Sfaturi pentru sănătate

Capitolul 119

Economie în înființarea sanatoriilor

[AUDIO]

Ca popor ales al lui Dumnezeu, noi nu putem imita obiceiurile, scopurile, practicile și modele lumii. Noi nu suntem lăsați în întuneric, să ne luăm după modelele lumești sau să depindem de înfățișarea exterioară pentru succes. Domnul ne-a spus de unde trebuie să ne vină puterea. „Acesta este cuvântul Domnului către Zorobabel și sună astfel: «Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tărie, ci prin Duhul Meu -- zice Domnul oștirilor!»” (Zaharia 4, 6). Atunci când crede de cuviință, Domnul împarte putere celor care țin calea Sa, care îi face în stare să exercite o puternică influență spre bine. Ei sunt dependenți de Dumnezeu și Lui trebuie să-I dea socoteală de felul cum își folosesc talanții pe care li i-a încredințat. Ei trebuie să fie conștienți că sunt slujitorii lui Dumnezeu și că trebuie să aducă slavă Numelui Său.

Etalarea exterioară nu este de dorit

Cei a căror inimă este legată de Dumnezeu vor avea succes. Ei vor pierde din vedere eul în Hristos, iar atracțiile lumești nu vor avea putere să-i ispitească, îndepărtându-i de credința lor. Ei își vor da seama că etalarea exterioară nu dă tărie. Nu prefăcătoria, înfățișarea exterioară sunt cele care dau o reprezentare corectă a lucrării pe care noi, ca popor ales al lui Dumnezeu, trebuie să o facem. Cei care sunt în legătură cu lucrarea noastră din sanatorii trebuie să fie împodobiți cu harul lui Hristos. Acesta le va da cea mai bună influență spre bine.

Domnul este într-adevăr cu noi. Făgăduințele Sale sunt date cu condiția ca noi să facem cu credincioșie voia Sa; de aceea, în construirea de sanatorii, El trebuie să fie cel dintâi, cel de pe urmă și cel mai bun din toate lucrurile.

Fie ca cei care sunt în slujba lui Dumnezeu să se ferească pentru ca nu cumva, din dorința de etalare, să conducă și pe alții să-și îngăduie cui și să-l proslăvească. Dumnezeu dorește ca nici unul dintre slujitorii Săi să nu se implice în întreprinderi inutile, scumpe, care ar aduce poveri grele și datorii asupra poporului, lipsindu-i astfel de mijloace care ar oferi facilități pentru lucrarea Domnului. Atâta timp cât cei care cred adevărul pentru acest timp merg pe calea Domnului, făcând dreptate și judecată, ei se pot aștepta ca Domnul să-i facă să prospere. Însă când ei aleg să se îndepărteze de calea cea îngustă, ei aduc ruină asupra lor înșiși și asupra acelora care privesc la ei pentru călăuzire.

Exemple de altruism

Cei care au răspunderea de a conduce în înființarea de instituții medicale trebuie să dea un exemplu corect. Chiar dacă există bani suficienți, ei nu trebuie să cheltuiască mai mult decât este absolut necesar. În lucrarea Domnului trebuie să se țină seama de nevoile de pretutindeni ale viei Sale. Noi toți suntem membri ai unei singure familii, copii ai unui singur tată, iar venitul Domnului trebuie folosit avându-se în vedere interesele cauzei Sale de pretutindeni din lume. Domnul privește peste tot în câmpul Sau, iar via Sa trebuie cultivată ca un întreg.

Noi nu trebuie să absorbim doar în câteva locuri toți banii pe care-i avem în vistierie, ci trebuie să depunem eforturi pentru a ajuta lucrarea din mai multe locuri. Trebuie adăugate noi teritorii la împărăția Domnului. Și alte părți ale viei Sale trebuie înzestrate cu facilități care să întărească lucrarea. Domnul ne interzice să folosim planuri egoiste în serviciul Său. El ne interzice să adoptăm planuri care să jefuiască pe aproapele nostru de facilități care l-ar face în stare să-și facă partea lui în reprezentarea adevărului. Noi trebuie să iubim pe aproapele nostru ca pe noi înșine.

Clădirile noastre să reprezinte credința noastră

De asemenea, trebuie să nu uităm că lucrarea noastră trebuie să corespundă cu credința noastră. Dacă noi credem că Domnul va veni în curând, oare credința noastră nu ar trebui să fie reprezentată prin clădirile pe care le ridicăm? Să investim o mare sumă de bani într-o clădire care curând va fi distrusă în marea conflagrație? Banii noștri înseamnă suflete și trebuie folosiți pentru a aduce cunoștința adevărului acelora care, datorită păcatului, se află sub osânda lui Dumnezeu. Să lăsăm la o parte planurile noastre ambițioase; să ne ferim de extravaganță și risipă, pentru ca vistieria Domnului să nu se golească, iar cei care construiesc să nu ajungă să nu mai aibă bani ca să isprăvească lucrarea rânduită lor.

S-au cheltuit mult mai mulți bani decât a fost necesar cu instituțiile noastre mai vechi. Cei care au făcut acest lucru au presupus că această etalare va da reputație lucrării. Insă această motivație nu constituie o scuză pentru cheltuieli inutile.

Dumnezeu dorește ca spiritul umil, blând și smerit al Domnului, care este Maiestatea cerurilor, Regele slavei, să fie întotdeauna descoperit în instituțiile noastre. Prima venire a Domnului Hristos nu este studiată așa cum ar trebui. El a venit pentru a fi exemplul nostru în toate lucrurile. Viața Lui a fost o viață de strictă tăgăduire de sine. Dacă urmăm exemplul Său, nu vom cheltui niciodată bani în mod inutil. Niciodată nu ar trebui să dorim etalare exterioară. Fie ca lumina adevărului să poată străluci prin faptele noastre bune, pentru ca Dumnezeu să fie proslăvit prin folosirea celor mai bune metode de însănătoșire a celor bolnavi și de alinare a celor în suferință. Lucrarea nu va avea reputație prin investirea de bani în clădiri grandioase, ci prin menținerea standardului autentic al principiilor religioase, printr-o nobilă asemănare cu Hristos în caracter.

Greșelile care au fost făcute în construirea de clădiri în trecut ar trebui să constituie povețe folositoare pentru noi în viitor. Trebuie să vedem unde au greșit alții și, în loc să repetăm greșelile lor, să procedăm mai bine. Pentru înaintarea lucrării noastre, trebuie să avem în vedere necesitatea economiei. Nu trebuie să existe cheltuieli inutile. Domnul va veni în curând, iar ceea ce arată în exterior clădirile noastre trebuie să fie în armonie cu credința noastră. Cu ajutorul mijloacelor noastre, trebuie puse la dispoziția oamenilor camere plăcute, împrejurimi sănătoase și o hrană sănătoasă.

Ideile în legătură cu construirea și mobilarea instituțiilor noastre trebuie să fie modelate de cunoașterea practică autentică a ceea ce înseamnă a umbla cu Dumnezeu. Niciodată nu trebuie să se dea impresia de bogăție. Niciodată n-ar trebui să ne bizuim pentru succes pe ceea ce se vede în afară. Aceasta este o amăgire. Dorința de a fi altfel de cum ar trebui pentru lucrarea lui Dumnezeu și de a cheltui mulți bani pentru înfățișarea exterioară constituie un tiran nemilos. Este ca un cancer care roade continuu în ceea ce este vital.

Confortul este mai important decât eleganța

Oamenii cu bun simț prețuiesc mai mult confortul decât eleganța și etalarea. Este o greșeală să-ți închipui că, dacă facem o anumită impresie, s-ar putea câștiga mai mulți pacienți și astfel mai mulți bani. Însă, chiar dacă această cale ar contribui la creșterea clientelei, nu am putea consimți ca sanatoriile noastre să fie mobilate în conformitate cu luxul care este la modă astăzi. Influența creștină este mult prea prețioasă pentru a fi sacrificată în acest fel. Tot ceea ce este în jur, atât în interiorul, cât și în afara instituțiilor noastre, trebuie să fie în armonie cu învățăturile Domnului Hristos și cu ceea ce exprimă credința noastră. Lucrarea noastră, în toate departamentele ei, trebuie să constituie o ilustrare nu pentru etalare și extravaganță, ci pentru o judecată sfințită.

Nu clădirile mari și scumpe, nu mobilierul fastuos, nu mesele încărcate cu delicatese sunt cele care vor da influență și succes lucrării noastre, ci credința care lucrează prin dragoste și curățește sufletul; atmosfera harului care îl înconjoară pe cel credincios, Duhul Sfânt care lucrează asupra minții și a inimii, care Îl face să fie o mireasmă de viață spre viață, iar Dumnezeu îi poate binecuvânta lucrarea sa.

Dumnezeu poate comunica cu poporul Său de astăzi și îi poate da înțelepciune spre a face voia Sa, exact așa cum a comunicat cu poporul Său din vechime și i-a dat înțelepciune pentru a construi sanctuarul. În construirea acestei clădiri, El a dat o reprezentare a puterii și maiestății Sale, iar Numele Său trebuie onorat prin clădirile care se înalță pentru El astăzi. Credincioșia, statornicia și sănătatea trebuie să se vadă pretutindeni.

Conlucrători cu Dumnezeu

Cei care au în plan construirea unui sanatoriu trebuie să reprezinte adevărul, lucrând în spiritul și cu dragostea lui Dumnezeu. Așa cum Noe, în vremea lui, a avertizat lumea construind corabia, tot astfel, lucrarea plină de credincioșie care se face astăzi prin construirea instituțiilor Domnului reprezintă predici, iar inimile unora vor fi convinse și convertite. Fie atunci ca lucrătorii să simtă o mare dorință după ajutorul Domnului Hristos, pentru ca instituțiile care se înființează să nu fie în van. Pe, măsură ce lucrarea de construire înaintează, fie ca ei să-și aducă aminte că, precum în zilele lui Noe și ale lui Moise, Dumnezeu a fost Cel care a pus la punct fiecare detaliu al corăbiei și sanctuarului, la fel și astăzi, în construirea instituțiilor Sale, El însuși veghează asupra lucrării care se face. Fie ca ei să-și aducă aminte că marele Meșter și Ziditor, prin Cuvântul Său, prin Spiritul Său și prin providența Sa, are în plan să-Și conducă lucrarea. Ei ar trebui să-și ia timp să ceară sfat de la El. Glasul rugăciunii și al melodiei cântărilor sfinte trebuie să suie ca tămâia cea scumpă. Toți ar trebui să fie conștienți că depind întru totul de Dumnezeu; să nu uite că înalță o instituție care trebuie să ducă mai departe o lucrare cu consecințe veșnice și că, făcând această lucrare, ei trebuie să fie împreună lucrători cu Dumnezeu. „Privind la Isus” trebuie să fie totdeauna motoul nostru. Iar făgăduința este: „Eu... te voi învăța, și-ți voi arăta calea pe care trebuie să o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta” (Psalmii 32, 8). (Testimonies for the Church 7:90-94 (1902)).