Lucrarea pastorală

Capitolul 12

Sănătatea personală

[AUDIO]

Stresul

Slujirea este epuizantă. -- Dacă, în timpul său liber, un pastor lucrează în livada sau în grădina lui, ar trebui să își deducă din salariu timpul petrecut acolo? Cu siguranță nu, după cum nu ar trebui să își adauge la salariu timpul când este chemat să lucreze peste program în activitatea sa pastorală. Unii pastori petrec multe ore într-un aparent repaus și este bine ca ei să se odihnească atunci când au posibilitatea, pentru că organismul nu poate să reziste presiunii apăsătoare dacă nu există momente de respiro. Sunt perioade din zi de suprasolicitare, pentru care pastorul nu este plătit suplimentar și, dacă el alege să taie lemne sau să lucreze în grădina lui timp de câteva ore zilnic, este privilegiul lui să facă lucrul acesta tot atât de mult cum este să predice. Un pastor nu poate să predice și să facă vizite neîntrerupt, întrucât aceasta este o muncă epuizantă. -- Ev 660.

Soluția pentru depresie poate fi odihna. -- Ar trebui să muncești cu grijă și să respecți perioadele de odihnă. Procedând astfel, îți vei menține puterea fizică și mentală și îți vei îndeplini munca mult mai eficient. Frate F., tu ești o persoană agitată și acționezi foarte mult din impuls. Depresia îți afectează munca foarte mult. Din când în când, simți că ești lipsit de libertate și crezi că asta se datorează fie faptului că ceilalți se află în întuneric ori greșesc, fie vreunei alte cauze, pe care nu o poți identifica exact. În consecință, te lansezi în atacuri la adresa oricui, fapt care poate cauza mult rău. Dacă te-ai liniști atunci când ești în această stare nervoasă, de neliniște, și te-ai odihni, dacă L-ai aștepta în liniște pe Dumnezeu și te-ai întreba dacă nu cumva problema este la tine, atunci nici pe tine nu te-ai mai răni, nici cauzei prețioase a lui Dumnezeu nu i-ai mai aduce prejudicii. -- 1T 622.

Ar trebui luate măsuri ca pastorii care, prin muncă excesivă pentru cauza lui Dumnezeu, s-au îmbolnăvit să fie îngrijiți. -- Ar trebui luate măsuri pentru îngrijirea pastorilor și a altor slujitori credincioși ai lui Dumnezeu care, prin suprasolicitare sau muncă excesivă pentru cauza Lui, s-au îmbolnăvit și au nevoie de odihnă și de recuperare sau care, din cauza vârstei ori a bolii, nu mai sunt în stare să suporte povara și zăpușeala zilei. Pastorii sunt repartizați adeseori într-o zonă a lucrării despre care ei știu că le va afecta sănătatea, însă, nevrând să evite locurile dificile, se aventurează, sperând să fie un sprijin și o binecuvântare pentru oameni. După o vreme, sănătatea lor se șubrezește. Încearcă să schimbe mediul sau tipul de activitate, dar fără vreun rezultat. Și-atunci, ce le rămâne de făcut? -- GW 426.

Exercițiul fizic

Exercițiul fizic reface corpul și permite prelungirea activității pastorale. -- Întregul organism are nevoie de efectele înviorătoare ale exercițiului fizic în aer liber. Câteva ore de muncă fizică în fiecare zi ar duce la refacerea robusteții corpului și ar odihni și relaxa mintea. Astfel, s-ar favoriza o stare generală de sănătate și s-ar putea face mai multă lucrare pastorală. Lectura continuă și redactarea neîntreruptă care îi caracterizează pe mulți pastori îi fac nepotriviți pentru activitatea pastorală. -- CH 193.

Pastorii nu ar trebui să considere munca fizică sub demnitatea lor. -- Draga mea soră, îți vorbesc în mod deschis, pentru că nu îndrăznesc să fac altfel. Insist să îți asumi poverile vieții, în loc să fugi de ele. Ajută-l pe soțul tău ajutându-te pe tine însăți. Părerile pe care le aveți amândoi despre demnitatea pe care ar trebui să o mențină pastorul nu sunt în armonie cu exemplul Domnului nostru. Slujitorul lui Hristos ar trebui să fie cumpătat, smerit, iubitor, îndelung răbdător, stăpân pe sine, milos, amabil și precaut, să cultive gânduri și conversații înalte și să aibă o conduită ireproșabilă. Aceasta este demnitatea Evangheliei. Dar, dacă un pastor ajunge într-o familie unde poate să se servească singur, ar trebui să procedeze astfel fără doar și poate și ar trebui să încurajeze hărnicia prin exemplul personal, angajându-se în muncă fizică atunci când nu are o mulțime de alte îndatoriri și sarcini. Faptul că se implică în diverse activități folositoare nu-i va scădea din demnitate și îl va ajuta să aibă o viață și o sănătate mai bune. Circulația sângelui va fi mai bine reglată. Munca fizică, o întrerupere de la cea intelectuală, va reduce cantitatea de sânge care merge spre creier. Este vital ca soțul tău să facă mai multă muncă fizică pentru a-și destinde creierul. Și digestia i se va îmbunătăți prin exercițiu fizic. Dacă, atunci când nu trebuie să participe la un șir lung de întâlniri, ar face exerciții fizice în fiecare zi, ar avea de câștigat, iar demnitatea lui de pastor nu i-ar scădea. Exemplul lui ar fi în concordanță cu cel al Stăpânului nostru divin. -- 2T 568.

Munca fizică este o binecuvântare, dar, dacă pastorii petrec prea mult timp într-o astfel de activitate, Îl jefuiesc pe Dumnezeu de slujirea pe care El o cere de la ei. -- Fratele D. este activ și dornic să lucreze și să poarte poveri care nu au legătură cu chemarea sa, iar mintea și trupul lui au fost prea mult absorbite de lucrurile efemere. Unii pastori păstrează o anumită demnitate care nu este în conformitate cu viața lui Hristos și nu sunt dispuși să se facă utili angajându-se în muncă fizică, dacă e nevoie, pentru a ușura poverile acelora de a căror ospitalitate se bucură și pentru a-i scuti de griji. Exercițiul fizic s-ar dovedi pentru ei mai degrabă o binecuvântare decât o jignire. Ajutându-i pe alții, s-ar ajuta pe ei înșiși. Însă unii trec în extrema cealaltă. Când e nevoie să-și investească tot timpul și toată puterea în lucrarea lui Dumnezeu, ei se arată dispuși să muncească și să devină slujitorii tuturor, chiar și în lucruri trecătoare. Nu fac altceva decât să-L jefuiască pe Dumnezeu de slujirea pe care o cere din partea lor. În felul acesta, lucruri lipsite de însemnătate mănâncă timp prețios, care ar trebui să fie dedicat intereselor cauzei lui Dumnezeu. -- 2T 643.

Dieta

Prea multă mâncare și prea puțin exercițiu fizic slăbesc puterile intelectuale și morale. -- Unii dintre pastorii noștri mănâncă cu mare poftă și apoi nu fac îndeajuns de multă mișcare pentru a elimina toxinele care se acumulează în organism. Mănâncă și apoi își petrec cea mai mare parte a timpului stând jos, citind, studiind sau scriind, când o parte din timpul lor ar trebui să fie dedicat în mod sistematic muncii fizice. Predicatorii noștri se vor îmbolnăvi cu siguranță dacă nu sunt mai atenți în ce privește împovărarea excesivă a stomacului cu o cantitate prea mare de mâncare, chiar dacă e sănătoasă. Am văzut că voi, frate și soră A., sunteți amândoi în pericol din acest punct de vedere. Îmbuibarea afectează cursivitatea gândurilor și a cuvintelor și intensitatea sentimentelor, intensitate atât de necesară pentru a imprima adevărul în inima ascultătorului. Tolerarea apetitului întunecă și încătușează mintea și tocește emoțiile sfinte ale sufletului. Puterile intelectuale și morale ale unora dintre predicatorii noștri sunt slăbite de mâncatul incorect și de lipsa exercițiului fizic. Cei care au un apetit de nepotolit nu ar trebui să și-l satisfacă, ci ar trebui să practice abnegația și să păstreze binecuvântarea unor mușchi activi și a unui creier liber. Mâncatul în exces amețește întreaga ființă, deturnând energia de la alte organe spre stomac. -- 3T 310.

Înlocuiți preparatele din carne cu fructe și cereale în cantități potrivite. -- Ca mesageri ai lui Dumnezeu, nu vom lua noi o poziție hotărâtă împotriva satisfacerii unui apetit pervertit, dând mărturie prin exemplul nostru? Cei care susțin că sunt pastori ai Evangheliei și care proclamă cel mai solemn adevăr încredințat vreodată muritorilor își vor permite să facă din stomacul lor o hazna? Dumnezeu ne-a oferit din abundență fructe și cereale, care pot fi gătite sănătos și consumate în cantități potrivite. Și-atunci, de ce continuă oamenii să mănânce carne? Putem avea oare încredere în pastorii care se așază alături de alți oameni la mesele unde se servește carne? -- PUR, 9 octombrie 1902.

Reforma sanitară

Predicatorii ar trebui să prezinte reforma sanitară, dar nu ar trebui să facă din ea subiectul principal al predicilor lor. -- Reforma sanitară este strâns legată de mesajul celui de-al treilea înger, dar nu este mesajul în sine. Predicatorii noștri ar trebui să prezinte reforma sanitară, dar nu ar trebui să facă din ea subiectul principal al predicilor lor, înlocuind astfel mesajul îngeresc. Locul ei se află printre acele subiecte care prezintă pregătirea necesară pentru întâmpinarea evenimentelor anunțate în acest mesaj, fiind, dintre toate, cel mai important. -- RH, 7 mai 1914.

Unii pastori nu sunt interesați de reforma sanitară pentru că ea le mustră slăbiciunile. -- De ce sunt unii dintre frații noștri pastori atât de dezinteresați de reforma sanitară? Din cauza dezacordului dintre îndrumările cu privire la cumpătare în toate lucrurile și îngăduința lor de sine. În unele locuri, acest lucru i-a făcut pe pastori să nu-i îndemne pe oameni să studieze, să practice și să promoveze reforma sanitară. Nimeni nu ar trebui să fie pus deoparte ca învățător al poporului cât timp învățăturile și exemplul său sunt în contradicție cu mărturia despre alimentație pe care Dumnezeu le-a dat-o slujitorilor Lui să o proclame, pentru că lucrul acesta ar crea confuzie. Dacă cineva desconsideră reforma sanitară, aceasta îl face să nu fie persoana potrivită pentru rolul de mesager al Domnului. -- CD 453.

Pastorii palizi la față aruncă un stigmat asupra reformei sanitare. -- Din cauza nechibzuinței în alimentație, simțurile unora par să fie pe jumătate paralizate, iar ei sunt apatici și somnoroși. Acești pastori palizi la față, care suferă ca urmare a satisfacerii egoiste a apetitului, nu sunt o recomandare pentru reforma sanitară. Dacă suferă de pe urma suprasolicitării stomacului, ar fi mult mai bine să renunțe din când în când la câte o masă și să permită astfel organismului să se întremeze. În vederea promovării reformei sanitare, lucrătorii noștri ar putea să facă mult mai mult prin exemplul personal decât prin predici. Când prieteni bine intenționați fac pregătiri minuțioase pentru ei, sunt ispitiți puternic să încalce principiile; însă, dacă vor refuza mâncărurile acelea rafinate și bogat condimentate, precum și ceaiul și cafeaua, ei ar putea demonstra că au pus în practică principiile reformei sanitare. Unii suferă acum ca urmare a nerespectării legilor vieții, aruncând astfel un stigmat asupra reformei sanitare. -- 4T 417.

Echilibrul

Mintea poate fi folosită relativ în siguranță numai atunci când puterile mentale și puterile fizice sunt solicitate în egală măsură. -- Mintea nu trebuie să fie permanent solicitată, în detrimentul puterilor fizice. Ignorarea fiziologiei organismului uman și neglijarea respectării legilor sănătății i-au băgat în mormânt pe mulți care ar fi putut să trăiască pentru a munci și a studia în mod inteligent. Folosirea adecvată a minții și a corpului va dezvolta și va întări toate puterile. Și mintea, și corpul vor fi conservate și vor fi capabile să îndeplinească o mulțime de activități. Pastorii și profesorii trebuie să se informeze cu privire la aceste lucruri și trebuie să le și practice. Dacă își vor folosi în mod adecvat atât puterile fizice, cât și pe cele mentale, circulația sângelui se va echilibra și fiecare organ al mașinăriei vii va fi menținut în bună funcțiune. Adeseori, ne suprasolicităm mintea; gândind mereu în aceeași direcție, ajungem în pragul nebuniei; folosirea excesivă a creierului și neglijarea celorlalte organe cauzează o stare de boală în organism. Fiecare facultate a minții poate fi folosită relativ în siguranță numai atunci când puterile mentale și puterile fizice sunt solicitate în egală măsură, iar temele de gândire sunt variate. Avem nevoie de o schimbare de activitate, iar natura este un învățător viu și sănătos. -- LS 353, 354.