Mărturii pentru comunitate, vol. 9

Capitolul 15

Credincioșie în reforma sanitară

[AUDIO]

[Manuscris citit înaintea delegaților la Conferința Generală, Washington D. C., 31 mai 1909.]

Sunt instruită să transmit o solie tuturor oamenilor cu privire la subiectul reformei sanitare, deoarece mulți au apostaziat de la credincioșia lor de mai înainte față de principiile reformei sanitare.

Intenția lui Dumnezeu pentru copiii Săi este ca ei să crească până la statura deplină de bărbați și femei în Hristos. Pentru a face lucrul acesta, ei trebuie să folosească bine fiecare putere a minții, sufletului și trupului. Ei nu-și pot permite să irosească nici o putere mintală sau fizică.

Întrebarea cu privire la felul cum să se păstreze sănătatea este de o primă importanță. Când studiem problema aceasta în temere de Dumnezeu, vom înțelege că este cel mai bine, atât pentru prosperitatea noastră fizică, cât și pentru prosperitatea noastră spirituală, să observăm simplitatea în dietă. Să studiem această problemă cu răbdare. Avem nevoie de cunoștință și de chibzuință pentru a proceda cu înțelepciune în chestiunea aceasta. Nu trebuie să ne opunem legilor naturii, ci să le dăm ascultare.

Aceia care au primit instrucțiune cu privire la relele folosirii alimentelor de carne, a ceaiului, a cafelei și a preparatelor alimentare bogate și nesănătoase, și care sunt hotărâți să facă un legământ cu Dumnezeu prin sacrificiu, nu vor continua să-și satisfacă apetitul pentru alimente pe care le știu că sunt nesănătoase. Dumnezeu cere ca apetiturile să fie curățite și să se practice lepădarea de sine cu privire la lucrurile acelea care nu sunt bune. Aceasta este o lucrare care va trebui să fie făcută mai înainte ca poporul Său să poată sta înaintea Lui ca un popor desăvârșit.

Răspunderea personală

Rămășița poporului lui Dumnezeu trebuie să fie un popor convertit. Prezentarea acestei solii trebuie să aibă drept urmare convertirea și sfințirea de suflete. Noi trebuie să simțim puterea Duhului lui Dumnezeu în această mișcare. Aceasta este o solie minunată, precisă; ea înseamnă totul pentru primitor și trebuie să fie proclamată cu o strigare puternică. Trebuie să avem o credință sinceră, dăinuitoare, că solia aceasta va merge cu o importanță sporită până la sfârșitul timpului.

Sunt unii care mărturisesc a fi credincioși și care primesc anumite părți ale Mărturiilor, ca fiind solii ale lui Dumnezeu, în timp ce resping acele părți care osândesc plăcerile lor favorite. Aceste persoane lucrează împotriva propriului lor bine și împotriva binelui bisericii. Este cu totul trebuincios ca noi să umblăm în lumină, câtă vreme avem lumină. Aceia care pretind a crede în reforma sanitară, și totuși lucrează contra principiilor ei în practica vieții de toate zilele, rănesc propriile lor suflete și lasă și impresii rele asupra minții credincioșilor și necredincioșilor.

Tărie prin ascultare

O răspundere solemnă zace asupra acelora care cunosc adevărul, și anume aceea ca toate faptele lor să corespundă cu credința lor, ca viața lor să fie înnobilată și sfințită, și ei să fie pregătiți pentru lucrarea care trebuie să fie făcută repede în aceste zile de încheiere a soliei. Ei n-au nici timp și nici putere de cheltuit în satisfacerea apetitului. Acum trebuie să ajungă la noi cu seriozitate constrângătoare cuvintele: „Pocăiți-vă dar și întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se șteargă păcatele, ca să vină de la Domnul vremurile de înviorare”. (Faptele Apostolilor 3, 19.) Sunt mulți printre noi care sunt cu lipsuri în ceea ce privește spiritualitatea, și care, dacă nu sunt pe deplin convertiți, cu siguranță că vor fi pierduți. Vă puteți îngădui să vă asumați acest risc?

Mândria și slăbiciunea credinței lipsesc pe mulți de binecuvântările lui Dumnezeu. Sunt mulți aceia care, dacă nu-și smeresc inimile înaintea Domnului, vor fi surprinși și dezamăgiți când se va auzi strigarea: „Iată, Mirele vine”. (Matei 25, 6.) Ei au teoria adevărului, dar nu au ulei în vasele lor, în candelele lor. Credința noastră în timpul de față nu trebuie să se mărginească numai la a fi de acord, a consimți să crezi sau la o credință în teoria soliei îngerului al treilea. Noi trebuie să avem uleiul harului lui Hristos, care va alimenta candela și va face ca lumina vieții să strălucească, arătând calea celor care sunt în întuneric.

Dacă vrem să evităm a avea o experiență bolnăvicioasă, trebuie să începem cu râvnă și fără întârziere să ne lucrăm propria noastră mântuire cu frică și cutremur. Sunt mulți aceia care nu dau dovadă hotărâtă că sunt sinceri față de legământul lor, făcut la botez. Zelul lor e răcit de formalism, de ambiție lumească, mândrie și iubire de sine. Câteodată, sentimentele lor sunt mișcate, dar ei nu cad pe Stânca, Isus Hristos. Ei nu vin la Dumnezeu cu inimi zdrobite, în pocăință și mărturisire. Aceia care trăiesc lucrarea adevăratei pocăințe în inimile lor vor da pe față roadele Duhului în viața lor. O, dacă cei care au atât de puțină viață spirituală și-ar da seama că viața veșnică poate fi acordată numai celor care ajung părtași de natură dumnezeiască, și scapă de stricăciunea care este în lume prin poftă!

Numai puterea lui Hristos poate lucra transformarea în inimă și minte, experiență prin care trebuie să treacă toți aceia care urmează să fie părtași cu El în viața cea nouă din Împărăția cerului. „Dacă un om nu se naște din nou”, a spus Mântuitorul, „nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu”. (Ioan 3, 3.) Religia care vine de la Dumnezeu este singura religie care poate duce la Dumnezeu. Ca să-I servim așa cum se cuvine, trebuie să fim născuți din Duhul Sfânt. Aceasta va duce la veghere. Va curăți inima și va reînnoi mintea, și ne va da o nouă capacitate de a-L cunoaște pe Dumnezeu și a-L iubi. Aceasta ne va da o ascultare de bună voie de toate cerințele Lui. Aceasta este adevărata închinare.

Dumnezeu cere de la poporul Său o continuă înaintare. Avem nevoie să învățăm că satisfacerea apetitului este cea mai mare piedică pentru creșterea mintală și sfințirea sufletească. Cu toată mărturisirea noastră de reformă sanitară, mulți dintre noi mănâncă cum nu trebuie. Satisfacerea apetitului este cea mai mare cauză a debilității fizice și mintale și stă la baza slăbiciunii și a morții premature. Acela care caută să aibă curăția spiritului trebuie să țină minte că în Hristos există putere pentru a stăpâni apetitul.

Alimente din carne

Dacă am avea folos din satisfacerea dorinței după alimente din carne, nu v-aș adresa acest apel; dar știu că nu putem avea vreun folos. Alimentele din carne sunt dăunătoare bunei stări fizice și ar trebui să ne deprindem să ne descurcăm și fără ele. Aceia care sunt în situația în care este cu putință să-și asigure o dietă vegetariană, dar care aleg să urmeze propriile lor preferințe în problema aceasta, mâncând și bând cum le place, treptat vor deveni nepăsători față de învățătura pe care Domnul a dat-o cu privire și la alte laturi ale adevărului prezent, și vor pierde receptivitatea lor cu privire la ceea ce este adevăr; cu siguranță că ei vor culege ceea ce au semănat.

Mi-a fost arătat că elevilor din școlile noastre nu trebuie să li se servească carne în alimentația lor sau preparate alimentare care sunt cunoscute ca fiind nesănătoase. Nimic ce ar servi la încurajarea unei dorințe după stimulente nu ar trebui să fie pus pe mese. Fac apel la bătrâni și la tineri, ca și la cei de vârstă mijlocie. Tăgăduiți apetitul vostru după acele lucruri care vă dăunează. Serviți Domnului prin jertfă.

Faceți pe copii să aibă o parte inteligentă în această lucrare. Noi toți suntem membri ai familiei Domnului, și Domnul vrea ca toți copiii Săi, tineri și bătrâni, să se hotărască să tăgăduiască apetitul și să economisească mijloacele necesare pentru clădirea de case de rugăciuni și susținerea misionarilor.

Sunt instruită să spun părinților: Așezați-vă cu suflet și spirit de partea Domnului în această problemă. Avem nevoie să păstrăm totdeauna în minte faptul că, în aceste zile de punere la probă, noi suntem judecați înaintea Domnului Universului. Nu veți renunța voi la satisfacerea de plăceri care vă sunt dăunătoare? Cuvintele de mărturisire de credință sunt ieftine; faceți ca faptele voastre de tăgăduire de voi înșivă să mărturisească cum că veți fi ascultători față de cerințele pe care Dumnezeu le adresează poporului Său deosebit. Apoi, puneți în casa tezaurului o parte din mijloacele pe care le economisiți prin actele voastre de lepădare se sine, și cu acestea se va duce mai departe lucrarea lui Dumnezeu.

Sunt mulți aceia care socotesc că nu pot trăi fără alimente cu carne; dar dacă aceștia s-ar așeza de partea Domnului, deplin hotărâți să umble în calea călăuzirii Sale, ei ar primi tărie și înțelepciune așa cum au primit Daniel și tovarășii săi. Ei vor descoperi că Domnul le dă o judecată sănătoasă. Mulți vor fi surprinși să vadă cât de mult poate fi economisit pentru lucrarea lui Dumnezeu prin acte de lepădare de sine. Micile sume economisite prin fapte de sacrificiu vor face mai mult pentru dezvoltarea lucrării lui Dumnezeu, decât vor face darurile cele mai mari dar care n-au cerut lepădare de sine.

Adventiștii de ziua a șaptea mânuiesc adevăruri de o însemnătate uriașă. Acum mai bine de patruzeci de ani, Domnul ne-a dat lumină specială cu privire la reforma sanitară, dar cum umblăm noi în lumina aceasta? Cât de mulți au refuzat să trăiască în armonie cu sfaturile lui Dumnezeu! Ca popor, noi ar trebui să facem progrese pe măsura luminii primite. E datoria noastră de a înțelege și respecta principiile reformei sanitare. În ce privește subiectul cumpătării, ar trebui să fim înaintea tuturor celorlalți oameni, și cu toate acestea, sunt membri bine instruiți ai bisericii și chiar și slujitori ai Evangheliei, care au puțin respect față de lumina pe care Dumnezeu a dat-o cu privire la acest subiect. Ei mănâncă cum le place și lucrează cum le place.

Aceia care sunt învățători și conducători în lucrarea noastră să ia poziție pe terenul Bibliei cu privire la reforma sanitară și să dea o mărturie directă celor care cred că noi trăim în zilele de pe urmă ale istoriei pământului. O linie de deosebire trebuie să fie trasată între cei care servesc lui Dumnezeu și cei care se slujesc pe ei înșiși.

Mi s-a arătat că principiile care ne-au fost date în zilele de la început ale soliei sunt tot atât de importante și trebuie să fie privite cu aceeași conștiinciozitate astăzi cum au fost și atunci. Sunt unii care niciodată n-au urmat lumina dată asupra problemei dietei. Este timpul acum de a scoate lumina de sub obroc și de a o lăsa să lumineze cu raze vii, strălucitoare.

Principiile viețuirii sănătoase înseamnă mult pentru noi, individual și ca popor. Când solia reformei sanitare mi-a fost dată pentru întâia dată, eram slabă și fără putere, supusă la dese accese de leșin. Mă rugam lui Dumnezeu pentru ajutor, și El mi-a lămurit marele subiect al reformei sanitare. El mi-a arătat că aceia care țin poruncile Lui trebuie să fie aduși în legătură sfântă cu El, și că prin cumpătare în mâncare și băutură ei trebuie să-și păstreze mintea și trupul în cea mai favorabilă condiție de slujire. Lumina acesta a fost o mare binecuvântare pentru mine. Am luat poziție ca reformator în ale sănătății, știind că Domnul mă va întări. Astăzi am o sănătate mai bună, în ciuda vârstei mele, decât am avut în zilele tinereții.

Se spune de către unii că eu nu am urmat principiile reformei sanitare așa cum le-am susținut cu condeiul meu; dar pot să spun că eu am fost un reformator sanitar credincios. Cei care au fost membri ai familiei mele știu că lucrul acesta este adevărat.

„Spre slava lui Dumnezeu”

Noi nu trasăm nici o linie precisă de urmat în dietă; dar spunem că, în țările unde sunt din abundență fructe, cereale, alune și nuci, hrana de carne nu este cel mai bun fel de hrană pentru poporul lui Dumnezeu. Am fost instruită că alimentele de carne au o tendință de a animaliza natura, de a-i jefui pe bărbați și pe femei de acea iubire și simpatie pe care ar trebui să le simtă pentru oricine, și să dea pasiunilor inferioare stăpânire asupra puterilor mai înalte ale ființei. Dacă vreodată consumarea de carne a fost sănătoasă, acum nu este sigură. Cancere, tumori și boli pulmonare, sunt în mare parte cauzate de consumarea de carne.

Noi nu trebuie să facem din folosirea alimentelor din carne o probă în ceea ce privește frăția, dar trebuie să luăm în considerație influența pe care cei ce mărturisesc a fi creștini, dar care folosesc carne în alimentația lor, o au asupra altora. Ca soli ai lui Dumnezeu, n-ar trebui oare să spunem oamenilor: „Fie că mâncați, fie că beți, fie că faceți altceva; să faci totul pentru slava lui Dumnezeu?” (1 Corinteni 10, 31.) N-ar trebui să dăm o mărturie hotărâtă împotriva lăsării în voia apetitului pervertit? Va da cineva dintre cei care sunt slujitori ai Evangheliei, care proclamă cel mai solemn adevăr dat vreodată muritorilor, un exemplu, întorcându-se la oalele cu carne ale Egiptului? Își vor permite aceia care sunt întreținuți din zecimea din tezaurul lui Dumnezeu ca, prin satisfacerea poftelor, să otrăvească curentul dătător de viață, ce curge prin vinele lor? Vor nesocoti ei lumina și avertismentele pe care Dumnezeu li le-a dat? Sănătatea trupului trebuie să fie socotită ca esențială pentru creșterea în har și obținerea unui temperament echilibrat. Dacă stomacul nu e îngrijit cum trebuie, formarea unui caracter drept, moral va fi stânjenită. Creierul și nervii sunt în legătură cu stomacul. Mâncarea și băutura necorespunzătoare rezultă într-o gândire și făptuire greșită.

Toți sunt acum puși la încercare și probați. Am fost botezați în Hristos, și dacă ne vom face partea ce ne revine, despărțindu-ne de tot ce ne-ar trage în jos și ne-ar face ceea ce nu ar trebui să fim, ni se va da tărie pentru a crește în Hristos, care e Capul nostru cel viu, și vom vedea mântuirea lui Dumnezeu.

Numai când suntem cu pricepere în ceea ce privește principiile viețuirii sănătoase vom fi pe deplin treziți spre a vedea relele care rezultă dintr-o dietă necorespunzătoare. Aceia care, după ce și-au văzut greșelile, au curajul de a-și schimba deprinderile vor vedea că procesul reformator cere luptă și multă stăruință, dar o dată ce s-au format gusturi corecte, ei își vor da seama că hrana pe care o considerau mai înainte nedăunătoare, punea încet, dar sigur, temelia pentru dispepsie și alte boli.

Tați și mame, vegheați în vederea rugăciunii. Stați strict de veghe împotriva necumpătării sub orice formă. Învățați-i pe copiii voștri principiile adevăratei reforme sanitare. Învățați-i ce lucruri să evite pentru a-și păstra sănătatea. Deja mânia lui Dumnezeu a început să-i cerceteze pe fiii neascultării. Ce crime, ce păcate, ce practici nelegiuite se dau pretutindeni pe față! Ca popor, noi trebuie să exercităm multă grijă pentru a-i feri pe copiii noștri de tovarăși stricați.

Învățarea principiilor sănătății

Trebuie să se depună eforturi mai mari pentru a-i educa pe oameni în ceea ce privește principiile reformei sanitare. Va trebui să se înființeze școli de gătit și să se dea învățătură din casă în casă cu privire la arta de a pregăti o hrană sănătoasă. Bătrâni și tineri ar trebui să învețe cum să gătească mai simplu. Oriunde e prezentat adevărul, oamenii trebuie să fie învățați cum să pregătească hrana într-un chip simplu și totuși apetisant. Ar trebui să li se arate că o dietă hrănitoare poate fi pregătită și fără folosirea cărnii.

Învățați-i pe oameni că este mai bine să știe cum să se păstreze sănătoși, decât cum să vindece boala. Medicii noștri ar trebui să fie educatori înțelepți, avertizându-i pe toți contra lăsării în voia poftelor, arătându-le că abținerea de la toate lucrurile pe care Dumnezeu le-a oprit, este singura cale de a preveni ruina corpului și a minții.

Trebuie să se folosească mult tact și multă chibzuință în pregătirea unor alimente hrănitoare pentru a le înlocui pe acelea care mai înainte constituiau dieta celor care învață pentru a fi reformatori în ale sănătății. Se cere credință în Dumnezeu, râvnă în intenție și bunăvoința de ajutorare reciprocă. O dietă lipsită de elemente nutritive aduce ocară asupra cauzei reformei sanitare. Noi suntem muritori, și trebuie să consumăm alimente care vor da corpului hrana cuvenită.

Extreme în dietă

Unii dintre oamenii noștri, în timp ce se abțin în mod conștiincios de la consumarea de hrană necorespunzătoare, neglijează să se hrănească cu elementele necesare pentru întreținerea corpului. Aceia care își însușesc vederi extremiste în ceea ce privește reforma sanitară sunt în primejdia de a pregăti feluri de mâncare fără nici un gust, făcându-le atât de insipide, încât nu sunt satisfăcătoare. Hrana ar trebui să fie în așa fel pregătită, încât să fie și apetisantă, și hrănitoare. Ea nu trebuie să fie lipsită de ceea ce are organismul nevoie. Eu folosesc puțină sare, și totdeauna am folosit, deoarece sarea, în loc de a fi dăunătoare este faptic esențială pentru sânge. Zarzavaturile ar trebui să fie făcute gustoase cu puțin lapte sau puțină smântână, sau ceva echivalent.

În timp ce s-au dat avertizări cu privire la primejdiile de îmbolnăvire datorită untului, și răul ce vine din folosirea fără restricție a ouălor de către copiii mici, totuși nu ar trebui să socotim aceasta o călcarea de principiu de a folosi ouă de la găini bine îngrijite și corespunzător hrănite. Ouăle conțin proprietăți care sunt mijloace vindecătoare pentru combaterea anumitor otrăvuri.

Unii, abținându-se de la lapte, ouă și unt, au neglijat să dea organismului hrana corespunzătoare și ca rezultat, au devenit slabi și neînstare de a lucra. În felul acesta, reforma sanitară este defăimată. Lucrarea pe care noi ne-am străduit să o dezvoltăm, în mod puternic, este confuză prin lucruri ciudate, pe care Dumnezeu nu le-a cerut, și energiile bisericii sunt astfel paralizate. Dar Dumnezeu va interveni pentru a preveni rezultatele acestor idei prea zeloase. Evanghelia trebuie să armonizeze neamul omenesc păcătos. Ea trebuie să aducă și pe bogat și pe sărac la picioarele lui Isus.

Va veni timpul când s-ar putea să fie nevoie să renunțăm la unele articole de dietă pe care le folosim acum, ca de pildă laptele, smântâna și ouăle; dar nu e cazul să aducem asupra noastră îngrijorări prin restricții premature și extreme. Așteptați până când împrejurările vor impune acest lucru și Domnul pregătește calea pentru aceasta.

Aceia care vor să aibă succes în proclamarea principiilor reformei sanitare trebuie să facă din Cuvântul lui Dumnezeu călăuza, și sfetnicul lor. Numai când învățătorii principiilor de reformă sanitară fac lucrul acesta, pot sta pe un teren avantajos. Niciodată să nu aducem o mărturie împotriva reformei sanitare prin neglijarea de a folosi alimente sănătoase și gustoase în locul articolelor de dietă dăunătoare, la care am renunțat. Nu încurajați în nici un fel o poftă după stimulenți. Mâncați numai alimente fără combinații grele, simple, sănătoase și mulțumiți lui Dumnezeu fără încetare pentru principiile reformei sanitare. În toate lucrurile, fiți sinceri și cinstiți și veți câștiga biruințe valoroase.

Dietă în diferite țări

În timp ce lucrăm împotriva lăcomiei și necumpătării, trebuie să recunoaștem starea la care e supusă familia omenească. Dumnezeu a luat măsuri de prevedere pentru cei care trăiesc în diferite țări ale lumii. Aceia care doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să cântărească bine lucrurile înainte de a hotărî exact ce alimente ar trebui și ce alimente nu ar trebui să consume. Trebuie să fim aduși în legătură cu masele. Dacă s-ar învăța reforma sanitară în cea mai strictă formă a ei pe cei ale căror condiții îi împiedică adoptarea ei, s-ar face mai mult rău decât bine. Întrucât predic Evanghelia săracilor, sunt instruită să le spun să consume mâncarea cea mai hrănitoare. Nu le pot spune: „Să nu mâncați ouă, sau lapte, sau smântână. Să nu folosiți unt la pregătirea hranei voastre”. Evanghelia trebuie să fie predicată la săraci, dar încă n-a venit timpul pentru a prescrie dieta cea mai strictă.

Un cuvânt pentru cei care se clatină

Acei slujitori care se simt liberi să se lase în voia apetitului rămân mult mai pe jos de nivelul cerut. Dumnezeu cere ca ei să fie reformatori în ale sănătății. El le cere să trăiască pe măsura luminii ce le-a fost dată cu privire la subiectul acesta. Sunt întristată când îi văd pe aceia care ar trebui să fie zeloși pentru principiile sănătății, că sunt încă neconvertiți la felul cel bun de viețuire. Mă rog ca Domnul să le impresioneze mintea, ca ei să nu sufere o mare pierdere. Dacă lucrurile ar fi așa cum ar trebui să fie în familiile care alcătuiesc comunitățile noastre, am putea face o lucrare îndoită pentru Domnul.

Condiții ale rugăciunii la care se dă răspuns

Pentru a fi curățiți și pentru a rămâne curați, adventiștii de ziua a șaptea trebuie să aibă Duhul Sfânt în inimile lor și în căminele lor. Domnul mi-a dat lumină că atunci când Israelul de azi se smerește înaintea Lui și curăță templul sufletului de orice mânjitură, El va asculta rugăciunile lor în favoarea celor bolnavi, și va binecuvânta leacurile Sale pentru boli. Când în credință instrumentul omenesc face tot ce poate pentru a combate boala, folosind metodele simple de tratament, pe care le-a prevăzut Dumnezeu, eforturile lui vor fi binecuvântate de Dumnezeu.

Dacă, după ce s-a dat atât de multă lumină, poporul lui Dumnezeu va cultiva deprinderi rele, lăsându-se în voia poftelor sale și refuzând să aplice reforma, el va suferi consecințele sigure ale abaterii. Dacă sunt hotărâți să-și mulțumească apetitul cu orice preț, Dumnezeu nu-i va salva în mod miraculos de la urmările împlinirii poftelor lor. Ei vor „zace în dureri”. (Isaia 50, 11.)

Aceia care aleg să se încumete, zicând: „Domnul m-a vindecat, și n-am nevoie să-mi restrâng dieta; pot să mănânc și să beau cum îmi place”, nu după multă vreme vor avea nevoie, la trup și la suflet, de puterea vindecătoare a lui Dumnezeu. Pentru că, în mod milostiv, Domnul v-a vindecat, nu trebuie să gândiți că vă puteți atașa de practicile lumii de împlinirea poftelor. Faceți așa cum a poruncit Hristos după lucrarea Sa de vindecare, -- „du-te, și să nu mai păcătuiești”. (Ioan 8, 11.) Apetitul nu trebuie să fie dumnezeul nostru.

Domnul și-a dat Cuvântul vechiului Israel că, dacă ei se alipesc strâns de El și împlinesc toate cererile Lui, El îi va feri de toate bolile de felul celor pe care le adusese asupra egiptenilor; dar făgăduința aceasta era dată cu condiția ascultării. Dacă israeliții ar fi ascultat instrucțiunea primită și ar fi profitat de avantajele lor, ei ar fi fost un exemplu intuitiv al lumii în ceea ce privește sănătatea și prosperitatea. Israeliții n-au ajuns să împlinească intenția lui Dumnezeu, și în felul acesta n-au ajuns să primească binecuvântările care ar fi putut să fie ale lor. Dar în Iosif și Daniel, în Moise și Ilie și mulți alții, avem exemple nobile de roadele adevăratului plan de viețuire. Astăzi, o credincioșie asemănătoare, va produce rezultate semănătoare. Nouă ne este scris: „Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu și l-a câștigat, ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui ca v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată”. (1 Petru 2, 9.)

Predare de sine și odihnă

O, cât de mulți pierd bogatele binecuvântări pe care Dumnezeu le are păstrate pentru ei în sănătate și înzestrare spirituală. Sunt multe suflete care se zbat pentru a câștiga biruințe speciale și binecuvântări deosebite, ca să poată face un lucru mare. În scopul acesta, ei sunt mereu stăpâniți de gândul că trebuie să dea o luptă pe viață și pe moarte în rugăciune și cu lacrimi. Când aceste persoane cercetează Scripturile cu rugăciune pentru a cunoaște voia exprimată a lui Dumnezeu și apoi fac voia Lui din inimă, fără nici o rezervă sau satisfacerea de plăceri personale, vor găsi odihnă. Nici tot chinul de moarte, nici toate lacrimile și luptele nu le vor aduce binecuvântarea pe care o doresc. Eul trebuie supus cu totul. Ei trebuie să facă lucrarea ce li se prezintă, însușindu-și belșugul de har de la Dumnezeu, făgăduit tuturor celor care îl cer în credință.

„Dacă voiește cineva să vină după Mine”, spune Isus, „să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi, și să Mă urmeze”. (Luca 9, 23.) Să urmăm pe Mântuitorul în simplitatea și tăgăduirea Lui de Sine. Să înălțăm pe Omul Golgotei prin cuvânt și prin viețuire sfântă. Mântuitorul vine foarte aproape de cei care se consacră lui Dumnezeu. Dacă a fost cândva un timp când am avut nevoie de lucrarea Duhului lui Dumnezeu asupra inimii și vieții noastre, timpul acela este acum. Să ne însușim dar această putere divină pentru a avea tărie să trăim o viață de sfințenie și de lepădare de sine.

Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie manualul nostru de școală. Domnul este ajutorul nostru și Dumnezeul nostru. Să privim la El pentru a deschide calea pentru împlinirea planurilor noastre.