Sfaturi pentru sănătate

Capitolul 52

Credincioșie față de reforma sănătății

[AUDIO]

Sunt instruită să aduc o solie întregului nostru popor în privința reformei sănătății, deoarece mulți au dat înapoi de la credincioșia lor anterioară față de principiile reformei sănătății.

Scopul lui Dumnezeu pentru poporul Său este ca el să crească până la statura deplină de bărbați și femei în Hristos. în vederea acestui lucru, ei trebuie să folosească în mod corespunzător toate puterile, ale minții, ale sufletului și ale trupului. Ei nu își pot permite să irosească din puterea mintală sau fizică.

Chestiunea păstrării sănătății este una de importanță primordială. Când studiem această problemă în temere de Dumnezeu, ne dăm seama că este spre cel mai mare bine al nostru, atât pentru înaintarea noastră fizică, cât și pentru cea spirituală, să avem în vedere simplitatea în alimentație. Să studiem cu răbdare acest lucru. Avem nevoie de cunoștințe și de judecată pentru a acționa în mod înțelept în această chestiune. Noi nu trebuie să ne împotrivim legilor naturii, ci să le dăm ascultare.

Cei care au primit sfaturi cu privire la urmările rele ale folosirii mâncărurilor de carne, a ceaiului și a cafelei și a preparatelor bogate și nesănătoase și care sunt hotărâți să facă legământ cu Dumnezeu prin jertfa nu vor continua să-și îngăduie pofta pentru mâncarea despre care știu că este nesănătoasă. Dumnezeu cere să ne curățim apetitul și să punem în practică lepădarea de sine cu privire la toate lucrurile care nu sunt bune. Această lucrare trebuie făcută înainte ca poporul Său să stea înaintea Lui ca un popor desăvârșit.

Răspunderea personală

Rămășița poporului lui Dumnezeu trebuie să fie un popor convertit. Prezentarea acestei solii trebuie să aibă ca urmare convertirea și sfințirea sufletelor. Noi trebuie să simțim puterea Duhului lui Dumnezeu în această mișcare. Aceasta este o solie minunată, clară; ea înseamnă totul pentru cel ce o primește și trebuie să fie proclamată cu glas tare. Noi trebuie să avem o credință autentică, statornică, constantă că această solie va merge cu putere înainte și importanța ei va crește continuu până Ia încheierea timpului.

Unii dintre cei ce își spun credincioși acceptă anumite părți ale Mărturiilor ca fiind solia lui Dumnezeu, în timp ce resping alte părți, care condamnă îngăduințele lor preferate. Asemenea persoane acționează în defavoarea lor și a bisericii. Este atât de important ca noi să umblăm în lumină atâta vreme cât avem lumina! Cei care pretind a crede în reforma sănătății și totuși, în viața de zi cu zi i se opun, fac rău propriilor lor suflete și lasă impresii greșite asupra minții credincioșilor și necredincioșilor.

Putere prin ascultare

Cei care cunosc adevărul au o solemnă responsabilitate, și anume aceea ca faptele lor să fie în conformitate cu credința lor, ca viețile lor să fie rafinate și sfințite și să fie pregătiți pentru lucrarea care trebuie făcută cu grăbire în aceste zile de pe urmă ale vestirii soliei. Ei nu au timp sau puteri de risipit în îngăduirea poftei. Cuvintele acestea sunt pentru noi un îndemn atât de serios: „Pocăiți-vă și întoarceți-vă la Dumnezeu pentru ca să vi se șteargă păcatele și să vină de la Domnul vremurile de înviorare” (Faptele Apostolilor 3, 19). Mulți dintre noi sunt deficitari în ce privește spiritualitatea. Dacă aceștia nu se vor converti pe deplin, vor fi cu siguranță pierduți. Vă puteți permite să vă asumați un asemenea risc?

Mândria și lipsa credinței îi lipsesc pe mulți de binecuvântările bogate ale lui Dumnezeu. Sunt mulți care, dacă nu își vor umili inima înaintea Domnului, vor fi surprinși și dezamăgiți când se va auzi strigătul: „Iată Mirele, ieșiți-I în întâmpinare!” (Matei 25, 6). Ei au teoria adevărului, însă nu au ulei în vasele ce însoțesc candelele lor. Credința noastră nu trebuie să dea nicidecum înapoi în a-și exprima încuviințarea și convingerea fermă în solia celui de-al treilea înger. Noi trebuie să avem uleiul harului lui Hristos care să aprovizioneze candela și să facă să strălucească cu putere lumina vieții, arătând calea celor care se află în întuneric.

Dacă nu dorim să avem o experiență tristă, trebuie să începem cu toată seriozitatea și fără întârziere să ne ducem până la capăt mântuirea cu frică și cutremur. Sunt mulți care nu dovedesc în mod lămurit că sunt credincioși legământului făcut la botez. Zelul lor este înghețat prin formalism, ambiție lumească, mândrie și iubire de sine. Din când în când, simțămintele lor sunt trezite la realitate, însă ei nu cad pe stânca Isus Hristos. Ei nu vin la Dumnezeu cu inimi zdrobite, cu pocăință și mărturisire. Cei care experimentează o adevărată convertire în inimile lor vor da pe față roadele Duhului în viețile lor. Ce bine ar fi dacă cei care au o viață spirituală atât de săracă și-ar da seama că viața veșnică poate fi acordată doar acelora care devin părtași ai naturii divine și dacă ar fugi de întinarea care este în lume prin pofte!

Numai puterea lui Hristos poate transforma inima și mintea, căci toți cei care vor să fie părtași împreună cu El la o viață nouă în împărăția cerurilor trebuie să treacă prin această experiență. „Dacă un om nu se naște din nou”, a spus Mântuitorul, „nu poate vedea împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 3) -- Religia care vine de la Dumnezeu este singura religie care poate conduce la Dumnezeu. Pentru a-L putea servi cum se cuvine, trebuie să fim născuți din Duhul Sfânt. Aceasta ne va conduce la veghere. Va curăți inima și reînnoi mintea și ne va da o nouă capacitate de a-L cunoaște și a-L iubi pe Dumnezeu, Ne va înzestra cu voința de a asculta de toate poruncile Sale. Aceasta este adevărata închinare.

Dumnezeu cere poporului Său să înainteze continuu. Noi trebuie să învățăm că îngăduirea poftei constituie cea mai mare piedică pentru dezvoltarea minții și sfințirea sufletului. Deși mărturisesc că sunt de partea reformei sănătății, mulți dintre noi mănâncă în mod necorespunzător. Îngăduirea poftei este cauza principală a debilității fizice și mintale și pune în mare măsură temelia pentru slăbiciune și moarte prematură. Cel care caută să aibă curăție de spirit să păstreze continuu în minte gândul că în Hristos poate găsi putere pentru stăpânirea poftei.

Mâncărurile cu carne

Dacă am avea vreun folos îngăduindu-ne plăcerea pentru mâncărurile cu carne, nu v-aș face acest apel; însă eu știu că nu avem nici un folos. Mâncărurile cu carne sunt dăunătoare pentru bunăstarea fizică și ar trebui să învățăm să ne descurcăm și fără ele. Cei care au posibilitatea de a-și asigura o dietă vegetariană, însă aleg să-și urmeze propriile lor preferințe în această chestiune, mâncând și bând ceea ce le place, vor ajunge cu timpul nepăsători față de sfaturile date de Domnul cu privire și la alte aspecte ale adevărului prezent și își vor pierde percepția cu privire la ceea ce este adevăr; aceștia vor secera cu siguranță ceea ce au semănat.

Am fost instruită că studenții din școlile noastre nu trebuie alimentați cu mâncăruri cu carne sau cu mâncăruri despre care se știe că sunt nesănătoase. Nimic din ceea ce încurajează dorința după stimulente nu ar trebui așezat pe mesele noastre. Fac apel la bătrâni, la tineri și la cei de vârstă mijlocie: lepădați pofta pentru acele lucruri care sunt vătămătoare. Slujiți-L pe Domnul prin sacrificiu.

Lăsați ca și copiii să înțeleagă această lucrare. Noi toți suntem membri ai familiei Domnului, iar Domnul dorește ca toți copiii Săi, tineri și bătrâni, să fie hotărâți să dea la o parte pofta și să economisească bani pentru construirea de adunări și pentru susținerea misionarilor.

Sunt instruită să le spun părinților: așezați-vă, suflet și spirit, de partea Domnului în această chestiune. Trebuie să avem continuu în minte în acest timp de probă că suntem încercați de Domnul Universului. Vreți voi să cedați în fața unor îngăduințe care vă fac rău? A vorbi este ușor; faceți ca faptele voastre de lepădare de sine să dea mărturie că veți asculta de cerințele pe care le are Dumnezeu față de poporul Său. Apoi puneți în vistierii o parte din banii pe care îi economisiți prin lepădare de sine și vom avea atunci cu ce să se ducă mai departe lucrarea Domnului.

Sunt mulți care gândesc că nu se pot descurca fără mâncăruri cu carne; însă dacă aceștia s-ar așeza de partea Domnului, hotărâți să se lase călăuziți de El, ar primi putere și înțelepciune ca și Daniei și tovarășii săi. Ei vor descoperi că Dumnezeu le va da o judecată sănătoasă. Mulți vor fi surprinși când vor vedea cât de mult se poate economisi pentru cauza Domnului prin acte de tăgăduire de sine. Sumele mici, economisite prin fapte de sacrificiu, vor face mai mult pentru cauza lui Dumnezeu decât darurile mai mari care nu necesită lepădare de sine.

Adventiștii de ziua a șaptea dețin adevăruri foarte importante. Cu mai mult de patruzeci de ani în urmă, Domnul ne-a dat o lumină specială în privința reformei sănătății, însă cum umblăm noi în această lumină? Cât de mulți au refuzat să trăiască în armonie cu sfaturile lui Dumnezeu! Ca popor, noi ar trebui să înaintăm proporțional cu lumina primită. Este datoria noastră să înțelegem și să respectăm principiile reformei sănătății. În privința subiectului cumpătare, ar trebui să fim în avans față de toți ceilalți oameni; și cu toate acestea, există printre noi membri bine instruiți ai bisericii și chiar pastori ai Evangheliei care dovedesc puțin respect față de lumina pe care Dumnezeu a dat-o în privința acestui subiect. Ei mănâncă ceea ce le place și muncesc cum le place.

Fie ca cei care sunt profesori și conducători în cadrul lucrării noastre să ia poziție hotărâtă cu privire la reforma sănătății, având ca temelie Biblia, și să dea o mărturie clară acelora care cred că trăiesc în ultimele zile ale istoriei acestui pământ. Trebuie trasă o linie pentru a face distincție între cei care îi slujesc lui Dumnezeu și cei care își slujesc lor înșiși.

Mi-a fost arătat că principiile care ne-au fost date în zilele de început ale soliei sunt la fel de importante și ar trebui privite cu tot atâta conștiinciozitate ca și atunci. Sunt unii care nu au urmat niciodată lumina dată în privința alimentației. Acum este timpul să scoatem lumina de sub obroc și să o lăsăm să strălucească clar, în raze strălucitoare.

Principiile pentru o viețuire sănătoasă înseamnă foarte mult pentru noi atât ca indivizi, cât și ca popor. Când am primit pentru prima dată solia reformei sănătății, eram slăbită și leșinam adesea. Imploram ajutor de la Dumnezeu, iar El mi-a deschis în față mărețul subiect al reformei sănătății. M-a învățat că cei care țin poruncile Sale trebuie aduși într-o strânsă legătură cu Sine însuși și că, prin cumpătare în mâncare și băutură, ei trebuie să-și păstreze mintea și trupul în cea mai favorabilă stare pentru slujire. Această lumină a fost o mare binecuvântare pentru mine. Am luat poziție de partea reformei sănătății, știind că Domnul mă va întări. Astăzi sunt mai sănătoasă, în ciuda vârstei pe care o am.

Unii au spus că eu nu am urmat principiile reformei sănătății așa cum le-am susținut în scris; pot să spun că am fost credincioasă reformei sănătății. Membrii familiei melc știu acest lucru.

„Spre slava lui Dumnezeu”

Noi nu trasăm nici o linie de urmat în alimentație; însă spunem că, în țările în care există fructe, cereale și nuci din belșug, mâncărurile cu carne nu constituie hrana potrivită pentru poporul lui Dumnezeu. Mi s-a spus că mâncărurile cu carne au tendința de a face ca firea noastră să fie animalică, de a-i jefui pe bărbați și femei de acea dragoste și acea simpatie pe care ar trebui să le aibă pentru toți oamenii și de a da patimilor josnice controlul asupra puterilor nobile ale ființei noastre. Dacă mâncarea de carne a fost vreodată sănătoasă, acum nu mai este sigură. Cancer, tumori și boli pulmonare sunt produse în marc măsură de mâncarea de carne.

Noi nu trebuie să facem din mâncarea de carne un test al credincioșiei, însă ar trebui să avem în vedere influența pe care cei ce folosesc carne și susțin că sunt credincioși o au asupra altora. Ca soli ai lui Dumnezeu, de ce să nu spunem oamenilor: „Fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva, să faceți totul spre slava lui Dumnezeu” (1 Corinteni 10, 31)? Oare de ce să nu dăm o mărturie hotărâtă împotriva îngăduirii unui apetit pervertit? Vor oare cei care sunt slujitori ai Evangheliei, și proclamă cel mai solemn adevăr care a fost dat vreodată muritorilor, să dea un exemplu, întorcându-se la oalele cu carne ale Egiptului? Aceia care sunt susținuți prin zecimea din vistieria lui Dumnezeu își vor permite să fie îngăduitori față de eu, otrăvind curentul dătător de viață care curge prin venele lor? Oare vor ei să nesocotească lumina și avertizările pe care li le-a dat Dumnezeu? Sănătatea trupului trebuie văzută ca fiind esențială pentru creșterea în har și dobândirea unui temperament statornic. Dacă stomacul nu este îngrijit în mod corespunzător, formarea unui caracter drept, moral, va fi împiedicată. Creierul și nervii simt împreună cu stomacul. Dacă mâncăm și bem în mod greșit, vom gândi și acționa în mod greșit.

Toți suntem chiar acum puși la probă și încercați. Noi am fost botezați în Hristos, și dacă ne vom face partea, despărțindu-ne de tot ceea ce ne trage în jos și face din noi ceea ce nu ar trebui să fim, ne va fi dată putere de a crește în Hristos, care este capul nostru, și vom vedea mântuirea lui Dumnezeu.

Doar atunci când vom înțelege principiile viețuirii sănătoase ne vom putea trezi pe deplin spre a vedea rezultatele rele ale unei alimentații necorespunzătoare. Cei care, după ce și-au văzut greșelile, au curajul să-și schimbe obiceiurile vor vedea că procesul reformator necesită luptă și multă perseverență; însă o dată ce și-au format gusturi corecte, ei își vor da seama că folosirea mâncării pe care înainte o consideraseră nevătămătoare a pus încet, dar sigur, temelia pentru dispepsie și alte boli.

Taților și mamelor, vegheați și rugați-vă. Păziți-vă cu strictețe împotriva necumpătării sub orice formă. învățați-i pe copiii voștri principiile adevăratei reforme a sănătății. învățați-i care lucruri trebuie evitate pentru a-și păstra sănătatea. Mânia lui Dumnezeu a început deja să fie revărsată asupra copiilor neascultării. Ce nelegiuiri, ce păcate, câtă nedreptate la orice pas! Ca popor, noi trebuie să avem multă grijă în a ne păzi copiii împotriva tovarășilor destrăbălați.

Învățarea principiilor sănătății

Ar trebui depuse eforturi mai mari pentru a-i învăța pe oameni principiile reformei sănătății. Ar trebui organizate cursuri de gătit și date sfaturi din casă în casă, în ce privește arta de a găti o hrană sănătoasă. Bătrâni și tineri ar trebui să învețe cum să gătească mai simplu. Pretutindeni unde este prezentat adevărul, oamenii trebuie învățați cum să pregătească alimentele într-un mod simplu și atrăgător. Trebuie arătat că putem avea o alimentație hrănitoare și fără folosirea mâncărurilor cu carne.

Învățați pe oameni că este mai bine să știe cum să se mențină sănătoși decât cum să trateze boala. Medicii noștri trebuie să fie educatori înțelepți, avertizându-i pe toți împotriva îngăduinței de sine și arătând că abstinența de la lucrurile pe care Dumnezeu le-a interzis constituie singura calc de prevenire a distrugerii trupului și minții.

Trebuie mult tact și înțelepciune în pregătirea hranei sănătoase care să ia locul dietei de dinainte a acelora care învață să fie reformatori ai sănătății. Va fi nevoie de credință în Dumnezeu, perseverență. în atingerea scopului și dorință de a-i ajuta pe oameni. O alimentație care duce lipsă de elementele nutritive corespunzătoare aduce ocară asupra cauzei reformei sănătății. Noi suntem muritori și trebuie să ne asigurăm hrana care va da elementele nutritive necesare corpului.

Extreme în alimentație

Sunt unii în poporul nostru care, în timp ce se abțin în mod conștient să mănânce alimente necorespunzătoare, neglijează să-și asigure elementele necesare pentru susținerea trupului. Cei care au o viziune extremistă în privința reformei sănătății sunt în pericol de a pregăti feluri de mâncare lipsite de gust, făcându-le atât de fade, încât nu sunt satisfăcătoare. Hrana trebuie pregătită astfel încât să fie și atrăgătoare, și hrănitoare. Ea nu trebuie să fie lipsită de ceea ce are nevoie organismul. Eu folosesc puțină sare, și am folosit întotdeauna, deoarece sarea nu este dăunătoare, ci este, de fapt, esențială pentru sânge. Legumelor și zarzavaturilor trebuie să li se dea gust, folosind puțin lapte, smântână sau altceva echivalent.

Deși s-au dat avertizări în privința pericolelor contractării bolii prin folosirea untului și a ouălor în cantitate mare la copiii mici, totuși nu trebuie să considerăm o încălcare a principiului dacă se folosesc ouă de la găini bine îngrijite și hrănite în mod corespunzător. Ouăle au proprietăți care constituie remedii în contracararea acțiunilor anumitor otrăvuri.

Unii, scoțând din alimentație laptele, ouăle și untul, au greșit, neasigurând organismului elementele nutritive corespunzătoare și, ca urmare, au ajuns slăbiți și nu au mai putut să muncească. În acest fel. reforma sănătății este dezonorată. Lucrarea pe care noi am încercat să o construim în mod solid este încurcată de lucruri ciudate, pe care Dumnezeu nu le-a cerut, și astfel puterile bisericii sunt slăbite. Însă Dumnezeu va interveni pentru a preveni urmările acestor idei exagerate. Evanghelia trebuie să aducă armonic între oameni. Ea trebuie să-l aducă atât pe cel bogat, cât și pe cel sărac la picioarele lui Isus.

Va sosi timpul când va trebui să renunțăm la unele alimente pe care le folosim acum, cum ar fi laptele, smântână și ouăle, însă noi nu trebuie să ne creăm greutăți prin restricții premature și extreme. Așteptați până ce împrejurările o vor cere și Domnul va pregăti calea pentru acest lucru.

Cei care doresc să aibă succes în a proclama principiile reformei sănătății trebuie să facă din Cuvântul lui Dumnezeu călăuza și îndrumătorul lor. Cei care învață pe alții principiile reformei sănătății se vor situa într-o poziție avantajoasă numai dacă vor face acest lucru. Să nu aducem niciodată mărturie împotriva reformei sănătății folosind mâncăruri vătămătoare, pe care trebuie să le dăm la o parte din alimentație, în locul alimentelor sănătoase și gustoase. Nu încurajați nicidecum pofta pentru lucruri excitante. Mâncați numai alimente simple, sănătoase și mulțumiți lui Dumnezeu în mod continuu pentru principiile reformei sănătății. Fiți credincioși și integri în toate lucrurile și veți câștiga biruințe prețioase.

Alimentația în diferite țări

În timp ce depunem eforturi împotriva lăcomiei și necumpătării, trebuie să recunoaștem condițiile în care trăiesc oamenii. Dumnezeu Se îngrijește de oamenii care trăiesc în diferite părți ale lumii. Cei care doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să fie foarte atenți înainte de a decide ce mâncăruri trebuie consumate sau nu. Noi trebuie să ajungem în legătură cu masele de oameni. Dacă reforma sănătății ar fi adoptată într-o formă extremistă de către oameni aflați în circumstanțe care împiedică adoptarea ei, s-ar face mai mult rău decât bine. Când predic Evanghelia oamenilor săraci, sunt instruită să le spun să mănânce hrana care este cea mai hrănitoare pentru ei. Eu nu le pot spune: „Nu trebuie să mâncați ouă, sau lapte, sau smântână. Nu trebuie să folosiți untul în pregătirea hranei”. Evanghelia trebuie predicată celor săraci, însă nu a sosit încă timpul de a prescrie cea mai strictă dietă.

Un cuvânt către cei șovăielnici

Acei pastori care se simt liberi să-și îngăduie pofta se vor situa sub nivelul a ceea ce se așteaptă de la ei. Dumnezeu dorește ca ei să fie reformatori ai sănătății. El dorește ca ei să trăiască în lumina care le-a fost dată cu privire la acest subiect. Sunt întristată când îi văd pe cei care ar trebui să fie zeloși pentru principiile noastre de sănătate și care totuși nu sunt convertiți în privința unui mod corect de viețuire. Eu mă rog ca Domnul să le poată impresiona mintea pentru că ei vor avea de suferit pierderi mari. Dacă lucrurile ar fi așa cum ar trebui în familiile din bisericile noastre, noi am putea face o lucrare dublă pentru Domnul.

Pentru a fi curățiți și a rămâne curați, adventiștii de ziua a șaptea trebuie să aibă Duhul Sfânt în inimile și în căminele lor. Domnul mi-a dat lumina că, atunci când Israelul de astăzi se va umili înaintea Lui și își va curați templul sufletului de orice întinare, El le va asculta rugăciunile înălțate pentru cei săraci și îi va binecuvânta în folosirea remediilor Sale pentru boală. Când unealta omenească face, prin credință, tot ceea ce îi stă în putere pentru a combate boala, folosind metodele simple de tratament pe care Dumnezeu ni le-a pus la dispoziție, eforturile sale vor fi binecuvântate de Dumnezeu.

Dacă, după ce li s-a dat atât de multă lumină, cei din poporul lui Dumnezeu se vor complăcea tot în obiceiuri greșite, făcând pe plac eului și refuzând schimbarea, ei vor suferi consecințele sigure ale călcării de lege. Dacă ei sunt hotărâți să-și satisfacă pofta pervertită cu orice preț, Dumnezeu nu îi va scăpa în mod miraculos de consecințele îngăduinței lor. Ei „vor zăcea în dureri” (Isaia 50, 11).

Cei care se încumetă să spună cu îngâmfare: „Domnul m-a vindecat și nu trebuie să-mi pun restricții la dietă; pot să mănânc și să beau după cum poftesc” vor avea nevoie, nu peste mult timp, de puterea restauratoare a lui Dumnezeu. Dacă Domnul v-a vindecat prin harul Său, aceasta nu înseamnă că trebuie să vă atașați de practicile îngăduitoare de sine ale lumii. Faceți așa cum a poruncit Domnul Hristos după ce își făcea lucrarea de vindecare: „Du-te și nu mai păcătui” (Ioan 8, 11). Pofta nu trebuie să fie dumnezeul vostru.

Dumnezeu Și-a dat cuvântul față de israeliți că, dacă se vor lipi cu totul de El și vor împlini toate poruncile Lui, El îi va păzi de toate bolile pe care El le adusese asupra egiptenilor, însă această făgăduință a fost dată cu condiția ascultării. Dacă ar fi ascultat de sfaturile pe care le-a primit și ar fi tras foloase de pe urma acestora, Israel ar fi ajuns să fie o pildă de sănătate și prosperitate pentru lume. Israeliții au dat greș în a împlini planul lui Dumnezeu și astfel au pierdut binecuvântările care ar fi trebuit să fie ale lor. Însă, în Iosif și Daniel, în Moise și Ilie și mulți alții, noi avem exemple nobile de viețuire după un plan autentic. Aceeași credincioșie dovedită astăzi va produce aceleași rezultate. Pentru noi este scris: „Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și 1-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată” (1 Petru 2, 9).

O, cât de mulți pierd binecuvântări atât de bogate, pe care Dumnezeu le are puse deoparte pentru ei în ceea ce privește sănătatea și înzestrarea spirituală! Sunt multe suflete care se luptă pentru biruințe și binecuvântări speciale, ca să poată face lucruri mari. În vederea acestui lucru, ele simt că trebuie să lupte până la agonie în rugăciune și cu lacrimi. Dacă astfel de persoane cercetează Scripturile cu rugăciune pentru a cunoaște voința descoperită a lui Dumnezeu și apoi fac voia Sa din inimă, fără rezervă în privința îngăduinței față de sine, ele vor găsi odihnă. Agonia, lacrimile și luptele nu le vor aduce binecuvântarea după care tânjesc. Eul trebuie jertfit în întregime. Ei trebuie să facă lucrarea deosebită pe care harul lui Dumnezeu, dat din belșug, a promis-o tuturor celor ce o cer prin credință.

„Dacă voiește cineva să vină după Mine”, a spus Isus, „să se lepede de sine, să-și crucea în flecare zi și să Mă urmeze” (Luca 9, 23). Să-L urmăm pe Mântuitorul în simplitatea Lui și tăgăduirea Lui de sine. Să-L înălțăm pe Omul de pe Calvar prin cuvânt și printr-o viețuire sfântă. Mântuitorul vine foarte aproape de cei care se consacră lui Dumnezeu. Dacă a fost vreodată vreun timp când am avut nevoie de lucrarea Duhului lui Dumnezeu în inima noastră, acel timp este acum. Să ne prindem de puterea Lui divină spre a primi tăria de a trăi o viață de sfințenie și jertfire de sine. (Testimonies for the Church 9:153-166 (1909)).