Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 15

Ce vor citi copiii noștri?

[AUDIO]

Ce vor citi copiii noștri? Este o întrebare serioasă, cerând un răspuns serios. Mă neliniștește când văd în casele păzitorilor Sabatului reviste și ziare conținând literatură care nu lasă impresii pozitive în mintea copiilor și a tinerilor. I-am urmărit pe cei a căror preferință pentru ficțiune a fost astfel cultivată. Ei au avut privilegiul de a urmări adevărul, de a deveni familiari cu rațiunile credinței noastre, dar au crescut săraci în ce privește adevărata pietate și sfințenia practică. Ei nu manifestă consacrare și nu reflectă față de tovarășii lor lumina cerească, lumina care să-i conducă la fântâna întregii și adevăratei cunoașteri.

Primii ani ai copilului sunt aceia în care mintea lui este receptivă la impresii, fie ele bune sau rele. Pe parcursul acestor ani, se înaintează sigur fie în direcția bună, fie în cea rea. Pe de o parte, poate fi acumulată multă informație fără valoare, iar pe de altă parte, multă cunoaștere de valoare. Puterea intelectului, cunoștința sănătoasă sunt valori pe care aurul de Ofir nu le poate cumpăra. Prețul lor este mai presus de aur și argint.

Din fire, tinerii nu aleg acel gen de educație care îi pregătește pentru viața practică. Ei urmează propriilor dorințe, preferințe și înclinații. Dar, dacă au vederi corecte, referitoare la Dumnezeu, la adevăr și la influențele și companiile din preajma copiilor lor, părinții vor simți, ca fiind pusă de Dumnezeu asupra lor, responsabilitatea călăuzirii cu grijă a tinerilor lipsiți de experiență.

Mulți tineri sunt avizi de literatură. Ei citesc tot ce le cade în mână. Fac apel la părinții cu astfel de copii, să le controleze această dorință. Nu îngăduiți pe mesele voastre reviste și ziare în care se află povești de dragoste. Puneți în locul lor cărți care ajută să pună în zidirea caracterului lor chiar cel mai bun material -- dragostea și temerea de Dumnezeu, cunoașterea lui Hristos. Încurajați-i pe copiii voștri să înmagazineze în minte cunoștințe de valoare, să lase ca ceea ce este bun să le inunde sufletul și să le controleze puterile, nelăsând loc pentru gânduri josnice, degradante. Stopați dorința de a citi materiale care nu oferă o hrană bună pentru minte. Banii dați pe reviste de ficțiune s-ar putea să nu pară mulți, dar, oricum, sunt o cheltuială prea mare pentru ceva ce oferă prea mult spre rătăcire și prea puțin spre bine. Aceia care se află în slujba lui Dumnezeu nu trebuie să cheltuiască nici timp și nici bani pentru lecturi nefolositoare.

Lecturi fără valoare

Lumea este invadată de cărți care mai bine ar fi puse pe foc decât să circule din mână în mână. Cărți cu subiecte de senzație, publicate și vehiculate în scopuri financiare, ar trebui să nu fie deloc citite de tineri. Aceste cărți excită o fascinație satanică. Tulburătoarea prezentare de crime și atrocități are o putere de vrajă asupra multora, făcându-i să caute să vadă ce ar putea face și ei pentru a fi în centrul atenției, măcar prin fapte dintre cele mai rele. Monstruozitățile, cruzimile, practicile urâte, descrise în unele scrieri strict istorice, au acționat ca o drojdie asupra multor minți, determinând comiterea unor fapte asemănătoare.

Cărți care scot în evidență practici satanice ale oamenilor fac publicitate răului. Aceste aspecte groaznice nu necesită reeditarea și nici unul dintre credincioșii adevărului prezent nu trebuie să contribuie la perpetuarea amintirii lor. Atunci când mintea este alimentată și stimulată cu asemenea hrană nesănătoasă, gândurile devin necurate și senzuale.

Mai există o categorie de literatură, și anume poveștile de dragoste, care sunt povestiri de duzină, excitante, un adevărat blestem pentru oricine le citește, chiar dacă autorul poate să le dea o morală pozitivă. Adeseori, aceste cărți sunt străbătute de declarații religioase, dar, în cele mai multe cazuri, nu este decât Satana îmbrăcat în haine de înger pentru a-i înșela pe cei neatenți. Lectura ficțiunilor este unul dintre mijloacele folosite de Satana pentru a distruge suflete. Ea provoacă o falsă și nesănătoasă stimulare a minții, aprinde imaginația și descalifică mintea pentru ceea ce este folositor, pentru orice exercițiu spiritual. Ea dezvață sufletul de rugăciune și de iubirea pentru cele spirituale.

Cititorii de literatură ușoară, excitantă, devin nepregătiți pentru viața practică. Ei trăiesc într-o lume ireală. Am urmărit copii cărora li s-a îngăduit să citească asemenea lecturi. Fie în cămin, fie în altă parte, ei erau neliniștiți, visători, incapabili de o conversație ieșită din banal. Gândirea și conversația religioasă era total străină minții lor. O dată cu întreținerea gustului pentru literatură de senzații, preferința minții este pervertită și aceasta nu mai e satisfăcută, dacă nu i se mai oferă asemenea hrană nesănătoasă. Nu pot găsi un termen mai potrivit pentru cei care-și permit astfel de lecturi decât acela de turmentați din punct de vedere intelectual. Practicile lecturii necumpătate au asupra creierului un efect asemănător celui pe care practicile nesănătoase cu privire la mâncare și băutură îl au asupra trupului.

Aceia care își permit obiceiul de a parcurge literatură de senzație își afectează, pur și simplu, puterea intelectuală, făcându-și mintea incapabilă de gândire sănătoasă și cercetare. Unii tineri și chiar și unii adulți au ajuns la inhibiție numai din cauza acestui abuz în lectură. Creierul a fost menținut constant în tensiune până ce delicata lui mașinărie s-a uzat, refuzând să mai funcționeze.

Există oameni aflați acum în amurgul vieții, care nu și-au mai revenit niciodată de pe urma nechibzuinței în lectură. Obiceiul format de timpuriu în viață a crescut și s-a consolidat o dată cu trecerea timpului. Eforturile lor hotărâte de a birui păcatul abuzului literar au avut succes parțial, dar niciodată ei nu și-au restabilit deplina vigoare a minții pe care Dumnezeu le-a dat-o inițial.

Autori profani

O altă sursă de pericol, împotriva căreia trebuie să fim mereu în gardă, este citirea autorilor necredincioși. Lucrările lor sunt inspirate de vrăjmașul adevărului și nimeni nu le poate citi fără să-și pună sufletul în pericol. Este adevărat că unii dintre cei afectați de astfel de lucrări și-au revenit, în final, dar toți cei care se expun influenței acestor scrieri intră singuri pe terenul lui Satana, care profită cât se poate de această situație. Ei îi găzduiesc ispitele, dar nu au înțelepciunea discernerii sau puterea de a le rezista. Cu o

putere de vrajă, necredința și necredincioșia se fixează în minte.

Suntem permanent înconjurați de necredință. Chiar și aerul pare impregnat cu necredință. Numai printr-un efort permanent reușim să rezistăm puterii ei. Aceia care pun preț pe mântuirea proprie, trebuie să evite scrierile profane, așa cum se feresc de lepră.

Cultivați terenul

Cea mai bună cale pentru a preveni evoluția răului este aceea de a solicita mintea. În loc să recomandați copiilor voștri să citească Robinson Crusoe sau istorisiri captivante din viața reală, precum Coliba unchiului Tom, deschideți-le Scripturile și, zilnic, petreceți un timp cu ei, citind și studiind Cuvântul lui Dumnezeu. Preferințele minții trebuie disciplinate și educate cu cea mai mare grijă. Părinții trebuie să înceapă de timpuriu să prezinte Scripturile înaintea minților ce se dezvoltă ale copiilor lor, pentru ca astfel să se formeze corect deprinderile intelectuale.

Nu trebuie cruțat nici un efort în vederea formării unor obiceiuri bune de studiu. Dacă mintea hoinărește, aduceți-o înapoi. Dacă preferințele intelectuale și morale au fost pervertite prin literatură sofisticată și excitantă, astfel încât există tendința de a nu mai raționa, este nevoie de luptat pentru învingerea acestui obicei. Preferința pentru literatura de ficțiune trebuie curmată pe loc. Trebuie impuse reguli fixe pentru menținerea minții pe o cale bună.

Există o similitudine izbitoare între un ogor necultivat și o minte neschimbată. În mintea copiilor și a tinerilor, vrăjmașul seamănă neghina sa, și, dacă părinții nu veghează cu atenție, aceasta va răsări, aducându-și roada cea rea.

Este nevoie de o grijă permanentă pentru cultivarea terenului minții și semănarea lui cu prețioasa sămânță a adevărului Bibliei. Copiii trebuie să respingă povestirile de duzină și să se întoarcă la lecturile de bun simț, care conduc mintea la interes față de întâmplările, istoria și argumentele Bibliei. Aceasta va pune în lumină Cartea Sfântă și va stârni dorința unui studiu deloc periculos, ci, dimpotrivă, benefic.

Lecția de la școala de Sabat

școala de Sabat oferă părinților și copiilor o bună ocazie de studiu al Cuvântului lui Dumnezeu. Dar pentru a beneficia cum trebuie de această ocazie, atât părinții, cât și copiii, trebuie să consacre timp studierii lecției, căutând să obțină o cunoaștere deplină a faptelor prezentate și a adevărurilor pe care acestea au menirea să le arate. Trebuie, îndeosebi, să imprimăm în mintea copiilor importanța căutării întregii semnificații a pasajului scripturistic aflat în studiu.

Părinți, stabiliți zilnic un timp pentru studierea împreună cu copiii a lecției școlii de Sabat. Renunțați mai degrabă, dacă este nevoie, la o vizită decât să sacrificați timpul dedicat lecțiilor istoriei sacre. Părinții, deopotrivă cu copiii, vor beneficia de pe urma acestui studiu. Cele mai importante pasaje ale Scripturii, referitoare la lecție, trebuie să fie încredințate memoriei nu ca o povară, ci ca un privilegiu. La început, memoria poate fi deficitară, dar, prin exercițiu, ea va căpăta putere și, după un timp, vă veți bucura să tezaurizați în ea cuvintele adevărului. Acest bun obicei se va dovedi un excelent ajutor în creșterea spirituală.

Cercul de lectură din cămin

Poporul nostru trebuie să arate un viu interes în lucrarea medicală misionară. Oamenii trebuie să fie pregătiți pentru a fi de folos, studiind astfel literatură specială pentru instruirea în acest domeniu. Aceia care studiază și aplică principiile unei viețuiri corecte vor fi mult binecuvântați atât fizic, cât și spiritual. O înțelegere a științei sănătății este o protecție față de multele rele ce proliferează continuu.

Tați și mame, folosiți-vă pe cât posibil de ajutorul studierii cărților și publicațiilor noastre. Luați-vă timp să citiți copiilor voștri din cărțile despre sănătate, cât și din cele ce tratează cu precădere subiecte religioase. Arătați-le importanța îngrijirii trupului, casa în care trăiește sufletul lor. Formați un cerc de literatură al familiei, în cadrul căruia fiecare membru să lase la o parte treburile și să se alăture celorlalți, în studiu. Îndeosebi tinerii care se obișnuiseră să citească romane și istorisiri ieftine vor obține beneficii din participarea la acest studiu familial, de seară.

Biblia

Mai presus de toate, luați-vă timp să citiți Biblia -- Cartea cărților. Studiul zilnic al Scripturilor are o influență sfințitoare, înnobilatoare, asupra minții. Strângeți în inima voastră Cartea Sfântă. Vi se va dovedi un prieten și o călăuză la nevoie.

Unii bătrâni și tineri neglijează Biblia, nefăcând din ea studiul lor, regula lor de viață. Tinerii îndeosebi se fac vinovați de această neglijare. Mulți dintre ei găsesc timp să citească alte cărți, dar Cartea care arată calea spre viața veșnică nu este studiată. Povestiri lejere sunt citite cu atenție, în vreme ce Biblia este neglijată. Această Carte este ghidul nostru spre o viață mai nobilă, mai sfântă. Tinerii ar găsi-o cea mai interesantă carte pe care au citit-o, dacă imaginația lor n-ar fi pervertită de lectura ficțiunilor.

Mintea tinerilor ratează atingerea celei mai nobile dezvoltări prin neglijarea celei mai înalte surse de înțelepciune -- Cuvântul lui Dumnezeu. Faptul că suntem în lumea făcută de Dumnezeu, că ne aflăm în prezența Creatorului, că suntem făcuți după chipul Său, că El veghează peste noi, ne iubește și ne ocrotește -- acestea sunt minunate teme de meditat. Cel care își deschide mintea și inima analizării acestor subiecte nu va găsi plăcere în subiecte mărunte, de senzație ieftină. „Insuflată de Dumnezeu”, Scriptura poate „să-ți dea înțelepciune care duce la mântuire” și să-l facă pe „omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună” (2 Timotei 3, 15-17). Biblia este cea mai nobilă solicitare a atenției noastre, pline de respect. Nu trebuie să ne mulțumim cu o cunoaștere superficială, ci să căutăm să aflăm pe deplin înțelesul cuvintelor adevărului, pentru a sorbi adânc din spiritul Sfintei Proorocii.