Lucrarea misionară medicală

Capitolul 15

Alimentația și sănătatea

[AUDIO]

Principii importante

Adventiștii de ziua a șaptea mânuiesc adevăruri foarte importante. În ce privește subiectul cumpătare, ei ar trebui să fie înaintea tuturor. Chestiunea păstrării sănătății este de o importanță primordială. Când o studiem în temere de Dumnezeu, vom afla că este cel mai bine pentru noi, atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru înaintarea noastră spirituală, să urmărim simplitatea în alimentație. Să studiem cu răbdare această problemă. Avem nevoie de cunoștință și judecată pentru a acționa cu înțelepciune în această privință. Nu trebuie să ne împotrivim legilor naturii, ci să le dăm ascultare.

Doar atunci când luăm cunoștință de principiile reformei sănătății ne trezim pe deplin și vedem consecințele rele ale unei alimentații necorespunzătoare. Cei care au curajul, după ce și-au conștientizat greșelile, de a-și schimba obiceiurile vor descoperi că procesul de reformă necesită luptă și multă perseverență. Însă, atunci când se formează gusturi corecte, ei își vor da seama că alimentele pe care le-au socotit înainte ca fiind nevătămătoare au pus încet, dar sigur, temelia pentru bolile digestive și pentru alte boli.

Să oferim o mâncare hrănitoare

Unii din poporul nostru se abțin în mod conștient de la consumarea unor mâncăruri necorespunzătoare, însă, în același timp, neglijează să mănânce alimente care să le ofere elementele necesare pentru a susține în mod corespunzător organismul. Să nu cumva să aducem vreodată mărturie împotriva reformei sănătății, dând greș în a folosi o hrană sănătoasă, gustoasă, în locul mâncărurilor dăunătoare pe care le-am discreditat. Este nevoie de mult tact și înțelepciune în pregătirea unei hrane sănătoase, care să înlocuiască ceea ce constituie alimentația în multe familii. Acest efort necesită credință în Dumnezeu, seriozitate în planuri și scop și bunăvoința de a ne ajuta unii pe alții. O alimentație care este săracă în elementele nutritive necesare aduce ocară asupra cauzei reformei sănătății. Noi suntem muritori și trebuie să ne asigurăm o hrană care să susțină în mod corespunzător organismul nostru.

Cei care nu știu să gătească sănătos trebuie să învețe să combine articolele alimentare sănătoase, hrănitoare, astfel încât să obțină feluri de mâncare apetisante. Cei care doresc să obțină cunoștințe în acest domeniu să se înscrie la publicațiile noastre de sănătate....

Fără a lucra continuu cu iscusință, nimeni nu poate ajunge desăvârșit în arta gătitului, însă cei ale căror inimi sunt deschise îndemnurilor și sfaturilor Marelui Învățător vor învăța multe lucruri și vor fi de asemenea în stare ca, la rândul lor, să-i învețe pe alții, căci El le va da pricepere și iscusință.

Trebuie acordată o atenție potrivită folosirii corespunzătoare a diverselor sortimente de nuci și alune. Unele nu sunt la fel de sănătoase ca altele. Nu reduceți meniul doar la câteva articole alcătuite în mare măsură din nuci sau alune. Aceste alimente nu ar trebui folosite prea mult. Dacă unii le-ar folosi mai cu economie, ar fi mai bine pentru ei. Combinate în cantitate mare cu alte articole, în anumite rețete, acestea îngreunează atât de mult hrana, încât organismul nu o poate asimila în mod corespunzător.

Înaintare inteligentă

Să înaintăm înțelept în simplificarea alimentației noastre. În providența lui Dumnezeu, fiecare țară produce articole alimentare care conțin elementele nutritive necesare pentru construirea organismului nostru. Acestea pot fi prezente în feluri de mâncare sănătoase, apetisante.

Fie ca toți cei ce susțin reforma sănătății să se străduiască să facă din aceasta ceea ce este ea cu adevărat. Să lase la o parte tot ce este dăunător pentru sănătate. Să folosească o hrană simplă, sănătoasă. Fructele sunt excelente și ne scutesc de mult efort pentru gătit. Să dea la o parte plăcintele bogate, prăjiturile, deserturile și orice alte feluri de mâncare care sunt pregătite pentru a ispiti gustul. Mâncați mai puține feluri de mâncare la o masă și mâncați cu mulțumire.

În ce privește mâncarea de carne, noi putem spune cu toții că nu avem de-a face cu ea. Și toți ar trebui să aducem o mărturie clară împotriva folosirii ceaiului și a cafelei, să nu le folosim niciodată. Ele sunt narcotice, vătămătoare, atât pentru creier, cât și pentru celelalte organe ale corpului. Nu a sosit încă timpul ca să spun să nu mai folosim deloc laptele și ouăle. Laptele și ouăle nu trebuie puse în aceeași categorie cu mâncărurile de carne. În anumite boli, folosirea ouălor este foarte benefică.

Fie ca membrii bisericii noastre să-și țină în frâu pofta egoistă. Fiecare bănuț cheltuit pentru ceai, cafea și carne este mai rău decât irosit, căci aceste lucruri constituie un obstacol pentru buna dezvoltare a puterilor fizice, mintale și spirituale. -- (Letter 135, 1902).

Sfințirea și stăpânirea de sine

Poporul lui Dumnezeu trebuie să învețe însemnătatea cumpătării în toate lucrurile. Ei trebuie să practice temperanța în mâncare, băutură și îmbrăcăminte. Orice îngăduință trebuie îndepărtată din viețile lor. Înainte de a putea înțelege cu adevărat semnificația adevăratei sfințiri și în conformitate cu voința lui Hristos, ei trebuie să obțină, prin colaborare cu Dumnezeu, stăpânirea asupra obiceiurilor și practicilor lor greșite. -- (Manuscript 16, 1902).

Arătați valoarea reformei sănătății

țineți la vedere lucrarea reformei sănătății, aceasta este solia care mi-a fost dată să o aduc. Arătați cu atâta claritate valoarea reformei sănătății, încât să se facă pretutindeni simțită nevoia acesteia. Însă nu susțineți niciodată o alimentație săracă, de înfometare. Este cu putință să avem o alimentație sănătoasă, hrănitoare, fără a folosi mâncarea de carne. -- (Letter 49, 1902).

Spre slava lui Dumnezeu

Sub inspirația Duhului lui Dumnezeu, apostolul Pavel scrie că „tot ce faceți”, deci chiar și actul acesta natural de a mânca sau a bea, trebuie făcut nu pentru satisfacerea unui apetit pervertit, ci având un simțământ de responsabilitate; „să faceți totul spre slava lui Dumnezeu”. Fiecare parte a omului trebuie păzită; trebuie să ne ferim ca nu cumva ceea ce introducem în stomac să alunge din minte gândurile înalte și sfinte.

Drepturile individuale

„Să nu fac ceea ce-mi place?” întreabă unele persoane, ca și când noi am căuta să le lipsim de un mare bine, atunci când căutăm să le prezentăm necesitatea de a mânca în mod înțelept și de a-și pune în acord obiceiurile cu legile pe care le-a dat Dumnezeu. Sunt drepturi care aparțin fiecărui individ. Noi avem o individualitate și o influență proprii. Nimeni nu-și poate cufunda această identitate într-a altuia. Fiecare trebuie să acționeze pentru el însuși, potrivit cu ceea ce îi dictează propria lui conștiință.

În ce privește responsabilitatea și influența noastră, noi vom da socoteală lui Dumnezeu, pentru că avem viața de la El. Aceasta n-o putem căpăta de la oameni, ci numai de la Dumnezeu. Noi suntem ai Săi prin creațiune și răscumpărare. Trupurile noastre nu ne aparțin, ca să ne purtăm cu ele așa cum ne place, să le schilodim prin obiceiuri care le distrug și să nu-L mai slujim pe Dumnezeu în mod desăvârșit. Viețile noastre și toate facultățile noastre îi aparțin Lui. El ne poartă de grijă în fiecare clipă; El menține în funcțiune mașinăria vie; dacă am fi lăsați să o conducem noi o singură clipă, am muri. Noi suntem cu totul dependenți de Dumnezeu.

Învățăm o mare lecție atunci când înțelegem relația noastră cu Dumnezeu și relația Lui cu noi. Cuvintele: „Voi nu sunteți ai voștri”, „căci ați fost cumpărați cu un preț” ar trebui să fie fixate în minte, pentru ca să putem recunoaște întotdeauna dreptul lui Dumnezeu asupra talentelor noastre, asupra bunurilor noastre, asupra influenței noastre și asupra noastră înșine. Noi trebuie să învățăm cum să tratăm aceste daruri care vin de la Dumnezeu mintea, sufletul și trupul pentru ca, fiind bunul cumpărat de Domnul Hristos, să-I putem aduce o slujire plăcută.

Integritatea lui Daniel

De ce au refuzat Daniel și tovarășii lui să mănânce la masa împăratului? De ce au refuzat ei cărnurile și vinurile? Pentru că fuseseră învățați că această categorie de alimente nu avea să păstreze mintea și organismul în cea mai bună stare de sănătate pentru a-I putea sluji lui Dumnezeu....

Ei erau foarte atenți să se mențină continuu în legătură cu Dumnezeu. Se rugau și studiau, iar în viața practică, mintea lor era foarte conștiincioasă, umilă. Ei au umblat cu Dumnezeu așa cum a umblat Enoh. Cuvântul lui Dumnezeu era mâncarea și băutura lor. „În toate lucrurile care cereau înțelepciune și pricepere și despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toți vrăjitorii și cititorii în stele care erau în toată împărăția lui”. (Daniel 1, 20.)

În lumina acestei întâmplări din Scriptură, orice mărturie omenească în privința avantajelor dietei cu carne sau a unei mari varietăți de alimente nu ar trebui să aibă nici cea mai mică influență asupra vreunei ființe omenești. Când copiii credinței se vor consacra lui Dumnezeu prin rugăciune stăruitoare, fără rezervă, atunci Domnul le va onora credința și îi va binecuvânta cu o minte clară. -- (Letter 73, 1896).

Apel către un medic

Tu nu poți pricepe cât de eficientă ar fi slujirea ta religioasă și cât de multă mulțumire ți-ar aduce, dacă ai urma lumina care ți-a fost dată.... Oare poftele, obiceiurile și practicile tale vor fi astfel, încât să-i formezi pe cei cu care ai de-a face să găsească scuze asemănătoare celor pe care le-ai găsit tu pentru îngăduirea mâncării cărnii animalelor moarte?

Înapoi la hrana primară

Domnul intenționează să conducă pe poporul Său să trăiască așa ca la început, cu fructe simple, vegetale și cereale. El i-a condus pe copiii lui Israel în pustie, acolo unde nu puteau avea carne de mâncat; și le-a dat pâine din ceruri. „Omul a mâncat hrana îngerilor.” Însă ei tânjeau după oalele cu carne din Egipt, murmurau și plângeau după carne, neluând în seamă faptul că Domnul le promisese că, dacă aveau să se supună voii Lui, El îi va duce în țara Canaanului și îi va așeza acolo, ca popor curat, sfânt și fericit, și că nu avea să fie nici un om bolnav în semințiile lor; căci El avea să îndepărteze orice boală din mijlocul lor.

Murmurarea lui Israel

Însă, deși aveau un clar „așa zice Domnul”, ei au murmurat, au vociferat și au plâns, până ce Domnul S-a mâniat pe ei. Pentru că erau atât de înverșunați după carnea animalelor moarte, El le-a dat exact aceeași hrană pe care o reținuse de la ei....

Domnul le-ar fi putut da carne, dacă acest lucru ar fi fost esențial pentru sănătatea lor, însă Cel care i-a creat și răscumpărat i-a călăuzit pe tot parcursul lungii lor călătorii prin pustie, pentru a-i învăța disciplina și pentru a-i instrui în vederea dobândirii unor obiceiuri sănătoase. Domnul știe care este influența mâncării de carne asupra organismului omului. El dorea să aibă un popor de oameni care, prin înfățișarea lor fizică, în ciuda lungii călătorii, să fie ambasadori ai cerului....

Una dintre marile greșeli asupra cărora insistă mulți este aceea că forța musculară este dependentă de hrana animală. Însă cerealele simple, fructele pomilor și zarzavaturile au proprietățile nutritive necesare pentru a produce un sânge bun. Dieta cu carne nu poate face acest lucru....

Noi suntem alcătuiți din ceea ce mâncăm, iar dacă mâncăm multă carne, activitatea intelectuală va fi diminuată. Studenții ar realiza mult mai mult în privința studiilor lor, dacă nu ar gusta niciodată carne. Când partea animalică a ființei omenești este întărită prin consumarea de carne, puterile intelectuale se micșorează în mod proporțional. O viață religioasă poate fi dobândită și menținută cu succes, dacă este dată la o parte mâncarea de carne, căci această dietă stimulează la activități intense înclinațiile păcătoase și slăbește natura morală și spirituală. „Firea pământească se războiește împotriva duhului și duhul împotriva firii pământești.”

Avem mare nevoie să încurajăm și să cultivăm gândurile curate și mai degrabă să fortificăm puterile morale decât să înjosim puterile trupului. Să ne ajute Dumnezeu să ne trezim și să nu mai fim îngăduitori față de poftele noastre egoiste!...

O cauză de mortalitate

Cancerul, tumorile și toate bolile inflamatorii sunt cauzate în mare măsură de mâncarea de carne.

Potrivit cu lumina pe care mi-a dat-o Dumnezeu, existența cancerului și a tumorilor se datorează în mare măsură consumului mare de carne a animalelor moarte. Sper sincer, am nădejdea și mă rog ca tu, ca medic, să nu rămâi orb întotdeauna în privința acestui subiect, căci orbirea este amestecată cu o lipsă de curaj moral de a-ți ține în frâu pofta, de a-ți lua crucea, ceea ce înseamnă, de fapt, îndeplinirea chiar a acelor datorii care sunt împiedicate de poftele și patimile firești.

Subiectul mi-a fost prezentat în diferite aspecte. Nu se conștientizează mortalitatea produsă de mâncarea de carne; dacă s-ar conștientiza, nu am mai auzi argumente și scuze în favoarea îngăduinței poftei pentru carne de animale moarte. Avem o mulțime de lucruri bune cu care să ne satisfacem foamea, fără a fi nevoie să aducem cadavre pe mesele noastre, din care să ne alcătuim meniul....

Mi-a fost prezentată această piatră de poticnire, pe care o constituie mâncarea de carne, pentru înaintarea noastră spirituală, și ce piatră de poticnire ai așezat tu în calea altora, pentru că simțurile tale sunt tocite datorită satisfacerii egoiste a poftei. De dragul lui Hristos, privește mai adânc, studiază mai profund și acționează potrivit cu lumina pe care Dumnezeu a avut plăcere să ți-o dea, și ție, și altora, cu privire la acest subiect. -- (Letter 72, 1896).

Apel către un pastor

Mi-a fost prezentat clar că poporul lui Dumnezeu trebuie să ia o poziție hotărâtă împotriva mâncării de carne. Oare Domnul ar fi dat această solie timp de treizeci de ani poporului Său ca, dacă ei doresc să aibă un sânge curat și minte clară, să renunțe la mâncarea de carne, dacă El n-ar fi dorit ca ei să dea atenție acestei solii? Prin folosirea cărnii, firea animalică este întărită, iar cea spirituală este slăbită. Oameni ca tine, care sunt angajați în cea mai solemnă și importantă lucrare care a fost încredințată vreodată ființelor omenești, trebuie să acorde o atenție specială alimentelor pe care le consumă.

Nu uita că, atunci când mănânci carne, tu nu faci altceva decât să mănânci cereale și verdețuri de mâna a doua; căci animalul primește din aceste lucruri hrana care îl face să crească și îl pregătește pentru piață. Viața care a fost în cereale și verdețuri trece în animal și devine parte din viața sa și apoi ființele omenești mănâncă animalul. Oare de ce țin ele așa de mult să mănânce hrană de mâna a doua?

Gândul de a ucide animalele pentru a le mânca este revoltător. Dacă simțul natural al omului nu ar fi fost pervertit prin îngăduirea poftei, ființele omenești nici nu s-ar fi gândit să mănânce carnea animalelor.

Nu contracarați reforma

Ne-a fost dată lucrarea de înaintare a reformei sănătății. Domnul dorește ca cei din poporul Său să fie în armonie unii cu alții. După cum știți, noi nu trebuie să părăsim poziția pe care Domnul, de treizeci de ani, ne roagă să stăm. Feriți-vă să vă așezați în opoziție față de lucrarea reformei sănătății. Aceasta va merge mai departe; căci este mijlocul prin care Domnul face să fie mai puțină suferință în lumea noastră și Își curățește poporul.

Fiți atenți ce atitudine luați, ca să nu vă pomeniți că produceți dezbinare. Fratele meu, chiar dacă tu dai greș în a aduce în viața ta și familia ta binecuvântarea care urmează prin primirea principiilor reformei sănătății, nu face rău altora, opunându-te luminii pe care Dumnezeu a dat-o asupra acestui subiect.

Deși nu facem din mâncarea de carne un test și nu forțăm pe nimeni să renunțe la folosirea ei, totuși este de datoria noastră să cerem pastorilor de la conferință să nu privească cu ușurătate și nici să nu se opună soliei reformei în acest punct. Dacă, având în față lumina pe care a dat-o Dumnezeu cu privire la efectul mâncării de carne asupra organismului, tu continui să mănânci carne, va trebui să suporți consecințele. Însă înaintea poporului nu lua o atitudine care să îi permită să creadă că nu este necesar un apel la reformă în privința mâncării de carne, căci Domnul este Cel ce cheamă la reformă.

Domnul ne-a dat lucrarea de proclamare a soliei reformei sănătății, și dacă nu te poți alătura acelora care dau altora această solie, nu trebuie să faci vizibil acest lucru. Contracarând eforturile colegilor tăi lucrători, care îi învață pe oameni reforma sănătății, tu nu ești în rânduială, ci lucrezi de partea care nu trebuie. -- (Letter 48, 1902).

Apel către părinți

Domnul va scurta lucrarea Sa. Pământul este stricat datorită locuitorilor săi. Boli de tot felul afectează acum familia omenească. Nenorocirea pe care o produce în lume stricăciunea, datorită poftelor și patimilor, crește uimitor prin comiterea de nelegiuiri, care nu se pot descrie. Jafuri, crime, senzualitate, cruzime a dezlănțuirii forțelor satanice acestea și multe alte rele sunt ceea ce vedem la orice pas. Suntem înconjurați de primejdii de nedescris.

Oare când vor lua poziție de partea principiilor drepte, pentru această viață și pentru veșnicie, acei care cunosc adevărul? Când vor fi ei credincioși principiilor reformei sănătății? Când vor învăța ei că este periculos să mănânce carne?

Sunt instruită să spun că, dacă au fost vremuri când mâncarea de carne era sigură, acum nu mai este. Animalele bolnave sunt duse în marile orașe și în sate și vândute pentru a fi folosite ca hrană. Multe dintre aceste biete creaturi ar fi murit datorită bolilor la scurt timp după aceea, dacă nu ar fi fost tăiate; totuși cadavrele acestor animale bolnave sunt pregătite pentru piață, iar oamenii mănâncă nestânjeniți această hrană otrăvitoare. O asemenea alimentație îmbolnăvește sângele și stimulează patimile josnice.

Mulți părinți acționează de parcă nu ar avea minte. Ei se află într-o stare de letargie, paralizați fiind de îngăduirea apetitului pervertit și a patimii josnice. Pastorii noștri, care cunosc adevărul, ar trebui să trezească poporul din starea de amorțire în care se află și să-i conducă să dea la o parte acele lucruri care provoacă poftă pentru mâncarea de carne. Dacă neglijează reforma, ei își vor pierde puterea spirituală și vor deveni tot mai josnici prin îngăduințele păcătoase. În multe case se practică obiceiuri care dezgustă Universul, obiceiuri care degradează ființele omenești mai rău ca animalele. Fie ca toți cei care cunosc adevărul să spună: „Fugiți de poftele firii pământești care se războiesc cu sufletul”. (1 Petru 2, 11.)

Exemple bune

Fie ca nici unul dintre pastorii noștri să nu dea un exemplu greșit, mâncând carne. Fie ca ei și familiile lor să se ridice și să trăiască lumina reformei sănătății. Să nu cumva ei și copiii lor să devină precum animalele. Copiii ale căror dorințe nu au fost ținute în frâu sunt ispitiți nu doar să-și îngăduie obiceiurile obișnuite de necumpătare, ci ei ajung să dea frâu liber patimilor josnice și desconsideră curăția și virtutea. Aceștia sunt conduși de Satana nu doar să-și întineze propriile trupuri, ci să și molipsească pe alții cu ceea ce fac ei. Dacă părinții sunt orbiți de păcat, adesea nu vor putea discerne aceste lucruri. -- (Manuscript 133, 1902).

Bolile digestive

Vom trăi curând vremuri când va trebui să înțelegem însemnătatea unei alimentații simple. Nu este departe timpul când vom fi obligați să adoptăm o dietă foarte diferită de cea pe care o avem în prezent....

Trebuie să studiem arta pregătirii în mod simplu a fructelor, cerealelor și zarzavaturilor. Nu avem nevoie de combinații complicate. Așa cum stau lucrurile acum, suntem în primejdia de a ne îmbolnăvi de boli digestive. -- (Manuscript 150, 1905).

Când se mănâncă prea des

Când se mănâncă prea des și în cantitate prea mare, organele digestive sunt împovărate și produc o stare de fierbințeală în organism. Sângele devine necurat, apoi apar boli de tot felul. Se trimite după un medic, ce prescrie un medicament care aduce alinare pe moment, dar nu vindecă boala. S-ar putea ca forma bolii să se schimbe, însă răul adevărat sporește de zece ori. Natura a făcut tot ce a putut pentru a scăpa organismul de acumularea de necurății și, dacă ar fi fost lăsată să lucreze singură, ajutată de binecuvântările cerului foarte la îndemână, cum ar fi aerul curat și apa curată, s-ar fi produs o vindecare rapidă și sigură.

Cei care suferă în astfel de cazuri pot face pentru ei înșiși ceea ce alții nu pot face. Ei trebuie să înceapă să ușureze natura de povara care a fost pusă asupra ei. Trebuie să îndepărteze cauza. Să postească o scurtă perioadă de timp și să dea stomacului șansa de a se odihni. Micșorați starea febrilă din organism prin aplicarea iscusită și pricepută a unei comprese cu apă. Aceste eforturi vor ajuta natura în lupta ei de a elibera organismul de impurități. -- (Spiritual Gifts 4a:133, 134.)

Planul celor două mese

La oamenii din lume este un obicei de a mânca de trei ori pe zi, pe lângă faptul că mănâncă neregulat și între mese, iar ultima masă este, în general, cea mai copioasă și este luată adesea înainte de retragerea la odihnă. Aceasta înseamnă inversarea ordinii naturale a lucrurilor; o masă copioasă nu trebuie servită niciodată atât de târziu pe parcursul zilei. Dacă aceste persoane și-ar schimba obiceiul și n-ar mânca decât două mese pe zi și nimic între mese, nici măcar un măr, o nucă sau orice alt fel de fruct, urmarea s-ar vedea într-o poftă sănătoasă și într-o stare bună de sănătate. -- (The Review and Herald, 29 iulie, 1884).

Stăruință în vederea biruinței

Persoanele care și-au îngăduit pofta mâncând multă carne, sosuri foarte condimentate și tot felul de prăjituri și dulcețuri nu pot savura de îndată o alimentație simplă, sănătoasă și hrănitoare. Gustul lor este atât de pervertit, încât nu au poftă să mănânce alimente sănătoase, cum ar fi: fructele, pâinea simplă și zarzavaturile. Aceștia nu trebuie să se aștepte să le poată savura de la început, căci hrana aceasta este foarte diferită de ceea ce și-au îngăduit să mănânce. Dacă nu se pot bucura de la început de hrana simplă, trebuie să postească până când vor putea să se bucure de această hrană. Acest post se va dovedi de mai mare folos decât medicamentele, căci stomacul maltratat va găsi în sfârșit odihna de care avea așa de mare nevoie și va simți o foame adevărată, care va putea fi satisfăcută printr-o alimentație simplă. Va fi nevoie de ceva timp pentru redobândirea gustului în urma abuzului la care a fost silit. Însă stăruința și cumpătarea în mâncare și băutură vor face ca, în curând, hrana simplă, sănătoasă, să aibă gust, și aceasta va fi mâncată cu mai multă plăcere decât plăcerea gurmandului care se delectează cu delicatese alese. -- (Spiritual Gifts 4a:130, 131.)

Rugați-vă pentru curaj moral

Ori de câte ori am văzut copii hrăniți cu mâncăruri cu carne, după ce mi-a fost dată această lumină din ceruri, am simțit că, dacă ar ști ce fac, părinții ar posti și s-ar ruga pentru curaj moral și înțelepciune de la Dumnezeu, ca să facă ce este bine. Toți cei care simt nevoia după Duhul Său pentru a se forma și disciplina pe ei înșiși și a-și crește potrivit copiii se vor lepăda de sine, își vor lua crucea și Îl vor urma pe Isus.

Pentru anumite lucruri, postul și rugăciunea sunt recomandate și potrivite. În mâna lui Dumnezeu, ele constituie mijloace de curățire a inimii și de a face ca mintea să fie mai receptivă. Noi căpătăm răspunsuri la rugăciunile noastre pentru că ne umilim sufletele înaintea lui Dumnezeu. Dacă pofta plânge după carnea animalelor moarte, atunci este nevoie să postim și să ne rugăm, pentru ca Domnul să ne dea harul Său, ca să ne putem feri de poftele firii pământești care se războiesc cu sufletul.

Hrăniți-vă cu Hristos

Ar trebui să existe mult mai puțină preocupare cu privire la ce să mâncăm și să bem pentru a ne satisface poftele firii pământești, însă noi putem încuraja pofta sufletului și să ne rugăm după o luminare specială în privința Cuvântului lui Dumnezeu, să mâncăm și să bem acest Cuvânt. Domnul Isus spune: „Eu sunt Pâinea vieții”....

Trebuie să medităm continuu asupra Cuvântului și să îl mâncăm, să îl digerăm, iar apoi, prin punerea în practică, să îl asimilăm pentru a fi luat în curentul vieții. Cei care se hrănesc zi de zi cu Hristos vor învăța și pe alții, prin propriul lor exemplu, să se gândească mai puțin la ceea ce mănâncă și să se preocupe mai mult de hrana pe care o dau sufletului.

Adevăratul post

Adevăratul post, care ar trebui recomandat tuturor, este abstinența de la orice fel de mâncare excitantă și folosirea corespunzătoare a hranei simple, sănătoase, pe care le-a lăsat-o Dumnezeu din abundență. Oamenii ar trebui să se gândească mai puțin la ceea ce vor mânca și bea în ce privește hrana aceasta vremelnică și să se gândească mai mult la hrana cerească, cea care va da tonus și vitalitate întregii experiențe religioase. -- (Letter 73, 1896).

Sugestii privind alimentația de la sanatoriu

Pacienților trebuie să li se ofere din belșug hrană sănătoasă, gustoasă, pregătită și servită atât de atrăgător, încât să nu fie ispitiți să dorească mâncarea de carne. Mesele pot fi un mijloc de educare în privința reformei sănătății. Trebuie acordată atenție în combinațiile de alimente care se dau pacienților. Cunoștința în privința combinării potrivite a diferitelor alimente este de mare valoare și trebuie socotită ca înțelepciunea care vine de la Dumnezeu....

Să fim conștienți că, în timp ce sunt unii care se simt mai bine dacă mănâncă doar două mese pe zi, sunt mulți care mănâncă mai puțin la fiecare masă și care simt nevoia de a mânca ceva și seara. Trebuie să se mănânce suficient pentru ca nervii și mușchii să aibă tărie. și să nu uităm, de asemenea, că mintea capătă putere din hrana pe care o consumăm. O parte din lucrarea misionară medicală pe care trebuie să o facă lucrătorii de la sanatoriu este de a arăta valoarea unei alimentații sănătoase.

Evitați schimbările bruște

Este bine că în sanatoriile noastre nu servim ceai, cafea sau carne. Pentru mulți, aceasta este cea mai mare schimbare și ei resimt puternic lipsa. A face și alte schimbări, cum ar fi de exemplu modificarea numărului meselor dintr-o zi, înseamnă, în cazul unora, a le face mai mult rău decât bine.

Pentru mulți, cina a fost cel mai îndrăgit moment al zilei. Atunci, toată familia se adună la masă, după ce a fost terminat lucrul zilei, și membrii ei se simt bine împreună.

Este clar că e mai bine să servim două mese pe zi decât trei. Eu cred și pun în practică acest lucru, însă nu am un „așa zice Domnul” că ar fi greșit să servim o a treia masă pe zi. Nu trebuie să fim ca fariseii, preocupați să stabilim reguli și regulamente. Cuvântul lui Dumnezeu nu a specificat când, la ce oră trebuie să mâncăm. Noi trebuie să fim atenți să nu facem legi ca legile fariseilor sau să învățăm ca învățături poruncile oamenilor.

Fie ca regulile pe care vi le stabiliți să fie atât de consecvente, încât să facă apel la rațiunea celor care nu cunosc aceste lucruri, pentru a le vedea cu claritate. În timp ce vă străduiți să introduceți principiile noi, transformatoare, ale adevărului în viața practică a acelora care vin la sanatoriu pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, faceți-i să vadă că nu puneți asupra lor exigențe arbitrare. Nu le dați motiv să simtă că sunt siliți să meargă pe o cale pe care n-au ales-o ei înșiși. -- (Letter 213, 1902).

Să nu existe mâncare de carne pe mesele de la sanatoriu

Am fost clar învățată de Domnul că mâncarea de carne nu ar trebui așezată pe mesele pacienților noștri în sălile de mese. Mi-a fost dată lumina că pacienții pot primi carne, dacă, după ce ascultă prelegerile care se țin, solicită încă să li se dea, doar că, în aceste cazuri, ei trebuie să o mănânce în salonul lor. Tot personalul de la sanatoriu trebuie să nu mănânce carne. Însă, așa cum am afirmat mai înainte, dacă, după ce au aflat că nu se servește carne în sala de mese, sunt câțiva pacienți care cer carne, să li se dea, dar să o mănânce în camerele lor.

O mare varietate

Fie ca hrana să fie gustos pregătită și frumos servită. Trebuie pregătite mai multe feluri de mâncare decât dacă ar fi servită carne. Pot fi oferite și alte lucruri, așa că mâncarea de carne poate fi dată la o parte. Unii pot folosi lapte și smântână.

Eu nu fac niciodată din mine însămi un criteriu pentru alții. Sunt lucruri pe care eu nu le pot mânca fără să-mi producă multă suferință. Încerc să aflu ce este cel mai bine pentru mine și apoi, fără să spun nimic nimănui, mănânc alimentele pe care le pot servi, care, de regulă, sunt doar două sau trei feluri care nu-mi vor crea neplăceri la stomac.

Să nu uităm că am avut mult timp ca să ne obișnuim cu alimentația potrivită cu reforma sănătății. Să nu ne așteptăm ca în sanatoriile noastre să se pregătească o hrană diferită de aceea pe care o pregătim pentru noi înșine; căci am învățat să savurăm hrana simplă. Însă este necesar ca planurile care se fac pentru o instituție să fie mai variate decât cele care se fac pentru o singură familie. Trebuie luate în considerație multe lucruri și trebuie făcute concesii, având în vedere nevoile specifice ale diverselor clase de pacienți care vin la sanatoriile noastre. Nu trebuie pusă brusc cămașa de forță asupra poftei. Cunoscându-i pe acești oameni și înțelegându-se starea în care se află, le veți prescrie acele lucruri care le vor fi cele mai potrivite. -- (Letter 45, 1903).

Să se țină prelegeri

Când lucrăm cu pacienții de la sanatoriile noastre, trebuie să judecăm de la cauză la efect. Trebuie să fim conștienți că obiceiurile și deprinderile de o viață nu se pot schimba într-o clipă. Cu o bucătăreasă bună și hrană sănătoasă din belșug, se pot face câteva schimbări, însă este posibil să fie nevoie de ceva mai mult timp. Nu trebuie depus un efort deosebit, decât dacă se cere acest lucru. Să nu uităm că hrana care este foarte apetisantă pentru cineva care acceptă reforma sănătății poate fi foarte lipsită de gust pentru cei care s-au obișnuit cu o mâncare foarte condimentată.

Trebuie ținute prelegeri, în care să se explice de ce este esențială reforma în alimentație și să se arate că folosirea unor alimente prea condimentate produce inflamații ale mucoaselor delicatelor organe digestive. Să se arate de ce noi, ca popor, ne-am schimbat obiceiurile de mâncare și băutură. Să se arate de ce dăm la o parte tutunul și băuturile alcoolice. Expuneți cu claritate și simplitate principiile reformei sănătății și, o dată cu aceasta, puneți pe masă belșug de alimente sănătoase, pregătite cu gust; Domnul vă va ajuta să impresionați în privința urgenței reformei și îi va călăuzi pe oameni să înțeleagă că această reformă este spre cel mai mare bine al lor. Nu vor mai avea hrana foarte condimentată cu care fuseseră obișnuiți, dar trebuie depuse eforturi pentru a le oferi o hrană atât de sănătoasă și apetisantă, încât să înceteze să mai simtă nevoia mâncărurilor nesănătoase. Arătați-le că tratamentul pe care îl fac nu le va fi de folos, dacă nu vor face schimbările necesare în obiceiurile lor privind mâncarea și băutura. -- (Letter 331, 1904).

Către un medic pe moarte, datorită muncii peste măsură și a unei alimentații sărace

Să nu mai faci ceea ce ai făcut și să nu mai fii extremist în privința reformei sănătății. Unii din poporul nostru sunt foarte nepăsători în privința reformei sănătății. Însă, pentru că mulți sunt cu mult în urmă, tu nu trebuie, pentru ca să le fii exemplu, să fii un extremist. Nu trebuie să te lipsești de acele alimente care produc un sânge bun. Devotamentul tău față de principiile adevărate te conduce să te supui unei alimentații cu urmări care nu recomandă reforma sănătății. Aceasta este primejdia în care te afli.

Când vezi că ești slăbit din punct de vedere fizic, este esențial să iei măsuri, și aceasta de îndată. Adaugă în alimentație ceva ce ai exclus din ea. Este datoria ta să faci acest lucru. Ia ouă de la păsări sănătoase. Folosește aceste ouă gătite sau crude. În stare crudă, pune-le în cel mai bun must nefermentat pe care îl poți găsi. Acest lucru va compensa ceea ce lipsește organismului tău. Nu te gândi nici măcar o clipă că nu este bine să faci lucrul acesta.

Există un lucru care a salvat vieți -- o transfuzie de sânge de la o persoană la alta, însă acest lucru este dificil și poate imposibil să-l poți realiza. Doar îți sugerez acest lucru.

Rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav și eu te implor să chemi fără întârziere pe prezbiterii bisericii. Fie ca Domnul să te ajute, aceasta este rugăciunea mea sinceră.

Folosirea laptelui și a ouălor

Prețuim experiența ta ca medic, dar, cu toate acestea, eu îți spun că laptele și ouăle trebuie incluse în alimentația ta. În prezent, nu trebuie să ne dispensăm de aceste lucruri și nu trebuie propagată nici învățătura despre înlăturarea lor.

Te afli în pericolul unei vederi prea radicale în privința reformei sănătății și de a-ți prescrie pentru tine însuți o dietă care nu îți este de ajutor.

Îți spun din nou, nu lăsa să existe ceva care să-ți producă îngrijorare. Stai deoparte și odihnește-te puțin. Aceasta este ceea ce ai de făcut. Ia de la Marele Medic frunze din pomul vieții. Roagă-te pentru tine însuți și cere și altora să se roage pentru tine. „Să se prindă de tăria Mea și să facă pace cu Mine, da, să facă pace cu Mine”. (Isaia 27, 5, KJV.)

Sper să dai atenție cuvintelor pe care ți le-am adresat. Mi-a fost arătat că nu vei putea exercita o influență bună, dacă, în anumite lucruri, nu vei deveni mai generos față de tine însuți și față de alții. Va veni timpul când laptele nu va mai putea fi folosit în aceeași măsură ca și astăzi; însă, în prezent, acesta nu trebuie înlăturat. Iar ouăle conțin proprietăți care constituie remedii naturale în contracararea otrăvurilor. și chiar dacă s-au dat avertismente împotriva folosirii acestor articole alimentare în familii în care copiii aveau predilecție pentru acestea, abuzând de ele, totuși noi nu trebuie să socotim o tăgăduire a principiului, dacă se folosesc ouă de la găini care au fost bine îngrijite și hrănite corespunzător....

Folosiți mâncăruri apetisante

Cei care adoptă o poziție extremă în privința reformei sănătății sunt în pericolul de a pregăti feluri de mâncare lipsite de gust. Acest lucru se repetă mereu, mereu. Hrana a devenit atât de respingătoare, încât a fost refuzată de stomac. Hrana care se dă celor bolnavi trebuie să fie variată. Nu trebuie să li se dea mereu, mereu, aceeași mâncare....

Este esențial a avea mâncare hrănitoare și gustoasă

Dumnezeu le cere celor pentru care a murit Hristos să-și poarte de grijă cum se cuvine și să dea un bun exemplu și altora. Fratele meu, nu trebuie să faci din alimentație un test pentru cei din poporul lui Dumnezeu, căci ei își vor pierde încrederea în lucrurile care sunt exagerate. Domnul dorește ca poporul Său să aibă vederi sănătoase în fiecare punct al reformei sănătății, însă nu trebuie să cădem în extreme....

Motivul pentru care sănătatea dr. _____ este șubredă este faptul că el a tot scos din contul sănătății sale de la bancă, fără să pună în loc o hrană sănătoasă, hrănitoare și gustoasă. Fratele meu, consacră-ți pe deplin viața Aceluia care a fost răstignit pentru tine, însă nu te distruge printr-o alimentație săracă; pentru că astfel reprezinți greșit reforma sănătății.

În timp ce lucrăm împotriva lăcomiei și necumpătării, trebuie să cugetăm cum să punem în practică adevărul Evangheliei, care se recomandă el însuși judecății sănătoase. Pentru a ne putea face lucrarea în mod simplu și direct, trebuie să recunoaștem situația în care se află familia omenească.

Înțelepciune în felul cum îi învățăm pe oameni

Dumnezeu S-a îngrijit de toți cei care trăiesc în diferite țări ale lumii. Cei care doresc să fie împreună-lucrători cu Dumnezeu trebuie să fie atenți cum îi învață pe oameni, în via Domnului, principiile reformei sănătății. Trebuie să fie foarte atenți să specifice bine ce mâncăruri trebuie mâncate și care nu trebuie mâncate. Solul omenesc trebuie să se unească cu Ajutorul divin în a prezenta solia harului mulțimilor de oameni pe care Dumnezeu dorește să-i mântuiască.

Noi trebuie să ajungem în legătură cu oamenii. Dacă reforma sănătății le-ar fi prezentată în punctele ei extremiste, aceasta nu le-ar face decât rău. Noi le cerem să lase la o parte mâncarea de carne și să nu mai bea ceai și cafea. Aceasta este bine....

Orice fel de mâncare de carne trebuie îndepărtat, însă legumelor trebuie să li se dea gust, folosind puțin lapte, smântână sau ceva echivalent. Cei săraci vor spune când li se va prezenta reforma sănătății: „Ce vom mânca? Noi nu ne permitem să cumpărăm nuci și alune”. Când predic Evanghelia celor săraci, sunt îndemnată să le spun să mănânce alimentele cele mai hrănitoare pe care le au la îndemână. Eu nu le pot spune: „Nu trebuie să mâncați ouă, sau lapte, sau smântână. Nu trebuie să folosiți untul în prepararea mâncărurilor”. Evanghelia trebuie predicată celor săraci și nu a sosit timpul de a prescrie cea mai strictă dietă.

Va veni timpul când va trebui să înlăturăm din alimentație câteva articole pe care le folosim acum, cum sunt: laptele, smântâna și ouăle; însă solia este că nu trebuie să vă provocați înainte de vreme un timp de strâmtorare, și astfel să vă puneți în primejdie viața. Așteptați până vă va pregăti Domnul calea pentru aceasta. -- (Letter 37, 1901).

Lumină dată din iubire și milă

Tatăl nostru ceresc, plin de îndurare, vede starea deplorabilă în care trăiesc oamenii, unii conștienți, iar alții din neștiință, călcând legile pe care le-a lăsat El. și din iubire și milă pentru neamul omenesc, El a trimis lumina prin reforma sănătății. El Își face cunoscută Legea Sa și pedeapsa care urmează călcării ei, pentru ca toți să poată învăța să trăiască în armonie cu legile naturale. El Își proclamă Legea atât de distinct și clar, încât aceasta este ca o cetate așezată pe un munte. Toate ființele responsabile o pot înțelege, dacă vor acest lucru. Doar cei fără minte nu vor răspunde. Prezentarea cu claritate a legilor naturale și îndemnarea la supunere față de acestea constituie lucrarea care va însoți a treia solie îngerească, spre a pregăti un popor pentru venirea Domnului. -- (Testimonies for the Church 3:161).