Lucrarea misionară medicală

Capitolul 3

Medicul creștin și lucrarea sa

[AUDIO]

Responsabilitate pentru suflet și trup

Fiecare lucrător medical, fie că recunoaște sau nu acest lucru, este responsabil atât pentru sufletele, cât și pentru trupurile pacienților săi. Domnul așteaptă de la noi mult mai mult decât facem adesea pentru El. Fiecare medic ar trebui să fie un misionar medical devotat și inteligent, care să cunoască atât remediul cerului pentru sufletul bolnav de păcat, cât și știința vindecării bolilor trupului.

Venind, așa cum se întâmplă în cazul lui, zi de zi în contact cu boala și moartea, mintea sa trebuie să cunoască Scriptura, pentru ca, din această comoară, să poată extrage cuvinte de mângâiere și nădejde, pe care să le picure ca o sămânță bună în inimile gata de a le primi. El trebuie să-i încurajeze pe cei care sunt pe moarte să se încreadă în Domnul Hristos, ca fiind Mântuitorul care iartă păcatele, și să-i pregătească să-L întâmpine pe Domnul lor în pace.

Medicii au nevoie de o porție dublă de religie. Mai mult decât orice altă chemare, medicii au cea mai mare nevoie de o minte clară, de curăția spiritului și de acea credință care lucrează prin dragoste și curăță sufletul, pentru ca ei să poată face o impresie bună tuturor acelora care ajung în sfera lor de influență. Medicul nu trebuie să dea numai mângâiere fizică acelora care curând vor zăcea în mormânt, ci trebuie, de asemenea, să aducă mângâiere sufletelor lor împovărate. Prezentați înaintea lor pe Mântuitorul înălțat. Faceți-i să privească la Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii....

Cei care înțeleg știința creștinismului au o experiență personală religioasă. Cel care veghează asupra sănătății trupului trebuie să aibă tact de a lucra pentru mântuirea sufletului. Până când Mântuitorul nu este într-adevăr Mântuitorul propriului său suflet, medicul nu va putea răspunde la întrebarea: „Ce să fac ca să fiu mântuit?”...

O greșeală tristă

Ce ocazie are medicul consacrat de a arăta un interes asemenea Domnului Hristos față de pacienții care sunt în grija lui? Este privilegiul său să-i încurajeze și să se plece la căpătâiul lor spre a rosti câteva cuvinte în rugăciune. A sta lângă patul bolnavului fără a avea nimic de spus constituie o greșeală tristă. Medicul să facă din mintea lui o cămară plină de gânduri înviorătoare. Să spună să repete cuvintele mângâietoare pe care le-a rostit Domnul Hristos în timpul lucrării Sale de pe pământ, când și-a prezentat învățăturile și i-a vindecat pe cei bolnavi. Să rostească cuvinte de nădejde și încredere în Dumnezeu. Se va manifesta un interes autentic. Prețioasele cuvinte ale Scripturii, pe care Duhul Sfânt le întipărește în memorie, vor câștiga inimile la Hristos, Mântuitorul lor. -- (Letter 20, 1902).

Credincioșie și stăruință

Medicii trebuie să dezvăluie însușirile Domnului Hristos, stăruind neclintit în lucrarea pe care Dumnezeu le-a dat-o. Acelora care fac această lucrare cu credincioșie, îngerii au însărcinarea de a le transmite vederi cuprinzătoare cu privire la caracterul și lucrarea Domnului Hristos, puterea, harul și iubirea Lui. În acest fel, ei devin părtași ai chipului Său și zi de zi cresc până la înălțimea staturii Domnului Hristos. Este privilegiul copiilor lui Dumnezeu de a avea în mod constant o înțelegere cuprinzătoare a adevărului, pentru a putea aduce dragostea pentru Dumnezeu și pentru cer în lucrare și de a face pe alții să aducă laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru bogățiile harului Său....

Medicii trebuie să stea cu hotărâre sub stindardul întreitei solii îngerești, luptând lupta cea bună a credinței cu stăruință și succes, nebizuindu-se pe propria lor înțelepciune, ci pe înțelepciunea lui Dumnezeu, îmbrăcându-se cu armura cerului, cu echipamentul Cuvântului lui Dumnezeu, fără să uite niciodată că ei au un Conducător care nu a fost și nici nu va fi vreodată biruit de rău. -- (Manuscript 24, 1900).

Dezonorarea lucrării Domnului

Niciodată medicul nu trebuie să-și facă lucrarea în mod necuviincios, nepăsător sau la întâmplare. Medicul trebuie să aibă continuu în vedere rafinamentul. El trebuie să fie, în adevăratul sens al cuvântului, unul care slujește, un slujitor căruia Domnul i-a încredințat grija semenilor săi, în absența Sa. Modul neglijent și dezordonat de lucru pe care unii dintre medicii noștri îl au aduce dezonoare lucrării, care trebuie ținută pe o platformă înaltă în fața lumii. Când un medic face o lucrare slabă, ineficientă, el face rău colegilor săi medici. -- (Manuscript 105, 1902).

Dați atenție formării caracterului

Dacă sunt persoane care trebuie să acorde o atenție specială formării caracterului, atunci aceștia sunt medicii noștri. Mulți dintre ei au slăbit în mod treptat în ce privește evlavia, stăpânirea de sine, curăția, sfințenia și vegherea. Este nevoie de o completă schimbare a minții și a spiritului înainte ca ei să poată pretinde că sunt lucrători acceptabili....

Doar acel om care, zi de zi și ceas de ceas, trăiește o viață de creștin își poate aduce la îndeplinire în mod corespunzător datoriile de medic. Fie ca medicii noștri să caute să înțeleagă responsabilitățile solemne ale profesiei lor și să-și dea seama cât de multe sunt implicate în această lucrare de îngrijire a celor care sunt bolnavi la trup și la minte. Adesea, viața pacientului este în mâinile medicului. O mișcare greșită a instrumentului în timpul unei operații și viața poate fi sacrificată. Ce gând cutremurător!

Cât de important este ca medicul să fie întotdeauna sub controlul Medicului divin! Fie ca cel care încearcă să prelungească viața să privească la El, pentru a-i călăuzi fiecare mișcare. Dacă medicul este conștient că alături de el se află Unul care este viața însăși, Unul care poate aduce la îndeplinire ceea ce ființele omenești nu pot, ce încredere îi va inspira această conștiență! și ce binecuvântare poate fi medicul într-un salon de bolnavi, dacă a învățat să se încreadă continuu în Acela căruia Îi aparțin sufletele celor pe care îi slujește. Mântuitorul îi va da tact și iscusință în tratarea cazurilor dificile. -- (Letter 61, 1904).

Influența medicului

Medicii care cultivă un simț al prezenței lui Dumnezeu își vor impresiona pacienții cu influența adevărului. Deoarece ei dovedesc că într-adevăr cred în cuvintele: „Știu că Răscumpărătorul meu trăiește ca să mijlocească pentru mine, și pentru că El trăiește, și eu voi trăi”, influența aceasta se va face resimțită. Medicii sunt puțin conștienți de puterea pe care o vor avea în salonul bolnavului, dacă vor recunoaște prezența lui Dumnezeu. Cuvintele lor vor face o bună impresie asupra minții oamenilor....

Deschideți toate ferestrele către ceruri, ca să intre razele de soare strălucitoare, cerești, ale Soarelui Neprihănirii. „Frica de Domnul este începutul înțelepciunii” (Proverbe 9, 10). Dacă trăiesc și lucrează sub impresia continuă că „O, Domnul este aici!”, acest lucru produce o influență sfântă, pe care Duhul o întipărește pentru totdeauna asupra inimii și a minții. -- (Manuscript 33, 1901).

Un model de judecată bună

Domnul dorește ca tu să fii plin de bucurie și să ai cuvinte optimiste pentru cei bolnavi. Fie ca Soarele Neprihănirii să strălucească în trăsăturile tale de caracter. Fii foarte hotărât în ce privește serviciul tău religios. Fă din Domnul Hristos confidentul tău. Pune-ți o țintă înaltă, iar realizările tale să fie tot mai înalte și tot mai înalte în ce privește cunoașterea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos. -- (Letter 128, 1905).

Ajutoare cerești

Timpul care a fost petrecut în comuniune cu Dumnezeu, căutând ajutorul Său înainte de a se ocupa de alinarea acelora care erau într-o stare critică, a adus îngerii alături de doctor și ajutoarele lui. Ați avut succes pe măsura încrederii voastre în Dumnezeu. El a fost alături de voi tot atât de sigur pe cât a fost Hristos alături de cei în suferință, atunci când a fost pe pământ. -- (Health, Philanthropic, and Medical Missionary Work, 40.)

Dați slavă lui Dumnezeu

Dumnezeu va lucra cu fiecare medic creștin. Lui trebuie să-I dea medicul slava și cinstea pentru succesul pe care l-a realizat prin lucrarea sa. Unica siguranță a medicilor constă în a umbla și lucra în umilință și credință....

Voi depindeți în totul de Marele Medic pentru priceperea și puterea de a face o lucrare bună. Agățați-vă de Isus. El vă va da agerime a minții pentru a discerne cu promptitudine și siguranță, pentru a vă executa lucrarea cu precizie. -- (Letter 3, 1901).

Dumnezeu, eficiența medicului

Domnul trebuie să constituie eficiența oricărui medic. Dacă în sala de operații medicul simte că el este doar mâna de ajutor vizibilă prin care Domnul lucrează, atunci Marele Medic va fi prezent pentru a susține cu mâna Lui invizibilă mâna uneltei omenești și de a o călăuzi în mișcările pe care le face. Domnul știe cu câtă teroare suportă mulți pacienți o operație, ca pe unica șansă de a-și salva viața. El știe că ei sunt într-un pericol mai mare decât au fost vreodată. Ei simt că viața lor se află în mâinile unuia pe care îl consideră un medic iscusit. Însă, atunci când îl văd pe medicul lor plecat pe genunchi pentru a-I cere lui Dumnezeu să-i dea izbândă în operația critică, atunci rugăciunea le inspiră, atât lor, cât și medicului, nădejde și încredere puternică. Această încredere, chiar în cele mai critice cazuri, constituie un mijloc de a avea succes în operații. Mintea va fi impresionată cu ceea ce Dumnezeu dorește....

Deși o asemenea rugăciune poate fi făcută în fața necredincioșilor și chiar a necreștinilor, totuși aceasta înlătură umbrele cu care Satana a întunecat mintea, iar când suferindul trece prin criză, adevărul ia locul îndoielii și necredinței. Negura scepticismului care a întunecat mintea este împrăștiată. -- (Manuscript 26, 1902).

Primejdia popularității

Dr. _____ nu a fost mulțumit cu o educație superficială, ci a folosit toate ocaziile pentru a dobândi o cunoaștere deplină a organismului omenesc și cele mai bune metode de tratare a bolii. Acest lucru l-a făcut să aibă o influență bună. El și-a câștigat respectul comunității ca om cu judecată sănătoasă și discernământ, ca unul care judecă de la cauză la efect; el este mult stimat pentru amabilitatea comportamentului său și integritatea sa creștină. Însă sunt mulți alții care pot deveni oameni cu influență, de încredere și puternici în acea instituție....

La 23 noiembrie 1879, mi-au fost arătate câteva lucruri cu privire la instituțiile noastre, dar și datoriile și primejdiile acelora care ocupă un post în conducerea acestora. Am văzut că dr. _____ a fost înălțat pentru a face o lucrare specială ca instrument al lui Dumnezeu, pentru a fi condus, călăuzit și stăpânit de Duhul Său. El trebuie să răspundă cerințelor lui Dumnezeu și niciodată să nu simtă că își aparține sieși și că își poate folosi puterile după cum crede că este cel mai profitabil pentru el. Deși scopul său este de a fi corect și de a face ceea ce este bine, el va da greș cu siguranță, dacă nu va învăța continuu în școala lui Hristos. Unica lui siguranță constă în a umbla smerit cu Dumnezeu.

Siguranță doar printr-o minune

Primejdiile îl asaltează pe cale, iar dacă iese biruitor, cu siguranță că va avea de cântat o cântare triumfală în cetatea lui Dumnezeu. El are trăsături puternice de caracter, care trebuie continuu ținute în frâu. Dacă sunt ținute sub controlul Duhului lui Dumnezeu, aceste trăsături vor constitui o binecuvântare; dacă nu, se vor dovedi un blestem. Dacă dr. _____, care plutește acum pe valul popularității, nu va ajunge amețit de succes, atunci aceasta va constitui o minune a harului. Dacă el se bizuie pe propria lui înțelepciune, așa cum au făcut-o mulți ca el, înțelepciunea lui se va dovedi a fi nebunie. Dacă se va consacra în mod neegoist lucrării lui Dumnezeu, neabătându-se niciodată, nicidecum, de la principiu, Domnul va întinde împrejurul lui brațele veșnice și i Se va dovedi un Ajutor atotputernic. „Pe cei ce Mă cinstesc și Eu îi voi cinsti”....

Trăsături de caracter rele întărite prin îngăduință

Atâta timp cât face din Dumnezeu tăria sa, Îl iubește și se teme de El, va fi echilibrat; însă la fel de sigur este că, dacă își pierde legătura cu Dumnezeu și încearcă să pornească prin propria lui putere, aceeași voință, care s-a dovedit a fi o binecuvântare, se va dovedi că-i va face rău atât lui însuși, cât și altora. El va deveni autoritar, tiranic, sever și dictator. În nici o împrejurare, astfel de trăsături nu trebuie îngăduite să se dezvolte; pentru că ele se vor întări prin îngăduință și în curând vor deveni o putere stăpânitoare. Astfel, caracterul său se va dezechilibra, și acest lucru îl va descalifica pentru lucrarea lui Dumnezeu....

Dumnezeu cere o consacrare completă și deplină și El nu poate accepta nimic mai puțin decât aceasta. Cu cât este mai grea funcția pe care o ai, cu atât ai mai mare nevoie de Isus. Iubirea și temerea de Domnul l-au ținut pe Iosif curat și neîntinat la curtea regelui. El a fost mult înălțat, i s-au dat bogății mari și onoare mare de a fi al doilea după rege; și această înălțare a fost tot atât de neașteptată pe cât a fost de mare.

Exemple de succes în umilință

Este imposibil să stai pe o înălțime fără să fii în primejdie. Furtuna lasă nevătămată mica floare din câmpie, în timp ce se luptă cu copacul cel falnic din vârful muntelui. Sunt mulți bărbați pe care Dumnezeu i-ar fi putut folosi cu mult succes atunci când erau săraci. El i-ar fi putut face de folos aici și i-ar fi încununat cu slavă după aceea, însă prosperitatea i-a ruinat; ei au fost trași în jos, spre groapă, deoarece au uitat să fie umili, deoarece au uitat că Dumnezeu este tăria lor și au devenit independenți și mulțumiți de sine. Aceste pericole vă pândesc și pe voi.

Iosif a trecut testul caracterului în împrejurări adverse, dar aurul nu și-a diminuat strălucirea prin prosperitate. El a privit cu tot atâta considerație voia lui Dumnezeu și atunci când a fost alături de tron, și atunci când a fost în temniță. Iosif și-a trăit religia pretutindeni, și în aceasta a constat secretul credincioșiei sale neșovăielnice. Ca oameni reprezentativi, voi trebuie să aveți o putere a adevăratei evlavii, care să pătrundă peste tot. Vă spun, în temere de Domnul, calea voastră este presărată cu primejdii pe care nici nu le vedeți, nici nu le simțiți. Trebuie să vă găsiți refugiul în Isus. Nu sunteți în siguranță, dacă nu vă prindeți de mâna lui Hristos. Trebuie să vă feriți de orice seamănă a îngâmfare și să nutriți acel spirit care mai degrabă suferă decât să păcătuiască. Nici o biruință pe care o puteți obține nu poate fi nici pe jumătate prețioasă cât este cea câștigată asupra eului. -- (Special Testimonies to Physicians and Helpers, 7-27).

Cea dintâi lucrare a medicului

Mântuitorul așteaptă ca medicii să facă din salvarea sufletelor cea dintâi lucrare a lor. Dacă vor umbla și vor lucra cu Dumnezeu, în dragostea Sa și în temere de El, ei vor primi frunze din pomul vieții, pentru a le da celor în suferință. Pacea Lui îi va însoți, făcând din ei mesageri ai păcii.

Nu este suficient doar să citim Scripturile. Noi trebuie să cerem Domnului să ne umple inima încăpățânată cu Duhul Său, ca să putem înțelege însemnătatea cuvintelor Sale. Pentru a putea beneficia de pe urma citirii cuvintelor Domnului Hristos, noi trebuie să le aplicăm în mod corect cazurilor noastre individuale.

Nouă ne-a fost dată o solie ce depășește în importanța ei orice altă solie ce a fost vreodată încredințată muritorilor. Domnul Isus a venit personal pe insula Patmos pentru a-i prezenta această solie lui Ioan. El i-a spus să scrie ce a văzut și auzit în timpul viziunii sale, pentru ca bisericile să poată ști ce avea să vină pe pământ. Își dau oare seama lucrătorii noștri medicali de importanța soliei din Apocalipsa?

Cuvintele: „Dar ce am împotriva ta este că ți-ai pierdut dragostea dintâi” (Apocalipsa 2, 4) se aplică multora care trăiesc în acest timp. Domnul cheamă la pocăință și reformă grabnică. A sosit timpul ca o mare schimbare să se producă în rândurile poporului care așteaptă a doua venire a Domnului lor. Curând se vor petrece lucruri ciudate. Domnul ne va socoti răspunzători de felul cum tratăm adevărul. Curăția credinței și faptelor noastre va decide viitorul nostru.

Dumnezeu este într-adevăr alături de noi. El a încredințat fiecărui om o lucrare. Fiecare trebuie să-și facă partea. Trebuie adusă o mărturie clară, hotărâtă, pentru că trebuie pregătit un popor care să poată face față timpului de încercare cum n-a fost niciodată de când există neamul omenesc. -- (Manuscript 136, 1902).

Pregătirea sufletului pentru moarte

S-a pus de multe ori întrebarea: Trebuie să simtă medicul că are datoria să prezinte adevărul în fața pacienților săi? Aceasta depinde de împrejurări. În multe cazuri, tot ce trebuie făcut este de a îndrepta atenția către Domnul Hristos ca Mântuitor personal. Vor fi unii cărora li se vor prezenta învățături care nu sunt în armonie cu vederile lor anterioare. Dumnezeu trebuie să ne călăuzească în această lucrare. El poate pregăti mintea oamenilor pentru a primi cuvântul adevărului. Datoria medicului este în egală măsură atât aceea de a pregăti sufletele din fața lui pentru ceea ce se va întâmpla, cât și de a sluji nevoilor lor fizice. Aceștia să fie înștiințați de pericolul în care se află. Fii un ispravnic credincios pentru Dumnezeu. Nu lăsa ca cineva să plece spre veșnicie fără a i se adresa un cuvânt de avertizare. Nu poți neglija acest lucru și, în același timp, să fii un ispravnic credincios oriunde te afli. Trebuie făcută o mare lucrare. Apucă-te de ea și fă-o în mod inteligent. Dumnezeu va ajuta pe oricine face acest lucru. -- (Manuscript 62, 1900).

Datoria credincioșiei

Niciodată, niciodată medicul nu trebuie să simtă că poate ocoli adevărul. Nu este totdeauna sigur și cel mai bine să pună în fața bolnavului în întregime pericolul în care se află. Adevărul nu trebuie spus în întregime în toate cazurile, însă niciodată nu trebuie spusă o minciună. Dacă este important pentru binele bolnavului să nu fie alarmat, pentru că o astfel de metodă s-ar putea să-i fie fatală, nu îl mințiți....

Credința religioasă și principiile s-au deteriorat, s-au amestecat cu obiceiuri și practici lumești și, datorită acestui lucru, religia curată și neîntinată este rară. Sufletul, sufletul cel prețios este valoros și el trebuie albit în sângele Mielului. Puterea și harul lui Dumnezeu au fost oferite ca un sacrificiu infinit, pentru ca tu să poți fi biruitor asupra sugestiilor și ispitelor lui Satana și să poți păși în față neîntinat și nemânjit, precum Iosif și Daniel. Fie ca viața și caracterul să constituie cel mai puternic argument în favoarea creștinismului, pentru că, prin aceasta, toți vor fi constrânși să te cunoască și să vadă că ai fost cu Isus și ai învățat de la El. Viața, cuvintele și comportamentul constituie cel mai puternic argument, cel mai solemn apel către cei nepăsători, cei lipsiți de respect și cei sceptici....

Voi toți aveți nevoie de o religie vie, ca să puteți sta ca martori pentru Dumnezeu, proclamând bolnavilor că păcatul este totdeauna urmat de suferință; și, în timp ce vă luptați cu boala și suferința, le puteți prezenta cu claritate ceea ce voi știți că reprezintă atât cauza reală, cât și remediul: „Nu mai păcătui”; și să le îndreptați atenția către Mântuitorul care iartă păcatele. -- (Manuscript 4a, 1885).

Îndrumarea sufletelor la Vindecătorul Atotputernic

În nici un alt domeniu al lucrării nu trebuie să strălucească mai puternic adevărul ca în lucrarea misionară medicală. Fiecare misionar medical autentic trebuie să aibă un remediu, atât pentru sufletul bolnav de păcat, cât și pentru trupul bolnav. Prin credința în Hristos, el trebuie să acționeze ca un evanghelist, un sol al harului. Pe măsură ce folosește remediile simple pe care Dumnezeu le-a pus la îndemâna noastră pentru vindecarea suferințelor fizice, el trebuie să vorbească și despre puterea Domnului Hristos de a vindeca bolile sufletului.

În urma străduințelor medicului creștin, lumina acumulată în trecut și prezent trebuie să-și producă efectul. Medicul nu trebuie doar să dea sfat din Cuvântul lui Dumnezeu, cuvânt cu cuvânt, învățătură după învățătură, ci sfaturile pe care le dă să fie stropite cu lacrimile sale și întărite cu rugăciunile sale, pentru ca sufletele să poată fi salvate din moarte....

În preocuparea față de boală și moarte, medicii sunt în pericolul de a pierde din vedere realitatea solemnă a viitorului sufletului. În dorința arzătoare, serioasă, de a îndepărta pericolul bolii, există pericolul de a neglija starea sufletului. Vreau să vă spun: fiți pregătiți, pentru că veți fi puși față în față cu morții voștri în fața scaunului de judecată al lui Hristos. -- (Letter 120, 1901).

Îndatoriri evanghelistice

Medicii noștri au nevoie de o înțelegere mai profundă a lucrării de evanghelizare pe care Dumnezeu așteaptă ca ei să o facă. Ei ar trebui să nu uite că, dacă nu lucrează și pentru vindecarea sufletului așa cum lucrează pentru vindecarea trupului, ei nu urmează exemplul marelui Misionar Medical. Să studieze Cuvântul lui Dumnezeu cu stăruință, pentru a cunoaște făgăduințele pe care le conține și pentru a fi în stare, cu duioșie, cu dragoste, să-i îndrepte pe păcătoși către Marele Vindecător. Sanatoriile noastre au fost înființate pentru a aduce bolnavilor atât sănătate spirituală, cât și sănătate fizică.

Medicul trebuie să fie un beneficiar continuu al harului lui Hristos. El trebuie să fie conștient că medicul temător de Dumnezeu este autorizat să se socotească pe sine ca împreună-lucrător cu Dumnezeu. Mântuitorul dorește să-i ajute pe toți cei care vin la El pentru înțelepciune și minte clară. și oare cine are nevoie de înțelepciune și claritate a minții mai mult decât medicul, de a cărui decizie depind atât de multe?

Domnul dorește ca medicii noștri să colaboreze cu El în tratarea celor bolnavi, dovedind mai multă credință și folosind mai puține medicamente. Să ne bizuim pe Dumnezeu. Credința noastră este slabă și inimile noastre rămân neschimbate. Dumnezeu dorește să se petreacă o schimbare. El spune: „Vă voi da o inimă nouă”. Când această făgăduință își va găsi împlinirea în poporul lui Dumnezeu, starea de lucruri va fi foarte diferită de cea care este acum. -- (Manuscript 14, 1904).

O preocupare mai arzătoare pentru suflete

Trebuie să existe o preocupare mai arzătoare pentru lucrarea misionară medicală. Tocmai acest dar fierbinte a umplut inimile celor care au întemeiat primele noastre instituții medicale. Domnul Hristos trebuie să fie prezent în camera bolnavului, umplând inima medicului cu mireasma dragostei Sale. Când viața sa este de așa natură, încât Domnul Hristos poate merge împreună cu el la patul celor bolnavi, ei vor dobândi convingerea că Mântuitorul cel plin de milă este prezent, și această convingere va face mult pentru a-i readuce la starea de sănătate.

Prin cuvânt și faptă, medicii și surorile din instituțiile noastre medicale trebuie să spună într-un mod atât de clar, încât să nu fie greșit înțeles: „Dumnezeu este în locul acesta” pentru a salva, nu pentru a distruge. Domnul Hristos îi invită pe medicii noștri să-L cunoască mai bine. Dacă vor răspunde invitației Sale, ei știu că vor primi lucrurile pe care le cer. Mintea lor va fi luminată de înțelepciunea care vine de sus. Privind continuu la Mântuitorul, ei vor deveni tot mai mult asemenea Lui, până când, în cărțile din ceruri, se va putea spune despre ei: „Sunt desăvârșiți în El”. Domnul Hristos a promis solemn că le va da ucenicilor Săi ceea ce cer în Numele Său. Lucrând în armonie cu El, ei Îi pot cere să le vină în ajutor la vreme de nevoie. -- (Manuscript 14, 1904).

Luați-vă timp pentru comuniunea cu Dumnezeu

Medicul care este convertit cu adevărat nu-și va lua responsabilități care să-l împiedice în lucrarea pentru suflete. Este o greșeală a pune asupra medicului creștin, pe care Dumnezeu l-a rânduit să-L reprezinte într-un anume fel, atât de multe responsabilități, încât el să nu aibă timp pentru comuniunea cu Dumnezeu, prin citirea Cuvântului Său și prin rugăciune. Domnul Hristos spune: „Fără Mine nu puteți face nimic”. Atunci, cum s-ar putea angaja oare medicul misionar cu succes în lucrarea atât de importantă rânduită pentru el, fără să caute cu stăruință pe Domnul în rugăciune? Rugăciunea și studiul Cuvântului aduc viață și sănătate lucrătorului credincios. -- (Manuscript 159, 1899).

Către un medic tânăr descurajat

Inima mea simte împreună cu tine. Domnul nu te-a părăsit. El este un Dumnezeu plin de milă, cu o bunătate minunată, și nu vrea ca tu să umbli în întuneric. Nu trebuie să te dai bătut; căci Domnul spune: „Viața lui nu trebuie să fie un eșec. El este al Meu. Îi voi arăta că sufletul lui este prețios pentru Mine. Mă voi lupta pentru el și îl voi ridica. El nu trebuie să piară. Am o lucrare specială pentru el. Dacă Mi se va alătura, dacă va crede în Mine și va lucra pentru Mine, cele mai slabe trăsături ale caracterului său, în ciuda eșecurilor din trecut, vor deveni cele mai puternice”.

Nu vă ațintiți privirile asupra exemplului deficitar al așa-zișilor creștini. Veți vedea, desigur, în viețile lor, lucruri care nu sunt bune. Însă, dacă veți continua să priviți la greșelile lor, veți deveni ca ei. În loc să priviți la viețile semenilor voștri, priviți la Isus. Acolo nu veți vedea nedesăvârșiri, ci perfecțiune, neprihănire, bunătate, îndurare și adevăr. Luați ca exemplu pe Mântuitorul în toate lucrurile. Ai făcut acea mare greșeală pentru că ai privit la oameni, în loc să privești la Hristos.

Fără scuză

Nu ai scuză că nu trăiești o viață de creștin. Domnul Hristos a venit în această lume, supus voinței Tatălui Său, pentru un singur scop măreț pentru a le arăta oamenilor ce dorește Dumnezeu ca ei să fie și ce pot deveni, prin harul Său. El a venit să dezvolte în om un caracter după modelul ceresc.

Eu nu am început să-ți scriu această scrisoare pentru a te condamna, ci pentru a te încuraja să nu mai privești la exemplele păcătoase, ci la Exemplul desăvârșit, de a te călăuzi spre cărarea păcii și a sfințeniei. Dragostea plină de îndurare a Domnului este încă pentru tine. Însă El dorește să urmezi o cale mai bună decât cea pe care ai urmat-o în trecut. Aceasta trebuie să faci tu, nu să-ți ațintești privirea la viețile deficitare ale așa-zișilor creștini, ci să privești la Domnul Hristos, Trimisul lui Dumnezeu, care a trăit în această lume, în trup omenesc, o viață curată, nobilă, desăvârșită, lăsând un exemplu pe care toți pot să-l urmeze în siguranță.

Domnul întinde mâna ca să te salveze. Tânjesc să te văd răspunzând invitației Sale: „... vor căuta ocrotirea Mea, vor face pace cu Mine, da, vor face pace cu Mine”. (Isaia 27, 5.)

Au fost multe lucruri care te-au făcut să te îndepărtezi și să-ți pierzi devotamentul față de adevăr, însă Mântuitorul a dorit să te conducă pas cu pas. Domnul are nevoie de tineri ca ajutoare. Samuel nu a fost decât un copil atunci când l-a folosit Domnul pentru a face o lucrare bună și îndurătoare....

Formarea caracterului pentru veșnicie

Dacă sunt unii care stau de partea vrăjmașului, aceasta nu înseamnă că toți trebuie să Îl părăsească pe Domnul. Adună în suflet lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Nu uita că zi de zi îți formezi un caracter pentru această viață și pentru veșnicie.

Învățătura Bibliei cu privire la formarea caracterului este foarte clară: „Orice faceți cu cuvântul sau cu fapta, să faceți totul în Numele Domnului Isus”. Așază-te sub călăuzirea Sa și apoi cere-I protecția. El și-a dat viața pentru tine. Nu Îl întrista. Veghează în tot ce spui și în tot ce faci. Domnul Hristos dorește să fii pentru ceilalți tineri reprezentantul Său misionar medical, delegat al Evangheliei.

Nu uita că, în viața ta, religia nu trebuie să fie doar un lucru printre altele. Aceasta trebuie să fie predominantă asupra celorlalte. Fii foarte cumpătat. Împotrivește-te oricărei ispite. Nu face concesii vrăjmașului șiret. Nu asculta vorbele pe care el le pune în gura oamenilor. Ai de câștigat o biruință. Trebuie să dobândești noblețe de caracter; însă nu poți câștiga acest lucru atâta timp cât ești deprimat și descurajat datorită eșecului. Rupe legăturile cu care te-a înfășurat Satana. Nu trebuie să fii sclavul lui. „Voi sunteți prietenii Mei”, a spus Domnul Hristos, „dacă faceți ce vă poruncesc Eu.”

Isus te iubește și El mi-a dat o solie pentru tine. Inima Sa mare, de o duioșie nemăsurată, tânjește după tine. El îți trimite solia ca să te poți smulge din cursa vrăjmașului. Tu poți să-ți recâștigi respectul de sine. Poți să te socotești iarăși un învingător, și nu un învins, sub influența Duhului lui Dumnezeu. Prinde-te de brațul lui Hristos și nu-i da drumul.

Tu poți fi o mare binecuvântare pentru alții, dacă te vei consacra fără rezervă în serviciul Domnului. Dacă te vei așeza de partea Domnului, vei primi putere de sus. Prin Domnul Hristos, tu poți scăpa de stricăciunea care este în lume prin pofte și să fii un exemplu nobil de ceea ce poate face Domnul Hristos pentru cei ce colaborează cu El.

Alegerea tovarășilor

Nu alege societatea acelora care sunt slujitori ai păcatului, așezându-te astfel în calea ispitei. Noblețea de caracter nu se câștigă așezându-te într-un mediu îndoielnic. Nu da la o parte marile cerințe ale Cuvântului lui Dumnezeu. Singura ta speranță constă în a te așeza într-o relație corespunzătoare cu Dumnezeu. Tu ți-ai închipuit că-ți poți împietri atât de mult inima, încât să fii nepăsător în ce privește adevărul și neprihănirea. Însă nu ai putut face aceasta. Ai tânjit atât de mult să prinzi mâna Aceluia care poate fi tărie și sprijin.

Planul lui Dumnezeu pentru noi este să înaintăm continuu. Chiar și în cele mai mici îndatoriri ale vieții obișnuite, noi trebuie să creștem continuu în har, să fim însuflețiți de motive înalte și sfinte, puternice, deoarece ele provin de la Acela care și-a dat viața ca să ne ofere acel stimulent pentru a avea succes deplin în formarea caracterului creștin.

Domnul Hristos a făcut ispășire pentru tine. Nu trebuie să treci prin viață cu un caracter doar pe jumătate format. Tu trebuie să fii puternic în tăria lui Dumnezeu, întemeiat pe nădejdea Evangheliei. Cunoști cerințele lui Dumnezeu și te implor să nu rămâi o persoană slabă, fără voință....

Am toată nădejdea că vei deveni ceea ce Domnul dorește să fii un misionar medical al Evangheliei. Nu trebuie să fii doar un medic care își sporește continuu iscusința, ci unul din misionarii rânduiți de Dumnezeu, slujirea Lui fiind pe primul plan în toate lucrările tale.

Domnului Hristos, tot ce e mai bun

Nu lăsa să existe ceva care să-ți distrugă pacea. Dă tot ce ai mai bun în inimă și sentimentele tale sfințite Aceluia care și-a dat viața ca să poți fi și tu printre cei ce vor alcătui familia răscumpărată din curțile cerești. Lupta pentru cununa vieții nu-ți va da insatisfacție și nici nu te va face să te simți mai puțin folositor. Marele Învățător dorește să-I fii mâna de ajutor. El are nevoie de cooperarea ta. Nu vrei să-I dai chiar acum tot ce ai și tot ce ești? Nu vrei să-ți consacri talanții în serviciul Său?

Această viață este timpul semănatului pentru tine. Nu vrei să-I făgăduiești solemn lui Dumnezeu că vrei să semeni astfel, încât recolta să nu fie neghină, ci grâu? Dumnezeu va lucra împreună cu tine, El îți va spori utilitatea. El ți-a încredințat talanții pe care, prin puterea Sa, tu îi poți folosi pentru a produce un seceriș prețios. -- (Letter 228, 1903).

Către un medic nedumerit

Am dorit atât de mult să stau de vorbă cu tine. Dacă aș putea să te văd, ți-aș relata ce am văzut recent în viziunile pe care le-am avut în timpul nopții. Păreai nehotărât cu privire la ceea ce aveai de făcut în viitor. Eu am întrebat: „De ce ești nedumerit?” Tu ai răspuns: „Sunt nedumerit pentru că nu știu ce este cel mai bine să fac”. Atunci, Unul care are autoritate a pășit către tine și a spus: „Tu nu îți aparții. Ai fost cumpărat cu un preț. Timpul tău, talentele tale, orice iotă a influenței tale, toate Îi aparțin Domnului. Tu ești slujitorul Său. Partea ta este să-I îndeplinești cerințele și să înveți zi de zi de la El. Nu trebuie să pornești la lucru de capul tău. Nu acesta este planul Domnului. Nu trebuie să te unești cu necredincioșii în lucrarea medicală. Nici acesta nu este planul Domnului. Cuvântul Său pentru tine este: «Nu vă înjugați la un jug nepotrivit cu cei necredincioși; căci ce legătură este între neprihănire și fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? Ce înțelegere poate fi între Hristos și Belial? Sau ce legătură are cel credincios cu cel necredincios? Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului Celui viu, cum a zis Dumnezeu: Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor: Eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul Meu»”. (2 Corinteni 6, 14-16.)

Trebuie să primești harul lui Hristos, marele Misionar Medical. Înțelepciunea Sa divină îți va fi dată, dacă vei refuza să cedezi înclinației de a te uni cu lumea. Dumnezeu dorește să lucrezi în colaborare cu ceilalți medici. Tu și acela cu care te asociezi nu puteți avea același temperament. Este mai bine să nu aveți același temperament. Ceea ce-i lipsește unuia poate fi compensat de celălalt, dacă fiecare va învăța să poarte jugul lui Hristos....

Fratele meu, alege să-L asculți pe Domnul Hristos. Primește sfatul Său, cu blândețea și smerenia Sa. Stai umăr la umăr lângă frații tăi, și acest lucru îi va încuraja și pe ei să stea umăr la umăr alături de tine. Ascunde-te în Hristos, iar Mântuitorul îți va fi totdeauna ajutor la vreme de nevoie.

Faceți cunoscută dragostea lui Dumnezeu

Copiii lui Dumnezeu au multe lecții de învățat. Ei vor avea pace desăvârșită, dacă își vor păstra mintea ațintită asupra Aceluia care este prea înțelept ca să greșească și prea bun ca să le facă rău. Ei trebuie să prindă reflectarea bucuriei lui Dumnezeu și să o reflecte asupra altora. Ei trebuie să aducă în viața celor din jurul lor cât mai multă strălucire. Trebuie să stea aproape de Hristos, atât de aproape, încât să stea lângă El ca și copilașii, într-o armonie dulce, sfântă. Ei nu trebuie să uite niciodată că, atâta timp cât primesc dragoste din partea lui Dumnezeu, au cea mai solemnă obligație de a o împărtăși și altora. În acest fel, ei pot exercita o influență bună, care îi va binecuvânta pe cei care au parte de ea și care le va lumina cărarea.

Acesta este punctul în care poporul lui Dumnezeu face atât de multe greșeli. El nu își exprimă mulțumirea pentru marele dar al iubirii și harului lui Dumnezeu. Egoismul trebuie înlăturat din suflet. Inima trebuie curățită de orice invidie, de orice bănuială rea. Credincioșii trebuie continuu să primească și să dăruiască dragostea lui Dumnezeu. Atunci, necredincioșii vor spune despre ei: „Ei au fost cu Isus și au învățat de la El. Ei trăiesc într-o legătură intimă cu Domnul Hristos, care este dragoste”. Lumea are un simț ascuțit al percepției și va cunoaște scopurile acelora care vor sta în locurile cerești în Hristos Isus. Caracterul uneltelor omenești ale lui Dumnezeu trebuie să fie o reproducere a caracterului Mântuitorului lor....

Fii unit cu frații tăi

Îți scriu aceasta, stimate frate, cu speranța de a te ajuta. Starea minții tale este confuză și ești ispitit să faci o lucrare ciudată, care nu ți-a fost rânduită de Dumnezeu. Nici unul dintre noi nu trebuie să pornească de unul singur; noi trebuie să fim uniți cu frații noștri și să luptăm împreună, iar Dumnezeu ne va da stăpânire de sine și ne va face să avem o influență bună. Trebuie să ne apropiem de Dumnezeu, pentru ca și El să Se poată apropia de noi.

Nimeni nu poate fi desăvârșit în Hristos dacă, având posibilitatea de a dobândi o experiență mai profundă în lucrurile lui Dumnezeu, nu este conștient că fiecare rază de lumină cerească, fiecare binecuvântare îi sunt date pentru a le oferi mai departe tuturor acelora care vin în sfera influenței sale. Dacă dorim să ajungem să trăim în ceruri, trebuie ca, zi de zi, să ne apropiem tot mai mult de Mântuitorul. Noi trebuie să-L reprezentăm pe Domnul Hristos în caracterul nostru, în toate fazele dezvoltării sale.

Care este testul Bibliei în ce privește caracterul? „Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu și Tatăl Meu îl va iubi. Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el”. (Ioan 14, 23.) Nimeni nu trebuie să piară în orbire spirituală. Un clar „așa zice Domnul” a fost dat drept călăuză tuturor. -- (Letter 40, 1903.)

Sfătuiește-te cu frații tăi

Nu refuza să fii în unitate cu frații tăi de teamă că, dacă te pui pe aceeași treaptă cu ei, nu vei mai putea face tot ce îți sugerează propria ta judecată. Lucrătorii lui Dumnezeu trebuie să se sfătuiască împreună. Pastorii, medicii sau directorii se află pe căi greșite atunci când se consideră desăvârșiți; când simt că nu au nevoie de sfat din partea bărbaților cu experiență, care au fost conduși de Domnul și care, lucrând cu lepădare de sine pentru înaintarea lucrării, au dat dovadă că au fost conduși și stăpâniți de Duhul Sfânt și astfel au fost în stare să vorbească, să plănuiască și să acționeze în mod înțelept și în armonie cu Acesta.

Domnul cheamă bărbați care vor să tragă la jug împreună cu Hristos și cu frații lor, bărbați doritori să lupte pentru a aduce la îndeplinire lucrarea lui Dumnezeu în mod inteligent; bărbați care să privească la Isus, consimțind să primească invitația: „Veniți la Mine ... și Eu vă voi da odihnă. Luați jugul Meu asupra voastră și învățați de la Mine; căci Eu sunt blând și smerit cu inima; și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre”. -- (Letter 13, 1902).

Să domnească eul?

Este nevoie ca fiecare medic să se cerceteze pe sine îndeaproape și în mod critic. Care este experiența lui religioasă? Îngăduie el eului să domnească? Acordă el locul suprem propriilor lui dorințe? Are el în vedere întotdeauna slava lui Dumnezeu? Învață el zi de zi de la Isus? Dacă aceasta este experiența ta, atunci cei cu care vii în contact vor fi conduși la Mântuitorul. De ce? Pentru că tu privești continuu la Acela care este calea, adevărul și viața....

Ispita de a se bizui pe propriile forțe

Vreau să spun că există pericolul ca medicii noștri să se bizuie pe propriile lor forțe, crezând că ei știu ce este cel mai bine de făcut. Ei socotesc că cei care le oferă sfat nu le înțeleg capacitățile și nici nu prețuiesc valoarea. Aceasta constituie piatra de poticnire de care cel puțin câțiva s-au împiedicat. Nu te afli în afara ispitei, dacă gândești că poți face o lucrare mai bună singur decât dacă lucrezi în unitate cu frații tăi. Chiar cei care gândesc astfel sunt aceia care au nevoie de ajutorul unui tovarăș de lucru.

Fratele meu, Domnul are nevoie de ajutorul tău în lucrarea Sa. Nu vrei să fii mâna Sa de ajutor? Ar fi o gravă greșeală din partea ta să accepți o funcție lumească, în care nu ți-ar fi cu putință să faci lucrarea misionară medicală pe care Dumnezeu dorește s-o faci. Nu face această greșeală. Lasă-te călăuzit de cel mai mare Misionar Medical pe care L-a cunoscut lumea vreodată. Sub călăuzirea Sa, vei fi tot mai mult în stare să faci lucrarea Sa.

Copiii lui Dumnezeu trebuie să dea mărturie, prin viața lor, că Dumnezeu are un popor pe pământ care reprezintă societatea aceea curată și sfântă pe care o vor întâlni în jurul tronului lui Dumnezeu, atunci când cei răscumpărați vor fi adunați în Cetatea cea sfântă. Cei care, în această lume, Îl vor iubi pe Dumnezeu și Îl vor asculta vor fi socotiți credincioși, curați și loiali, demni de a locui împreună cu El în curțile cerești. -- (Letter 41, 1903).

Apel pentru unitate frățească

Temerea de Domnul și umblarea cu El constituie privilegiul și datoria oricărui medic. Mi-a fost arătat că Satana își exercită ispitele sale cu forță mai mare asupra medicilor din poporul nostru decât asupra acelora din afara credinței noastre. Este lucrarea lui Satana aceea de a stârni mândria și ambiția, egoismul și dorința de supremație, ca să poată împiedica unitatea frățească puternică ce ar trebui să existe între medicii noștri, care ar da tărie planurilor lor și le-ar asigura succes în ceea ce întreprind. În toate instituțiile noastre, medicii care cred adevărul ar trebui să lupte pentru armonie.

Nu ar trebui să existe rivalitate. Discordia și rivalitatea sunt mai ofensatoare pentru Dumnezeu atunci când există între medici decât între cei care pretind că sunt chemați în lucrare; căci medicul credincios este ambasadorul lui Hristos, ca să țină sus cuvântul vieții pentru cei ce sunt în suferință și cei ce sunt pe punctul de a-și pierde această viață. Dacă are înțelepciunea de a rosti un cuvânt la timpul potrivit, conducând pe cel în suferință să se bizuie pe Domnul Isus, el poate fi unealta în mâinile lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletului. Cât de fortificat ar trebui să fie sufletul medicului, pentru ca gânduri necurate și senzuale să nu-și poată face sălaș în el!

Mi-a fost arătat că se pierde mult când medicii de aceeași credință cu noi se despart datorită metodelor diferite pe care ei le practică. Trebuie ținute întâlniri cu medicii, în care toți să se poată sfătui împreună, să schimbe idei și să facă planuri prin care să poată lucra în unitate. Domnul l-a făcut pe om o ființă socială și planul Lui este să fim pătrunși de caracterul bun și iubitor al Domnului Hristos și, prin asociere, să fim strâns legați ca niște copii ai lui Dumnezeu, care fac o lucrare și pentru acum, și pentru veșnicie....

Medicii să se sfătuiască împreună

Cu iubire și temere de Dumnezeu, medicii să țină întâlniri pentru sfătuire, în care să discute cele mai bune căi și mijloace de a sluji Domnului în domeniul lor, care aparține măreței Sale lucrări. Să adune toată inteligența și iscusința, astfel ca să-și poată fi de ajutor unul altuia. Eu știu că există căi prin care toți pot fi în armonie, astfel ca nici unul să nu acționeze în mod independent, după judecata lui proprie. -- (Letter 26a, 1889).

Un cercetător al cauzei și efectului

Medicul creștin inteligent cunoaște bine legătura dintre păcat și boală. El se străduiește continuu să-și perfecționeze cunoștințele în ce privește legătura dintre cauză și efect. Își dă seama de nevoia de a-i instrui pe cei care urmează cursuri medicale spre a fi strict cumpătați în toate lucrurile, deoarece nepăsarea cu privire la legile sănătății, neglijența îngrijirii corespunzătoare a trupului constituie cauza celor mai multe boli din lumea noastră. A nu purta de grijă mașinăriei vii a ființei noastre este o insultă adusă Creatorului. Există reguli rânduite de Dumnezeu care, dacă ar fi respectate, i-ar feri pe oameni de boală și moarte prematură....

Când un medic vede că suferința care a cuprins trupul este urmarea unor procedee necorespunzătoare în ce privește mâncarea și băutura și neglijează totuși să-i spună pacientului că boala sa se datorează unor obiceiuri greșite, el îi face un mare rău. Prezentați situația respectivă cu iubire, însă niciodată nu păstrați tăcere în ce privește cauza suferinței. -- (Letter 120, 1901).

Medicul ca păzitor al Sabatului

De fapt, Domnul Hristos a fost un adventist de ziua a șaptea. El a fost Acela care l-a chemat pe Moise pe munte și i-a dat învățături pentru poporul Său.... Într-o măreție înfricoșătoare, Domnul Hristos a făcut cunoscută Legea lui Iehova, dând, printre alte porunci, și această poruncă: „Adu-ți aminte de Sabat ca să-l sfințești”. Fratele meu, tu nu ai acordat Sabatului sfințenia pe care o cere Dumnezeu. S-a strecurat lipsa de respect și a fost dat un exemplu pe care Domnul nu îl aprobă. El nu este onorat și proslăvit.

Vor exista întotdeauna îndatoriri de înfăptuit în Sabat, pentru alinarea suferinței omenirii. Așa este drept și în conformitate cu Legea Aceluia care spune: „Milă voiesc, și nu jertfă”. Dar există primejdia de a cădea pe panta nepăsării în această privință și de a face ceea ce nu este necesar și esențial în Sabat.

Se călătorește în Sabat fără a fi necesar și se fac multe alte lucruri care ar putea fi lăsate nefăcute. „Luați seama”, zice Domnul, „la toate căile voastre, ca să nu îndepărtez Duhul Meu cel Sfânt datorită nepăsării voastre față de preceptele Mele.” „Adu-ți aminte de ziua de odihnă ca s-o sfințești.” Fiți conștienți de îndatorirea de a vă aminti. Nu cumva să uitați cu nepăsare ca „șase zile să lucrezi și să-ți faci tot lucrul tău”. În acest timp, toate datoriile necesare pregătirii pentru Sabat trebuie împlinite. -- (Letter 51, 1901).

Odihnă pentru cei trudiți

Ispitele care vin asupra medicului sunt mari, pentru că el este adesea împovărat peste măsură, trudit și copleșit de muncă. Însă, dacă își va încredința sufletul lui Dumnezeu ca unui Creator credincios, el va găsi pace și odihnă. O influență liniștitoare de la Isus va veni asupra lui.

Medicii necredincioși abundă. Ei refuză să fie luminați de lumina care strălucește asupra altora. Ei înalță eul și pierd din vedere privilegiile spirituale și veșnice. Însă cei care practică medicina, beneficiind de influența adevărului asupra minții și a inimii, sunt iscusiți în ce privește folosirea remediilor atât pentru sufletul bolnav de păcat, cât și pentru boala trupului. Cu înțelepciune cerească, ei pot rosti cuvinte care să răsune în suflet ca o melodie ce produce reînviorare spirituală.

Tu ești atât un medic pentru trup, cât și un păstor pentru suflet. Ai nevoie de ajutor divin și poți avea parte de acesta, dacă vei veni la Domnul ca un copilaș. Poți avea o experiență bogată. Însă nu trebuie să te epuizezi prin trudă și muncă peste măsură. Dacă vei avea acel echilibru pe care îl dă Duhul Sfânt, vei căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui. Te poți așeza în acea poziție în care adevărul pentru acest timp poate veni la tine în raze de lumină clare, distincte. Vei vedea adevărul cu implicațiile lui asupra timpului prezent, iar experiența ta va fi în deplină armonie cu solia îngerului al treilea....

Privește la cele veșnice și nevăzute

Noi nu ne putem păstra ochii ațintiți asupra lucrurilor care se văd și să putem prețui totuși și lucrurile veșnice. Avem nevoie, și în special voi, care sunteți atât de legați de suferințele și nevoile omenirii, să ne păstrăm ochii ațintiți asupra realităților veșnice, ca să putem înțelege tot mai mult mărețul plan al lui Dumnezeu de a-i face pe cei în suferință să discearnă valoarea sufletului omenesc. Trebuie să prețuim ocara lui Hristos ca pe o bogăție mai mare decât comorile Egiptului.

Știu că ești confruntat cu descurajări, că apasă necazuri asupra sufletului tău și că aproape uiți că Isus îți este ajutor, că privirea Sa este asupra ta în orice moment. Când întocmești planuri pentru binecuvântarea și alinarea omenirii, să ai întotdeauna în minte faptul că nu tu ești cel care face lucrarea. Domnul Hristos cere ca tu să porți jugul și poverile Sale. Inima cea mare și plină de simpatie a Domnului Hristos se identifică totdeauna cu omenirea care suferă. Prin tine însuți, tu nu poți face nimic. Socotește-te ca o unealtă în mâinile lui Dumnezeu și lasă ca mintea Sa, pacea Sa, harul Său să domnească în inimă și în viață.

Fii unealta lui Dumnezeu prin care El Își aduce la îndeplinire planul. Tu însuți nu știi niciodată ce este cel mai bine să faci. Prin puterile tale, nu poți avea succes. Trebuie să acționezi ca o unealtă care cooperează cu Dumnezeu. „Duceți până la capăt mântuirea voastră cu frică și cutremur. Căci Dumnezeu este Acela care vă dă, după plăcerea Lui, și voința, și înfăptuirea”. (Filipeni 2, 12.13.) Aici sunt îmbinate elementele Dumnezeu și instrumentul omenesc, ambele lucrând în armonie. -- (Letter 97, 1894.)

Ascunderea eului în Hristos

Dr. John Cheyne nu și-a uitat obligațiile față de Dumnezeu atunci când a ajuns într-o poziție înaltă în profesia sa. El a scris odată unui prieten: „Poate vrei să știi care este starea mea sufletească. Mă umilesc până în țărână la gândul că s-ar putea să existe o singură faptă în viața mea atât de ocupată care să nu suporte privirea unui Dumnezeu sfânt. Însă, când meditez la invitația Mântuitorului: Veniți la Mine, la faptul că am acceptat această invitație și, mai mult decât atât, la faptul că și conștiința mea dă mărturie că eu doresc cu stăruință ca voința mea să se conformeze în toate lucrurile voinței lui Dumnezeu, atunci am pace; am făgăduința odihnei promise de Acela în care nu s-a găsit vicleșug”.

Înainte de moartea sa, acest eminent medic a poruncit să se ridice un monument lângă locul în care avea să fie așezat trupul său, pe care să fie scrise aceste texte, ca un glas din ceruri: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”. (Ioan 3, 16.) „Veniți la Mine toți cei trudiți și împovărați, și Eu vă voi da odihnă”. (Matei 11, 28.) „Urmăriți pacea cu toți și sfințirea, fără care nimeni nu va vedea pe Domnul.” (Evrei 12, 14.)

Și, în timp ce dr. Cheyne se străduia astfel, chiar din mormânt, să-i atragă pe păcătoși la Mântuitorul și la slavă, el și-a tăinuit numele, neînscriindu-l deloc pe acel monument. El nu s-a abținut să spună, adresându-se astfel trecătorului: „Numele și profesia aceluia al cărui trup zace aici, dedesubt, sunt de mică importanță, însă s-ar putea ca tu să știi că, prin harul lui Dumnezeu, el a ajuns să privească la Domnul Isus ca la singurul Mântuitor al păcătoșilor și că, privind astfel la Isus, Acesta a adus pace sufletului său”. „Rugați-vă lui Dumnezeu, rugați-vă lui Dumnezeu”, scrie mai departe, „ca să puteți fi învățați din Evanghelie; și să fiți siguri că Dumnezeu vă va da Duhul Sfânt, singurul care învață adevărata înțelepciune pe aceia care îi cer acest lucru.” Acest monument a avut menirea de a îndrepta atenția tuturor spre Dumnezeu și a trece cu vederea omul.

Acest om nu a adus nici o ocară asupra cauzei lui Hristos. Îți spun, iubite frate, noi putem face totul în Hristos. Este o încurajare să ne aducem aminte că au existat medici consacrați lui Dumnezeu, care au fost călăuziți și învățați de Dumnezeu; și că astfel de oameni pot exista și în acest veac medici care să nu înalțe eul, ci să lucreze și să acționeze, având ca țintă numai slava lui Dumnezeu, oameni care să fie hotărâți la principiu, credincioși la datorie, privind totdeauna la Isus pentru lumină....

Când examinăm rapoartele din trecut, vedem că s-au ridicat mult medici în fața noastră, dotați cu capacitatea de a sluji atât pentru suflet, cât și pentru trup, și unii fac acest lucru și în momentul de față. Conștienți de primejdiile pe care le implică profesia lor, ei au căutat înțelepciune de la Dumnezeu și au fost călăuziți de Duhul Sfânt, pe cărarea ce duce în slavă....

Medicul temător de Dumnezeu, medicul care Îl iubește pe Dumnezeu tânjește să Îl descopere pe Domnul Isus sufletului bolnav de păcat și să îi spună cât de generoase și desăvârșite sunt măsurile luate de Mântuitorul care iartă păcatele. Îndurările Sale pline de milă se revarsă peste toate lucrările Sale; însă pentru omenire s-au luat măsuri mai ample și făgăduința care îndreaptă către Isus, ca fântână deschisă pentru păcat și necurăție, este îndestulătoare. Ce ar putea da atâta ușurare inimii, ce ar putea răspândi atât de mult soare în suflet ca simțământul păcatelor iertate? Pacea lui Hristos înseamnă viață și sănătate.

Apoi, medicul să fie conștient de responsabilitatea sa și să folosească ocaziile pe care le are de a-L descoperi pe Domnul Hristos ca Mântuitor iertător. Să privească cu considerație sufletele și să facă tot ce-i stă în putere pentru a le câștiga la Hristos și la adevăr. Fie ca Domnul să trimită Duhul Său asupra medicilor noștri și să-i ajute să lucreze cu inteligență pentru Mântuitorul, pentru că ei Îl iubesc pe Isus și sufletele pentru care a murit Hristos. -- (Manuscript 17, 1890).