Mărturii pentru comunitate, vol. 4

Capitolul 23

Egoism în biserică și în familie

[AUDIO]

Iubite frate M., Mi-a fost arătat în viziune că ai defecte de caracter care trebuie îndreptate. Tu nu ești corect în vederile și simțămintele tale față de soția ta. Nu o apreciezi. Ea nu a primit din partea ta cuvintele de simpatie și iubire pe care ar fi trebuit să i le spui. Aceasta nu ar fi micșorat demnitatea ta de bărbat, dacă ai fi lăudat-o pentru purtarea ei de grijă și pentru poverile pe care le poartă în familie.

Ești egoist și exigent. Observi lucruri mărunte și vorbești despre greșeli mici pe care le vezi la soția și copiii tăi. Pe scurt, încerci să faci din conștiința ta criteriul conștiinței lor, dorind să fii conștiință pentru ei. Soția ta are identitatea ei proprie, care niciodată nu poate fi absorbită de cea a soțului ei. Ea are o individualitate pe care trebuie să și-o păstreze, pentru că este răspunzătoare înaintea lui Dumnezeu pentru ea însăși. Tu, frate M., nu poți fi răspunzător înaintea lui Dumnezeu pentru conformația caracterului soției tale. Ea singură va purta această responsabilitate. Dumnezeu este tot atât de dispus să impresioneze conștiința soției tale temătoare de Dumnezeu cât este a impresiona și conștiința ta pentru ea.

Aștepți prea mult de la soția și copiii tăi. Îi critici prea mult. Dacă tu însuți ai încuraja o stare de spirit veselă, fericită și ai vorbi amabil și afectuos cu ei, ai aduce în locuința ta lumină, în loc de nori, supărare și nefericire. Tu insiști prea mult asupra părerii tale; ai adoptat poziții extreme și n-ai fost dispus ca judecata soției tale să aibă greutatea pe care ar fi trebuit s-o aibă în familia ta. Tu n-ai încurajat respectul pentru soția ta, nici n-ai educat copiii să-i respecte judecata. N-ai făcut-o egală cu tine, ci ai luat frâiele conducerii și ale stăpânirii în mâinile tale și le ții cu fermitate. Tu n-ai o dispoziție afectuoasă, sensibilă. Trebuie să cultivi aceste trăsături de caracter, dacă dorești să fii un biruitor și dacă dorești binecuvântarea lui Dumnezeu în familia ta.

Tu ești neclintit și inflexibil în părerea ta, ceea ce este foarte greu de suportat pentru familie. Ai nevoie ca inima să-ți fie înmuiată prin harul lui Dumnezeu. Ai nevoie de o astfel de iubire ca aceea care a caracterizat lucrările lui Hristos. Iubirea purcede de la Dumnezeu. Ea este o plantă de proveniență cerească și nu poate trăi și înflori într-o inimă firească. Unde există, ea este adevăr, viață și putere. Dar nu poate trăi fără activitate, și ori de câte ori este exercitată, crește și se extinde. Ea nu va observa greșelile mărunte și nu se va grăbi să consemneze micile erori. Când argumentele și cuvintele se vor dovedi zadarnice și nefolositoare, ea va convinge. Cea mai bună cale de a schimba caracterul și de a pune în regulă comportamentul familiei tale este prin principiul iubirii. Ea este într-adevăr o forță care va îndeplini ceea ce nici banii, nici puterea nu pot face niciodată.

Fratele meu, cuvintele tale aspre și neînțelegătoare taie și rănesc. Îți este foarte ușor să critici și să cauți defecte, dar acest lucru nu aduce decât nefericire. Te-ai simți repede jignit dacă cuvintele pe care le-ai adresat altora ți-ar fi fost spuse ție. Tu ai socotit drept slăbiciune să fii amabil, afectuos și înțelegător și ai crezut că îți scade demnitatea dacă vorbești afectuos, gentil și iubitor cu soția ta. Aici greșești, în ceea ce privește înțelegerea adevăratei bărbății și demnități. Înclinația de a lăsa nefăcute faptele de amabilitate este o manifestare a slăbiciunii și a defectului din caracterul tău. Ceea ce tu vezi ca slăbiciune, Dumnezeu o socotește ca adevărată amabilitate creștină, care ar trebui practicată de fiecare creștin, pentru că acesta a fost spiritul pe care l-a manifestat Isus.

Tu ai înclinația de a fi foarte egoist și te gândești la tine mai mult decât ar trebui. Adesea, iei concepții ciudate din Scriptură și nu rareori te ții de ele atât de zelos, cum au făcut iudeii cu tradițiile lor. Neavând dispoziția de a te lăsa învățat, vei fi într-o primejdie continuă de a face tulburare în biserică, dacă nu te apuci de lucrarea de a corecta acele rele cu ajutorul puternicului Biruitor. Este alarmant faptul că tu crezi că știi aceste lucruri mai bine decât frații tăi și de aceea este foarte greu să fii ajutat. Ai un spirit fariseic, de îndreptățire de sine, care va spune: „Stai departe, nu te apropia de mine, pentru că eu sunt mai sfânt decât tine.”

Tu n-ai văzut stricăciunea propriei tale inimi și că ai făcut din viață aproape un eșec. Părerile tale nu pot și nu trebuie să stăpânească în biserica lui Dumnezeu. Ai nevoie să cultivi toate darurile creștine, mai ales dragostea care suferă îndelung, este plină de bunătate, nu pizmuiește, nu se laudă, nu se umflă de mândrie, „nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nelegiuire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul”. „Astfel dar, ca niște aleși ai lui Dumnezeu, sfinți și prea iubiți, îmbrăcați-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândețe, cu îndelungă răbdare. Îngăduiți-vă unii pe alții, și dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertați-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, așa iertați-vă și voi. Dar mai pe sus de toate acestea, îmbrăcați-vă cu dragostea, care este legătura desăvârșirii. Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.”

Tu observi micile abateri de la ceea ce crezi că este drept și apoi cauți să le corectezi cu asprime. În timp ce ești în felul acesta autoritar și dictatorial, grabnic să găsești defectele unui frate, tu nu-ți cercetezi propria ta inimă să vezi relele care există în viața ta. Tu dai dovadă de o mare slăbiciune morală în satisfacerea apetitului și pasiunilor tale. Robia apetitului pentru tutun este atât de stăpână pe tine, încât, cu toate că te-ai hotărât și rehotărât să biruiești obiceiul, n-ai realizat acest lucru. Acest obicei rău ți-a pervertit simțurile. Frate, unde este lepădarea ta de sine? Unde este puterea ta morală ca să biruiești? Hristos a biruit puterea apetitului în pustia ispitirii în folosul tău. Acum, lupta este a ta. În Numele Biruitorului, ai ocazia să te lepezi de apetitul tău și să câștigi o victorie pentru tine însuți. Ceri mult de la alții, dar ce ești tu dispus să faci pentru a obține biruința asupra unei plăceri care este dezgustătoare, nimicitoare de sănătate și pângăritoare de suflet? Lupta este a ta. Nimeni nu se poate lupta pentru tine. Alții se pot ruga pentru tine, dar lucrarea trebuie să fie întru totul a ta.

Dumnezeu te chemă să nu mai cochetezi cu ispititorul, ci să te cureți de toată murdăria cărnii și a spiritului, desăvârșind, în temere de El, sfințenia. Tu trebuie să lucrezi repede spre a îndepărta defectele din caracterul tău. Tu te afli în atelierul lui Dumnezeu. Dacă te vei supune procesului de finisare, de ajustare și de fățuire, pentru ca asperitățile să poată fi îndepărtate, nodurile și suprafața aspră să fie nivelate și potrivite cu ajutorul cuțitului de rindea al lui Dumnezeu, tu vei fi destoinic prin harul Lui, pentru locașul ceresc. Dar, dacă te cramponezi de eul tău și nu ești dispus să suporți procesul de probă pentru locașul ceresc, nu vei avea nici un loc în acea construcție care se alcătuiește fără sunet de secure sau ciocan. Dacă firea ta nu este transformată, dacă nu ești curățit și ridicat prin sfințirea adevărului pentru aceste zile de pe urmă, vei fi găsit nevrednic pentru un loc printre îngerii cei sfinți și curați.

Îți poți permite să te prinzi de obiceiurile tale stricate și la sfârșit să fii găsit printre cei necredincioși și nesfințiți? Îți poți permite să riști în această problemă? Este prea mult în joc pentru tine să te aventurezi să mergi pe calea satisfacerii plăcerii pe care ai urmat-o. Tu ai fost dispus să le vorbești despre adevăr necredincioșilor într-o manieră categorică și neplăcută, fapt care a avut o influență foarte rea asupra minții lor. Când cineva este un apărător inconsecvent al adevărului, Satana îl folosește pentru avantajul său special ca să dezguste pe cel care, sub o influență bună, ar fi fost impresionat în mod favorabil. Tu trebuie să-ți cizelezi manierele și, când aperi adevărul, fă-o cu duhul blândeții.

„Fiți totdeauna gata să răspundeți oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândețe și teamă.” Teama de care se vorbește aici nu înseamnă neîncredere sau nehotărâre, ci precauție cuvenită, veghind asupra oricărui amănunt, ca să nu fie spus un cuvânt nechibzuit sau să prevaleze sentimentalismul și astfel să lase impresii nefavorabile asupra minții și să-i îndrume într-o direcție greșită. Teamă evlavioasă, umilință și blândețe sunt foarte necesare pentru toți, pentru ca adevărul lui Dumnezeu să fie corect reprezentat.

Una dintre primejdiile tale cele mai mari este spiritul de încredere în sine și de mândrie. Nefericirea cea mare care există la tine și în familia ta rezultă imediat din acțiunea mândriei. Utilitatea unui om care are această mândrie trebuie să fie limitată mult, pentru că mândria aceasta și iubirea de sine îl ține într-o sferă îngustă. Spiritul lui nu este generos. Eforturile lui nu sunt întinse, ci restrânse. Dacă această mândrie există, ea va fi descoperită prin conversația și comportamentul lui.

Iubite frate, influența sub care a fost format caracterul tău ți-a dat un spirit arogant și trufaș. Acest spirit îl manifești în familia ta, printre vecini și toți cei cu care te asociezi. Ca să biruiești aceste obiceiuri rele, trebuie să veghezi și să te rogi. Acum tu trebuie să fii foarte serios, pentru că mai ai puțin timp în care să lucrezi. Să nu socotești că ești destul de tare în propria ta putere. Tu poți câștiga victoria numai în Numele puternicului Biruitor. În conversația cu alții, stăruie asupra îndurării, bunătății și iubirii lui Dumnezeu în loc de dreptatea și judecata Lui necruțătoare. Ține-te tare de făgăduințele Lui. Tu nu poți face nimic prin puterea ta; dar, prin puterea lui Isus, poți face toate lucrurile. Dacă ești în Hristos și Hristos este în tine, vei fi schimbat, reînnoit și sfințit. „Dacă rămâneți în Mine, și dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereți orice veți vrea, și vi se va da.” Asigură-te că Hristos este în tine, că inima ta este zdrobită, supusă și umilă. Dumnezeu va accepta numai pe cel umilit care se căiește. Cerul merită un efort perseverent de o viață întreagă, da, merită orice. Dumnezeu te va ajuta în eforturile tale, dacă te străduiești numai în El. În familia ta este o lucrare de făcut, pe care Dumnezeu te va ajuta s-o aduci la îndeplinire dacă te ții bine de ea. Eu stărui călduros pe lângă tine să-ți pui inima în rânduială și apoi să cauți să lucrezi cu răbdare pentru salvarea familiei tale, astfel ca îngerii lui Dumnezeu să poată veni în căminul vostru și să rămână cu voi.