Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 63

Câteva rezultate ale studierii Bibliei

[AUDIO]

Biblia conține tot ce este necesar pentru mântuirea sufletului și, în același timp, este capabilă să întărească și să disciplineze mintea. Folosită ca un manual în școlile noastre, ea va fi găsită mult mai eficientă decât oricare altă carte, în conducerea în mod înțelept a afacerilor acestei vieți, precum și în ajutarea sufletului să urce pe scara ce ajunge la cer. Biblia dă adevăratului ei cercetător o instruire avansată. Meditarea la lucrurile divine îmbogățește mintea. Eul este smerit, iar Dumnezeu și adevărul Său, onorate. Din cauză că oamenii nu cunosc adevărurile Bibliei, există atât de multă înălțare a omului și atât de puțină onoare acordată lui Dumnezeu.

Cercetând paginile Cuvântului lui Dumnezeu, privim scene mărețe și veșnice. Îl vedem pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, venind în lumea noastră și angajându-Se în lupta în care a zdrobit puterile întunericului. Cât de minunat, cât de incredibil aproape este faptul că infinitul Dumnezeu a consimțit umilința singurului Său Fiu pentru noi! Elevii să mediteze la acest gând măreț și nu vor rămâne neînălțați, necurățiți și neînnobilați.

Cuvântul lui Dumnezeu este hrana spirituală, prin care creștinul trebuie să crească puternic în duh și în gândire, pentru a putea duce lupta pentru adevăr și dreptate. Biblia învață că orice păcat trebuie dat la o parte, că lupta împotriva răului trebuie dusă până la biruirea oricărei greșeli. Omul trebuie să fie un student doritor să învețe în școala lui Hristos. Atunci când acceptă harul ce i se oferă fără plată, prezența Mântuitorului în gânduri și-n inimă îi va da hotărârea de a înlătura orice piedică, pentru ca sufletul să i se umple de plinătatea lui Dumnezeu.

Simplitatea adevăratei sfințenii trebuie pusă în educația tinerilor noștri, pentru că este nevoie ca ei să știe cum să evite corupția care este în lume. Ei trebuie învățați că adevărații urmași ai lui Hristos Îi slujesc lui Dumnezeu nu numai atunci când aceasta se potrivește înclinațiilor lor, ci și atunci când ea implică renunțare de sine și purtarea crucii. Păcatele trebuie combătute și biruite. Trăsăturile de caracter necorespunzătoare, fie moștenite, fie cultivate, trebuie confruntate cu marea regulă a neprihănirii și apoi, în puterea lui Hristos, supuse. Zi de zi, oră de oră, o hotărâtă lucrare de renunțare la sine și de sfințire trebuie să aibă loc și atunci faptele vor da mărturie că Isus locuiește, prin credință, în inimă. Sfințirea nu închide sufletului căile spre cunoaștere, ci mărește capacitatea minții și o îndeamnă să caute după adevăr, ca după o comoară ascunsă.

Un ghid care nu duce în eroare

Tânărul care face din Biblie ghidul său nu se abate de la cărarea datoriei și a siguranței. Această Carte îl va învăța să-și păstreze integritatea caracterului, să fie demn de încredere, să nu practice înșelăciunea. Ea îl va învăța că niciodată nu trebuie să calce Legea lui Dumnezeu pentru a ajunge la ceva dorit, chiar dacă aceasta implică un sacrificiu.

Îl va învăța că binecuvântările cerului nu vor veni asupra lui, dacă el se îndepărtează de la calea cea dreaptă; că, deși oamenii par să prospere în neascultare, cu siguranță ei vor secera ceea ce au semănat.

Numai aceia care citesc Scripturile, ca fiind glasul lui Dumnezeu care le vorbește, învață cu adevărat din ele. Ei tremură la glasul lui Dumnezeu, deoarece, pentru ei, este o realitate vie. Ei își deschid mintea la învățătura divină și se roagă pentru har, pentru a putea obține o pregătire pentru slujire. Atunci când torța cerească se află în mâna lui, căutătorul adevărului își vede propria slăbiciune, propria infirmitate și neputința de a descoperi neprihănirea în el. El vede că în el nu este nimic care să-l poată recomanda lui Dumnezeu. El se roagă pentru Duhul Sfânt, reprezentantul lui Hristos, care să-i fie călăuză continuă, care să-l conducă în tot adevărul, repetând făgăduința: „Dar Mângâietorul, adică Duhul Sfânt, pe care-L va trimite Tatăl în Numele Meu, vă va învăța toate lucrurile, și vă va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu.” (Ioan 14, 26).

Primind pentru a da

Studierea Bibliei în școlile noastre va oferi elevilor avantaje deosebite. Aceia care primesc în inima lor principiile sfinte ale adevărului vor lucra cu o energie sporită. Împrejurările nu le pot altera hotărârea de a atinge cel mai înalt standard posibil. Iar ceea ce au primit ei vor oferi și altora. Bând din fântâna cu apa vieții, din ei vor curge râuri care să-i binecuvânteze și învioreze pe alții.

Cercetătorul sârguincios al Bibliei va crește constant în cunoaștere și discernământ. Mintea sa va aborda subiecte înalte și va prinde adevărul realităților veșnice. Motivele sale de acțiune vor fi corecte. El își va folosi talantul influenței pentru a-i ajuta pe alții să înțeleagă mai deplin răspunderile pe care li le-a dat Dumnezeu. Inima sa va fi un izvor de bucurie, văzând cum succesul îi încununează eforturile de a împărtăși și altora binecuvântările primite. Sfințit și folosit în slujba Maestrului, talantul cunoașterii nu este niciodată pierdut.

Un efort al sacrificiului de sine în facerea binelui va fi încununat de succes. „Căci noi suntem împreună lucrători cu Dumnezeu” (1 Corinteni 3, 9). Domnul va colabora cu agentul uman. A Lui să fie lauda și slava pentru ceea ce reușim să facem.

Domnul este dezonorat de deteriorarea sau pierderea talanților pe care i-a încredințat oamenilor. Este datoria și totodată privilegiul creștinului de a-și îmbunătăți talanții. Hristos și-a dat viața pentru a cumpăra pentru oameni privilegiul de a fi conlucrători cu Dumnezeu. și totuși, mii de oameni, care au primit multă lumină și multe ocazii, nu prind binecuvântările aflate la îndemâna lor.

Numai acea educație este completă și esențială, care duce la o cunoaștere a valorii puse de Dumnezeu în omenire. Elevii din școlile noastre trebuie învățați că au valoare în fața lui Dumnezeu, că au fost cumpărați cu un preț infinit. Ei trebuie ajutați să realizeze importanța folosirii corecte a oricărei capacități pentru Hristos.

Elevii trebuie învățați să-i ajute pe cei care au nevoie de încurajare. Căutând să-i ajute pe alții, ei înșiși cresc „în harul și în cunoștința Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos” (2 Petru 3, 18), și eficiența lor sporește: „Voi sunteți ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 3, 9). Creștinii vor împlini scopul lui Dumnezeu cu ei numai crescând în cunoștință și întorcându-I, într-o slujire serioasă, darurile pe care le-au primit.

O minte nouă

Adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu nu sunt doar niște idei, ci rostiri ale Celui Prea Înalt. Acela care face din aceste adevăruri parte din viața sa devine întru-totul o făptură nouă. El nu primește capacități mintale în plus, dar întunericul care, prin ignoranță și păcat, i-a înnegurat înțelegerea este îndepărtat.

Cuvintele „Vă voi da o inimă nouă” (Ezechiel 36, 26) înseamnă „vă voi da o minte nouă”. Această schimbare a inimii este întotdeauna însoțită de o concepție clară asupra datoriei de creștin și de înțelegerea adevărului. Claritatea vederii adevărului de către noi va fi proporțională cu înțelegerea Cuvântului lui Dumnezeu. Acela care acordă Scripturilor o atenție deosebită, și în rugăciune va obține o înțelegere clară și o judecată sănătoasă, ca și cum această atenție i-a conferit un grad mai înalt de inteligență.

Dacă mintea este axată pe datoria studierii Bibliei, înțelegerea va spori, iar facultățile rațiunii se vor dezvolta. Aflată în studiul Scripturii, mintea își lărgește capacitatea și devine mai echilibrată decât dacă este ocupată cu obținerea informației din cărți ce nu au legătură cu Biblia.