Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 27

școlile medii

[AUDIO]

școlile medii sunt deosebit de importante. În ele trebuie făcută o lucrare foarte atentă, pentru că mulți dintre elevii lor vor merge direct în ogorul marelui seceriș. Ei vor merge acolo pentru a folosi ceea ce au învățat, în calitate de mesageri și asistenți în diferite ramuri ale lucrării misionare. După o perioadă de activitate în câmp, mulți lucrători vor simți nevoia de a continua studiul și, cu experiența dobândită pe teren, vor ști să prețuiască avantajele școlii noastre și să facă progrese rapide. Unii vor dori însă o educație în ramuri mai înalte de studiu. Pentru ei au fost înființate colegiile noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să stea la temelia întregii lucrări făcute în școlile noastre medii, iar elevilor trebuie să li se descopere adevărata demnitate a muncii. Ei trebuie învățați că Dumnezeu este un lucrător permanent. Fiecare profesor trebuie să preia câte o grupă de elevi, să lucreze împreună cu ei și să-i învețe cum să muncească. Făcând așa, ei înșiși vor dobândi o experiență valoroasă. Inimile lor se vor lega de cele ale elevilor și aceasta va deschide calea spre o lucrare pedagogică reușită.

Ar fi o greșeală neplăcută din partea noastră să nesocotim scopul pentru care a fost instituită orice școală a noastră. Este o chestiune ce trebuie analizată cu credincioșie de către oamenii noștri de răspundere din fiecare conferință, pentru ca tinerii să poată avea la dispoziție cele mai favorabile condiții pentru formarea unor caractere destul de puternice pentru a rezista relelor acestei lumi.

Avem o mare lucrare de făcut și este nevoie de mulți lucrători care s-au calificat pentru funcții de încredere. În pregătirea tinerilor noștri pentru slujirea cauzei lui Dumnezeu, Biblia trebuie să stea la temelia educației lor. Principiile adevărului, aflate în Cuvântul lui Dumnezeu, vor fi o pavăză împotriva influențelor rele ale lumii.

Eforturile de a ne educa tinerii și copiii în temere de Domnul, fără un studiu prioritar al Cuvântului, sunt, din păcate, sortite eșecului. Dacă nu există o pregătire care să ducă la recunoașterea și respingerea păcatului, rezultatul va fi o deformație morală. Copiii noștri trebuie îndepărtați de influențele rele din școlile publice și aduși acolo unde profesori deplin convertiți îi pot educa conform Sfintelor Scripturi. Astfel, elevii vor fi învățați să facă din Cuvântul lui Dumnezeu marea regulă a vieții lor.

S-ar putea ca unii să întrebe: „Cum să înființăm aceste școli?” Nu suntem oameni bogați, dar, dacă ne rugăm în credință și-L lăsăm de Domnul să lucreze pentru noi, El ne va deschide căi pentru a înființa mici școli în locuri izolate, pentru educarea tinerilor noștri nu numai în Scripturi și în științe, ci și în multe aspecte ale lucrărilor practice.

Necesitatea înființării unor astfel de școli îmi este inspirată cu tărie de totala neglijare din partea multor părinți a educării în cămin a copiilor lor. Mulți tați și mame cred că, dacă frânele ar fi lăsate pe mâna copiilor, aceștia ar putea deveni singuri tineri și tinere de folos. Dar Domnul m-a învățat în această privință. În viziuni de noapte, în preajma acestor copii neglijați, l-am văzut stând pe cel care a fost alungat din curțile cerești, pentru că a inițiat păcatul. El, vrăjmașul sufletelor, urmărea orice ocazie de a obține controlul asupra minții fiecărui copil ai cărui părinți nu-i asiguraseră cu credincioșie o instruire în ceea ce privește cursele lui Satana.

Plănuind educarea copiilor lor în afara căminului, părinții ar trebui să-și dea seama că nu mai este sigură instruirea în școli obișnuite și să se străduiască să-i trimită în acele școli unde pot obține o educație bazată pe Scriptură. Orice părinte creștin are solemna obligație de a oferi copiilor săi o educație care să-i conducă la o cunoaștere a Domnului și la părtășie cu natura divină, prin ascultare de voința Sa și urmând pe calea lui Dumnezeu.

Lucrarea școlii Fernando

S-a pus întrebarea: „Ce vom preda în școala Fernando?” Învățături fundamentale. Învățați-i ceea ce este practic. Nu trebuie să faceți mare caz înaintea lumii, vorbind despre ceea ce vreți să faceți ca despre un proiect minunat. Nu! Nu vă făliți nici cu domeniile de studiu pe care doriți să le abordați, nici cu lucrările practice pe care sperați să le faceți. Spuneți însă oricui vă întreabă că intenționați să faceți tot ce puteți mai bine pentru a le oferi elevilor voștri o pregătire fizică, mintală și spirituală, care să-i facă utili pentru această viață și să-i pregătească pentru viitoarea viață veșnică.

Ce influență credeți că ar avea anunțul că, în școala pe care o înființați, veți urmări să le asigurați elevilor o pregătire bună pentru viața viitoare -- cea veșnică -- întrucât doriți să-i vedeți trăind de-a lungul veacurilor infinite? Cred că o astfel de declarație ar avea o influență mult mai puternică asupra fraților și surorilor din conferință și asupra comunității pe lângă care se va înființa școala, decât ar avea anunțarea includerii în programa de studiu a unui număr de cursuri de limbi vechi și moderne și a altor ramuri elevate ale științei.

școala trebuie să se prezinte singură. Atunci sponsorii nu vor mai fi dezamăgiți, iar elevii nu vor mai pretinde că li s-a promis instruire în anumite domenii de studiu, care, după intrarea în școală, le-au fost refuzate.

De la început, faceți înțeles faptul că Biblia stă la temelia întregii educații. Un studiu serios al Cuvântului lui Dumnezeu, având ca rezultat transformarea caracterelor și potrivirea pentru slujire, va face din școala Fernando o putere spre bine. Frații mei, cei care sunteți implicați în existența acestei școli, puterea voastră nu stă în numărul de limbi pe care le puteți preda sau în cât de mare este „colegiul”.

Nu vorbiți despre aceste lucruri. Tăcerea referitoare la marile lucruri pe care le aveți în proiect vă va fi mai de folos decât toate anunțurile și promisiunile pe care le-ați putea face publice. Prin credincioșia din școală, veți demonstra că lucrați pe fundamentul principiilor, principii care îi vor pregăti pe elevi pentru intrarea pe porțile împodobite ale Împărăției cerești. Salvarea sufletelor este cu mult mai de preț decât simpla pregătire intelectuală. Afișarea plină de pretenții a învățăturii omenești sau manifestarea mândriei propriei aparențe este fără valoare. Domnul apreciază ascultarea de voia Lui, pentru că numai umblând umil și ascultător față de El, omul Îl poate slăvi pe Dumnezeu.

Oferindu-ne privilegiul studierii Cuvântului Său, Domnul ne-a pus dinainte o masă bogată. Sunt multe beneficiile ce derivă din hrănirea cu Cuvântul Său, reprezentat de El în carne și sânge, de duhul și de viața Sa. Împărtășindu-ne din Cuvântul Său, puterea noastră spirituală crește, iar noi creștem în har și în cunoașterea adevărului. Se formează și se consolidează obiceiuri ale autocontrolului. „Infirmitățile” copilăriei -- capricii, încăpățânare, egoism, cuvinte urâte, ieșiri nervoase -- dispar, iar în locul lor se dezvoltă manierele creștinului.

Dacă, pe lângă studierea Cuvântului lui Dumnezeu, elevii voștri învață nu mai mult decât folosirea corectă a limbii engleze la citit, scris și vorbit, marea lucrare va fi împlinită. Aceia care sunt pregătiți pentru o slujire a cauzei Domnului, trebuie să fie învățați să vorbească corect, atât în conversația obișnuită, cât și în fața publicului. O parte din eficiența unui lucrător pentru Dumnezeu este afectată de incapacitatea lui de a respira când trebuie și de a vorbi corect și clar. Mulți n-au învățat să dea o intonație corectă cuvintelor pe care le citesc sau le rostesc. Adesea rostirea este neclară. O pregătire atentă în folosirea limbii engleze este cu mult mai utilă unui tânăr decât o învățare superficială a unor limbi străine, în detrimentul limbii materne.

școala trebuie să fie organizată după modelul vechilor școli ale profeților, având la baza întregii educații Cuvântul lui Dumnezeu. Elevii să nu încerce să atingă mai întâi treptele de sus ale scării. Cei care au mai frecventat alte școli cred că ar putea obține o educație avansată, dar au fost atât de preocupați să ajungă pe treptele de sus ale scării, încât n-au fost destul de smeriți ca să învețe mai întâi despre Hristos. Dacă ei ar fi pus mai întâi piciorul pe treapta de la baza scării, ar fi făcut apoi progrese, învățând mai mult și tot mai mult de la Marele Învățător.

Educatorii vor vedea că este foarte bine să se implice dezinteresat material cu elevii lor în lucrări practice, arătându-le cum să muncească. Colaborând astfel cu tinerii, profesorii și-i pot apropia prin legăturile simpatiei și iubirii frățești. Blândețea creștină și sociabilitatea sunt factori puternici în câștigarea afecțiunii celor tineri.

Educatori, faceți-vă lucrarea cu grijă și răbdare. Fiți conștienți că aceasta nu este o lucrare obișnuită. Voi lucrați pentru acum și pentru veșnicie, pregătind mintea elevilor voștri pentru intrarea într-o școală mai înaltă. Fiecare principiu, fiecare adevăr învățat în școala de pe pământ, ne va pregăti pentru școala din cer. Așa după cum a umblat și a discutat cu ucenicii în timpul lucrării Sale pe pământ, Hristos ne va învăța și-n școala de sus, însoțindu-ne de-a lungul râului cu ape de viață și descoperindu-ne adevăruri care, în această viață, au rămas niște taine ascunse, din cauza limitelor minții omenești, atât de afectate de păcat. În școala cerească, vom avea privilegiul să atingem, pas cu pas, cele mai înalte culmi ale cunoașterii. Acolo, ca niște copii ai Împăratului ceresc, vom locui veșnic împreună cu familia regală. Acolo Îl vom vedea pe Rege în frumusețea Lui inegalabilă.

Pregătirea misionarilor

Este important ca noi să avem școli medii și facultăți. Nouă ne-a fost încredințată o mare lucrare -- aceea a proclamării soliei îngerului al treilea oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și oricărui popor. Dar nu avem decât puțini misionari. Din țară și de-afară, primim multe apeluri urgente pentru lucrători. Tineri, tinere și adulți, și de fapt toți cei care se pot angaja în slujba Domnului, trebuie să se unească într-un efort de pregătire pentru întâmpinarea acestor nevoi. Din lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu, știu că nu ne folosim facultățile minții nici pe jumătate decât ar trebui, în efortul de a ne califica pentru o mai mare eficiență. Dacă ne consacrăm trupul și mintea în slujba lui Dumnezeu, ascultând de Legea Sa, El ne va da o sfântă putere morală de acțiune.

Fiecare dintre noi, fie că este sau nu părinte, ar trebuie să fie intens preocupat de via Domnului. Nu ne putem lăsa copiii să umble prin lume și să ajungă sub controlul vrăjmașului. Să primim ajutorul de la Domnul. Să facem ce ne stă în putere pentru a face din școlile noastre o binecuvântare pentru tinerii noștri. Educatori și elevi, puteți face mult în acest sens, purtând jugul lui Hristos, învățând zilnic de la El mila și smerenia. Aceia care nu au o implicare directă în ceea ce privește școala pot ajuta ca ea să devină o binecuvântare, oferindu-și cu bunăvoință sprijinul material. Astfel vom fi cu toții „împreună lucrători cu Dumnezeu” și vom primi răsplata credinciosului, chiar intrarea în școala din cer. (17 septembrie 1902).

Studiul avansat

Nu este înțelept pentru o școală nouă să-și fluture stindardul și să promită un înalt grad de activitate înainte de a dovedi că este pe deplin capabilă de aceasta. Unul dintre scopurile principale în oricare școală medie trebuie să fie acela de a acorda cea mai mare atenție materiilor obișnuite.

În orice școală de-a noastră, profesorii trebuie să înceapă predarea de jos, fără a atinge treptele înalte ale scării, înainte de a le fi trecut pe cele dintâi. Ei trebuie să urce treaptă cu treaptă, începând de la bază. Trebuie să fie ei înșiși elevi chiar și atunci când predau materiile obișnuite. Când vor afla înțelesul simplității adevăratei educații, ei vor înțelege mai bine cum să-i pregătească pe elevi pentru un studiu avansat. Profesorii au de învățat în timp ce-i învață pe alții. Trebuie înaintat în studiu și, prin aceasta se câștigă experiență.

Profesorii noștri nu trebuie să creadă că lucrarea lor se limitează la a preda învățătura din cărți. Zilnic, ar trebui dedicate mai multe ceasuri muncii cu elevii, în vederea unei pregătiri practice. În nici un caz, acest lucru nu trebuie uitat!

În orice școală trebuie să fie profesori cu multă răbdare și talent pedagogic, care vor înțelege că în ea totul se desfășoară la cel mai înalt nivel. Trebuie predate lecții de ordine și desăvârșire. Elevii trebuie învățați cum să mențină totul în perfectă ordine în cadrul școlii și în afara ei.

Înainte de a încerca să-i conducă pe tineri, educatorul trebuie să învețe să se controleze pe sine. Dacă nu este un discipol constant în școala lui Hristos, dacă nu posedă discernământul care să-i permită să folosească metode înțelepte în lucrarea lui, dacă nu poate să-i stăpânească ferm pe cei aflați în grija lui, fiind, totuși plăcut și blând, cum ar putea el avea succes în instruirea lor? Educatorul care nu se află sub controlul lui Dumnezeu are nevoie să dea curs invitației: „Luați jugul Meu asupra voastră, și învățați de la Mine, căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun și sarcina Mea este ușoară.” (Matei 11, 29.30).

Fiecare profesor trebuie să învețe zilnic de la Isus, purtând jugul Lui, fiind elev în școala Lui, respectând regulile principiului creștin. Profesorul care nu se află sub călăuzirea Maestrului Învățător nu va fi capabil să facă față diferitelor stări de lucruri, datorate înclinației naturale spre rău a copiilor și adolescenților.

În lucrarea educatorilor, trebuie să existe pace, iubire și bucurie. El nu trebuie să-și permită să se enerveze. Domnul privește la educator cu mult interes, să vadă dacă este după tiparul divinului Educator. Copilul care își pierde controlul este cu mult mai scuzabil decât educatorul care se lasă provocat și enervat. Atunci când este nevoie de o dezaprobare hotărâtă, aceasta trebuie totuși făcută cu blândețe. Profesorul trebuie să știe că, vorbindu-i copilului aspru, îl face să fie încăpățânat. Fiecare corecție pe care o aplică educatorul să fie unsă cu picături din untdelemnul blândeții. El nu trebuie să uite niciodată că, practic, în persoana fiecăruia dintre copiii cu care lucrează se întâlnește cu Hristos.

Să fie hotărât ca în școală să domnească disciplina, credincioșia și dragostea. Atunci când un elev este pus sub disciplină într-o așa manieră, încât nu este făcut să simtă că profesorul vrea să-l umilească, dragostea pentru educator va izvorî în inima lui. (Saint Helena, California, 17 mai 1903).

Într-o viziune, mă adresam fraților din Southern, California, în legătură cu școala din Fernando, unde existau niște încurcături. O Autoritate se afla în mijlocul adunării și dădea sfaturi în legătură cu felul în care această școală trebuie condusă. Sfătuitorul nostru spunea: „Dacă urmăriți să-L cunoașteți pe Domnul, veți vedea că lucrarea Lui este pregătită asemenea apariției dimineții. Profesorii școlii noastre trebuie să fie elevi laolaltă cu elevii lor, în toată învățătura. Ei trebuie să primească în permanență har și înțelepciune de la Izvorul întregii înțelepciuni.

Vă aflați chiar la începutul lucrării voastre. Nu toate ideile voastre sunt bune, nu toate metodele, înțelepte. Nu este posibil ca lucrarea voastră să fie perfectă de la început. Dar, pe măsură ce avansați, veți învăța cum să vă folosiți mai avantajos cunoștința pe care o dobândiți. Pentru a-și face lucrarea în armonie cu voia Domnului, educatorii trebuie să fie receptivi la învățăturile Marelui Educator.” (Los Angeles, California, 18 septembrie 1902).

Cu siguranță că faceți o greșeală serioasă dacă vă asumați, cu câțiva elevi și câțiva profesori, o lucrare atât de dificilă și costisitoare cum este studiul la nivel avansat, care se desfășoară în școlile noastre mai mari. Ar fi mai bine pentru elevi și pentru școală ca cei care vor să studieze la un nivel avansat să meargă la colegiu și astfel să permită corpului profesoral al școlii voastre să-și dedice cele mai bune energii lucrării de predare a materiilor obișnuite.

Ce anume va face din școlile noastre o putere? Nu mărimea clădirilor lor, nu numărul materiilor studiate la nivel avansat, ci lucrarea credincioasă a profesorilor și elevilor, începând cu treptele de jos ale scării cunoașterii și avansarea atentă, treaptă cu treaptă.

Găsiți un bărbat puternic, care să fie directorul școlii voastre, un om a cărui tărie fizică să-i fie sprijin în lucrarea de disciplinare, un om capabil să-i educe pe copii în spiritul ordinii și al hărniciei. Îndepliniți cu grijă tot ceea ce vă asumați. Dacă veți fi conștiincioși în predarea materiilor obișnuite, mulți dintre elevii voștri vor putea merge direct în lucrare, ca mesageri, colportori și evangheliști. Nu este nevoie să credem că toți lucrătorii pentru Dumnezeu trebuie să aibă o pregătire școlară superioară.

Tineri din toate instituțiile noastre trebuie formați și instruiți pentru Dumnezeu și, în această lucrare, întotdeauna mila și dragostea lui Dumnezeu trebuie să fie relevate. Aceasta nu înseamnă degenerare în slăbiciune și sentimentalism. Trebuie să fim blânzi, dar fermi. Profesorii să nu uite că, în vreme ce este totuși nevoie de hotărâre, ei nu trebuie să fie niciodată aspri sau acuzatori, să nu manifeste un duh tiranic, ci să-și păstreze calmul, demonstrând că există o cale mai bună -- aceea de a se abține de la mânie.

Dumnezeu vrea să demonstrăm iubirea Lui, arătând un viu interes pentru tinerii aflați în grija noastră. Puneți-i înaintea Domnului și cereți-I Lui să facă pentru ei ceea ce voi nu puteți face. Lăsați-i să vadă că realizați nevoia voastră de ajutor divin.

Profesorul trebuie să urmărească în permanență simplitatea și eficiența. El trebuie să folosească pe scară largă ilustrația și, chiar când se are de-a face cu elevi mai mari, trebuie să fie atent ca orice explicație să-i fie simplă și clară. Mulți copii înaintați în vârstă nu sunt decât tot niște copii în ceea ce privește capacitatea lor de a înțelege. (Education, 233).