Slujitorii Evangheliei

Capitolul 84

Atitudinea noastră cu privire la politică

[AUDIO]

Către profesorii și administratorii școlilor noastre: Cei care conduc instituțiile și școlile noastre să vegheze asupra lor înșiși cu atenție, ca nu cumva, prin cuvintele și părerile lor, să-i conducă pe elevi pe căi greșite. Cei care predau Biblia în bisericile și în școlile noastre nu au dreptul de a se asocia în scopul de a-și expune vizibil prejudecățile în favoarea sau împotriva unor oameni politici sau unor acțiuni politice, deoarece, procedând astfel, ei tulbură mintea altora și determină pe fiecare să-și susțină teoria proprie. În felul acesta, unii dintre cei care mărturisesc a crede adevărul prezent vor fi instigați să-și exprime opiniile și preferințele politice, așa încât în biserică se va produce dezbinare.

Domnul dorește ca poporul Său să se abțină de la discutarea oricărui subiect de natură politică. Cu privire la aceste subiecte, tăcerea este elocvență. Domnul Hristos îi cheamă pe urmașii Săi să ajungă la unitate în ce privește principiile Evangheliei curate, care sunt descoperite cu claritate în Cuvântul lui Dumnezeu. Noi nu putem fi în siguranță, votând pentru partidele politice, deoarece nu știm pe cine votăm. De asemenea, nu putem fi în siguranță, luând parte la vreo strategie politică. Nu putem să lucrăm pentru a fi pe placul unor oameni care își vor folosi influența pentru a restrânge libertatea religioasă și pentru a pune în aplicare măsuri opresive de a-i determina sau de a-i constrânge pe semenii lor să păzească duminica drept zi de Sabat. Prima zi a săptămânii nu este o zi care trebuie respectată. Ea este un sabat fals, iar membrii familiei Domnului nu se pot asocia cu oamenii care înalță această zi și încalcă Legea lui Dumnezeu prin desconsiderarea Sabatului Său. Poporul lui Dumnezeu nu trebuie să voteze numirea în funcții a unor astfel de oameni, deoarece, când fac acest lucru, sunt părtași cu ei la păcatele pe care le comit în perioada în care ocupă funcțiile pentru care au fost votați.

Noi nu trebuie să facem compromis în privința nici unui principiu, susținând opiniile și prejudecățile pe care poate că le-am încurajat înainte de intra în rândurile poporului păzitor al poruncilor lui Dumnezeu. Noi ne-am înrolat în armata Domnului și nu trebuie să luptăm de partea vrăjmașului, ci de partea lui Hristos, acolo unde putem să fim într-o unitate deplină, în opinii, în acțiune, în spirit și în părtășie. Cei care sunt cu adevărat creștini vor fi niște mlădițe ale viței li vor aduce aceleași roade ca vița. Ei vor acționa în armonie li într-un spirit de părtășie creștină. Ei nu vor purta insigne politice, ci insigna lui Hristos.

Prin urmare, ce trebuie să facem? Să nu ne ocupăm de probleme politice. „Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși. Căci ce legătură este între neprihănire li fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? Ce înțelegere poate fi între Hristos și Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios?” (2 Corinteni 6, 14.15). Ce pot avea în comun aceste două părți? Între ele nu poate fi nici părtășie, nici comuniune.

Cuvântul „părtășie” înseamnă participare, parteneriat. Dumnezeu folosește simboluri puternice pentru a arăta că nu trebuie să existe nici o unire între partidele lumești li cei care caută neprihănirea lui Hristos. Cum pot sta împreună lumina li întunericul, adevărul li nelegiuirea? Nu pot, orice ar fi. Lumina reprezintă neprihănirea, întunericul reprezintă nelegiuirea. Creștinii au ieșit din întuneric la lumină. Ei s-au îmbrăcat cu Hristos li poartă insigna adevărului și a ascultării. Ei sunt conduși de principiile înalte și sfinte, pe care Domnul Hristos le-a exprimat în viața Sa…

Acei învățători, din biserică sau din școală, care se evidențiază prin zelul lor față de politică ar trebui să fie îndepărtați din lucrare și eliberați de răspunderile lor fără nici o întârziere, deoarece Domnul nu va coopera cu ei. Zecimea nu trebuie să fie folosită pentru a plăti pe cineva care ține discursuri pe teme politice. Fiecare profesor, pastor sau conducător din rândurile noastre care simte dorința de a-și răspândi opiniile personale asupra unor subiecte politice trebuie fie să se convertească la credința în adevăr, fie să renunțe la lucrarea sa. Influența lui să arate că este un conlucrător cu Dumnezeu în vederea câștigării de suflete la Hristos, altfel acreditarea trebuie să-i fie retrasă. Dacă nu se va schimba, el va face numai rău…

„Despărțiți-vă de ei”

Îi rog pe frații mei care sunt rânduiți să se ocupe de lucrarea de educație să-și schimbe comportamentul. Este o greșeală să vă legați interesele de cele ale vreunui partid politic și să votați pentru el. Cei care sunt educatori, pastori sau colaboratori ai lui Dumnezeu în orice domeniu nu au de dus nici o luptă în lumea politică. Cetățenia lor este în ceruri. Domnul îi cheamă să fie un popor deosebit, despărțit de lume. El nu dorește dezbinări în rândul credincioșilor. Oamenii Săi trebuie să fie niște împăciuitori.

Oare este lucrarea lor aceea de a-și face vrăjmași în lumea politică? Nu. Ei trebuie să fie niște supuși ai Împărăției lui Hristos, purtând steagul pe care scrie: „Poruncile lui Dumnezeu și credința lui Isus”. Ei trebuie să poarte responsabilitatea unei lucrări speciale și a unei solii speciale. Noi avem o răspundere individuală, care trebuie să fie descoperită înaintea universului, înaintea îngerilor și înaintea oamenilor. Dumnezeu nu ne cheamă să ne extindem influența prin amestecul în societate, prin legăturile cu oamenii politici sau problemele din acest domeniu, ci evidențiindu-ne ca mădulare ale marelui Său trup, al cărui cap este Domnul Hristos. Hristos este Prințul nostru și, în calitate de supuși ai Săi, noi trebuie să facem lucrarea care ne-a fost rânduită de Dumnezeu…

Este posibil să se pună întrebarea: Noi nu trebuie să avem nici un fel de legătură cu lumea? Cuvântul Domnului să fie călăuza noastră. Orice legătură cu necredincioșii, care ar face să fim identificați cu ei, este interzisă de Cuvântul Său. Noi trebuie să ieșim din mijlocul lor, să fim despărțiți de ei. În nici o situație să nu ne implicăm în realizarea planurilor lor. Totuși nu trebuie să trăim în izolare. Din punctul de vedere al lucrurilor trecătoare, noi trebuie să facem tot binele pe care îl putem face.

Domnul Hristos ne-a dat un exemplu în această privință. Când a fost invitat să mănânce împreună cu vameșii și păcătoșii, El nu a refuzat, deoarece nu ar fi putut să ajungă la această categorie decât dacă ar fi mers printre ei. Dar, în fiecare ocazie, … El deschidea subiecte de conversație care aduceau în atenția lor lucruri de interes veșnic. Domnul ne îndeamnă: „Tot așa să lumineze și lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, și să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri” (Matei 5, 16).

Cu privire la subiectul temperanței, luați atitudine fără șovăire. Fiți neclintiți ca o stâncă. Nu fiți părtași la păcatele altor oameni…

Via care trebuie cultivată este mare, dar, când sunt nevoiți să lucreze printre necredincioși, creștinii nu trebuie să pară asemenea celor lumești. Să nu-și petreacă timpul discutând politică, deoarece, dacă vor face așa, îi vor da vrăjmașului posibilitatea de a produce discordie și neînțelegeri. Celor care sunt angajați în lucrarea pastorală și doresc să devină politicieni ar trebui să li se retragă acreditarea, deoarece această lucrare a Domnului nu a fost dată pentru a fi desconsiderată în mijlocul poporului Său.

Dumnezeu îi cheamă pe toți cei ce slujesc în domeniul Cuvântului și al doctrinei să sune din trâmbiță cu un ton clar. Toți cei care L-au primit pe Hristos, pastori și laici, trebuie să se ridice și să strălucească, pentru că suntem în fața unui mare pericol. Satana tulbură puterile pământului. În lumea aceasta, totul este într-o stare de confuzie. Dumnezeu Își cheamă poporul să țină steagul sus, vestind solia îngerului al treilea…

Copiii lui Dumnezeu trebuie să se separe de politică și să se ferească de orice alianță cu necredincioșii. Să nu-și unească interesele cu interesele lumii. „Dovediți că ați ales să fiți de partea Mea”, spune El, „stând ca moștenitori aleși ai Mei, ca un popor zelos pentru faptele bune.” Nu participați la luptele politice. Despărțiți-vă de lume și abțineți-vă să aduceți în biserică sau în școli idei care vor conduce la conflicte și dezordine. Disensiunile sunt otrava morală adusă în interior de niște ființe omenești egoiste. Dumnezeu vrea ca slujitorii Lui să aibă o percepție clară, o demnitate nobilă și adevărată, pentru ca influența lor să poată demonstra puterea adevărului.

Viața creștinului nu este o viață sentimentală, trăită la întâmplare. Adevărata influență creștină, exercitată pentru realizarea lucrării rânduite de Dumnezeu, este deosebit de prețioasă și nu trebuie să fie asociată cu politica sau atribuită vreunei asociații cu necredincioșii. Dumnezeu trebuie să fie centrul de atracție. Fiecare minte în care lucrează Duhul Sfânt va fi plină de mulțumire față de El. -- Letter 95, 16 June 1899.

„Nici unul din noi nu trăiește pentru sine” (Romani 14, 7). Cei care sunt ispitiți să se implice în politică să-și aducă aminte că fiecare faptă a lor are o influență asupra altora. Dacă fac remarce legate de aceste subiecte, pastorii sau alte persoane aflate în poziții de răspundere nu mai pot retrage gândurile pe care le-au semănat în mintea oamenilor. Sub influența ispitelor lui Satana, ei pun în mișcare o serie de situații care conduc la rezultate cum nici nu au visat. Dacă poartă aprobarea cerească, o faptă, un cuvânt, un gând semănat în mintea mulțimii vor aduce un seceriș bogat, dar, dacă sunt inspirate de Satana, vor face să răsară rădăcinile amărăciunii și mulți vor fi întinați. Prin urmare, ispravnicii harului lui Dumnezeu din orice ramură a slujirii să fie atenți la modul în care amestecă lucrurile profane cu cele sfinte.

Domnului Hristos I s-a cerut de nenumărate ori să decidă în probleme legale sau politice, dar El a refuzat să Se implice în lucrurile trecătoare.... El S-a comportat în concordanță cu poziția Sa de Conducător al marii împărății spirituale, pe care a venit să o întemeieze în lumea noastră -- Împărăția neprihănirii. Învățătura Sa a prezentat cu claritate principiile înnobilatoare și sfințitoare, care guvernează această împărăție. El a arătat că puterile conducătoare ale Împărăției lui Iehova sunt dreptatea, mila și iubirea. -- Testimonies for the Church 9:218.