Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 60

Cartea cărților

[AUDIO]

Ce carte se poate compara cu Biblia? O înțelegere a învățăturilor ei este esențială pentru orice copil și tânăr și pentru cei maturi, pentru că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, dat pentru a călăuzi familia umană spre cer. În lumea de azi, sunt mulți zei și multe doctrine. Fără o cunoaștere a Scripturilor, tinerilor le este imposibil să înțeleagă ce e adevărul sau să discearnă între sacru și comun.

Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie cea mai înaltă carte de educație în lumea noastră și să fie tratat cu temere și respect. El trebuie pus în mâna copiilor și a tinerilor, ca un măreț manual, pentru ca ei să-L poată cunoaște pe Cel a cărui bună cunoaștere înseamnă viață veșnică.

Istoria în Biblie

Marile adevăruri ale istoriei sacre sunt de o uimitoare frumusețe și ating veșnicia. Ce cunoaștere poate fi mai importantă decât aceea care arată căderea omului și consecințele acelui păcat care a deschis porțile durerii pe pământ? Decât aceea care vorbește despre prima venire a lui Hristos? Întruparea lui Hristos, divinitatea Sa, jertfa Sa și minunata Sa lucrare din cer, ca Avocat al nostru, misiunea Duhului Sfânt, toate aceste teme vitale pentru creștinătate sunt prezentate din Geneza și până în Apocalipsa. Fiecare dintre ele este o za de aur în lanțul perfect al adevărului. De ce atunci să nu fie pusă Biblia la loc de cinste în orice școală din țara noastră?

Moise era instruit în toată înțelepciunea egipteană și, totuși, îi spunea lui Israel: „Iată, v-am învățat legi și porunci, cum mi-a poruncit Domnul, Dumnezeul meu, ca să le împliniți în țara pe care o veți lua în stăpânire. Să le păziți și să le împliniți; căci aceasta va fi înțelepciunea și priceperea voastră înaintea popoarelor, care vor auzi vorbindu-se de toate aceste legi și vor zice: «Acest neam mare este un popor cu totul înțelept și priceput!» și care este neamul acela așa de mare, încât să aibă legi și porunci așa de drepte, cum este toată Legea aceasta pe care v-o pun astăzi înainte? Numai, ia seama asupra ta și veghează cu luare aminte asupra sufletului tău, în toate zilele vieții tale, ca nu cumva să uiți lucrurile pe care ți le-a văzut ochii și să-ți iasă din inimă; fă-le cunoscut copiilor tăi și copiilor copiilor tăi.” (Deuteronom 4, 5-9).

Unde vom găsi noi legi mai nobile, mai curate și mai drepte decât cele prezentate în cărțile ce conțin instrucțiunile date lui Moise pentru copiii lui Israel? Din care altă sursă putem noi să ne adunăm atâta putere ori să învățăm lucruri atât de nobile? Ce altă carte îi va învăța pe oameni atât de bine să-L iubească, să se teamă și să asculte de Dumnezeu? Ce altă carte prezintă celor ce o studiază o cunoaștere mai înălțătoare, o istorie mai minunată? Ea portretizează clar neprihănirea și prevede urmarea neascultării de Legea lui Iehova.

Biblia, ca literatură

Ca putere de educare, Biblia este mai valoroasă decât scrierile tuturor filozofilor din toate veacurile. În largul ei spectru stilistic și tematic, există ceva interesant și instructiv pentru orice minte, ceva care să înnobileze orice interes. Lumina revelației luminează cu putere în trecutul îndepărtat, acolo unde analele istoriei, întocmite de oameni, nu aruncă nici o rază. Există în Biblie poezie care a fost declarată minunea și admirația lumii. În strălucirea ei, în maiestatea ei sublimă și solemnă și în patosul mișcărilor, Biblia este inegalabilă, chiar și pentru cele mai strălucite producții ale geniului uman. În ea este logică sănătoasă și elocvență fără patimă. Biblia descrie fapte nobile ale unor oameni deosebiți, exemple de virtute și onoare, lecții de pietate și puritate.

O putere morală

Studiind Scripturile, Îl cunoaștem pe Dumnezeu și suntem conduși la o înțelegere a relației noastre cu Hristos, Purtătorul păcatelor, Siguranța omenirii căzute. Nimeni nu este lăsat în necunoștință cu privire la ce aprobă și ce dezaprobă Dumnezeu.

Biblia conține instrucțiuni referitoare la caracterul pe care copiii lui Dumnezeu trebuie să-l aibă. „Ferice de cei cu inima curată”, spunea ea, „căci ei vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8). „Urmăriți pacea cu toții și sfințirea, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14). „Prea iubiților, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. și ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar știm că atunci când Se va arăta El, vom fi ca El; pentru că Îl vom vedea așa cum este. Oricine are nădejdea aceasta în El, se curățește, după cum El este curat.” (1 Ioan 3, 2.3).

Această foarte importantă carte de cunoaștere nu trebuie pusă înaintea copiilor și tinerilor noștri într-un mod arbitrar și dictatorial, ci ca o descoperire divină, ca o învățătură de cea mai înaltă valoare, esențială pentru pacea lor în această lume a zbuciumului și a trudei, ca o pregătire pentru viața veșnică viitoare în Împărăția lui Dumnezeu. Puneți Cuvântul Sfânt în mâinile lor. Încurajați-i să-i cerceteze paginile. Vor găsi aici comori de o inestimabilă valoare. și, primindu-L pe Hristos ca pâine a vieții, ei vor avea garanția vieții veșnice.

Spusele lui Isus sunt aur curat. Când cei ce au primit o falsă interpretare a Cuvântului cercetează Scripturile, hotărâți să afle adevărul, Duhul Sfânt le va deschide ochii înțelegerii, iar Cuvântul va fi pentru ei o nouă revelație. Inimile lor vor fi înviorate de o credință nouă și activă și vor vedea lucrările minunate ale Legii lui Dumnezeu. Învățăturile lui Hristos vor avea acum, pentru ei, o dimensiune și un sens cum n-au mai avut niciodată.

Tineretul are nevoie de educatori care să le prezinte în permanență principiile Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă profesorii vor face din preceptele Bibliei manualul lor, ei vor avea o mai mare influență asupra tinerilor. Ei vor fi ucenici, având o vie legătură cu Dumnezeu. Ei se vor strădui să imprime idei și principii ce vor conduce la o mai deplină cunoaștere a lui Dumnezeu, la o creștere a credinței în sângele lui Hristos și în puterea și eficiența harului Său de a-i păzi de cădere. Ei vor căuta necontenit să pună temeliile unei sănătoase și bine echilibrate trăiri creștine, pentru ca elevii lor să fie pregătiți pentru a fi folositori.