Lucrarea misionară medicală

Capitolul 14

Predarea principiilor de sănătate

[AUDIO]

Evanghelia sănătății

Principiile reformei sănătății se găsesc în Cuvântul lui Dumnezeu. Evanghelia sănătății trebuie să fie strâns legată de lucrarea de propovăduire a Cuvântului. Este planul Domnului ca influența restauratoare a reformei sănătății să constituie o parte a ultimului mare efort de proclamare a soliei Evangheliei. Medicii noștri trebuie să fie lucrătorii lui Dumnezeu. Ei trebuie să fie oameni ale căror puteri au fost sfințite și transformate prin harul lui Hristos. Influența lor trebuie strâns legată de adevărul care trebuie dat lumii. În desăvârșită unitate cu lucrarea de propovăduire a Evangheliei, lucrarea reformei sănătății va descoperi puterea care îi este dată de Dumnezeu. Sub influența Evangheliei se vor face mari reforme de către lucrarea misionară medicală. -- (Manuscript 172, 1899).

Cea dintâi lucrare

Dacă dorim să ridicăm standardul moral în orice țară am fi chemați să mergem, trebuie să începem prin corectarea obiceiurilor lor fizice. Tăria caracterului depinde de folosirea corespunzătoare a puterilor minții și ale trupului. -- (Counsels on Health, 505).

Învățați pe oameni legile vieții

Binecuvântarea lui Dumnezeu va însoți orice efort făcut pentru a trezi interesul pentru reforma sănătății; căci este nevoie de ea pretutindeni. Trebuie să aibă loc o redeșteptare în această privință; căci Dumnezeu are în plan să realizeze mult prin aceasta. Prezentați temperanța, cu toate avantajele pe care le are ea asupra sănătății. Învățați pe oameni legile vieții, astfel ca ei să știe cum să-și păstreze sănătatea. Eforturile care se fac în prezent nu sunt după planul lui Dumnezeu. Tratamentul cu medicamente constituie un blestem pentru acest veac iluminat.

Învățați-i pe oameni să nu folosească medicamente. Să le folosească din ce în ce mai puțin și să depindă tot mai mult de agenții naturali de vindecare, numai atunci natura va răspunde medicilor lui Dumnezeu aerul curat, apa curată, mișcarea fizică și o conștiință curată.

Mulți s-ar putea face bine fără nici un dram de medicamente, dacă ar trăi legile sănătății. Medicamentele trebuie folosite rar. Va fi nevoie de efort serios, răbdător și prelungit pentru a pune pe picioare lucrarea și a o îndeplini conform principiilor naturale. Dacă veți adăuga rugăciuni stăruitoare eforturilor voastre, atunci veți avea succes. Prin această lucrare, îi veți învăța pe pacienți și pe alții cum să aibă grijă de ei când sunt bolnavi, fără să recurgă la folosirea medicamentelor. -- (Letter 6a, 1890).

Știința tăgăduirii de sine

Dacă toți bolnavii ar fi vindecați prin rugăciune, foarte puțini ar fi preocupați să cunoască felul corect de a mânca, a bea și a se îmbrăca. Cei care lucrează în sanatoriile noastre ar trebui să-și dea seama de datoria pe care o au, aceea de a-i învăța pe pacienți principiile viețuirii sănătoase.

Bolnavii au de învățat o lecție. Ei trebuie să respingă acele mâncăruri care le întârzie sau împiedică reînsănătoșirea. Trebuie să învețe știința tăgăduirii de sine și să mănânce o hrană simplă, pregătită simplu. Ei trebuie să stea mult în lumina soarelui, care trebuie să pătrundă în fiecare cameră a clădirii. Trebuie ținute cuvântări cu subiecte de sănătate. Aceste prezentări vor deschide priceperea orbită, și adevăruri care nu au fost înțelese niciodată înainte vor fi păstrate în minte. -- (Letter 63, 1905).

Sfat către un medic de la sanatoriu

În timpul nopții, stăteam de vorbă cu tine. Aveam să-ți spun câteva lucruri în privința alimentației. Discutam liber cu tine și îți spuneam că trebuie să faci schimbări în ideile tale cu privire la alimentația care se dă celor ce vin la sanatoriu din lume. Acești oameni au trăit în mod necorespunzător, cu hrană din belșug. Ei suferă ca urmare a îngăduirii poftei.

Este necesară o reformă în obiceiurile lor de mâncare și băutură. Însă această reformă nu poate fi făcută dintr-o dată. Schimbarea trebuie făcută treptat. Alimentele sănătoase care li se pun în față trebuie să fie apetisante. Probabil toată viața lor au mâncat trei mese pe zi, mese bogate. Este un lucru important să-i abordăm pe acești oameni cu adevărurile reformei sănătății.

Însă pentru a-i determina să adopte o dietă sănătoasă, trebuie să le așezați în față hrană din belșug, sănătoasă, apetisantă. Schimbările nu trebuie făcute atât de brusc, încât ei să se întoarcă de la reforma sănătății, în loc de a fi conduși la ea. Hrana care li se servește trebuie pregătită în mod atrăgător și trebuie să fie mai multă decât ar putea mânca oricare dintre voi....

Vă scriu aceasta pentru că știu că Domnul dorește să aveți tact în a-i lua pe oameni așa cum sunt ei, în întuneric și îngăduință de sine. În ce mă privește pe mine personal, eu sunt cu totul în favoarea unei alimentații simple. Însă nu este cel mai bine a oferi pacienților din lume, îngăduitori față de sine, o dietă atât de strictă, deoarece ei vor fi îndepărtați de reforma sănătății. Aceasta nu îi va convinge de nevoia de schimbare în privința obiceiurilor lor de a mânca și a bea. Spuneți-le cum stau lucrurile. Instruiți-i să vadă necesitatea unei alimentații simple și faceți schimbarea în mod treptat. Oferiți-le timp să răspundă tratamentului și sfaturilor pe care le dați. Lucrați, rugați-vă și conduceți-i pe această cale cât se poate de blând. -- (Letter 331, 1904.)

Cum să prezentăm principiile unei alimentații sănătoase

Domnul dorește ca fiecare pastor, fiecare medic și fiecare membru al bisericii să ia seama să nu-i îndemne pe cei care nu au cunoștință de credința noastră să facă schimbări bruște în alimentația lor, punându-i astfel în fața unei încercări premature. Țineți sus principiile reformei sănătății și lăsați-L pe Domnul să-l călăuzească pe cel care are o inimă sinceră. Ei vor asculta și vor crede. Domnul nu cere solilor Săi să prezinte adevărurile minunate ale reformei sănătății într-un mod care va aduce prejudicii asupra minții oamenilor. Fie ca nimeni să nu așeze pietre de poticnire în calea celor ce umblă în întuneric, pe cărările ignoranței. Chiar atunci când lăudăm un lucru bun, este bine să nu fim prea entuziaști, ca să nu-i întoarcem de pe cale pe cei care vin ca să asculte. Prezentați principiile temperanței în modul care este cel mai atrăgător pentru ei.

Călăuziți-i pe oameni

Noi nu trebuie să acționăm cu înfumurare. Lucrătorii care pătrund în teritorii noi pentru a înființa comunități noi nu trebuie să creeze greutăți, făcând caz de problema alimentației. Ei trebuie să fie atenți să nu fixeze limite prea stricte. Astfel, ar fi puse piedici în calea oamenilor. Nu îi siliți pe oameni. Călăuziți-i. Predicați Cuvântul, așa cum este el în Hristos Isus. Publicațiile de sănătate vă vor ajuta nu doar cum să învățați să pregătiți o hrană sănătoasă și cum să acordați tratamente celor bolnavi, dar și cum să instruiți pe alții în aceste domenii. Lucrătorii trebuie să depună eforturi hotărâte, stăruitoare, amintindu-și că nu se poate învăța totul dintr-o dată. Ei trebuie să fie hotărâți să învețe cu răbdare pe oameni.

Oriunde este dus adevărul, oamenii trebuie să fie învățați cum să pregătească mâncăruri sănătoase. Dumnezeu dorește ca, în fiecare loc, oamenii să fie învățați cum să folosească cu înțelepciune produsele pe care le pot obține ușor în regiunea în care se află. În acest fel, atât săracii, cât și cei care se bucură de condiții mai bune pot fi învățați cum să trăiască sănătos. -- (Letter 135, 1902).

Fără instruire, lucrul se pierde

Este un lucru irosit să-i învățăm pe oameni să se îndrepte spre Dumnezeu ca vindecător al neputințelor lor, dacă nu i-am învățat să înlăture orice obicei greșit și să nu mai fie îngăduitori față de apetitul pervertit. Ei trebuie învățați să folosească ceea ce ne-a pus la îndemână Dumnezeu. A refuza folosirea remediilor pe care le au la îndemână, fără a plăti taxa medicului, a neglija să lase pătrunderea, în fiecare încăpere a casei, a aerului curat și luminii soarelui date de Dumnezeu, toate acestea dovedesc lipsă de credință în El. Credința în puterea lui Dumnezeu de a vindeca neputințele este moartă, dacă cel care este bolnav nu folosește lumina pe care i-a dat-o Dumnezeu, punându-și obiceiurile în armonie cu principiile corecte. -- (Manuscript 86, 1897).

Instruiți, instruiți, instruiți

Noi trebuie să instruim, să instruim, să instruim cu plăcere și în mod inteligent. Trebuie să predicăm adevărul, să ne rugăm pentru adevăr, ducându-l, cu puterea lui plină de har și dătătoare de sănătate, la aceia care nu îl cunosc. Pe măsură ce bolnavii sunt aduși în atingere cu Dătătorul vieții, facultățile minții și ale trupului lor vor fi reînnoite. Însă pentru aceasta trebuie să dovedească tăgăduire de sine și să fie cumpătați în toate lucrurile. Numai în acest fel ei pot fi salvați de la moarte fizică și spirituală și readuși la starea de sănătate.

Când mașinăria corpului omenesc funcționează în armonie cu planurile dătătoare de viață ale lui Dumnezeu, boala este învinsă și sănătatea izvorăște cu rapiditate. Când ființele omenești lucrează în unitate cu Dătătorul vieții, care și-a oferit viața pentru ei, gânduri de bucurie vor umple mintea. Trupul, mintea și sufletul sunt sfințite. Ființele omenești învață de la Marele Învățător și toate lucrurile asupra cărora privesc le înnobilează și le îmbogățesc gândurile. Sentimentele vor fi îndreptate cu bucurie și recunoștință spre Creator. Viața omului care este reînnoit după chipul lui Hristos este o lumină ce strălucește în întuneric. -- (Letter 83, 1905).

Fapte de slujire

Mă adresez profesorilor din școlile noastre, pastorilor, medicilor și surorilor medicale și le spun: dacă doriți, puteți avea succes în a descoperi adevărurile întreitei solii îngerești. Acest lucru se va realiza nu numai prin predicarea Cuvântului, ci și prin fapte de slujire iubitoare. Avem atât de mare nevoie de spiritul Cuvântului. Cei care au spiritul lui Hristos vor face faptele Lui.

Am fost îndemnată să îndrept atenția poporului nostru spre capitolul 58 din Isaia. Citiți cu atenție acest capitol și veți înțelege ce fel de lucrare va da viață bisericii noastre. Lucrarea de vestire a Evangheliei se va face atât prin faptele noastre de binefacere, cât și prin lucrarea noastră. Când întâlniți suflete în suferință, care au nevoie de ajutor, dați-le ajutor. Când întâlniți oameni înfometați, hrăniți-i. Astfel veți sluji cum a slujit Domnul Hristos. Lucrarea cea sfântă a Învățătorului a fost o lucrare de binefacere. Fie ca poporul nostru de pretutindeni să fie încurajat să se implice în aceasta. -- (Manuscript 7, 1908).

Învățați-i pe oameni tăgăduirea de sine

Lucrarea pe care ai făcut-o în orașe are aprobarea cerului.... Ceea ce ai făcut tu demonstrează că, dacă medicii și pastorii noștri ar lucra împreună în prezentarea adevărului oamenilor, atunci s-ar putea ajunge la mult mai mulți oameni decât dacă pastorul lucrează singur....

Prezentați înaintea oamenilor nevoia de a se împotrivi ispitei de a-și îngădui pofta. Aici este locul în care cad mulți. Explicați-le cât de strâns sunt legate trupul și mintea și arătați-le cât este de necesar să le păstreze pe amândouă în cea mai bună stare. Prezentările de sănătate pe care le țineți în adunări constituie una dintre cele mai bune căi de a face publicitate sanatoriilor noastre....

Abstinență și sănătate

Mintea celor în suferință trebuie călăuzită să apuce speranța de eliberare dintr-o mare primejdie. Rostiți-le cuvinte pline de nădejde, cuvinte de încurajare. Cei care vin la sanatoriile noastre vor fi vindecați de Domnul, dacă se vor abține de la folosirea alcoolului și a medicamentelor și vor folosi remediile simple și sigure pentru a preîntâmpina boala produsă de apetitul pervertit. Dacă ei își vor face partea în a rupe vraja vrăjmașului, împotrivindu-se cu hotărâre ispitei, și se vor consacra Aceluia care și-a dat viața pentru sufletul păcătoșilor, vor deveni fii și fiice ai lui Dumnezeu.

Toți cei care își îngăduie pofta își irosesc puterile fizice și își slăbesc puterea morală, iar mai devreme sau mai târziu, vor simți consecințele călcării legilor fizice.

Domnul Hristos și-a dat viața pentru a obține mântuirea pentru cel păcătos. Mântuitorul lumii a știut că îngăduirea poftei avea să producă debilitate fizică și amorțirea facultăților de percepție, astfel ca lucrurile sacre și veșnice să nu poată fi pricepute. El a știut că îngăduința de sine avea să pervertească puterile morale și că cea mai mare nevoie a omului avea să fie convertirea inimii, a minții și a sufletului, din viața de îngăduință de sine, la una de tăgăduire de sine și sacrificiu....

Biruința lui Hristos, o lecție pentru noi

Încercarea Domnului Hristos a început la capitolul poftă și, timp de aproape șase săptămâni, El a rezistat ispitei în favoarea omului. Acel post îndelungat în pustie avea să fie o lecție pentru omul decăzut din toate timpurile. Domnul Hristos nu a fost biruit de ispitele puternice ale vrăjmașului, iar aceasta constituie o încurajare pentru orice suflet care se luptă cu ispita. Domnul Hristos a făcut cu putință ca orice membru al familiei omenești să se poată împotrivi ispitei. Toți cei care vor să trăiască o viață evlavioasă vor putea birui, așa cum a biruit Domnul Hristos, prin sângele Mielului, prin cuvântul mărturiei lor. Acel post îndelungat I-a dat Mântuitorului tăria să îndure. El le-a dovedit oamenilor că a început lucrarea de biruință exact în locul în care începe degradarea în punctul numit poftă....

Responsabilitatea medicilor și a pastorilor

Avem nevoie de influența exemplului bun al medicilor și pastorilor noștri. Aceștia să-și pună la lucru toate puterile pentru stăpânirea poftei, pentru ca puterile mintale și morale să poată fi întărite. Pe cât este cu putință, să adopte astfel de obiceiuri de viață care să le solicite, în egală măsură, puterile fizice și pe cele mintale. Exercițiile de vorbire pentru cultivarea glasului constituie un exercițiu sănătos. Învățați-i pe alții și trăiți voi înșivă cu atenție. Stați tari pe poziția în care toți, chiar și oamenii noștri din conducere, trebuie să dovedească bun-simț în grija pentru sănătate, în a solicita, în egală măsură, atât trupul, cât și creierul. -- (Letter 158, 1909).

Restaurante cu alimente sănătoase, ca școli

Lucrătorii interesați vor fi călăuziți să se ofere a se angaja în diverse domenii ale activității misionare. Vor fi înființate restaurante în care se va servi o hrană sănătoasă. Însă cu câtă grijă trebuie făcută această lucrare!

Fiecare restaurant în care se servește hrană sănătoasă trebuie să fie o școală. Lucrătorii angajați trebuie să studieze continuu, să dobândească experiență, pentru a se putea perfecționa în privința pregătirii unor mâncăruri sănătoase. În orașele mari, această lucrare de instruire poate fi realizată într-o măsură mai mare decât în localitățile mai mici. Însă, în fiecare loc în care există o biserică, trebuie făcute instruiri cu privire la pregătirea sănătoasă a hranei în folosul celor care doresc să trăiască în conformitate cu principiile reformei sănătății. Iar membrii bisericii trebuie să împărtășească oamenilor din jurul lor lumina pe care o primesc cu privire la acest subiect. -- (Testimonies for the Church 7:112, 113).

Instruire în cămine și în școli

În San Francisco, dr. _____ a găsit multe portițe pentru lucrarea de instruire. Cam cu trei luni în urmă, ea a început să conducă cursuri de gătit și de igienă generală cu câteva familii din biserica noastră. A fost ajutată în lucrarea ei de câteva persoane de la sanatoriu care au fost în stare să facă demonstrații practice în privința gătitului și a acordării unor tratamente simple.

Vecinii au fost invitați să ia parte la aceste demonstrații, iar unii, care au primit invitația și au venit, au cerut ca asemenea cursuri să se țină și acasă la ei, ca să-și poată invita și câțiva prieteni. Astfel, lucrarea s-a extins cu grăbire, până când dr. _____ nu a mai putut face față tuturor cererilor pe care le-a primit. Lucrarea ei a fost adusă la cunoștința directorilor din școlile publice și, la invitația acestora, ea a ținut prezentări cu subiecte de sănătate în fața a nu mai puțin de 1. 500 de copii din școlile din oraș. Colaborarea ei cu Uniunea pentru Temperanță a Femeilor Creștine a făcut cu putință ca să cunoască multe femei deosebite. Asemenea eforturi constituie factori puternici care îndepărtează din mintea multora prejudecata care există împotriva poporului nostru. -- (The Review and Herald, 1 august, 1907).

Colaborare cu alți lucrători care susțin temperanța

Noi ar trebui să facem tot ce ne stă în putere pentru a coopera cu solii cerești în propovăduirea adevărului și a neprihănirii pe pământ. Nu putem face o lucrare mai bună decât aceea de a colabora, atât cât este cu putință, fără a face compromisuri, cu Uniunea pentru Temperanță a Femeilor Creștine. Cu ani în urmă, socoteam răspândirea principiilor temperanței ca una dintre cele mai importante datorii. Ar trebui să fie la fel și astăzi. școlile și sanatoriile noastre ar trebui să descopere puterea harului lui Hristos de a transforma viața. Acestea ar trebui să fie factori importanți în cauza care susține temperanța. -- (Letter 274, 1907).

Instruiți-i pe săraci

[În viziune], s-au pus întrebări în ce privește posibilitatea de a-i instrui pe oameni cum să înlocuiască alimentele de carne, ceaiul și cafeaua cu o hrană mai sănătoasă. Să ne facem cunoscute propriile noastre metode și astfel să ne lipsim de beneficiile pe care le-am putea avea prin comerțul în colonii? Să prezentăm și altora știința de a pregăti aceste alimente sănătoase? Să-i învățăm pe cei săraci cum pot trăi fără să folosească deloc carnea animalelor moarte? Să-i învățăm pe oamenii săraci, care vin la adevăr, cum să cultive nuci și cum să producă ei înșiși lucruri care i-ar costa mult mai mult dacă le-ar cumpăra de la alții? Să-i învățăm să prepare ei înșiși aceste mâncăruri?

Glasul înțelepciunii

Toate acestea păreau chestiuni importante și greu de rezolvat. Apoi s-a auzit glasul înțelepciunii; subiectul reformei sănătății este un subiect însemnat, un subiect mare, iar lucrarea misionară trebuie făcută la drumuri și la garduri. Solia îngerului al treilea este adevărul prezent pentru 1898, iar problema sănătății este strâns legată de această solie, tot așa cum este legat brațul de corp. De aceea, trebuie dată lumina cu privire la cele mai bune metode de prezentare a reformei sănătății. Carnea este cel mai mare generator de boală care poate fi introdus în organismul omului. Însă nu puteți vorbi altora despre reforma sănătății până când nu le prezentați cele mai puțin costisitoare metode de a trăi. Vrăjmașul nu trebuie să tragă nicidecum foloase. Domnul nu poate decât să binecuvânteze pe cei care păzesc fiecare cuvânt pe care l-a dat El, în legătură cu viața aceasta. -- (Manuscript 105, 1898).

Scopul lucrării de susținere a alimentației sănătoase

Potrivit cu lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu, chestiunea alimentației trebuie prezentată pentru a-i învăța pe oameni să trăiască sănătos și economic, și nu pentru câștig bănesc. Fiecare trebuie să învețe care mâncăruri sunt cele mai potrivite pentru propriile necesități. -- (Letter 82, 1903).

Ca mana

Lumina pe care a dat-o Dumnezeu și va continua să o dea cu privire la alimentație trebuie să fie pentru poporul Său de astăzi ceea ce a fost mana pentru copiii lui Israel. Mana a căzut din ceruri, iar oamenilor li s-a spus să o culeagă și să o pregătească pentru a o mânca. Astfel că, în diferite țări, va fi dată o lumină poporului lui Dumnezeu și vor putea fi pregătite mâncăruri potrivite acestor țări.

Membrii fiecărei biserici trebuie să cultive tact și iscusință, care le vor fi date de Dumnezeu. Domnul este gata să dea iscusință și pricepere tuturor acelora care se străduiesc să învețe să combine produsele pământului, astfel ca să obțină o hrană simplă, ușor de pregătit, sănătoasă, care să înlocuiască mâncarea de carne, pentru ca oamenii să nu aibă scuze pentru că folosesc carne. -- (Manuscript 78, 1902).

Domnul îl va învăța pe cel ascultător

În cereale, fructe, vegetale și nuci se găsesc toate elementele hrănitoare de care avem nevoie. Dacă venim la Domnul cu simplitate și umilință a minții, El ne va învăța să pregătim o hrană sănătoasă fără nici o urmă de carne. -- (Manuscript 27, 1906).

Sfaturi privind arta de a găti

Avem nevoie de o instruire autentică în ce privește arta de a găti.... Țineți cursuri în care să-i puteți învăța pe oameni cum să facă o pâine bună și cum să pună laolaltă ingredientele, pentru a face combinații de alimente sănătoase din cereale și legume. O asemenea instruire va ajuta la trezirea dorinței, în mijlocul poporului nostru, de a se muta din orașele mari, de a-și asigura o bucată de pământ la țară, acolo unde își pot cultiva ei înșiși fructe și legume. -- (Manuscript 150, 1905).

Este necesară o acțiune unită

Este planul Domnului ca, în fiecare loc, bărbații și femeile să aibă privilegiul de a-și pune la lucru talentul prin pregătirea de mâncăruri sănătoase, cu produsele naturale pe care le au la îndemână în țara în care trăiesc. Nici un om nu trebuie să le interzică acest lucru. Dacă se vor îndrepta către Dumnezeu, punându-și la lucru toată iscusința și priceperea, sub călăuzirea Duhului Sfânt, ei vor învăța să transforme produsele naturale în mâncăruri sănătoase. În acest fel, ei vor fi în stare să învețe pe cei săraci cum să prepare mâncăruri care să înlocuiască mâncarea din carne.

Cei ajutați în acest fel pot învăța pe alții, la rândul lor. Trebuie făcută această lucrare. Dacă ar fi fost făcută înainte, ar fi acum la adevăr mult mai mulți oameni decât sunt și am avea mult mai mulți care să fie capabili de a instrui pe alții. Să învățăm care ne este datoria, iar apoi să ne-o și facem. Noi nu trebuie să fim dependenți de alții și să ne simțim neajutorați, încrezându-ne în ființele omenești. -- (Manuscript 85, 1902).

Stimulente pentru activitate

Unii vor spune poate: „Dacă Domnul vine curând, la ce mai este nevoie să construim școli, sanatorii și fabrici de alimente? Ce nevoie mai au tinerii noștri să învețe meserii?”

Planul lui Dumnezeu este ca noi să punem continuu la lucru talanții pe care ni i-a dat. Nu putem face acest lucru, dacă nu îi folosim. Perspectiva revenirii în curând a Domnului Hristos nu trebuie să ne conducă la trândăvie. În loc de aceasta, ar trebui să ne determine să facem tot ce putem în folosul și pentru binecuvântarea omenirii. Nici un om leneș nu este socotit nevinovat în ochii Domnului.

Religia Bibliei nu dă naștere niciodată la oameni leneși. Noi credem că venirea Domnului este aproape. Atunci fie ca fiecare să folosească la maximum timpul pe care i l-a dat Dumnezeu pentru a se pregăti el însuși și pe alții pentru acest mare eveniment. Învățați-i importanța îndeplinirii datoriilor vieții pe aceia care irosesc ocaziile pe care le au.

Lucrați pentru omul necumpătat și pentru cel care folosește tutunul, spunându-le că nici un bețiv nu va moșteni Împărăția lui Dumnezeu și că „acolo nu va intra nimic din ceea ce este întinat”. Arătați-le câte lucruri bune pot face cu banii pe care îi cheltuiesc acum cu lucruri care nu le fac decât rău. -- (Letter 25, 1902).

Toleranță față de părerile altora

Trebuie să fim conștienți că există o varietate de oameni în lume și că nu ne putem aștepta ca toți să aibă aceleași păreri cu privire la alimentație. Nu toate mințile gândesc la fel. Eu nu mănânc unt, însă sunt membri ai familiei mele care mănâncă. Acesta nu se află pe masa mea; însă eu nu fac tulburare pentru că unii membri din familia mea îl consumă din când în când. Alții dintre frații noștri de nădejde au unt pe mesele lor, însă eu nu mă simt obligată să-i forțez să facă altfel. Pentru aceste lucruri, n-ar trebui să se îngăduie vreodată să se facă tulburare între frați. Nu văd nevoia de unt, când există fructe din belșug și smântână sterilizată. Celor care Îl iubesc pe Dumnezeu și Îi slujesc trebuie să li se îngăduie să-și urmeze propriile convingeri. Poate că noi nu ne simțim îndreptățiți să facem ceea ce fac ei, însă nu trebuie să permitem ca diferențele de păreri să creeze neînțelegeri. Fie ca Domnul să ne ajute să fim tari ca o stâncă la principiile Legii rostite pe Sinai și fie ca El să ne ajute să nu îngăduim ca deosebirile de idei să constituie o barieră între noi și frații noștri. -- (Letter 331, 1904).

Transmiterea unor puncte de vedere extremiste

Dorința și planul lui Satana este să aducă în mijlocul nostru pe cei care cad în extreme oameni cu minte îngustă, care critică și sunt aspri, susținându-și cu multă tenacitate propriile convingeri despre ceea ce consideră ei că este adevăr. Aceștia vor fi exigenți și vor căuta să impună cu forța îndatoriri severe, exagerând în lucruri de mică importanță, în timp ce neglijează lucrurile mai importante ale Legii judecata, mila și dragostea lui Dumnezeu. Datorită lucrării câtorva din această categorie de oameni, toți păzitorii Sabatului vor fi socotiți bigoți, fanatici și farisei. Iar lucrarea adevărului, datorită acestora, va fi socotită nevrednică de a fi luată în seamă. -- (The Review and Herald, 29 mai, 1888).

A găti bine este o știință

Unele persoane sunt chemate să facă ceea ce este considerată a fi o datorie umilă, cum ar fi aceea de a găti. Însă știința gătitului nu este un lucru de mică însemnătate. Pregătirea iscusită a hranei este una dintre cele mai importante arte, mai presus de învățarea muzicii sau a confecționării îmbrăcămintei. Nu spun acest lucru pentru că desconsider muzica sau croitoria, căci acestea sunt importante. Însă este mult mai importantă arta pregătirii hranei, astfel ca aceasta să fie atât sănătoasă, cât și apetisantă. Aceasta ar trebui socotită cea mai valoroasă dintre toate artele, pentru că este atât de strâns legată de viață. Ar trebui să i se acorde mai multă atenție, căci, pentru a produce sânge bun, organismul are nevoie de hrană bună. Temelia care îi ține pe oameni într-o stare bună de sănătate este lucrarea misionară medicală privind arta de a găti bine.

Adesea, reforma sănătății este discreditată prin pregătirea unor alimente lipsite de gust. Lipsa de cunoștință cu privire la gătitul sănătos trebuie remediată, dacă dorim ca reforma sănătății să aibă succes.

Sunt puține bucătărese bune. Multe, multe mame trebuie să fie învățate să gătească, pentru ca să poată pune pe masa familiei lor o hrană bine pregătită, servită curat, ordonat și plăcut.

Înainte de a da copiilor lecții de orgă și de pian, acestora trebuie să li se predea lecții de gătit. A învăța să gătești nu trebuie să excludă muzica, însă a învăța muzica este de mai mică însemnătate decât a învăța să pregătești o hrană sănătoasă și apetisantă.

Școli de gătit

Legat de sanatoriile și școlile noastre, ar trebui să existe școli de gătit, în care să se țină cursuri de pregătire corespunzătoare a hranei. În toate școlile noastre ar trebui să existe persoane pregătite, atât bărbați, cât și femei, care să-i învețe pe studenți și elevi arta de a găti. În special, femeile trebuie să învețe să gătească.

Este păcat să pui pe masă o hrană prost pregătită, deoarece problema mâncării afectează bunăstarea întregului organism. Domnul dorește ca poporul Său să prețuiască necesitatea de a avea o hrană pregătită astfel, încât stomacul lor să nu fie iritat și, în consecință, nici temperamentul. Să nu uităm că există religie practică într-o felie bună de pâine.

Un talent de cea mai mare valoare

Gătitul nu ar trebui să fie socotit ca un fel de sclavie. Ce s-ar întâmpla cu lumea noastră, dacă toți cei care sunt angajați în arta gătitului ar renunța la munca lor, cu scuza șubredă că nu este suficient de prețuită? S-ar putea ca gătitul să fie privit mai puțin de dorit decât alte domenii ale lucrării, însă, în realitate, aceasta este o știință mai presus de toate celelalte științe. Așa privește Dumnezeu pregătirea unei hrane sănătoase. El socotește de mare valoare pe aceia care slujesc cu credincioșie pregătirea unei hrane sănătoase, gustoase.

Cei care înțeleg arta de a pregăti în mod corespunzător hrana și care pun în practică această cunoștință sunt demni de mai multă laudă decât cei care sunt angajați în alte domenii ale lucrării. Acest talent ar trebui socotit că valorează cât zece talanți, căci folosirea acestuia are mult de-a face cu păstrarea organismului omenesc în stare de sănătate. Pentru că este atât de inseparabil legat de viață și sănătate, este cel mai valoros dintre toate darurile. -- (Manuscript 95, 1901).

Mulți vor fi salvați

Domnul mi-a arătat că mulți, foarte mulți vor fi salvați de la decădere fizică, mintală și morală datorită influenței practice a reformei sănătății. Se vor ține prezentări cu subiecte de sănătate, iar publicațiile se vor înmulți. Principiile reformei sănătății vor fi primite cu bunăvoință; și mulți vor fi luminați. Influența reformei sănătății o va recomanda acelora care doresc lumină, iar ei vor avansa pas cu pas în a privi adevărurile speciale pentru acest timp. -- (Testimonies for the Church 6:378, 379).