Mărturii pentru comunitate, vol. 2

Capitolul 25

Combativitate condamnată

[AUDIO]

Iubite frate M, Când ne-am întâlnit la _____, eram doritori să te ajutăm și ne-a fost teamă că nu vei primi acolo ajutorul de care aveai nevoie. Am propus să vii la noi și să te asociezi cu noi și cu alți copii scumpi ai lui Dumnezeu, ca să poți învăța lecții atât de importante, înainte de a putea fi puternic și să înduri ispitele și pericolele acestor zile de pe urmă. Mi-am amintit de înfățișarea ta, pe care mi-o arătase Domnul; era a unuia care se lupta pentru stăpânirea puternicelor obiceiuri rele, care duceau nu numai la nimicirea trupului tău, ci la pierderea vieții veșnice de dincolo. Ai câștigat biruințe, dar mai ai de câștigat biruințe și mai mari; ai de dus lupte cu vrăjmașii lăuntrici care, dacă nu sunt biruiți, vor ruina în mare măsură fericirea ta și a tuturor celor care se asociază cu tine.

Trăsăturile rele din caracterul tău trebuie să fie biruite. Trebuie să te apuci de lucrare, cu rugăciune serioasă și cu umilință înaintea lui Dumnezeu, simțindu-ți neputința fără harul Lui special. Credința adevărului a produs deja o reformă în viața ta, totuși, această reformă nu este atât de completă cât ar trebui să fie, pentru ca să corespunzi standardului lui Dumnezeu. Tu iubești adevărul, dar el trebuie să pătrundă mai adânc în viața ta, să-ți influențeze cuvintele și toată purtarea. Ai o mare lecție de învățat, și nu trebuie să pierzi timp spre a o învăța. Tu nu te-ai educat pentru stăpânire de sine. Iată o biruință specială, pe care o ai de câștigat. În organismul tău sunt mai multe elemente de război decât de pace. Ai nevoie să cultivi curtoazie și politețe. „În cinste, fiecare să dea întâietate altuia.” „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai presus de el însuși.” (Romani 12, 10; Filipeni 2, 3.)

Combativitatea ta este mare și tu stai gata încins, pregătit, să respingi totul, oriunde ai ocazia. Nu te străduiești să vezi cât te poți apropia spre a-ți armoniza ideile și vederile cu cele ale altora, ci stai pregătit să te deosebești, dacă există o șansă posibilă pentru tine să faci astfel. Aceasta păgubește propriul tău suflet, întârzie înaintarea ta spirituală, și nu numai că întristează și îi rănește pe cei care ar fi cei mai sinceri prieteni ai tăi, ci, uneori, și dezgustă, așa că societatea ta nu este agreabilă și plăcută, ci supărătoare. Pentru tine, este tot atât de normal, ca și respirația, să consideri vederile și opiniile altora inferioare față de ale tale. În privința aceasta, greșești adesea, pentru că nu ai toată acea înțelepciune și cunoștință pe care ți-o arogi. Adesea, pui opiniile tale mai presus de cele ale bărbaților și femeilor care au mai mulți ani de experiență decât tine și care sunt mai calificați să spună cuvinte de judecată înțeleaptă, decât tine. Dar n-ai văzut toate aceste asalturi permanente și de aceea nu ți-ai dat seama de fructul cel rău și amar pe care l-au produs. Timp îndelungat, ai nutrit un spirit de controversă, de război. Spiritul tău de contradicție te face să jubilezi în contradicții.

Educația ta a fost deplorabilă; ea n-a fost favorabilă, pentru ca să ai acum o experiență religioasă corectă. Tu trebuie să te dezveți aproape de toate și să înveți din nou. Ai un temperament iute, care îi supără pe prietenii tăi și pe sfinții îngeri, și îți rănește propriul suflet. Acesta este cu totul contrar spiritului adevărului și adevăratei sfințiri. Tu trebuie să înveți cultivarea modestiei în vorbire. Eul trebuie învins și ținut în supunere. Un creștin nu trebuie să se țină de ciorovăială și controversă nici chiar cu cei mai răi și mai necredincioși. Ce rău este să nutrești un astfel de spirit față de cei care cred adevărul și caută pace, iubire și armonie! Pavel spune: „Trăiți în pace între voi.” (1 Tesaloniceni 5, 13.) Acest spirit de controversă este împotriva tuturor principiilor adevărului. În predica Sa de pe Munte, Hristos a spus: „Ferice de cei împăciuitori, că ei vor fi chemați fii ai lui Dumnezeu.” „Ferice de cei blânzi, căci ei vor moșteni pământul.” (Matei 5, 9.5.) Tu vei avea necaz oriunde vei merge, dacă nu înveți lecția pe care Dumnezeu intenționează s-o înveți. Tu trebuie să fii mai puțin sigur și încrezut în propria ta opinie și să ai un spirit ascultător, acela al unui învățăcel. „Cel încet la mânie prețuiește mai mult decât un viteaz, și cine este stăpân pe sine prețuiește mai mult decât cine cucerește cetăți.” „Cine este încet la mânie are multă pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii.” (Proverbe 16, 32; 14, 25.) Iacov spune: „știți bine lucrul acesta, prea iubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie, căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu.” (Iacov 1, 19.20.)

În experiența ta se menține un spirit de încredere în sine. Dacă ai avea o experiență completă în lucrurile lui Dumnezeu, ai înțelege că roadele pe care le aduci sunt rele. Ele nu conțin hrană, ci îi umplu cu amărăciune pe toți cei ce au parte de ele. Tu trebuie să-ți învingi spiritul arogant și dictatorial. Am o puternică speranță, iubitul meu frate, că tu, care ai dovedit că ai curaj moral pentru a-l înfrunta pe vrăjmașul din tine și tăria morală de a lupta cu vrăjmașul poftei și cu puternicele obiceiuri rele, care te-au încercuit asemenea unor legături de fier, te vei apuca de îndată să lucrezi și să câștigi biruința. Ai avut un spirit nepăsător; ți s-a părut că nimeni nu-ți poartă de grijă, că aproape fiecare era dușmanul tău și că n-are nici o importanță ce se alege de tine.

Adevărul te-a găsit nenorocit. Ai văzut în el o putere care avea să te ridice și să-ți dea forța și tăria pe care nu le aveai. Ai apucat razele de lumină care au strălucit asupra ta; și dacă te vei supune acum pe deplin influenței adevărului, acesta te va converti pe deplin, te va sfinți și te va pregăti pentru ajungerea, în final, la nemurire. Tu ai multe trăsături bune de caracter; ai o inimă largă. Dumnezeu dorește să fii drept, foarte drept. Tu nu ești dispus să ți se dicteze sau să fii îndrumat. Vrei ca toată îndrumarea să ți-o dai tu însuți. Dar trebuie să ai un spirit umil, de învățăcel și să fii amabil, stăruitor, îndelung răbdător, plin de gentilețe și îndurare.

Noi ne interesăm de tine și dorim să te ajutăm. Te rog să primești aceste rânduri în spiritul cel bun, și fie ca ele să schimbe în mod corespunzător inima și viața ta. Răspuns, Soră White.

Mărturia pe care am primit-o ieri, am privit-o ca pe o binemeritată mustrare, pentru care vă mulțumesc sincer. Sper, cu toată seriozitatea, că am să fiu un biruitor. Sunt pe deplin conștient de mărimea lucrării pe care o am de făcut, totuși sunt încredințat că, prin harul lui Dumnezeu care mă ajută, voi fi în stare să biruiesc.