Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 45

Stabilind principii corecte din tinerețe

[AUDIO]

Educația cuprinde mai mult decât o cunoaștere din cărți. O educație bună include nu numai pregătire intelectuală, ci și acea pregătire care va avea ca rezultat o morală sănătoasă și un comportament corect....

Sute de tineri, de diferite condiții și educații, se întâlnesc în școală și o mare grijă, precum și multă răbdare sunt necesare pentru a echilibra corect mințile ce au fost dezorientate printr-o proastă îndrumare. Unii n-au fost niciodată disciplinați, iar alții prea au fost ținuți din scurt și acum, departe de mâna vigilentă care ținea, probabil, prea strâns sforile controlului, cred că sunt liberi să facă ce vor ei. Ei disprețuiesc chiar și gândul vreunei restricții. Aceste elemente diferite, aduse în colegiul nostru, pun griji, poveri și o grea responsabilitate nu numai asupra profesorilor, ci și asupra întregii bisericii.

Ispitele tinerilor

Cursanții la colegiul nostru sunt expuși multor ispite. Ei intră în contact cu indivizi de aproape orice tip de inteligență și morală. Aceia care au oarecare experiență religioasă sunt de condamnat, dacă nu se situează pe o poziție de rezistență față de orice influență rea. Mulți, însă, aleg să dea curs înclinației, neconsiderând că acum își clădesc sau își năruie fericirea. Stă în puterea lor să exploateze astfel timpul și ocaziile, încât să-și dezvolte un caracter care-i va face fericiți și utili....

Datoriile părinților

Primejdiile pentru tineri sporesc mult atunci când ei se află în societatea multora de vârsta lor, având felurite caractere și obiceiuri. În aceste condiții, mulți părinți sunt înclinați să-și reducă în loc să-și dubleze eforturile de supraveghere și control al copiilor lor. Astfel, ei aruncă o uriașă povară pe umerii celor care simt această răspundere. Când acești părinți văd cum copiii lor decad, sunt înclinați să găsească vină celor însărcinați cu educația, în vreme ce răul s-a produs datorită lor.

În loc să se unească cu cei care poartă aceste poveri, pentru a ridica standardul moral, și să lucreze cu inima și duhul în temere de Dumnezeu, pentru a îndrepta ce este rău la copiii lor, mulți părinți își liniștesc conștiința, spunând: „Copiii mei nu sunt mai răi ca alții”. Ei caută să ascundă greșelile flagrante, pe care Dumnezeu le urăște, pentru ca nu cumva copiii lor să se supere și să facă vreun gest disperat. Dacă duhul răzvrătirii este în inima lor, e mult mai bine să-l biruiți acum, decât să-l lăsați să crească și să se întărească prin indulgență. Dacă părinții și-ar face datoria, altă stare de lucruri am vedea. Mulți dintre acești părinții s-au îndepărtat de Dumnezeu. Ei nu au înțelepciunea de la El pentru a sesiza manevrele lui Satana și a rezista capcanelor lui.

Fiecare fiu și fiecare fiică trebuie să dea socoteală dacă lipsesc noaptea de acasă. Părinții trebuie să cunoască compania copiilor lor și locul unde-și petrec serile. Unii copii își mint părinții pentru a evita descoperirea căii lor greșite. Aceștia sunt cei care caută societatea prietenilor corupți și care frecventează în secret localuri și alte asemenea așezăminte de resort din oraș. Există elevi care merg în sălile de biliard și care se angajează în jocul de cărți, amăgindu-se că nu există nici un pericol. Întrucât nu caută decât simpla distracție, ei se cred în perfectă siguranță. Asta o fac nu numai elevii mai puțin buni. Unii, care au fost atent supravegheați și învățați să privească aceste lucruri cu dispreț, se aventurează pe terenul interzis.

Tânărul trebuie controlat cu fermitate, pentru a-și putea dezvolta corect capacitățile pe care i le-a dat Dumnezeu. Dar tinerii urmează atât de mult și de orbește impulsului, fără considerație față de principii, încât se află permanent în pericol. Întrucât nu pot întotdeauna beneficia de călăuzirea și protecția părinților și educatorilor, ei au nevoie să-și dezvolte încrederea în sine și autocontrolul. Trebuie învățați să gândească și să acționeze din conștiința principiului.

Relaxare și amuzament

Aceia care sunt angajați în studiu trebuie să se și relaxeze. Mintea nu trebuie forțată să lucreze necontenit, deoarece delicata ei mașinărie obosește. Trupul și, la fel de bine, mintea trebuie să se relaxeze. Dar este mare nevoie de cumpătare în distracție, ca de altfel în orice. și caracterul acestor distracții trebuie să fie atent și bine cumpănit.

Orice tânăr trebuie să se întrebe: „Ce influență vor avea aceste distracții asupra sănătății mele fizice, mintale și spirituale? Va ajunge cumva mintea mea să-L uite pe Dumnezeu? Voi înceta să am dinainte slava Sa?”

Jocul de cărți trebuie interzis. Asocierile și tendințele lui sunt periculoase.... Nu este nimic folositor sufletului și trupului în această distracție. Nu este nimic care să revigoreze intelectul, nimic de reținut pentru un viitor folos.

Conversația la jocul de cărți este adeseori trivială și degradantă. Priceperea la jocul de cărți duce deseori la dorința de a fi exploatată în folos personal. Astfel, se pune mai întâi o mică sumă în joc, apoi una mai mare, până când apare o sete de a juca, sete ce va duce la ruină sigură. Pe câți oameni i-a condus această distracție periculoasă la tot felul de păcate, la sărăcie, închisoare, crimă și spânzurătoare! și totuși, mulți părinți nu văd teribila prăpastie a ruinei ce se cască la picioarele tinerilor noștri.

Printre cele mai periculoase locuri de distracții este teatrul. În loc să fie o școală a moralității și a virtuții, după cum se pretinde în repetate rânduri, el este chiar focarul imoralității. Obiceiuri vicioase și înclinații păcătoase sunt întărite și încetățenite prin teatru. Cântece ușuratice, gesturi, expresii și atitudini lascive depravează imaginea și coboară moralul. Orice tânăr care frecventează în mod obișnuit astfel de spectacole va fi corupt. Nu există în țara noastră o mai puternică influență care să otrăvească imaginea, care să distrugă impresiile sfinte și care să tocească gustul pentru plăcerile liniștite și sobre ale vieții, ca spectacolele de teatru.

Iubirea acestor reprezentații crește cu fiecare vizionare, așa cum dorința după băuturile nocive crește o dată cu folosirea lor. Singura cale sigură este aceea a evitării teatrului, circului și a oricărui loc îndoielnic de amuzament. Există moduri de recreare, benefice atât minții, cât și trupului. O minte luminată, o minte cu discernământ va găsi din abundență mijloace de distracție care sunt nu numai inocente, dar și instructive. Recrearea în aer liber, contemplarea lucrărilor lui Dumnezeu în natură, sunt dintre cele mai benefice. (Testimonies for the Church 4:648-653).

Tinerii nu pot fi la fel de potoliți și de gravi ca oamenii în vârstă, iar copiii la fel de sobri ca niște gentlemani. Condamnând așa cum se cuvine distracțiile păcătoase, părinții, educatorii și pedagogii trebuie să le procure tinerilor plăceri inocente. Nu fixați tinerilor reguli rigide și restricții care-i vor face să se simtă oprimați și să evadeze pe căile neascultării și ale pierzării. Cu mână fermă, blândă și atentă, trasați liniile călăuzitoare, îndrumând mintea și aspirațiile tinerilor atât de tandru, înțelept și iubitor, încât ei încă să știe că aveți în vedere binele lor.