. Când predic celor săraci Evanghelia, sunt învățată să le spun să consume mâncarea cea mai hrănitoare. Nu pot să le spun: „Nu trebuie să mâncați ouă, lapte sau smântână. Nu trebuie să folosiți unt în pregătirea alimentelor”. Evanghelia trebuie predicată celor săraci, dar nu a venit încă vremea pentru prescrierea dietei celei mai stricte. -- Testimonies for the Church 9:163 (1909).

O metodă greșită de a lucra

798. Nu te prinde de idei izolate, făcând din acestea un test, criticându-i pe alții ale căror practici s-ar putea să nu fie în acord cu părerea ta, ci studiază subiectul pe larg și în profunzime și caută să-ți aduci ideile într-o armonie perfectă cu principiile adevăratei cumpătări creștine.

Există mulți care încearcă să corecteze viețile altora, atacând ceea ce ei privesc ca fiind obiceiuri greșite. Se duc la cei pe care-i cred greșiți și le arată defectele, dar nu caută să le îndrepte mintea către adevăratele principii. Adesea, o asemenea cale nu reușește nici pe departe să asigure rezultatele dorite. Când facem să fie vădit faptul că încercăm să-i mustrăm pe alții, adesea și noi le stârnim spiritul de combativitate și facem mai mult rău decât bine. Și mai este și primejdia care îl paște pe cel care critică. Cel care se angajează să-i corecteze pe alții este predispus să cultive obiceiul de a căuta nod în papură și curând tot interesul său va fi acela de a arăta cu degetul metehnele și de a găsi defecte. Nu-i scruta pe alții pentru a te lua de greșelile lor sau a le scoate la iveală erorile. Educă-i spre obiceiuri mai bune prin puterea exemplului tău personal.

Să fie întotdeauna ținut înaintea minții faptul că marele obiectiv al reformei sănătății este de a asigura cea mai înaltă dezvoltare posibilă a minții, sufletului și trupului. Toate legile firii -- care sunt legile lui Dumnezeu -- sunt concepute pentru binele nostru. Ascultarea față de ele va asigura fericirea în această viață și ne va ajuta să ne pregătim pentru viața viitoare.

Există lucruri mai bune despre care să vorbim decât defectele și slăbiciunile altora. Vorbiți despre Dumnezeu și lucrările Sale minunate. Cercetați manifestările iubirii și înțelepciunii Sale în toate lucrările din natură. -- Christian Temperance and Bible Hygiene, 119, 120 (1890).

Învățați pe alții prin exemplu

799. În legătura voastră cu necredincioșii, nu îngăduiți să fiți abătuți de la principiile drepte. Dacă luați loc la masa lor, mâncați cumpătat și numai hrană ce nu tulbură mintea. Feriți-vă de necumpătare. Nu vă puteți permite să vă slăbiți puterile mintale sau fizice, pentru a nu deveni incapabili de a discerne lucrurile spirituale. Păstrați-vă mintea astfel încât Dumnezeu să o poată impresiona cu adevărurile prețioase ale Cuvântului Său.... Nu-i urmăriți pe alții pentru a le arăta defectele sau viciile. Învățați-i prin exemplul personal. Tăgăduirea de sine și biruința voastră asupra apetitului să fie o ilustrare a ascultării de principiile drepte. Viața voastră să dea mărturie despre influența sfințitoare și înnobilatoare a adevărului. -- Testimonies for the Church 6:336 (1900).

Prezentați cumpătarea în modul cel mai atrăgător

800. Domnul dorește ca fiecare predicator, fiecare medic, fiecare membru al bisericii să fie atent să nu-i împingă pe cei care nu cunosc credința noastră să facă schimbări bruște în alimentație, aducându-i astfel înaintea unui test prematur. Înălțați principiile reformei sănătății și lăsați ca Domnul să-i călăuzească pe cei cu inima sinceră. Ei vor auzi și vor crede. Domnul nu le cere mesagerilor Săi să prezinte minunatele adevăruri ale reformei sănătății într-un mod în care să aducă prejudecata în mințile altora. Nimeni să nu pună pietre de poticnire înaintea celor care umblă pe cărările întunecate ale neștiinței. Este bine să nu fiți prea entuziaști nici măcar când prețuiți un lucru bun, pentru a nu-i întoarce din drum pe cei care vin să asculte. Prezentați principiile cumpătării în forma lor cea mai îmbietoare.

Nu trebuie să acționăm cu înfumurare. Lucrătorii care pătrund în câmpuri noi pentru a înființa comunități nu trebuie să creeze dificultăți, încercând să scoată în evidență chestiunea dietei. Ar trebui să fie atenți să nu stabilească demarcații prea rigide. Căci s-ar pune astfel piedici în calea altora. Nu-i mânați pe oameni. Călăuziți-i. Predicați Cuvântul așa cum este el în Hristos Isus.... Lucrătorii trebuie să depună eforturi decise, perseverente, aducându-și aminte că nu se poate învăța totul dintr-o dată. Trebuie să aibă o hotărâre nezdruncinată de a-i învăța pe oameni cu răbdare. -- Letter 135, 1902.

801. Nu vă aduceți aminte că răspunderea pe care o avem este individuală? Nu facem un test din articolele alimentare, dar încercăm totuși să educăm intelectul și să trezim sensibilitatea morală pentru a adopta reforma sănătății într-un mod inteligent, așa cum prezintă Pavel acest lucru în Romani 13, 8-14; 1 Corinteni 9, 24-27; 1 Timotei 3, 8-12. -- Manuscript 1a, 1890.

Întâmpinați-i pe oameni la nivelul la care sunt

802. Odată, Sara [McEnterfer] a fost chemată la o familie din Dora Creek, în care fiecare membru al gospodăriei era bolnav. Tatăl aparținea unei familii foarte respectabile, dar se apucase de băut, iar soția și copiii lui se aflau într-o stare de mare sărăcie. În momentul acesta de boală, nu exista în casă nimic care să fie potrivit pentru consum. Iar ei au refuzat să mănânce orice le-am dus noi. Fuseseră obișnuiți să mănânce carne. Am simțit că trebuie să fac ceva. I-am spus Sarei: Ia niște găini de la mine și pregătește-le niște supă. Așa încât Sara i-a tratat de boala lor și le-a dat să mănânce această fiertură. Și-au revenit curând.

Deci, aceasta este calea pe care am urmat-o noi. Nu le-am spus oamenilor: „Nu trebuie să mâncați carne!” Cu toate că noi nu am folosit carnea, când am crezut că este vitală pentru acea familie în perioada în care erau bolnavi, le-am dat lucrul de care credeam că au nevoie. Există situații în care trebuie să-i întâmpinăm pe oameni la nivelul la care sunt ei.

Tatăl acestei familii era un om inteligent. Când familia a fost din nou sănătoasă, am deschis Scripturile înaintea lor, iar acest bărbat a fost convertit și a acceptat adevărul. Și-a aruncat pipa și a renunțat la folosirea băuturii și, de atunci, cât a mai avut zile, nici nu a mai fumat, nici nu a mai băut. De îndată ce a fost cu putință, l-am dus la ferma noastră și i-am dat să lucreze pământul. Când eram plecați, participând la întâlniri în Newcastle, acest bărbat a murit. I-a fost acordat un tratament serios de către unii din lucrătorii noștri, însă corpul său îndelung maltratat nu a mai putut să reacționeze la eforturile lor. Dar a murit ca păzitor al poruncilor și creștin. -- Letter 363, 1907.

Cum să ne raportăm la părerile extremiste -- o declarație istorică

803. Când ne-am întors din Kansas în toamna anului 1870, fr. B. era acasă, bolnav de friguri.... Cazul lui era critic....

Pentru noi nu a existat nici un timp de odihnă, oricât de mult am fi avut nevoie de el. Review, Reformer și Instructor trebuie editate. [Editorii acestor publicații erau bolnavi în această perioadă.] Soțul meu s-a apucat de treabă și eu l-am ajutat cu ce am putut....

Reformer era aproape mort. Fratele B. susținuse poziția extremistă a dr. Trall. Aceasta îl influențase pe doctor să scrie în Reformer mai ferm decât ar fi făcut-o în alte împrejurări, pentru eliminarea din alimentație a laptelui, a zahărului și a sării. Poziția de a înceta complet folosirea acestora poate fi corectă la timpul potrivit; însă nu venise vremea de a sprijini generalizarea acestor puncte. Iar aceia care susțin totuși poziția lor și pledează în favoarea eliminării totale a laptelui, a untului și a zahărului ar trebui să-și ușureze propriile mese de aceste lucruri. Fratele B., chiar și atunci când lua poziție în Reformer alături de dr. Trall în privința efectelor dăunătoare ale sării, laptelui și zahărului, nu practica aceste lucruri despre care vorbea. Acestea erau folosite zilnic chiar la masa lui.

Mulți dintre cei aflați în poporul nostru își pierduseră interesul pentru Reformer și erau primite zilnic scrisori cu această cerere descurajantă: „Vă rog să nu-mi mai trimiteți revista Reformer”.... N-am putut trezi nicăieri în Vest interesul de a obține abonați la The Health Reformer. Am văzut că cei ce publicau articole în Reformer se îndepărtau de popor și îi lăsau în urmă. Dacă luăm poziții pe care creștinii conștiincioși -- care sunt cu adevărat reformatori -- nu le pot adopta, cum ne-am putea aștepta să aducem binefaceri acelui grup de oameni la care nu putem ajunge decât prin interesul pentru sănătate? -- Testimonies for the Church 3:18-21 (1870).

Răbdarea, prudența și consecvența sunt necesare în mișcările de reformă

Nu trebuie să mergem mai repede decât se pot ține de noi aceia care sunt convinși de adevărurile pe care le susținem. Trebuie să-i întâmpinăm pe oameni acolo unde se află. Unii dintre noi au avut nevoie de ani mulți pentru a ajunge acolo unde suntem acum cu reforma sănătății. Dobândirea unei reforme în alimentație se face printr-o muncă lentă. Avem de înfruntat pofte puternice; căci lumea este dedată lăcomiei. Dacă am vrea să acordăm oamenilor tot atâta timp cât ne-a trebuit nouă ca să ajungem la nivelul avansat din prezent în ce privește reforma, am fi foarte răbdători cu ei și le-am îngădui să înainteze pas cu pas, cum am făcut și noi, până când picioarele lor sunt bine fixate pe platforma reformei sănătății. Însă ar trebui să fim cu băgare de seamă să nu înaintăm prea repede, pentru a nu fi nevoiți să ne amintim de modul în care am înaintat noi înșine. În orice reformă, am face mai bine să rămânem cu un pas în urma țintei propuse decât să o depășim cu un pas. Și dacă există vreo greșeală, aceasta să fie din partea poporului.

Mai presus de toate acestea, noi nu ar trebui ca, prin ceea ce scriem, să apărăm poziții pe care nu le punem la probă în mod practic, în familiile noastre, chiar la mesele noastre. Aceasta este disimulare, un tip de ipocrizie. În Michigan ne putem descurca mai bine fără sare, zahăr și lapte decât mulți din cei ce se află în Vestul îndepărtat sau departe, spre Est, unde este lipsă de fructe.... Noi știm că o folosire în exces a acestora este foarte dăunătoare sănătății, și în multe cazuri, gândim că, dacă nu le-am folosi deloc, ne-am bucura de o mult mai bună stare a sănătății. Acum însă povara noastră nu o reprezintă aceste lucruri. Poporul este atât de în urmă cu reforma, încât vedem cu ochii noștri că nici nu pot suporta să te vadă trăgând linie peste plăcerile lor vătămătoare și peste narcoticele ațâțătoare pe care le folosesc. Noi dăm o mărturie hotărâtă împotriva tutunului, băuturilor alcoolice, a tabacului de prizat, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne, untului, mirodeniilor, prăjiturilor bogate, pateurilor cu carne, folosirii în exces a sării și tuturor substanțelor ațâțătoare folosite ca articole alimentare.

Dacă ajungem la persoane care nu au fost luminate în ce privește reforma sănătății și le punem înainte de la început pozițiile noastre cele mai avansate, există pericolul ca acestea să se descurajeze, văzând la câte trebuie să renunțe, astfel încât nu vor face nici un efort de a-și reforma felul de viață. Trebuie să-i conducem pe oameni cu răbdare și în mod treptat, amintindu-ne mereu ce groapă adâncă s-a săpat pentru ca noi să putem ieși.

O lucrare de cea mai mare importanță

804. Oriunde se aduce la îndeplinire o lucrare misionară în orașele noastre mari, ar trebui să se țină și cursuri de bucătărie; și oriunde se dezvoltă o puternică lucrare misionară școlară, ar trebui să se înființeze și un restaurant dietetic de vreun anumit tip, care să fie o ilustrare practică a bunei alegeri și a pregătirii sănătoase a alimentelor. -- Testimonies for the Church 7:55 (1902).

805. Trebuie să se țină cursuri de artă culinară. Oamenii trebuie să fie învățați cum să prepare mâncare sănătoasă. Să li se arate nevoia de a renunța la alimentele nocive. Dar nu ar trebui să sprijinim niciodată o dietă a înfometării. Este posibil să avem o dietă sănătoasă, nutritivă, fără folosirea ceaiului, cafelei și cărnii. Lucrarea de a-i învăța pe oameni cum să conceapă o dietă care să fie în același timp sănătoasă și apetisantă este de cea mai mare importanță. -- Testimonies for the Church 9:112 (1909).

806. Unii, după ce au adoptat o dietă vegetariană, se întorc la folosirea cărnii. Lucrul acesta este într-adevăr lipsit de înțelepciune și dovedește o lipsă de cunoștință în procurarea alimentelor corespunzătoare în locul cărnii.

Cursuri de gătit, conduse de instructori înțelepți, trebuie să se țină atât în America, cât și în alte țări. Tot ce putem face trebuie făcut pentru a arăta poporului valoarea reformei în dietă. -- Testimonies for the Church 7:126 (1902).

807. Reforma în alimentație ar trebui să fie progresivă. Pe măsură ce bolile animalelor se înmulțesc tot mai mult, folosirea laptelui și a ouălor va deveni din ce în ce mai nesigură. Ar trebui făcut un efort pentru înlocuirea lor cu alte lucruri sănătoase și necostisitoare. Oamenii de pretutindeni ar trebui să fie învățați cum să gătească fără lapte și ouă -- pe cât este posibil -- și totuși mâncarea lor să fie hrănitoare și gustoasă. -- The Ministry of Healing, 320, 321 (1905).

808. Cei care pot beneficia de avantajele cursurilor bine predate de artă culinară sănătoasă vor găsi că acest lucru le este de mare folos, atât pentru practica lor personală, cât și pentru învățarea altora. -- Christian Temperance and Bible Hygiene, 119 (1890).

Fiecare comunitate, o școală a bisericii și câmp misionar

809. Fiecare comunitate ar trebui să fie o școală de pregătire a lucrătorilor creștini. Membrii ei ar trebui să fie învățați cum să facă ședințe de lecturi biblice, cum să conducă și să predea la școala de Sabat, cum să-i ajute cel mai bine pe cei săraci și să îngrijească de cei bolnavi, cum să lucreze pentru cei neconvertiți. Ar trebui să existe școli sanitare, școli de gastronomie și cursuri în diverse domenii ale lucrării de ajutorare creștină. N-ar trebui doar să se predea, ci să se lucreze efectiv sub supravegherea unor instructori experimentați. -- The Ministry of Healing, 149 (1905).

810. Fiecare restaurant dietetic ar trebui să fie o școală pentru lucrătorii de acolo. În orașele mari, această ramură a lucrării poate fi dezvoltată pe o scară mult mai mare decât în locurile mici. Însă în orice loc în care există o comunitate și o școală a bisericii, ar trebui dată învățătură în legătură cu prepararea unor produse alimentare sănătoase simple pentru uzul celor care doresc să trăiască în conformitate cu principiile reformei sănătății. Și poate fi înfăptuită o lucrare similară în toate câmpurile noastre misionare.

Lucrarea de a combina fructele, semințele, cerealele și rădăcinoasele pentru a face alimente sănătoase este lucrarea Domnului. În orice loc în care a fost întemeiată o comunitate, membrii acesteia să umble cu umilință înaintea lui Dumnezeu. Să caute să-i lumineze pe oameni cu principiile reformei sănătății. -- Manuscript 79, 1900.

Unde le este locul

811. Pe cât posibil, adunările noastre de tabără ar trebui să fie în totul consacrate intereselor spirituale.... Problemele administrative ar trebui să fie cercetate de cei anume rânduiți pentru lucrarea aceasta. Și, pe cât este cu putință, ele ar trebui să fie aduse înaintea oamenilor la un alt timp decât la adunarea de tabără. Instrucțiuni cu privire la colportaj, la lucrarea școlii de Sabat și a cercurilor misionare ar trebui să fie date în comunitățile locale sau în adunări anume rânduite. Același principiu se aplică și în cazul cursurilor de gătit. Deși aceste lucruri sunt cât se poate de nimerite și la locul lor, ele nu ar trebui să ocupe timpul adunărilor noastre de tabără. -- Testimonies for the Church 6:44, 45 (1900).

O influență reformatoare

812. Trebuie să fie înființate școli de gătit în multe locuri. Lucrarea aceasta poate începe în mod umil, dar atunci când bucătari cunoscători vor face tot ce pot mai bine pentru a-i lumina pe alții, Domnul le va da îndemânare și pricepere. Cuvântul Domnului este: „Nu-i opriți; căci Eu Mă voi descoperi lor ca Învățător”. El va lucra cu aceia care duc la îndeplinire planurile Sale, învățându-i pe oameni cum să facă o reformă în dietă prin pregătirea de alimente sănătoase, necostisitoare. În acest fel, cei săraci vor fi încurajați să adopte principiile reformei sănătății; ei vor fi ajutați să devină harnici și în stare să se bazeze pe propria lor pricepere.

Mi-a fost arătat că bărbați și femei capabili erau învățați de Dumnezeu cum să prepare alimente sănătoase și gustoase într-un mod agreabil. Mulți dintre aceștia erau tineri, dar erau și din cei de vârstă matură. Mi-au fost date instrucțiuni de a încuraja ținerea cursurilor de artă culinară în toate locurile în care se face lucrare medicală misionară. Trebuie pusă înaintea oamenilor orice perspectivă atrăgătoare care i-ar duce la reformă. Faceți să strălucească asupra lor cât mai multă lumină posibil. Învățați-i să facă orice îmbunătățire cu putință în pregătirea alimentelor și încurajați-i să împărtășească și altora ceea ce învață.

Să nu facem noi oare tot ce ne stă în putere pentru a înainta lucrarea în toate orașele noastre mari? Mii și mii de oameni care trăiesc lângă noi au nevoie de ajutor în diferite moduri. Slujitorii Evangheliei să-și aducă aminte că Domnul Isus Hristos le-a spus ucenicilor Săi: „Voi sunteți lumina lumii. O cetate așezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă”. „Voi sunteți sarea pământului. Dar dacă sarea își pierde gustul, prin ce își va căpăta iarăși puterea de a săra?” (Matei 5, 13.14.) -- Testimonies for the Church 7:113, 114 (1902).

Dând învățătură din casă în casă

813. Întrucât căile către suflet au fost închise de către tiranul Prejudecată, mulți sunt neștiutori în ce privește principiile viețuirii sănătoase. O bună slujire poate fi adusă învățându-i pe oameni să prepare hrană sănătoasă. Această ramură a lucrării este tot atât de vitală ca oricare alta pe care o putem îmbrățișa. Ar trebui întemeiate mai multe școli de gătit și unii ar trebui să lucreze din casă în casă, dând învățătură în arta de a găti mâncăruri sănătoase. Mulți, mulți vor fi salvați de la degenerare fizică, mintală și morală prin influența reformei sănătății. Aceste principii se vor recomanda singure celor ce caută lumina; și astfel ei vor înainta pentru a primi tot adevărul pentru acest timp.

Dumnezeu dorește ca poporul Său să primească pentru a face parte și altora din ce au primit. Ca martori imparțiali, altruiști, ei au datoria de a oferi altora ceea ce Domnul le-a dat lor. Și, pe măsură ce intrați în această lucrare și căutați să câștigați inimi prin orice mijloace vă stau la dispoziție, asigurați-vă să lucrați într-un mod în care să înlăturați prejudecata în loc să o creați. Faceți din viața lui Hristos studiul vostru necontenit și lucrați așa cum a lucrat El, urmând exemplul Său. -- The Review and Herald, 6 iunie, 1912.

A da învățătură despre reforma alimentară la adunări de vacanță și ocazii deosebite

814. Când lumina reformei sănătății a venit pentru prima dată asupra noastră, obișnuiam să luăm cu noi, cu ocazia unor sărbători, mașini de gătit în locurile în care erau adunați oamenii și să coacem chiar acolo pâine fără aluat -- pâinișoare și cornuri. Și cred că rezultatul eforturilor noastre a fost bun, deși, desigur, nu aveam preparatele sănătoase pe care le avem acum. Atunci abia începeam să învățăm cum să trăim fără să folosim carnea.

Uneori ofeream câte o masă și eram cu mare băgare de seamă ca tot ceea ce pregăteam să fie gustos și servit în mod atrăgător. În sezonul fructelor, luam afine și zmeură direct din tufișuri și căpșuni proaspete din lujer. Am făcut din masa comună o lecție care arăta celor prezenți că dieta noastră, deși se armoniza cu principiile reformei sănătății, era departe de a fi săracă.

Uneori se ținea o scurtă prelegere despre cumpătare legată de această masă și oamenii se familiarizau astfel cu principiile noastre de viețuire. Din câte știm noi, toți au fost mulțumiți, toți au fost luminați. Am avut întotdeauna câte un cuvânt de spus despre necesitatea de a oferi o mâncare sănătoasă și de a o prepara într-un mod simplu, făcând-o cu toate acestea atât de apetisantă și gustoasă, încât cei care o consumă să fie satisfăcuți.

Lumea este plină de ispita de a ne satisface apetitul, iar cuvintele de avertizare, serioase și la obiect, au adus minunate schimbări în familii și în mod individual. -- Letter 166, 1903.

Ocaziile și primejdiile din restaurantele noastre

815. A mai fost dată și lumina potrivit căreia în orașele mari va exista șansa de a face o lucrare similară cu cea pe care am înfăptuit-o pe terenul din Battle Creek. În armonie cu această lumină, au fost întemeiate restaurante dietetice. Însă există un pericol grav, acela ca lucrătorii din restaurantele noastre să devină atât de pătrunși de spiritul comercial, încât să eșueze în încercarea de a oferi lumina de care au oamenii nevoie. Restaurantele noastre ne aduc în contact cu multe persoane; dacă însă îngăduim minții noastre să devină atât de acaparată de gândul profitului financiar, nu vom reuși să împlinim scopul lui Dumnezeu. El dorește ca noi să profităm de orice ocazie de a prezenta adevărul care trebuie să salveze bărbați și femei de la moarte veșnică.

Am încercat să stabilesc cum au fost convertite multe suflete la adevăr aici, în _____, ca urmare a lucrării prin intermediul restaurantelor. Se poate ca unii să fi fost salvați, dar ar fi putut fi convertiți mult mai mulți la Dumnezeu dacă s-ar fi depus toate eforturile să se conducă lucrarea după planul lui Dumnezeu și să se lase ca lumina să strălucească pe cărarea altora.

Eu aș vrea să le spun lucrătorilor de la restaurant să nu continue să lucreze așa cum au făcut-o până acum. Să caute să facă din restaurant un mijloc de transmitere a luminii adevărului prezent către alții. Restaurantele noastre nu au fost înființate decât cu acest scop....

Lucrătorii din restaurantul _____ și membrii comunității din _____ au nevoie să fie convertiți pe deplin. Fiecăruia dintre ei i s-a dat talantul intelectului. Ați primit putere să reușiți împreună cu Dumnezeu? „Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu.” (Ioan 1, 12.) -- Manuscript 27, 1906.

Educatorii noștri au nevoie de tact și discernământ

816. Ar trebui depuse eforturi mai mari pentru a-i educa pe oameni în principiile reformei sănătății. Ar trebui întemeiate școli de gătit și dată învățătură, din casă în casă, despre arta gătitului mâncării sănătoase. Și tineri, și vârstnici ar trebui să învețe să gătească mai simplu. Oriunde este prezentat adevărul, oamenii trebuie să fie învățați cum să pregătească mâncarea într-un mod simplu și totuși apetisant. Trebuie să li se arate că se poate furniza o alimentație hrănitoare fără folosirea cărnii....

Ar trebui folosit mult tact și înțelepciune în pregătirea unor alimente hrănitoare care să ia locul acelor lucruri care au constituit mai înainte dieta celor ce învață să fie reformatori în sfera sănătății. Va fi nevoie de credință în Dumnezeu, seriozitate în scopul propus și dispoziția de a se ajuta reciproc. O dietă căreia îi lipsesc elementele nutritive potrivite aduce ocară asupra cauzei reformei sănătății. Suntem muritori și trebuie să mâncăm alimente care să ofere corpului o hrănire corespunzătoare. -- Testimonies for the Church 9:161 (1909).

Cursuri de artă culinară în toate școlile noastre

817. Ar trebui să existe în toate școlile noastre persoane care sunt pregătite să predea arta culinară. Ar trebui să se țină ore de instruire legate de acest subiect. Cei care primesc o pregătire pentru slujire suferă o mare pierdere când nu câștigă o cunoaștere a modului în care să prepare hrana în așa fel, încât să fie și hrănitoare, și gustoasă.

Știința gătitului nu este o chestiune măruntă. Pregătirea cu pricepere a mâncării este una din artele cele mai importante. Pentru că este atât de intim legată de viață, ar trebui privită ca fiind una dintre cele mai valoroase arte. Și tăria fizică, și cea mintală depind într-o mare măsură de mâncarea pe care o consumăm; de aceea, cel care prepară hrana ocupă o poziție importantă și înaltă.

Atât tinerii, cât și tinerele ar trebui să fie învățați cum să gătească în mod economic și să renunțe la orice este legat de alimentele cu carne. Să nu se încurajeze deloc pregătirea mâncărurilor care au în compoziție orice cantitate de carne; căci acest lucru arată mai degrabă întunericul și ignoranța Egiptului decât puritatea reformei sănătății.

În special femeile ar trebui să învețe cum să gătească. Care parte a educației unei fete este tot atât de importantă ca aceasta? Oricare ar fi împrejurările din viața ei, aici există cunoștințe pe care le poate folosi practic. Este o ramură a educației care are o influență cât se poate de directă asupra sănătății și fericirii. Există religie practică într-o pâine bună. -- Counsels to Parents, Teachers and Students, 312, 313 (1913).

818. Vor veni la școală mulți tineri care doresc să învețe diferite meserii. Instruirea în aceste meserii ar trebui să cuprindă contabilitatea, dulgheria și tot ceea ce se înțelege prin lucrări la fermă. De asemenea, ar trebui să se facă pregătiri pentru a se deprinde: fierăria, zugrăvitul, cizmăria, arta culinară, brutăria, spălătoria, reparatul hainelor, dactilografia și tipăritul. Orice putere ne stă la îndemână trebuie pusă în slujba acestei lucrări de instruire, pentru ca elevii să poată părăsi școala bine înzestrați pentru datoriile vieții practice. -- Testimonies for the Church 6:182 (1900).

819. În cadrul sanatoriilor și școlilor noastre ar trebui să existe cursuri de artă culinară, în care să se dea învățătură legată de pregătirea în mod corespunzător a hranei. În toate școlile noastre ar trebui să existe persoane -- atât bărbați, cât și femei -- care să fie potrivite pentru educarea studenților în arta gătitului. În special femeile ar trebui să învețe cum să gătească. -- Manuscript 95, 1901.

820. Elevii din școlile noastre ar trebui să fie învățați cum să gătească. Să se manifeste tact și îndemânare în această ramură de învățământ. Satana se străduiește cu toată înșelăciunea nedreptății să abată picioarele celor tineri pe cărări ale ispitei care duce la ruină. Noi trebuie să-i întărim și să-i ajutăm să reziste la ispitele care trebuie să fie întâmpinate din toate părțile în ce privește lăsarea în voia apetitului. A-i învăța știința trăirii sănătoase înseamnă a face lucrare misionară pentru Stăpânul nostru. -- Testimonies for the Church 7:113.

821. Pregătirea practică merită o atenție mult mai mare decât cea pe care a primit-o. Ar trebui să se întemeieze școli în care, pe lângă cea mai înaltă cultură mintală și morală, să se ofere cele mai bune posibilități pentru dezvoltare fizică și pregătire practică într-o meserie. Ar trebui să se facă instruirea în agricultură, manufactură -- acoperind cât se poate de multe tipuri de meserii -- și de asemenea în economia familială, arta culinară vegetariană, cusut, croitorie, tratarea celor bolnavi și ramuri înrudite. -- Education, 218 (1903).

Credincioșie în îndatoririle obișnuite

822. Multe din ramurile de studiu care consumă timpul studentului nu sunt esențiale pentru calitatea de a fi folositor sau pentru fericire; dar este esențial ca fiecare tânăr să se întâlnească în mod statornic cu îndatoririle de zi cu zi. Dacă trebuie neapărat, o tânără se poate dispensa de cunoașterea limbii franceze, a algebrei sau chiar a pianului; dar este indispensabil ca ea să învețe să facă pâine bună, să croiască veșminte potrivite și să-și îndeplinească în mod eficient multele datorii care țin de gospodărie.

Nu este nimic mai important pentru sănătatea și fericirea întregii familii decât priceperea și inteligența celei ce gătește. Prin mâncare nehrănitoare, necorespunzător preparată, ea poate împiedica și chiar ruina atât calitatea de a fi folositor a adultului, cât și dezvoltarea copilului. Sau, prin pregătirea alimentelor potrivite pentru nevoile trupului și, în același timp, apetisante și gustoase, ea poate realiza tot atât de mult în direcția binelui, cât poate realiza altminteri în cea a răului. Astfel, în multe privințe, fericirea în viață este strâns legată de credincioșia în îndatoririle obișnuite.

Întrucât și femeile, și bărbații joacă un rol în gospodărie, și băieții, și fetele ar trebui să dobândească o cunoaștere a îndatoririlor casnice. A-și face patul, a-și face ordine în camera lui, a spăla vasele, a pregăti o masă, a spăla și a-și repara îmbrăcămintea, acestea reprezintă o pregătire care nu ar trebui să pară că scade din bărbăția vreunui băiat; îl vor face mai fericit și mai folositor. -- Education, 216 (1903).