Solii către tineret

Capitolul 151

Nevoia de sfat și călăuzire

[AUDIO]

În aceste timpuri periculoase și corupte, tânărul este expus în fața multor încercări și ispite. Mulți navighează spre un port periculos? Au nevoie de un pilot, dar mulți arată dispreț în a accepta cel mai de dorit ajutor, simțind că sunt capabili să-și călăuzească singuri barca, fără să realizeze că sunt gata să se lovească de o stâncă ascunsă, care le-ar putea cauza naufragiul în ceea ce privește credința, dar și fericirea. Ei sunt orbiți de subiectul curteniei și al căsătoriei și principala lor povară este să se descurce pe cont propriu. În această cea mai importantă perioadă a vieții lor, ei au nevoie de un sfătuitor și un ghid infailibil. Pe acesta îl vor găsi în Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă nu vor fi elevi silitori ai acestui cuvânt, vor comite grave erori, care vor distruge fericirea lor și a altora atât pentru viața prezentă, cât și pentru cea viitoare.

Mulți au dispoziție de a fi nerăbdători și încăpățânați. Ei nu au acordat atenție sfatului prețios cuprins în Cuvântul lui Dumnezeu; nu s-au luptat cu sinele și n-au obținut victorii importante; și voința lor nesupusă, mândră, i-a îndepărtat de la calea datoriei și a ascultării. Aruncați o privire asupra trecutului vostru, dragi tineri, și plini de credință reconsiderați cursul vieții voastre în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Ați prețuit voi aplecarea conștientă asupra obligațiilor față de părinții voștri, de care, conform Bibliei, trebuie să ne bucurăm? Ați tratat-o cu amabilitate și cu dragoste pe mama, care a avut grijă de voi din copilărie? Ați luat în considerare dorințele ei sau ați produs durere și tristețe inimii ei, satisfăcându-vă dorințele și planurile voastre? Adevărul pe care-l practicați v-a sfințit inima și a înmuiat și subordonat voința voastră? Dacă nu, aveți de făcut o muncă susținută pentru a îndrepta greșelile trecute.

Un ghid desăvârșit

Biblia prezintă un standard perfect al caracterului. Această carte sfântă, inspirată de Dumnezeu și scrisă de oameni sfinți, este un ghid desăvârșit în toate împrejurările vieții. Ea stabilește datoriile pe care le au atât cei tineri, cât și cei vârstnici. Dacă facem din ea ghidul vieții noastre, învățăturile sale ne vor duce spre cer. Ea va înălța mintea, va dezvolta caracterul și ne va da pace în inimi. Dar mulți tineri au ales să își fie ei înșiși sfătuitori și ghid și să își ia destinul în propriile mâini. Aceștia au nevoie să studieze mai mult învățăturile Bibliei. În paginile ei vor găsi care sunt datoriile lor față de părinți și față de frații lor în credință. Porunca a cincea spune: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să ți se lungească zilele în țara pe care ți-o va da Domnul, Dumnezeul tău”. Din nou citim: „Copii, ascultați în Domnul de părinții voștri, căci este drept”.

Unul dintre semnele faptului că trăim ultimele zile ale acestui pământ este neascultarea copiilor față de părinți, lipsa de sfințenie, de recunoștință. Cuvântul lui Dumnezeu abundă de sfaturi în ceea ce privește ascultarea și respectul față de părinți. Datoria sfântă a copiilor este aceea de a iubi pe cei care i-au îndrumat în copilărie și tinerețe pentru a ajunge adulți și care depind acum într-un grad important de ei, pentru a fi bucuroși și pentru a avea pace.

Tinerii au multe lecții de învățat, și cea mai importantă lecție este cunoașterea de sine. Trebuie să știe exact care le sunt obligațiile și datoriile față de părinți și trebuie să învețe mereu în școala lui Hristos să aibă o inimă supusă și ascultătoare. Trebuie să își iubească și să își onoreze părinții, dar trebuie să îi respecte și pe oamenii cu experiență din biserică.

Comportamentul onorabil

Un tânăr care se bucură de tovărășia unei tinere și îi câștigă prietenia fără știrea părinților acesteia nu se poartă ca un adevărat creștin nici față de părinții ei și nici față de ea. Prin întâlniri secrete, el poate să aibă influență asupra minții ei; dar nu dovedește că are un suflet nobil și integru, așa cum trebuie să aibă un copil al lui Dumnezeu. Pentru a-și îndeplini scopurile, ei nu sunt deschiși conform standardului biblic și se dovedesc nesinceri cu cei care îi iubesc și încearcă să îi vegheze cu credincioșie. Căsătoriile încheiate sub astfel de influențe nu sunt aprobate de Cuvântul lui Dumnezeu. Cel care va îndepărta o fiică de îndatoririle ei, care îi va aduce confuzie în ideile poruncilor pozitive ale lui Dumnezeu de a asculta de părinți și de a-i onora, nu este un om sincer în îndeplinirea obligațiilor de soț.

Se pune întrebarea: „Cum își va ține tânărul curată cărarea?” și este dat răspunsul: „Îndreptându-se după Cuvântul Tău”. Tânărul care își alege drept ghid Biblia nu va da greș pe calea datoriei și siguranței. Acea carte binecuvântată îl va învăța să își păstreze integritatea caracterului, să fie sincer, să nu înșele. „Să nu furi” este o poruncă ce a fost scrisă cu degetul lui Dumnezeu pe tablele de piatră; și totuși cât de mulți sunt cei care consideră furtul de sentimente o practică scuzabilă!

Este menținută o curtenie care dezamăgește, comunicarea în secret, până când sunt câștigate sentimentele fetei fără experiență, care, pe măsură ce lucrurile evoluează, transferă dragostea și respectul pe care ar trebui să le aibă față de părinți asupra unei persoane care nu merită dragostea ei. Biblia condamnă orice fel de necinste și cere să se facă ceea ce trebuie în orice împrejurări. Cel care face din Biblie călăuza tinereții sale și lumina cărării sale se va supune în toate învățăturilor ei. El nu va încălca nici o iotă sau un cuvânt al Legii pentru împlinirea vreunui obiectiv al său, chiar dacă va trebui să facă sacrificii mari. Dacă crede în Biblie, el știe că binecuvântarea lui Dumnezeu nu se va revărsa asupra sa dacă se îndepărtează de cărarea strictă a corectitudinii. Chiar dacă s-ar părea că prosperă o vreme, va culege cu siguranță rodul faptelor sale.

Blestemul lui Dumnezeu rămâne peste multe legături nepotrivite și deplasate care se formează în vremea de astăzi în lume. Dacă Biblia ar fi lăsat o lumină vagă și neclară privitoare la aceste întrebări, atunci cursul pe care mulți dintre tinerii de astăzi îl urmează în atașamentul lor unul față de celălalt ar putea fi scuzat. Dar cererile Bibliei nu sunt dispoziții formale, făcute pe jumătate; ele cer o curăție totală a gândului, a cuvântului și a faptei. Suntem recunoscători lui Dumnezeu deoarece Cuvântul Său este o lumină pentru picioare și nimeni nu trebuie să greșească pe cărarea datoriei. Tinerii ar trebui să-și facă o preocupare din a consulta paginile ei și de a urma cu atenție sfaturile Bibliei; pentru că cele mei triste greșeli se fac întotdeauna ca urmare a depărtării de preceptele și principiile sale.

Nevoia de o judecată sănătoasă

Dacă există vreun subiect care ar trebui luat în considerare cu o judecată calmă, lipsită de nerăbdare, acela este subiectul căsătoriei. Dacă este vreun moment în care Biblia este indispensabilă ca sfătuitor, este cel înaintea unui pas care unește două persoane pentru o viață întreagă. Dar opinia care predomină este că în această privință trebuie să ne ghidăm după sentimente; și în prea multe cazuri, sentimentalismele ieftine preiau conducerea și îndrumă pe cel în cauză la ruină sigură. În această situație, tinerii manifestă mai puțină inteligență decât în oricare alta; în această privință, ei refuză orice intervenție rezonabilă. Problema căsătoriei pare să aibă puterea unei vrăji asupra lor. Ei nu se supun lui Dumnezeu. Simțurile lor sunt înrobite și ei merg înainte în secret, parcă temându-se ca nu cumva cineva să se interfereze cu planurile lor.

Modul ascuns al curtării și căsătoriei este cauza multor necazuri și Dumnezeu este singurul care știe până unde poate duce această practică. Pe această stâncă au naufragiat sufletele multora. Creștini adevărați, ale căror vieți sunt integre și care par sensibili la orice alt subiect, fac greșeli înspăimântătoare în acest domeniu. Ei manifestă o voință hotărâtă, dârză, pe care rațiunea nu o poate schimba. Devin atât de fascinați de sentimentele omenești și de impulsuri, încât nu mai doresc să cerceteze Biblia și să intre într-o relație strânsă cu Dumnezeu.

Satana știe exact cu cine are de a face și își concentrează înțelepciunea diavolească pentru a duce suflete la ruină. El urmărește fiecare pas făcut și dă multe sugestii și, adesea, sunt mai degrabă urmate sfaturile sale decât sfatul Cuvântului lui Dumnezeu. Această urzeală periculoasă este țesută cu îndemânare, pentru a-i prinde pe tineri. Ea poate fi adesea ascunsă în spatele unui înveliș de lumină, dar cei care îi cad victime descoperă multe necazuri. Ca rezultat, putem vedea peste tot epave umane.

Trebuie să cereți sfatul părinților

Când vor deveni tinerii noștri înțelepți? Până când lucrurile vor mai păstra acest făgaș? Copiii trebuie să asculte doar de propriile dorințe și înclinații, fără să dea atenție sfaturilor și judecății părinților? Unii par că nici nu se gândesc la dorințele și preferințele părinților și nu privesc la judecata lor matură. Egoismul a închis ușa inimilor la dragostea față de părinți. Mințile tinerilor trebuie să fie trezite în legătură cu această problemă. Porunca a cincea este singura poruncă la care este adăugată o făgăduință; dar este luată cu ușurință sau chiar ignorată de către cei care pretind că iubesc.

Disprețul față de dragostea mamei, dezonoarea față de grija tatălui sunt păcate scrise în dreptul multor tineri.

Una dintre cele mai mari greșeli legate de acest subiect este că cei tineri și fără experiență nu trebuie să își lase sentimentele să fie tulburate, nu trebuie să existe interferențe în experiența dragostei. Dacă există vreun subiect care trebuie analizat din toate unghiurile, acesta este. Este esențial ajutorul experienței altora și o cântărire cu mult calm și atenție a lucrurilor. Acesta este un subiect tratat cu prea multă ușurință de majoritatea oamenilor.

Prieteni tineri, faceți din Dumnezeu și din părinții voștri care se tem de Dumnezeu sfătuitorii voștri. Rugați-vă în legătură cu această problemă. Cântăriți fiecare sentiment și priviți evoluția caracterului la cel de care vreți să vă legați destinul. Pasul pe care îl veți face este unul dintre cei mai importanți din viață și nu trebuie făcut în grabă. Chiar dacă iubiți, nu iubiți orbește.

Examinați cu atenție, pentru a vedea dacă veți avea o căsnicie fericită sau nearmonioasă. Puneți-vă întrebarea: mă va ajuta această căsătorie să cresc pentru cer? Va ajuta la creșterea dragostei mele față de Dumnezeu? Dacă la aceste întrebări răspunsul este pozitiv, atunci, în temere de Dumnezeu, mergeți mai departe.

Dar, chiar dacă v-ați logodit, fără cunoașterea deplină a caracterului celui cu care vreți să vă uniți, nu vă gândiți că logodna vă obligă să vă uniți prin căsătorie cu cineva pe care nu-l puteți iubi și respecta. Aveți mare grijă înainte de a vă logodi; dar este mai bine, mult mai bine, să rupeți logodna înainte de a vă căsători, ca să nu vă despărțiți după aceea, așa cum fac mulți.

Comportamentul față de mamă, un test

Adevărata dragoste este ca o plantă care are nevoie de îngrijire. Femeia care dorește o căsnicie liniștită, fericită, care dorește să nu aibă în viitor necazuri, trebuie să se întrebe înainte de a-și încredința sentimentele: Are iubitul meu o mamă? Care este pecetea caracterului ei? Își recunoaște el obligațiile față de ea? Este interesat de dorințele și de fericirea ei? Dacă nu își respectă mama, oare va manifesta el respect, dragoste, bunătate și atenție față de cea care îi va fi soție? Când noutatea căsătoriei nu va mai fi, mă va mai iubi? Va fi răbdător atunci când voi greși sau mă va critica și va fi dictator, lăsând pe mine tot greul? Adevăratele sentimente vor trece peste multe greșeli; dragostea nici nu le va ține în seamă.

Impulsurile nu sunt puncte de referință

Tineretul se încrede prea mult în impuls. Nu ar trebui să se lase așa de ușor captivați de exteriorul unei persoane. Curtenia, la această vârstă, este plină de decepții și ipocrizie, cu care dușmanul sufletelor are mult mai mult de a face decât Domnul. Este nevoie de un bun discernământ, dar, de fapt, el nu este foarte implicat în această problemă.

Dacă ar fi mai apropiați de părinți, dacă ar avea mai multă încredere în ei, făcându-i părtași la bucuriile și necazurile lor, copiii vor fi feriți de multe suferințe pe viitor. Când vor să afle care este calea cea bună, trebuie să arate mai întâi părinților cum văd ei lucrurile și să le ceară sfatul. Cine sunt cei atât de calculați, încât să le arate pericolele, dacă nu părinții lor? Cine le poate înțelege temperamentul mai bine decât părinții?

Copiii creștini vor vedea în fiecare binecuvântare pământească dragostea și aprobarea părinților lor temători de Dumnezeu. Părinții simt împreună cu copiii și se roagă pentru ei și împreună cu ei, pentru ca Dumnezeu să îi călăuzească. Dar, mai presus de orice, vor arăta spre cel mai bun Prieten și Sfătuitor, care privește cu milă la lipsurile lor. El, care a fost ispitit în toate lucrurile ca și noi, totuși fără păcat, știe cum să îi ajute pe cei care sunt ispitiți. -- The Review and Herald, 26 ianuarie, 1886.

Dragostea divină

În unirea voastră pe viață, afecțiunea trebuie să lucreze fericirea voastră reciprocă. Fiecare trebuie să lucreze la fericirea celuilalt. Aceasta este voia lui Dumnezeu cu privire la voi. Dar, deși trebuie să vă contopiți într-unul, nici unul dintre voi nu trebuie să își piardă individualitatea în a celuilalt. Dumnezeu e proprietarul individualității voastre...

Trăind pentru Dumnezeu, sufletul îndreaptă către El simțămintele lui cele mai bune și mai înalte. Este oare revărsarea cea mai mare a iubirii voastre îndreptată către acela care a murit pentru noi? Dacă lucrurile stau astfel, iubirea noastră, a unuia față de celălalt, va fi după planul ceresc. -- Testimonies for the Church 7:45, 46.