Solii către tineret

Capitolul 76

Însemnul nobleței

[AUDIO]

În timpul celor trei ani de pregătire, Daniel și tovarășii lui și-au păstrat obiceiurile privitoare la abstinență, loialitatea față de Dumnezeu și o constantă dependență de puterea Lui. Când a venit momentul ca abilitățile și realizările lor să fie testate de către rege, au fost examinați împreună cu alți candidați pentru slujirea regatului. Dar „între toți tinerii aceia nu s-a găsit nici unul ca Daniel, Hanania, Mișael și Azaria”. Înțelegerea, priceperea lor ascuțită, limbajul lor precis și ales, cunoștințele lor bogate mărturiseau despre o tărie și o vigoare a puterii lor mintale fără egal. Astfel au stat ei înaintea regelui; și „în toate lucrurile care cereau înțelepciune și pricepere și despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toți vrăjitorii și cititorii în stele, care erau în toată împărăția sa”.

Dumnezeu onorează întotdeauna pe cei drepți. Cei mai promițători tineri din toate țările supuse în cursul cuceririlor au fost adunați în Babilon și totuși, printre toți aceștia, tinerii evrei nu aveau rivali. Statura dreaptă, pasul ferm și elastic, înfățișarea senină, simțurile netulburate, respirația neîntinată de aburii alcoolului; toate acestea erau însemnul nobleței cu care natura îi onorează pe cei ce se supun legilor sale.

Efectul obiceiurilor fizice asupra minții

Am face bine să chibzuim asupra lecției care ne-a fost prezentată. O respectare strictă a cererilor Bibliei va fi o binecuvântare atât pentru corp, cât și pentru suflet. Roadele Duhului nu sunt numai dragostea, bucuria și pacea, ci și cumpătarea. Mai suntem îndemnați să nu ne pângărim trupurile, pentru că ele sunt templele Duhului Sfânt.

Captivii evrei erau oameni cu aceleași pasiuni ca și noi. Dar, chiar și sub influențele seducătoare ale luxoasei curți a Babilonului, ei au rămas fermi. Tinerii de astăzi sunt înconjurați de tentațiile îngăduinței cu privire la sine. În special în marile noastre orașe, fiecare formă de manifestare a plăcerilor senzuale este făcută să pară plăcută și ușoară. Cei care, asemenea lui Daniel refuză să se mânjească vor strânge răsplata unor obiceiuri cumpătate. Cu vitalitatea lor fizică și puterea crescută de a rezista, ei au un depozit în bancă la care pot apela în caz de urgență, atunci când este nevoie.

Obiceiurile fizice bune promovează o superioritate mintală. Puterea intelectuală, robustețea fizică și lungimea vieții depind de aceste legi de neschimbat. Dumnezeu nu va interveni pentru a-i împiedica pe oameni să încalce cerințele naturii. Cel care se luptă pentru desăvârșire trebuie să fie cumpătat în toate lucrurile. Claritatea minții lui Daniel și fermitatea în îndeplinirea scopului său, puterea lui de a dobândi cunoștințe și de a rezista ispitelor s-au datorat într-o mare măsură simplității dietei sale, legate de viața sa de rugăciune.

Făuritori ai propriului destin

Este mult adevăr în zicala: „Fiecare om este făuritorul propriului său noroc”. În timp ce părinții sunt responsabili de amprenta caracterului, precum și de educația și pregătirea fiilor și fiicelor lor, este însă adevărat că poziția și abilitatea noastră în lume depind într-o mai mare măsură de propriul nostru curs al acțiunii.

Daniel și tovarășii lui au beneficiat de o educație și o pregătire corecte în primii ani ai vieții, dar numai aceste avantaje nu i-ar fi putut face să ajungă acolo unde au ajuns. A venit și timpul când a trebuit ca ei să hotărască singuri în dreptul lor -- când viitorul lor era la îndemâna lor. Atunci ei au decis să rămână în adevăr, de partea lecțiilor pe care le primiseră în copilărie. Teama de Dumnezeu, care este începutul înțelepciunii, a fost temelia măreției lor.

Istoria lui Daniel și a tinerilor săi tovarăși a fost înregistrată pe paginile Cuvântului inspirat pentru binele tinerilor de peste veacuri. Prin înregistrarea loialității lor față de principiile cumpătării, Dumnezeu le vorbește astăzi tinerilor, băieți și fete, implorându-i să adune razele prețioase ale luminii pe care El a dat-o creștinilor cu privire la cumpătare și să se plaseze într-o relație corectă față de legile sănătății.

Cumpătarea răsplătită din belșug

Acum este nevoie de oameni care, ca Daniel, să îndrăznească și să acționeze. În lumea de azi lipsesc o inimă curată și o mână puternică și fără teamă. Dumnezeu a prevăzut ca omul să se poată dezvolta constant, atingând zilnic o treaptă mai înaltă pe scara desăvârșirii. El ne va ajuta, dacă noi căutăm să-i ajutăm pe alții. Speranța noastră de fericire, atât în această lume cât și în cea viitoare, depinde de valorificarea la maximum a celei dintâi. La fiecare pas ar trebui să fim preveniți, pregătiți împotriva primei cedări în fața necumpătării.

Dragi tineri, Dumnezeu vă cheamă să faceți o lucrare pe care, prin harul Său, o puteți aduce la îndeplinire. „Aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu: aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească.” Rămâneți mai departe în deplinătatea umanității voastre date de Dumnezeu. Arătați o curăție a gusturilor, poftei și obiceiurilor care să suporte o comparație cu Daniel. Dumnezeu vă va răsplăti cu nervi liniștiți, o minte clară, o judecată fără egal și simțuri ascuțite. Acei tineri de azi, ale căror principii sunt ferme și de neclintit, vor fi binecuvântați cu sănătatea trupului, a minții și a sufletului. -- The Youth’s Instructor, 9 iulie, 1903.

Religia și sănătatea

„Frica de Domnul este începutul înțelepciunii.” Când oamenii cu obiceiuri rele și practici păcătoase se supun puterii divine a adevărului, pătrunderea Cuvântului lui Dumnezeu dă lumină și pricepere celui neștiutor. Aceasta este o aplicare a adevărului pentru inimă; și puterea morală, care părea că este paralizată, se trezește. Primitorul este stăpânit de o inteligență mai puternică și mai clară decât înainte. El a pironit sufletul lui de Stânca cea veșnică. Sănătatea se îmbunătățește exact în măsura încrederii lui în Hristos. În felul acesta, religia și legile sănătății merg mână în mână. -- Testimonies for the Church 4:553, 554.