Sfaturi pentru sănătate

Capitolul 197

Educați, educați, educați

[AUDIO]

Noi trebuie să ne educăm pe noi înșine nu numai pentru a trăi în armonie cu legile sănătății, ci și în a învăța pe alții o cale mai bună. Mulți, chiar dintre cei care susțin a crede adevărurile speciale pentru acest timp, sunt deplorabil de ignoranți în privința sănătății și a cumpătării. Ei trebuie educați, cuvânt cu cuvânt, învățătură după învățătură. Subiectul trebuie menținut mereu proaspăt înaintea lor. Această chestiune nu trebuie trecută cu vederea ca fiind neesențială, căci aproape fiecare familie trebuie trezită în această problemă. Conștiința trebuie trezită la datoria de a pune în practică principiile adevăratei reforme. Dumnezeu cere ca poporul Său să fie cumpătat în toate lucrurile. Dacă ei nu vor practica adevărata cumpătare în toate lucrurile, nu vor putea fi sensibili față de influența sfințitoare a adevărului.

Pastorii noștri trebuie să fie înțelepți în această chestiune. Ei nu trebuie să o ignore și nici să se lase perturbați de către cei care sunt extremiști. Fie ca aceștia să descopere ce este adevărata reformă a sănătății și să-i învețe pe oameni principiile ei, atât prin sfaturi, cât și printr-un exemplu consecvent. În marile noastre adunări trebuie date învățături cu privire la sănătate și cumpătare. Căutați să treziți mintea și conștiința. Puneți la schimbător toți talanții și susțineți lucrarea cu ajutorul publicațiilor pe această temă. „Educați, educați, educați” este solia care mi-a fost dată. În toate misiunile noastre, femei inteligente trebuie să aibă sarcina treburilor gospodărești -- femei care să știe să pregătească mâncare apetisantă și sănătoasă. Masa trebuie să fie plină cu belșug de alimente de cea mai bună calitate. Dacă sunt unii care au gusturi pervertite și tânjesc după ceai, cafea, condimente și mâncăruri nesănătoase, iluminați-i. Căutați să treziți conștiința. Așezați în fața lor principiile Bibliei cu privire la sănătate. Acolo unde există din belșug lapte bun și fructe, rar ar putea exista vreo scuză pentru folosirea mâncării de origine animală; nu este nevoie să luăm viața nici uneia dintre creaturile lui Dumnezeu pentru a ne satisface nevoile obișnuite. În anumite cazuri de boală sau epuizare, s-ar putea să se socotească a fi bine să se folosească ceva carne, însă trebuie avut grijă să se asigure carne de la animale sănătoase. S-a ajuns să se discute foarte serios dacă este sigur a se mai consuma, oricare ar fi situația, mâncarea de carne în acest veac al lumii. Ar fi mai bine să nu se mănânce niciodată carne decât să se mănânce carne de la animale care nu sunt sănătoase...

Iar și iar mi-a fost arătat că Dumnezeu încearcă să ne conducă înapoi pas cu pas la planul Său inițial.și anume ca omul să trăiască din produsele naturale ale pământului. Printre aceia care așteaptă venirea Domnului, mâncarea de carne va fi în cele din urmă înlăturată; carnea va înceta să constituie o parte a alimentației lor. Noi trebuie să avem întotdeauna în vedere acest țel și să ne străduim să lucrăm cu stăruință în această privință...

Să știm să gătim sănătos

Un motiv pentru care mulți s-au descurajat în punerea în practică a reformei sănătății este faptul că ei nu au învățat să gătească acel fel de mâncăruri corespunzătoare, simplu de pregătit, care să înlocuiască alimentația cu care au fost obișnuiți. Mâncarea prost gătită îi dezgustă, iar apoi îi auzim spunând că ei au încercat să pună în practică reforma sănătății, dar nu pot trăi în acest fel. Mulți încearcă să urmeze sfaturile noastre cu privire la reforma sănătății, însă ceea ce fac este dăunător pentru digestie și totul se sfârșește prin descurajare. Voi susțineți că sunteți reformatori ai sănătății și tocmai din acest motiv trebuie să învățați să gătiți bine. Cei care pot beneficia de avantajele unor cursuri de gătit sănătos vor vedea că aceasta le este de mare folos, atât pentru ei, cât și pentru a-i învăța pe alții.

Învățați cu înțelepciune și prin exemplu

Nu vă agățați de idei izolate și nu faceți din ele o piatră de încercare, criticând pe cei care nu sunt de acord cu părerile voastre; ci studiați subiectul pe larg și în profunzime, căutând să aduceți propriile voastre idei și practici în armonie desăvârșită cu principiile adevăratei cumpătări creștine.

Sunt mulți care încearcă să corecteze viețile altora, atacând ceea ce ei socotesc a fi obiceiuri greșite. Ei merg la cei pe care îi văd că greșesc și le scot în evidență greșelile, însă nu caută să îndrepte mintea către principiile autentice. Asemenea procedee, cel mai adesea, dau greș în a asigura rezultatele dorite. Când este evident că noi încercăm să îndreptăm pe alții, prea adesea le trezim spiritul de combativitate și le facem mai mult rău decât bine. Și este un pericol, de asemenea, și pentru persoana care critică. Cel care își asigură lucrarea de a îndrepta pe alții se comportă ca și când ar cultiva obiceiul de a căuta greșeli și în curând întregul său interes se va centra spre a culege greșeli și a găsi defecte. Nu-i urmăriți pe ceilalți ca să le căutați greșeli și să le expuneți defectele. Educați-i în vederea unor obiceiuri mai bune prin puterea propriului vostru exemplu...

Medicul, un profesor

Mult bine se poate face prin iluminarea acelora la care avem acces, prin cele mai bune mijloace, nu numai prin tratarea celor bolnavi, ci și prin prevenirea bolii și suferinței. Medicul care se străduiește să-și lumineze pacienții cu privire la natura și cauzele bolilor și să-i învețe cum să evite boala are o lucrare dificilă de făcut; însă dacă este un reformator conștiincios, el va vorbi cu claritate despre efectele distrugătoare ale nestăpânirii de sine în mâncare, băutură și îmbrăcăminte, despre epuizarea forțelor vitale care i-a făcut pe pacienți să ajungă în starea în care se află. El nu va spori răul administrând medicamente otrăvitoare până ce natura epuizată va trebui să renunțe la luptă, ci îi va învăța pe pacienți cum să-și formeze obiceiuri corecte și să ajute natura în lucrarea ei de refacere prin folosirea înțeleaptă a remediilor sale simple.

În toate instituțiile noastre de sănătate, trebuie avut în vedere să se dea instrucțiuni cu privire la legile sănătății. Principiile reformei sănătății trebuie prezentate cu atenție și în totalitate înaintea tuturor, atât a pacienților, cât și a personalului auxiliar. Această lucrare necesită curaj moral și, în timp ce mulți vor avea de câștigat de pe urma acestor eforturi depuse, alții se vor simți ofensați. Însă adevăratul ucenic al lui Hristos, acela a cărui minte este în armonie cu gândurile lui Dumnezeu, în timp ce învață în mod continuu el însuși, va învăța totodată și pe alții, conducând mintea semenilor săi spre cele de sus, departe de greșelile care există în lume.

Lucrarea bisericii

O mare parte din prejudecățile care împiedică solia îngerului al treilea să ajungă la inimile oamenilor ar putea fi îndepărtate dacă s-ar acorda mai multă atenție reformei sănătății. Când oamenii ajung interesați de acest subiect, adesea este pregătită calea și pentru pătrunderea altor adevăruri. Dacă ei văd că noi suntem înțelepți în privința sănătății, vor fi mai dispuși să creadă că avem doctrine biblice sănătoase.

Această ramură a lucrării Domnului nu a primit atenția cuvenită și datorită acestei neglijențe s-a pierdut mult. Dacă biserica ar dovedi mai mult interes pentru reformele prin care Dumnezeu însuși caută să o pregătească pentru venirea Sa, influența ei ar fi cu mult mai mare decât este acum. Dumnezeu a vorbit poporului Său și El dorește ca ei să audă și să asculte de glasul Său. Deși reforma sănătății nu este solia îngerului al treilea, ea este strâns legată de aceasta. Cei care proclamă solia trebuie să-i învețe pe oameni și reforma sănătății. Este un subiect pe care noi trebuie să-l înțelegem spre a fi pregătiți pentru evenimentele care se apropie și acestuia trebuie să i se acorde un loc proeminent. (Christian Temperance and Bible Hygiene, 117-122, 1890).