Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 55

Cunoștința care rezistă

[AUDIO]

Am primit cuvinte de atenționare pentru profesorii din școlile noastre. Lucrarea în aceste școli ar trebui să poarte o marcă diferită de a celor mai populare instituții ale noastre de învățământ. Multe dintre manualele folosite în aceste școli nu sunt necesare pentru lucrarea de pregătire a elevilor pentru școala de sus. Drept rezultat, tinerii nu primesc cea mai bună educație creștină. Sunt neglijate acele puncte ale educației care sunt cele mai necesare pentru pregătirea în vederea lucrării misionare în cămin și în străinătate, și pentru ultimul mare examen. Educația necesară este aceea care îi va pregăti pe elevi pentru o slujire practică, învățându-i să-și pună orice facultate sub controlul Duhului lui Dumnezeu. Manualul cel mai valoros este acela care conține învățătura lui Hristos, Învățătorul învățătorilor.

Domnul le cere educatorilor noștri să înlăture din școală acele cărți ce inspiră sentimente care nu se potrivesc Cuvântului Său și să pună în locul lor cărțile de cea mai înaltă valoare. El va fi onorat atunci când se va arăta lumii că înțelepciunea Lui este mai mare decât înțelepciunea oamenilor, deoarece Maestrul Învățător este instructorul lor.

Este nevoie de înlăturarea din lucrarea noastră de educație a literaturii rătăcitoare, pângărite, astfel încât ideile care sunt semințe ale răului să nu poată fi primite și păstrate drept adevăr. Nimeni să nu creadă că studiul acelor cărți care conduc la primirea de idei false înseamnă educație de valoare. Acele idei care, obținând acces în minte, despart tinerii de Izvorul întregii înțelepciuni, al eficienței și al întregii puteri, îi expun pe aceștia ispitelor lui Satana. O educație curată pentru tinerii din școlile noastre, neamestecată cu filozofie păgână, este o necesitate. Trebuie să veghem necontenit împotriva acelor cărți care conțin denaturări ale adevărului și care se referă la geologie și alte ramuri ale științei. Înainte ca teoriile oamenilor de știință să fie prezentate elevilor nematurizați, ei trebuie atent feriți de orice sugestii necredincioase. O mică sămânță a necredinței, semănată de vreun profesor în inima elevului, poate duce la un întreg seceriș al necredinței. Falsitățile referitoare la Dumnezeu și la natură, care împânzesc lumea de scepticism, sunt inspirația vrăjmașului căzut. Satana este un cercetător al Bibliei. El cunoaște adevărurile esențiale pentru mântuire și caută să distragă mințile de la aceste adevăruri. Profesorii noștri trebuie să fie atenți, ca nu cumva să ajungă ecoul falsităților dușmanului lui Dumnezeu și al omului.

Este o greșeală să pui în mâna tinerilor cărți care îi încurcă și le creează confuzie. Motivul oferit uneori este acela că profesorul a făcut aceste studii, iar elevul trebuie, la rândul lui, să-i urmeze. Dar, dacă profesorii ar primi înțelepciune și lumină de la divinul Învățător, ar privi problema cu totul altfel. Ei ar măsura importanța lucrurilor care se învăța în școală. Materiile de bază ale educației ar fi mai atent predate și Cuvântul lui Dumnezeu ar fi văzut ca o pâine trimisă din cer, care susține întreaga viața spirituală.

Greu realizăm cât de mult avem nevoie să înțelegem învățăturile lui Hristos și metodele Sale de lucru. Dacă acestea ar fi mai bine înțelese, mult din ceea ce se învață în școlile noastre ar fi socotit fără valoare și s-ar promova simplitatea adevăratei sfințenii în viața elevului. Înțelepciunea mărginită ar fi mai puțin elogiată, iar Cuvântul lui Dumnezeu ar avea un loc mai de cinste.

Dacă profesorii din școlile noastre ar cerceta Scripturile pentru a-și asigura o înțelegere mai bună, deschizându-și inimile luminii date prin Cuvânt, ei ar primi învățătură de la Dumnezeu. Ei ar iubi și practica adevărul și ar prezenta elevilor mai puțin din teoriile și sentimentele oamenilor care nu au avut niciodată de-a face cu Dumnezeu și mai mult din cunoștința care durează veșnic. Ei ar simți o profundă foame a sufletului pentru înțelepciunea care vine de sus.

Studiul fără sens

Adeseori, elevii petrec ani mulți în studiu greșit orientat și cu scopuri nefolositoare. Mintea este obișnuită să gândească pe o direcție greșită, reținând acele lucruri care nu numai că sunt complet nefolositoare, dar dăunează sănătății fizice și mintale. Elevul obține un sărac bagaj de informație, conținând multe cunoștințe de mică valoare, o cunoaștere în domenii care nu-i vor fi niciodată de folos, când ar putea obține o cunoaștere de cea mai mare utilitate în viața practică și care ar putea fi o rezervă de înțelepciune, din care să se alimenteze în timp de nevoie.

Este greu să te desparți de obiceiuri vechi și de idei preconcepute. Dar puțini își dau seama de pierderea pe care o susțin mulți în perioada studiilor. Mult din ceea ce este „înghesuit” în creier nu este de valoare, dar elevii consideră această educație suficientă și, după ani de studiu, ies din școală cu diplome, crezându-se oameni cu educația făcută și buni pentru a sluji. În multe cazuri, această pregătire nu este altceva decât o păcăleală care va continua până când profesorii vor primi înțelepciunea cerului, prin influența Duhului Sfânt.

Mulți elevi și-au solicitat într-atâta mintea pentru a învăța ceea ce rațiunea le spune că niciodată nu le va fi de vreun folos, încât puterile intelectuale au slăbit și au devenit incapabile de un efort viguros și perseverent pentru a înțelege acele lucruri care sunt de o importanță vitală. Banii cheltuiți pentru această educație, care, probabil, a fost suportată cu mare sacrificiu de către părinții lor, sunt aproape o pierdere. Înțelegerea greșită, referitoare la ceea ce este important în viață, duce la o greșeală capitală.

Ce amăgire va fi acea educație nefolositoare, dacă ea va trebui dată la o parte, pentru ca posesorul ei să poată fi socotit demn de acea viață comparabilă cu viața lui Dumnezeu! Dumnezeu ne-a dat un timp în care să ne pregătim pentru școala de sus. Pentru aceasta trebuie ca tinerii să fie educați în școlile noastre. În școlile noastre de pe pământ, ei își formează caractere pe care Dumnezeu să le aprobe. Ei trebuie să primească o educație nu în obiceiurile și distracțiile societății lumii, ci în învățăturile lui Hristos, o pregătire care îi va califica pentru colaborarea cu inteligențele cerești. Învățătura dată tinerilor trebuie să-i facă mai eficienți în slujirea lui Dumnezeu, să-i abiliteze să meargă pe urmele lui Hristos și să păstreze principiile pe care Hristos le-a păstrat. Standardul nostru este caracterul Său pur, sfânt și neprihănit....

Cunoașterea lui Dumnezeu este adevărata esență a educației. Educația care înlocuiește această cunoștință sau care o respinge, așa cum l-a respins Felix pe apostolul Pavel când acesta i-a vorbit despre înfrânare, neprihănire și despre judecata viitoare, nu este de la Dumnezeu. Cuvintele lui Pavel l-au impresionat pe Felix, dar guvernatorul l-a expediat pe apostol cu aceste cuvinte: „De astă dată, du-te; când voi mai avea prilej, te voi chema” (Faptele Apostolilor 24, 25). și astăzi, mulți spun la fel. Minților lor li se propun subiecte adânci despre adevăr, probleme înalte cât cerul și vaste cât veșnicia, dar ei spun: „Nu pot să mă gândesc toată ziua la asta, pentru că mă tulbură într-atâta, încât nu mai sunt bun de nimic. N-am stăpânit niciodată subiectele Bibliei. Nu pot să abordez acum studierea acestor lucruri. Lasă-mă, deocamdată. Când va fi timpul, am să te chem eu”. și astfel, marele Manual al lui Dumnezeu este dat la o parte, nefiind privit ca ceva de care avem nevoie.

Cel mai înalt nivel posibil

N-aș vrea ca, din cele scrise de mine, să creadă cineva că, în școlile noastre, standardul educației trebuie să fie cumva coborât. Fiecare elev trebuie să nu uite că Domnul cere de la el să facă tot ce-i stă în puteri, pentru ca, la rândul lui, și el să-i poată învăța cu înțelepciune pe alții. Elevii noștri trebuie să-și pună la lucru calitățile intelectuale. Orice facultate trebuie să atingă cel mai înalt grad de dezvoltare.

Mulți elevi vin la colegiu cu obiceiuri care sunt o piedică în dezvoltarea intelectului. Unul dintre cele mai greu de tratat este obiceiul de a îndeplini procesul intelectual ca pe o rutină, în locul studiului aprofundat și hotărât pentru învingerea dificultăților de a înțelege și pătrunde esența subiectului în cauză. Lenea, apatia, neregularitatea în învățătură trebuie eliminate și, în aceeași măsură, învățatul mecanic. Prin harul lui Hristos, stă în puterea elevilor schimbarea acestui obicei al învățatului mecanic și este spre binele lor viitor să-și întrebuințeze corect capacitățile, pregătindu-se pentru slujire, sub îndrumarea celor mai înțelepți dintre profesori. Aceasta le va aduce succes în eforturile intelectuale, potrivit cu făgăduința lui Dumnezeu.

O educație atentă, care-i va califica pe tineri pentru slujire trebuie dată în școlile noastre. Pentru această educație, înțelepciunea care vine de la Dumnezeu trebuie să fie prima și cea mai importantă condiție. Toți cei care se angajează în dobândirea cunoașterii trebuie să se străduiască să atingă treapta cea mai înaltă a scării. Elevii să progreseze cât mai repede și cât mai mult posibil. Câmpul lor de studiu să fie atât de vast, pe cât îl pot cuprinde puterile lor intelectuale, dar să-L facă pe Dumnezeu înțelepciunea lor, nedespărțindu-se de Cel nemărginit în cunoaștere, care poate descoperi secrete ascunse timp de veacuri și care poate rezolva cele mai dificile probleme pentru cei ce cred în El.

Recomand oricărui elev Cartea cărților, ca fiind cel mai măreț studiu pentru mintea omului, cartea care conține știința esențială pentru această viață și pentru viața viitoare. Dar nu încurajez o coborâre a standardului în ceea ce privește cultura generală. Lumina dată în această privință este clară și nu trebuie nicidecum neglijată.

Punând Biblia pe primul loc

În educația dată în școlile noastre, domeniul fizic și cel spiritual trebuie să se întrepătrundă. Legile pe care le respectă planeta noastră denotă faptul că ea se află sub puterea de guvernare a unui Dumnezeu infinit. Aceleași principii străbat și lumea spirituală și cea fizică. Dați-L la o parte pe Dumnezeu din procesul de învățământ și veți avea o educație limitată, lipsită de toate calitățile mântuitoare, care-i dau adevărata putere omului. Creatorul naturii este Autorul Bibliei. Creațiunea și creștinismul au același Dumnezeu. Dumnezeu este descoperit în natură, dar și în Cuvântul Său. În raze clare, lumina strălucește de pe pagina sacră, descoperindu-ni-L pe viul Dumnezeu așa cum este El prezent în legile universului, în natura creată de El și-n cerurile pe care le-a împodobit. Puterea Sa trebuie recunoscută drept singurul mijloc de răscumpărare a lumii din superstițiile degradante, care dezonorează într-atât pe Dumnezeu și pe om.

Elevul care în școala vieții se familiarizează cu adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu și simte puterea lor transformatoare în inimă va reprezenta caracterul lui Hristos în lume printr-o viață bine ordonată și o vorbire sfântă. Dumnezeu va face lucruri mari pentru aceia care-și deschid inima Cuvântului Său și-L lasă să ocupe templul sufletului lor. Îndepărtarea elevilor de simplitatea adevăratei sfințenii a slăbit tăria caracterului și vigoarea intelectuală. Avansarea lor în cunoștințe a fost întârziată în timp ce, dacă ar fi fost ca Daniel, ascultători și împlinitori ai Cuvântului lui Dumnezeu, ar fi înaintat ca el în toate ramurile științei pe care le-au abordat. Având gândirea curată, ea le-ar fi fost și viguroasă, fiecare facultate mintală fiindu-le ascuțită.

Atunci când este făcută sfat și călăuză, Biblia exercită o influență înnobilatoare asupra minții. Studiul ei purifică și înalță mai mult decât orice. Acest studiu va lărgi capacitatea mintală a copilului fără experiență, înzestrând-o cu noi energii și prospețime. Ea va conferi o mai mare eficiență capacităților, punându-le în contact cu marile și profunde adevăruri. Mintea devine limitată și ineficientă, datorită faptului că a fost lăsată să se ocupe doar cu subiecte mărunte. Biblia trebuie să fie primită ca hrană a sufletului, ca unul din cele mai eficiente și mai bune mijloace de purificare și înviorare a intelectului.

Din inimă ies izvoarele vieții. Iar inima comunității, a bisericii și a națiunii este căminul. Binele societății, succesul bisericii, prosperitatea națiunii depind de influențele din cămin.