Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Capitolul 69

Educația -- o pregătire pentru slujire

[AUDIO]

Adevăratul obiectiv al educației este acela de a pregăti bărbați și femei pentru slujire, activându-le și dezvoltându-le toate facultățile. Lucrarea în colegiile și școlile noastre de pregătire trebuie consolidată an de an, pentru că în ele tinerii noștri vor fi pregătiți să-I slujească Domnului cu tărie, ca niște lucrători eficienți. Domnul face apel la tineret să intre în școlile noastre și să se pregătească de urgență pentru a activa în lucrare. Timpul este scurt. De lucrători pentru Hristos este nevoie pretutindeni. Motivații urgente trebuie prezentate celor ce se cuvine acum să fie angajați într-un efort sincer pentru Maestru.

școlile noastre au fost înființate prin Domnul; și dacă activitatea lor se desfășoară în armonie cu intenția lui Dumnezeu, tinerii trimiși la ele vor fi repede pregătiți pentru a se angaja în diferite departamente ale lucrării misionare. Unii vor fi pregătiți să intre în câmpul misionar, în calitate de cadre sanitare, alții ca evangheliști, colportori sau pastori ai Evangheliei. Unii trebuie să fie pregătiți pentru a-și asuma răspunderi în școlile bisericii, în care copiii vor fi învățați primele principii ale educației. Aceasta este o lucrare foarte importantă, care necesită o bună pricepere și un studiu atent.

Satana încearcă să-i îndepărteze pe oameni de principiile drepte. Vrăjmaș a tot ce este bun, el dorește să-i vadă educați astfel, încât influența lor să fie greșită, în loc să-și folosească talanții pentru binecuvântarea semenilor lor. și mulți care mărturisesc că aparțin adevăratei biserici a lui Dumnezeu cad sub amăgirile lui. Ei au fost făcuți să se abată de la loialitatea față de Împăratul cerului.

Semnele care arată că venirea lui Hristos este aproape se împlinesc cu rapiditate. Domnul îi cheamă pe tinerii noștri să lucreze ca evangheliști, colportori, care să facă lucrare din casă în casă în locurile în care adevărul încă nu a fost proclamat. El le spune tinerilor noștri: „Nu știți că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi, și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? și că voi nu sunteți ai voștri? Căci ați fost cumpărați cu un preț. Proslăviți dar pe Dumnezeu în trupul și în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 6, 19.20). Aceia care ies la lucru sub conducerea Maestrului vor fi răsplătiți în chip minunat.

Domnul cheamă voluntari, care să ia poziție fermă alături de El și care se hotărăsc să se unească cu Isus din Nazaret în lucrarea ce trebuie făcută chiar acum. Talentele poporului lui Dumnezeu trebuie puse în slujba prezentării în fața lumii a ultimei solii a milei. Domnul face apel la cei implicați în școlile, sanatoriile și casele noastre de odihnă, ca să-i învețe pe tineri lucrarea de evanghelizare. Timpul și banii noștri nu trebuie folosiți în așa mare măsură pentru înființarea de sanatorii, fabrici alimentare, magazine alimentare și restaurante, încât alte ramuri ale lucrării să fie neglijate. Tinerii și tinerele care se vor angaja în lucrarea de pastorație, de prezentare a Bibliei și de lămurire a oamenilor, nu trebuie siliți la o slujire mecanică.

Tocmai pentru a-i fortifica pe tineri împotriva ispitelor vrăjmașului, am înființat școli în care ei să poată fi pregătiți pentru a fi folositori în această viață și pentru slujirea lui Dumnezeu de-a lungul veșniciei. Aceia care urmăresc doar slava lui Dumnezeu vor dori în mod sincer și serios să se pregătească pentru o slujire deosebită, căci dragostea lui Isus va avea o influență dominantă asupra lor. Această dragoste conferă mai mult decât o putere limitată și pregătește ființele omenești pentru atingerea unor însușiri divine.

Lucrarea lui Hristos pentru omenire

Lucrarea celor care-L iubesc pe Dumnezeu va face vizibil caracterul motivației lor, căci salvarea acelora pentru care Hristos a plătit un preț infinit va fi obiectivul strădaniilor lor. Toat --celelalte considerente-- căm --, familie, distracții-- vor trece pe planul doi față de lucrarea lui Dumnezeu. Ei vor urma exemplul Celui care și-a arătat dragostea pentru omul căzut, părăsind cerul sfânt și onorurile îngerilor, pentru a veni pe această lume. El nu S-a dat înapoi de la nici un sacrificiu și n-a pregetat să renunțe la Sine. De dragul nostru, El a fost sărac, pentru ca noi, prin puterea Lui, să putem fi făcuți bogați. Compasiunea Sa pentru noi, cei pierduți, L-a făcut să ne caute oriunde ne-am afla. Iar colaboratorii Săi trebuie să lucreze asemenea Lui, neezitând să-i caute pe cei pierduți, neconsiderând nici un efort prea greu și nici un sacrificiu prea mare, dacă ar putea să câștige suflete la Hristos. Acela care vrea să fie un bun lucrător pentru Dumnezeu trebuie să fie dispus să îndure ce a îndurat Hristos, să-i trateze pe oameni așa cum i-a tratat El.

Numai acea educație care-l aduce pe elev într-o strânsă relație cu Marele Învățător este adevărata educație. Tinerii trebuie învățați să privească la Hristos, ca la călăuza lor. Ei trebuie să fie învățați lecțiile îngăduinței și încrederii, ale adevăratei bunătăți și blândeți, ale perseverenței și fermității. Caracterul lor să fie ca un răspuns la cuvintele lui David: „Fiii noștri sunt ca niște odrasle care cresc în tinerețea lor, fetele noastre, ca niște stâlpi săpați frumos, care fac podoaba caselor împărătești” (Psalmii 144, 12).

Elevul convertit a rupt lanțul care îl lega în robia păcatului și s-a pus pe sine într-o relație bună cu Dumnezeu. Numele lui este înregistrat în cartea vieții Mielului. El se află sub solemna obligație de a renunța la rău și de a se pune sub jurisdicția cerului. Prin rugăciune sinceră, el trebuie să se apropie de Hristos. A neglija această devoțiune, a refuza această slujire înseamnă a deveni obiectul de joacă al uneltirilor lui Satana.

Cultivându-și mintea, elevul trebuie, de asemenea, să cultive onestitatea și loialitatea față de Dumnezeu, pentru a-și putea dezvolta un caracter ca al lui Iosif. El va respinge gândul de a ceda ispitei, temându-se să nu-și mânjească puritatea caracterului. Asemenea lui Daniel, el va hotărî să fie credincios principiilor și să asigure cea mai bună folosire a capacităților cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Durata lungă a studiilor

Sunt mulți care cred că, pentru a fi apți pentru o bună slujire, trebuie să treacă printr-o lungă durată a studiilor, în școlile lumii, cu profesori erudiți. Într-adevăr, acest lucru trebuie să-l facă, dacă doresc să-și asigure ceea ce lumea numește educație. Dar noi nu trebuie să-i sfătuim pe tinerii noștri să studieze și iar să studieze, aplecați tot timpul asupra cărților. Nici să nu le spunem să-și consume timpul în școli pentru dobândirea așa-zisei „înalte educații”. Cauza lui Dumnezeu are nevoie de lucrători cu experiență. Dar să nu credem că trebuie să urcăm pe cea mai înaltă treaptă a cunoștinței în orice materie. Timpul este scurt și trebuie să lucrăm cu stăruință pentru suflete. Dacă vor studia cu sârguință și rugăciune Cuvântul lui Dumnezeu, elevii vor afla cunoașterea de care au nevoie.

Nu este necesar ca toți să cunoască mai multe limbi. Dar este nevoie ca toți să aibă experiență în cele sfinte. Nu spun că nu trebuie să se studieze limbi străine. În scurtă vreme, cunoașterea acestora va fi o necesitate pentru mulți care vor pleca de-acasă pentru a lucra printre oameni de alte limbi. Iar cei care cunosc aceste limbi vor putea să comunice cu cei care nu cunosc adevărul.

Caracterul profesorilor

Bunăstarea, fericirea, viața religioasă a familiilor aflate în legătură cu tinerii, prosperitatea și sfințenia comunității din care fac parte depind în mare măsură de educația religioasă pe care aceștia o primesc în școlile noastre. Deoarece școlile noastre au luat ființă pentru un anumit scop, înalt și nobil, profesorii trebuie să fie bărbați și femei ale căror vieți sunt curățite de harul lui Hristos, oameni culți și manierați. și trebuie să aibă un ascuțit simț al pericolelor acestui timp și al lucrării ce trebuie făcută pentru pregătirea oamenilor în vederea prezentării în „Ziua Domnului”. Ei trebuie să aibă întotdeauna o conduită care să impună respectul elevilor lor. Tinerii au dreptul să aștepte ca profesorul creștin să atingă un standard înalt și vor fi foarte critici la adresa lui, dacă acesta nu-l atinge.

Profesorii școlilor noastre trebuie să manifeste o dragoste ca a lui Hristos, îngăduință și înțelepciune. Vor veni în școală elevi care nu au un țel precis în viață, care nu au stabilite principii și nici conștiința a ceea ce vrea Dumnezeu de la ei. Aceștia trebuie făcuți să-și dea seama de responsabilitățile lor. Ei trebuie să-și evalueze posibilitățile și să devină exemple de hărnicie, seriozitate și muncă pentru alții. Sub influența unor educatori înțelepți, copiii leneși pot fi treziți, iar cei neglijenți pot deveni serioși. Prin efort stăruitor, și cel mai nepromițător elev poate fi astfel învățat și disciplinat, încât să iasă din școală cu ținte înalte și principii nobile, pregătit să fie un eficient purtător de lumină în întunericul lumii.

Este nevoie de profesori conștiincioși și răbdători pentru a trezi în tineri speranță și aspirații, pentru a-i ajuta să-și dea seama de posibilitățile ce le stau înainte. Este nevoie de profesori care să-i pregătească pe elevii lor ca să-L slujească pe Maestru, care să-i conducă pas cu pas spre împlinire intelectuală și spirituală. Educatorii trebuie să-și dea silința să conștientizeze măreția lucrării lor. Ei au nevoie de o vedere lărgită, pentru că, în importanță, lucrarea lor stă în rând cu cea a pastorului creștin. Cu o credință perseverentă, ei trebuie să se bizuie pe Cel Infinit, spunând, asemenea lui Iacov: „Nu te voi lăsa să pleci, până nu mă vei binecuvânta” (Geneza 32, 26).

Oferind lui dumnezeu ce avem mai bun

Elevii trebuie să-I acorde lui Dumnezeu tot ce au ei mai bun. Efortul intelectual le va fi mai ușor și mai plin de satisfacții atunci când ei se dedică îndatoririi de a înțelege lucrurile adânci ale lui Dumnezeu. Fiecare trebuie să se decidă să nu fie un elev de mâna a doua, să nu lase ca alții să gândească pentru el. El trebuie să spună: „Voi dobândi prin efort perseverent ceea ce au obținut și alții în privința științelor și a Cuvântului lui Dumnezeu”. El trebuie să-și adune puterile cele mai de seamă ale minții și, cu simțul răspunderii față de Dumnezeu, să facă totul pentru învingerea dificultăților. și, pe cât posibil, să caute societatea celor care pot să-l ajute, care îi pot observa greșelile și-l pot pune în gardă față de lenevie, incorectitudine și superficialitate.

Adevăratul motiv al slujirii trebuie păstrat permanent în vederea elevilor. Pregătirea pe care o primesc trebuie să-i ajute să devină bărbați și femei de folos. Trebuie folosite toate mijloacele care înalță și înnobilează. Ei trebuie învățați să-și folosească puterile în armonie cu voința lui Dumnezeu. Influența exercitată de o viață curată și sinceră trebuie menținută permanent înaintea lor. Asta îi va ajuta în pregătirea pentru slujire. Zilnic, ei vor deveni, prin harul lui Hristos și prin studierea Cuvântului Lui, mai buni în lupta împotriva răului.

Nici o altă cunoaștere nu este atât de solidă, consistentă și avansată ca cea obținută prin studierea Cuvântului lui Dumnezeu. Aici este fântâna întregii cunoașteri adevărate.