Den stora striden

Kapitel 22

Tillfället gick förbi

[AUDIO]

Det är ett sorgligt faktum, att många inte vill veta av Jesu återkomst. Antingen undviker man att studera denna händelse, eller hävdar man att den aldrig kommer att inträffa.

Då William Miller och hans medarbetare förkunnade läran om Kristi andra ankomst, var deras enda avsikt att väcka människorna att bereda sig för domen. De försökte få de kristna att se församlingens sanna hopp och att inse att de behövde en djupare kristen upplevelse. De sökte också leda de icke-kristna till ånger och omvändelse. De hade inga planer på att vinna människor för någon sekt eller något religiöst parti. De arbetade därför inom alla samhällsklasser och sekter utan att blanda sig i deras kyrkliga förhållanden eller religiösa organisation.

”I allt mitt arbete”, säger Miller, ”tänkte jag aldrig på att organisera något eget samfund eller att ett samfund skulle byggas upp på de andras bekostnad. Jag försökte göra gott mot alla. Jag gick ut ifrån att alla kristna skulle glädja sig åt tanken på att Kristus skulle komma tillbaka och att de som inte kunde godta samma synpunkter som jag, inte skulle visa mindre kärlek till dem som tog emot denna lära. Jag trodde inte att det skulle behövas några särskilda möten. Allt jag tänkte på var att omvända människor till Gud, att varna världen för den kommande domen och att leda mina medmänniskor till en sann beredelse, så att de skulle kunna möta Gud i frid. De allra flesta som blev omvända under min verksamhet, anslöt sig till olika samfund som redan fanns.” -- Bliss, sid. 328.

Eftersom hans arbete hade byggt upp församlingarna blev det till en tid ganska väl mottaget. Men snart började predikanter och religiösa ledare att vända sig mot läran om återkomsten. De bestämde sig för att motarbeta all verksamhet i denna riktning. De talade mot den från predikstolarna och förbjöd sina medlemmar att lyssna till predikningar om Kristi återkomst. Ja, de förbjöd dem även att tala om sitt hopp vid församlingens sammankomster. De troende kom därigenom i en ställning som medförde stora trosprov. De älskade sin församling och ville inte skiljas ifrån den. Men då de såg att Guds ords undervisning undertrycktes och att de vägrades rätten att studera profetiorna, kände de att deras trohet mot Gud förbjöd dem att underordna sig. De som motarbetade Guds ords undervisning kunde inte betraktas som Guds församling, ”sanningens stödjepelare och grundfäste”. De troende kände därför att det var riktigt av dem att skilja sig från dem som de dittills hade haft gemenskap med. Sommaren 1844 var det ungefär 50.000 som lämnade de olika församlingarna.

Inte ens skenbar tillväxt

Vid denna tid hade en stor förändring skett i de flesta trossamfund i USA. Under många år hade det pågått en gradvis, men ständigt ökande anpassning till världsliga seder och bruk och en motsvarande nedgång i det verkliga andliga livet. Men detta år såg man tecken på ett starkt andligt förfall i nästan alla församlingar i landet. Även om ingen riktigt kunde peka på orsaken, var detta någonting som man i vida kretsar lade märke till och talade om, både i pressen och från predikstolarna.

Vid ett möte i det presbyterianska kyrkorådet i Philadelphia talade herr Barnes, som hade skrivit en mycket använd bibelkommentar och som var föreståndare för en av de största församlingarna i staden. Han sade att ”han hade varit predikant i 20 år, men han hade aldrig tidigare, med undantag av den senaste nattvardsgudstjänsten, delat ut nattvarden utan att nya medlemmar samtidigt hade upptagits i församlingen. Men nu förekommer inga väckelser, inga omvändelser, inte heller någon påtaglig tillväxt i nåden bland de kristna. Ingen kommer till hans kontor för att tala med honom om sin själs frälsning. Affärslivets tillväxt och de ljusa utsikterna för handel och industri gör världsligheten allt större. Så är det inom alla samfund.” -- Congregational Journal, 23 maj 1844.

Tidigare i februari samma år hade professor Finney vid Oberlin College sagt: ”Vi måste se sanningen i ögonen, att de protestantiska församlingarna i vårt land är i stort sett antingen likgiltiga eller direkt fientligt inställda till de allra flesta av tidens moraliska reformer. Några undantag finns, men inte tillräckligt för att kunna ändra det allmänna intrycket. Ett annat faktum som understryker detta är, att det nästan inte förekommer några väckelser i församlingarna. En andlig slöhet har trängt igenom nästan överallt. Och den går fruktansvärt djupt. Om detta vittnar den religiösa pressen över hela landet. Församlingsmedlemmarna blir mer och mer världsligt sinnade. De förenar sig med världen i fest, dans och underhållning. Men vi behöver inte tala mer om detta trista ämne. Det räcker med att säga att vi tydligare och tydligare ser att församlingarna i allmänhet på ett sorgligt sätt har gått tillbaka. De har vandrat långt bort från Herren och han har övergett dem.” En skribent skrev i Religious Telescope: ”Aldrig har vi varit vittne till ett så allmänt förfall som vi ser idag. Församlingen borde i sanning vakna upp och finna orsaken till förfallet eftersom alla som älskar Sion, måste betrakta det så. När vi tänker på hur få som verkligen blir omvända och lägger märke till syndarnas fräckhet och hårdhet, måste vi ovillkorligen utbrista: ’Har Gud glömt att vara nådig? Eller är nådens dörr stängd?’”

Ett sådant tillstånd uppstår inte utan att trossamfunden själva bär skulden. När andligt mörker kommer över nationerna, över församlingarna och över enskilda personer, är inte orsaken att Gud egenmäktigt stänger av nådens källor. Människorna själva ringaktar eller förkastar det gudomliga ljuset. Ett slående exempel på denna sanning ser vi i det judiska folkets historia på Kristi tid. Judarna hade blivit världsliga och hade glömt Gud och hans ord. Deras intellekt hade förmörkats. Deras sinnen hade blivit jordiska och sinnliga. Därför visste de heller inte någonting om Messias’ ankomst. I sin otro och stolthet förkastade de Återlösaren. Ändå avskar inte Gud vid det tillfället den judiska nationen från kunskapen om frälsningens välsignelser eller från att få del av dem. Men de som förkastade sanningen, förlorade allt intresse för Guds gåva. De hade ”gjort mörkret till ljus och ljuset till mörker” ända till dess att det ljus som fanns i dem, hade blivit mörker. Och hur stort var då inte mörkret.

När människor behåller en formell religion men saknar sann gudsfruktan, förverkligar de Satans plan. Efter det att judarna hade förkastat evangelium, höll de krampaktigt fast vid de gamla ceremonierna. De höll strängt på sin nationella isolering, även om de inrymde, att Guds närvaro inte längre uppenbarades ibland dem. Profetiorna i Daniels bok utpekade så exakt tiden för Messias’ ankomst och förutsade hans död så klart och tydligt, att de avrådde från alla studier i den. Till sist uttalade rabbinerna en förbannelse över dem som försökte beräkna tiden för Kristi första ankomst. Under de följande århundradena har Israels folk stått som en allvarlig och fruktansvärd varning om den fara som hotar, om ljuset från Gud förkastas. I andlig blindhet ringaktade de frälsningens kärleksfulla erbjudande. Överallt där samma förhållanden råder, blir resultaten desamma. Den som medvetet vägrar att följa sitt samvetes överbevisning, därför att plikten går emot det som han föredrar, kommer till sist att förlora förmågan att skilja mellan sanning och villfarelse. Intellektet förmörkas. Samvetet sover. Hjärtat blir hårt och människan skiljs ifrån Gud. Överallt där den gudomliga sanningen föraktas eller avvisas, kommer församlingen att insvepas i mörker. Tron och kärleken kallnar. Oenighet och splittring får inträde. Församlingsmedlemmarna blir helt upptagna av världsliga företag. Syndare blir förhärdade i sin obotfärdighet.

Uppgörelsens tid

Den första ängelns budskap i Upp. 14 förkunnar att tiden för Guds dom har kommit. Det uppfordrar människorna att frukta Gud och tillbedja honom. Detta skulle skilja Guds folk från världen och dess fördärvliga inflytande och väcka dem, så att de kunde se sitt sanna tillstånd, sin världslighet och sitt avfall. I detta budskap sände Gud en varning till församlingen. Om de hade ödmjukat sig för Herren och med uppriktighet berett sig att träda fram inför honom, skulle Guds Ande och kraft ha uppenbarat sig ibland dem. Församlingen skulle åter ha kommit in i det lyckliga tillstånd, där enighet, tro och kärlek härskade som på apostlarnas tid. Då hade de troende ”ett hjärta och en själ” och de ”förkunnade Guds ord med frimodighet” och ”Herren ökade församlingen dag efter dag med dem som läto sig frälsas”. (Apg. 4: 32, 31; 2: 47.)

Om Guds bekännande folk tar emot ljuset, efterhand som det lyser från hans ord, kommer de fram till den enhet som Kristus bad om. Aposteln beskrev denna ”Andens enhet genom fridens band”, ”en kropp och en Ande, likasom I ock bleven kallade till att leva i ett och samma hopp, det som tillhör eder kallelse -- en Herre, en tro, ett dop”. (Ef. 4: 3-5.)

De som tog emot adventbudskapet fick sådana andliga upplevelser. De kom från olika kyrkosamfund och de sekteriska barriärer som skilde dem, bröts ned. Religiösa stridsfrågor upplöstes. Den obibliska läran om ett jordiskt tusenårsrike avskaffades. Felaktiga uppfattningar om Kristi andra ankomst rättades till. Stolthet och världslighet avlägsnades. De som hade handlat fel bekände och omvände sig. Människor knöts samman i den närmaste gemenskap. Kärlek och glädje härskade. När denna lära utförde allt detta för de få som tog emot den, borde den också ha uträttat detsamma om alla hade tagit emot den.

Men de flesta församlingar ringaktade varningen. Prästerna som skulle ha varit väktare ”för Israels hus”, borde ha varit de första att se tecknen på Jesu återkomst. Men de upptäckte inte sanningen, varken från profetens uttalanden eller från tidens tecken. Materiella ambitioner fyllde deras sinnen. Kärleken till Gud hade kallnat. Tron på hans ord försvann. Då de fick höra läran om Kristi återkomst, åstadkom den bara fördomar och otro. Att budskapet förkunnades av lekmän användes som en invändning mot det. Liksom i gamla tider mötte budskapet från Guds ord frågan: ”Har då någon av rådsherrarna trott på honom? Eller någon av fariséerna?”

Då de inte kunde motbevisa det som profetiorna förutsade var det många som avrådde folket från att studera profetiorna. De hävdade att de profetiska böckerna var förseglade och därför inte kunde förstås.

Stora skaror av människor litade blint på sina predikanter. De vägrade därför att lyssna till budskapet. Andra som blev överbevisade om sanningen vågade inte bekänna den. De var rädda för att ”utstötas ur synagogan”. Det budskap som Gud sände för att pröva och rena församlingen, uppenbarade tydligt hur många det var som älskade världen mer än Kristus. De band som knöt dem till jorden, var starkare än de som drog dem mot himmelen. De valde att lyssna till mänsklig visdom. De vände sig bort ifrån sanningens rannsakande budskap.

När de förkastade den första ängelns varning, förkastade de det medel som Gud hade avsett för deras frälsning. De avvisade den nådefulle budbärare som skulle ha undanröjt det onda, som skilde dem från Gud. Med större iver än tidigare sökte de vänskap med världen. Detta var orsaken till den förfärande världslighet, det avfall och den andliga död som präglade församlingarna år 1844.

Konsekvenser av att förkasta

Efter den förste ängeln i Uppenbarelsebokens fjortonde kapitel följer en annan ängel efter den första och han säger: ”Fallet, fallet är det stora Babylon, som har givit alla folk att dricka av sin otukts vredesvin.” Ordet ”Babylon” kommer från ordet ”Babel” som betyder förvirring. I Bibeln används detta ord för att beteckna de olika formerna av falsk eller avfällig religion. I Uppenbarelsebokens sjuttonde kapitel framställs Babylon som en kvinna, en bild som i Bibeln används som symbol på en församling. En ren kvinna symboliserar en ren församling. En fallen kvinna är en avfällig församling.

I Bibeln är den helgade, eviga föreningen mellan Kristus och hans församling framställd under bilden av ett äktenskap. Han lovar att vara deras Gud och de lovar att vara hans och endast hans. Han säger: ”Jag skall trolova mig med dig för evig tid; jag skall trolova mig med dig i rättfärdighet och rätt, i nåd och barmhärtighet.” -- Hos. 2: 19. Och återigen säger han: ”Jag är eder rätte herre.” -- Jer. 3: 14. Paulus använder samma bild i Nya testamentet, där han säger: ”Jag har trolovat eder med Kristus och ingen annan för att kunna ställa fram inför honom en ren jungfru.” -- 2 Kor. 11: 2.

Den otro som församlingen visade mot Kristus, då den vände sin kärlek och tillförsikt bort ifrån honom och lät kärlek till materiella ting fylla sinnet, jämförs med att bryta ett äktenskapslöfte. Israeliternas synd, då de lämnade Herren, framställs på detta sätt. Guds sällsamma kärlek, som de på det sättet föraktade, är livfullt skildrad. ”Så gav jag dig min ed och ingick förbund med dig, säger Herren, Herren, och du blev min.” ”Du blev övermåttan skön, och så vart du omsider drottning. Och ryktet om dig gick ut bland folken för din skönhets skull, ty den var fullkomlig genom de härliga prydnader som jag hade satt på dig, . . . Men du förlitade dig på din skönhet och bedrev otukt, sedan du nu hade fått sådant rykte.” ”Såsom när en hustru är trolös mot sin make, så haven I av Israels hus varit trolösa mot mig, säger Herren.” ”. . . du äktenskapsbryterska som i stället för den man du hade tog andra män till dig.” -- Hes. 16: 8, 13-15, 32; Jer. 3: 20.

I Nya Testamentet används ett liknande uttryckssätt om bekännande kristna som söker världens vänskap framför Guds ynnest. Aposteln Jakob säger: ”I trolösa avfällingar, veten I då icke, att världens vänskap är Guds ovänskap? Den som vill vara världens vän, han bliver alltså Guds ovän.” -- Jak. 4: 4.

Kvinnan (Babylon) i Uppenbarelsebokens sjuttonde kapitel var ”klädd i purpur och scharlakan och glänste av guld och ädla stenar och pärlor; och i sin hand hade hon en gyllene kalk, full av styggelser och av hennes otukts orenlighet. Och på hennes panna var skrivet ett namn med hemlig betydelse: ’Det stora Babylon, hon som är moder till skökorna’.” Profeten säger: ”Jag såg kvinnan vara drucken av de heligas blod och av Jesu vittnens blod.” -- Upp. 17: 4-6. Babylon sägs vidare vara ”den stora staden, som har konungsligt välde över jordens konungar”. (Vers 18.) Den makt som i så många århundraden härskade som en tyrann över kristenhetens konungar, är Rom. Purpur och scharlakan, guld, ädelstenar och pärlor som kvinnan var prydd med, beskriver målande den storhet och konungsliga makt som det romerska prästerskapet omgav sig med. Inte om någon annan makt kunde man med så stor sanning säga att den var ”drucken av de heligas blod”. Detta passade bara in på den församling som så fruktansvärt hade förföljt Kristi efterföljare. Babylon beskylldes också för att ha otillbörlig förbindelse med ”konungarna på jorden.” Då den judiska församlingen övergav Gud och slog sig samman med hedningarna, blev den en sköka. Samma dom drabbar Rom därför att den blev moraliskt fördärvad då den sökte stöd hos världsliga makter.

Babylon sägs vara ”moder till skökorna”. Hennes döttrar måste då vara sådana församlingar som håller fast vid hennes lärosatser och traditioner. De följer hennes exempel och offrar sanning och Guds välbehag för att ingå ett otillbörligt förhållande med världen. Det budskap i Uppenbarelsebokens fjortonde kapitel som förkunnar Babylons fall, bör kunna tillämpas på sådana församlingar som en gång har varit rena men som nu har blivit förfallna. Eftersom detta budskap följer efter budskapet om domen, måste det bli förkunnat under den sista tiden. Därför kan det inte vara avsett enbart för den katolska kyrkan, eftersom den har befunnit sig i ett förfallet tillstånd under många hundra år. Dessutom innehåller Uppenbarelsebokens artonde kapitel en kallelse till Guds folk att gå ut ur Babylon. Enligt denna bibeltext måste många av Guds folk alltjämt finnas i Babylon. Och i vilka religiösa samfund finner vi de flesta av Kristi efterföljare i vår tid? Utan tvivel i de olika församlingar som bekänner sig till den protestantiska tron. Då dessa församlingar bildades, intog de en ädel ståndpunkt för Gud och sanningen. Hans välsignelse vilade över dem. Även den icke-kristna världen måste erkänna de fördelaktiga resultat som uppnåddes när människor tog emot evangeliets grundprinciper. Man kunde säga som profeten sade till Israel: ”Ryktet om dig gick ut bland folken för din skönhets skull, ty den var fullkomlig genom de härliga prydnader som jag hade satt på dig, säger Herren, Herren.” Men de föll på grund av samma benägenhet som blev till förbannelse och ödeläggelse för Israel -- benägenheten att efterlikna världens seder och bruk och att tillförsäkra sig dess vänskap. ”Du förlitade dig på din skönhet och bedrev otukt, sedan du nu hade fått sådant rykte.” -- Hes. 16: 14, 15.

Kollisionskurs

Många av de protestantiska församlingarna följer Roms exempel när det gäller vanhelgande gemenskap med ”konungarna på jorden”. Statskyrkorna har knutits till den världsliga regeringen. Andra samfund söker världens gunst. Ordet ”Babylon” -- förvirring -- kan mycket väl användas om dessa samfund, eftersom de alla påstår att de har sin lära från Bibeln. Ändå är de uppdelade i nästan otaliga sekter med teorier och trosbekännelser som helt skiljer sig från varandra.

Förutom denna syndfulla förening med världen liknar de församlingar som har skilt sig ifrån Rom, också denna kyrka i andra avseenden. Ett romerskt katolskt verk påstår att ”om den katolska kyrkan någonsin har varit skyldig till avguderi med hänsyn till helgonen, så är dess dotter, statskyrkan i England, också skyldig till samma synd, för den har tio kyrkor som är invigda till Maria för varje kyrka som är invigd till Kristus”. -- Richard Challoner, The Catholic Christian Instructed, Förordet, sid. 21, 22.

Och doktor Hopkins förklarar i en avhandling om tusenårsriket: ”Det finns inte någon anledning att tro att Antikrists anda och verk är begränsat till den romersk-katolska kyrkan. De protestantiska samfunden har mycket av Antikrist i sig och är långt ifrån att vara fullständigt reformerade från. . . sedefördärv och ogudaktighet.” -- Samuel Hopkins, Works, band 2, sid. 328.

Om den presbyterianska kyrkans separation från Rom skrev doktor Guthrie: ”För trehundra år sedan marscherade vår kyrka ut genom Roms portar med en öppen bibel på sitt baner och detta valspråk i sitt vapen: ’Studera Bibeln’.” Så ställer han frågan: ”Kom den ut ren ifrån Babylon?” -- Thomas Guthrie, The Gospel in Ezekiel, sid. 237.

”Den engelska statskyrkan”, säger Spurgeon, ”ser ut att vara fullständigt genomsyrad av formväsen, men de frikyrkliga tycks vara lika mycket upptagna av filosofisk otro. De människor som vi trodde bättre om, vände sig bort, en efter en, från trons grundläggande sanningar. Jag tror att hela England är undergrävt av en otro, som är fräck nog att träda fram på predikstolarna och kalla sig kristen.”

Hur uppkom egentligen detta stora avfall? Hur avlägsnade sig kyrkan ursprungligen från den evangeliska enkelheten? Genom att efterlikna hedningarnas seder för att påskynda hedningarnas omvändelse till kristendomen. Aposteln Paulus säger redan på sin tid: ”Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam.” -- 2 Tess. 2: 7. Så länge aposteln levde var församlingarna jämförelsevis rena. Men ”mot senare delen av andra århundradet tog de flesta församlingarna ny form. Den ursprungliga enkelheten försvann. Obemärkt, efterhand som de gamla lärjungarna gick i graven, kom deras barn tillsammans med de nyomvända. . . och gav rörelsen en ny form.” -- Robert Robinson: Ecclesiastical Researches, kap. 6, par. 17, sid. 51.

För att tillförsäkra sig flera anhängare blev den upphöjda normen för den kristna tron sänkt. Resultatet blev att ”en hednisk ström flöt in i församlingarna och införde hedningarnas seder, vanor och avgudar”. -- Gavazzi, Lectures, sid. 278. Efterhand som den kristna religionen blev gynnad och understödd av de världsliga härskarna, blev den formellt accepterad av flertalet människor. Men även om de i yttre avseende var kristna, fortsatte många ”att huvudsakligen vara hedningar och tillbad i hemlighet sina avgudar”. -- Samma källa, sid. 278.

Har inte detsamma skett i nästan varje församling som kallar sig protestantisk? När dess grundläggare, som besjälades av en sann kristlig anda, dog, kom deras efterföljare fram och ”omskapade rörelsen”. Fastän reformatorernas barn blint höll fast vid sina fäders trosbekännelse och förkastade varje sanning som inte fäderna antagit, följde de inte föregångarnas exempel, då det gällde ödmjukhet, självförnekelse och avståndstagande från världen. Därför ”försvann den ursprungliga enkelheten”. En världslig ström som flöt in i församlingen ”förde hedningarnas seder, vanor och avgudar med sig”.

I vilken enorm omfattning har inte denna vänskap med världen, som är ”fiendskap mot Gud”, praktiserats bland kristna i våra dagar! Hur långt har inte de stora samfunden inom kristenheten avlägsnat sig från Bibelns regel om ödmjuk självförnekelse, enkelhet och gudsfruktan! När John Wesley talar om att använda pengarna rätt, säger han: ”Använd inte något av en så dyrbar gåva bara för att tillfredsställa ögonens lystnad, till överflödiga och dyrbara kläder och till onödiga smycken. Använd inte något av dem till överdrivna prydnader för era hem, till onödiga och dyrbara möbler, till dyrbara tavlor, målningar och förgyllda ting. . . Använd inte pengar för att tillfredsställa livets fåfänga och för att vinna beröm och beundran bland människor. Så länge det går dig väl, kommer människorna att tala väl om dig. Så länge du är ’klädd i dyrbara kläder, fint linne’, och lever ’överdådigt och i glädje varje dag’, kommer många utan tvivel att berömma dig för din utmärkta smak, din givmildhet och gästfrihet. Men köp inte deras gunst så dyrt. Var hellre tillfreds med den ära som kommer från Gud.” -- Wesley, Works, predikan 50, ”The Use of Money”. I många församlingar i vår tid förkastas en sådan lära.

I världen betraktas det nu som fint att kallas kristen. Det händer att regeringsöverhuvuden, politiker, advokater, läkare och köpmän ansluter sig till församlingen för att tillförsäkra sig förtroende och aktning från samfundets sida för att befrämja sina egna intressen. Därigenom söker de dölja sina orättfärdiga handlingar under religionens täckmantel. De olika religiösa samfunden känner sig styrkta genom den rikedom och det inflytande dessa världsligt sinnade församlingsmedlemmar har. Därför gör de ännu större ansträngningar för att vinna ära och gunst från världens sida. De bygger praktfulla kyrkor, fint utstyrda och vid de finaste gatorna. Medlemmarna klär sig dyrbart och efter sista modet. Om predikanten kan samla många åhörare och underhålla dem, får han större lön.

Hans predikningar får inte fördöma de synder som grasserar. De måste vara vänliga och behagliga för dessa förnäma människor. Så kan rika syndare skrivas in i kyrkoböckerna. Populära synder kan döljas under fromhetens kappa.

Anpassning och eftergifter

En framstående tidning, som talar om de bekännande kristnas inställning till världen i vår tid, säger: ”Samfunden har utan att veta det gett efter för tidsandan och har anpassat sin gudsfruktan till att motsvara tidens krav.” ”Församlingarna använder i sanning allt som kan användas, som ett medel för att göra religionen tilldragande.” En insändare i New York Independent skrev om en viss kristen församling: ”Skillnaden mellan de gudfruktiga och de ogudaktiga försvinner in i något slags halvskugga. Nitiska människor på båda sidor arbetar för att få bort all skillnad i deras livssätt och nöjen.” ”Religionens popularitet har en tendens att i stor utsträckning öka antalet av dem som försäkrar sig om dess fördelar utan att ärligt ta del i dess plikter.”

Howard Crosby säger: ”Det är sorgligt att se att Kristi för samling i så föga utsträckning uppfyller Herrens önskan. Liksom forntidens judar tillät att deras sinnen fördes bort från Gud genom förtroligt umgänge med avgudadyrkare. . . så gör Jesu församling i vår tid avkall på de gudomliga principerna, genom att stå i ett otillbörligt förhållande till en icke-kristen värld. Samtidigt som den följer en gudlös världs tilltalande men farliga seder, använder den argument och kommer till slutsatser som står helt främmande för Guds ord och som direkt motarbetar all andlig tillväxt.” -- The Healthy Christian: An Appeal to the Church, sid. 141, 142.

I denna ström av världslighet och njutningslystnad har självförnekelse och uppoffring för Kristi skull nästan helt försvunnit. ”Några av de människor som nu är ivrigt sysselsatta i våra församlingar, blev som barn uppfostrade till att offra för och kunna ge eller utföra något för Kristus.” Men ”om man vill samla pengar, . . . bör ingen tala om att ge. Nej, håll hellre en basar, en utställning, ge en teaterföreställning, en fingerad rättegång, sälj någonting som går att äta -- vad som helst som roar folk”.

Guvernör Washburn i Wisconsin sade i sitt nyårsbudskap den 9 januari 1873: ”Det tycks vara nödvändigt med lagstiftning för att komma tillrätta med hasardspelet. Spelhålor finns överallt. Till och med kyrkorna går då och då -- oavsiktligt -- Djävulens ärenden. Kyrkobasarer, festliga tillställningar med belöningar, tärningsspel, vinstpaket etc. arrangeras, ibland i religiösa och välgörande syften, men ofta med lägre mål för ögonen. Detta är endast åtgärder för att skaffa pengar utan att ge full valuta för dem. Det finns väl inte någonting annat som i så hög grad ödelägger moralen och berusar sinnet, och då framförallt hos de unga, som att skaffa sig pengar och värdesaker utan arbete. När aktningsvärda borgare låter engagera sig och lugnar sitt samvete med tanken att pengarna skall gå till ett gott ändamål, är det inte så underligt att våra unga ofta får vanor som skapas av hasardspelets spänning.”

En anda av likformighet med världen tränger in i församlingarna i hela kristenheten. Robert Atkins framställer en mörk bild av det andliga förfall som härskar i England i en predikan som han höll i London. ”Antalet av de rättfärdiga sjunker på jorden. Ingen frågar efter det. De kristna i varje församling i vår tid älskar världen, söker att efterlikna världen, älskar bekvämlighet och jagar efter ära. De har kallats att lida med Kristus men de viker undan för allt hån. . . Avfall, avfall, avfall!, är skrivet över ingången till kyrkorna. Och om de visste det eller kände det, så fanns det hopp, men ack, de ropar: ’Jag är rik, ja, jag har vunnit rikedomar och behöver intet.’” -- Second Advent Library, traktat nr. 39.

Den stora synd som Babylon anklagas för är, att den har gjort att ”jordens inbyggare har blivit druckna av hennes otukts vredesvin”. Den berusande dryck som skökan bjuder världen, symboliserar den falska lära som hon har antagit som följd av sitt otillbörliga förhållande till de mäktiga männen på jorden. Vänskapen med världen fördärvade hennes tro. Från sin sida utövade hon dessutom ett nedbrytande inflytande. Hon förkunnade nämligen en lära som stod i strid med Bibelns klara undervisning.

Missriktad känslighet

Den romerska kyrkan undanhöll Bibeln från folket. Den krävde att alla i stället skulle godta kyrkans läror. Det var Reformationens uppgift att ge Bibeln tillbaka till människorna. Men är det inte alltför sant att människor överallt i de kristna församlingarna lärs att bygga sin tro på trosbekännelsen eller på församlingens tro i stället för på Bibeln? När Charles Beecher talar om de protestantiska samfunden säger han: ”De ryggar tillbaka för varje hårt ord mot trosbekännelserna med samma känslighet som de heliga kyrkofäderna skulle ha gjort, om någon angripit den tilltagande vördnaden för helgonen och martyrerna, som de själva hade uppammat. . . . De protestantiska, evangeliska samfunden har bundit både sina egna och varandras händer genom att inte tillåta någon att bli predikant någonstans om han inte godkänner någon annan bok vid sidan av Bibeln. . . . Det finns inte någonting orimligt i konstaterandet att trosbekännelsernas makt börjar förbjuda Bibeln lika påtagligt som Rom gjorde, även om det sker på ett mera försåtligt sätt.” -- Predikan om ”The Bible a Sufficient Creed”, hållen i Fort Wayne, Indiana, 22 februari 1846.

När trofasta bibeltolkare förklarar Guds ord, kommer lärda män och predikanter fram och ger sig ut för att förstå Bibeln. De fördömer den sunda läran som kätteri och leder dem som söker efter sanning in på villospår. Om världen inte var så berusad av Babylons vin, skulle många människor bli överbevisade och omvända genom Guds ords klara och genomträngande sanningar. Men den religiösa tron tycks vara så förvirrad och motstridig, att människor inte vet vad de skall tro eller godta som sanning. Den kristna församlingen bär en stor del av skulden till att världen inte tar emot evangelium.

Likgiltighet för avgörande sanningar

Den andra ängelns budskap i Uppenbarelsebokens fjortonde kapitel förkunnades först sommaren 1844. Det var vid denna tid huvudsakligast tillämpligt på de kristna församlingarna i Förenta Staterna. Där hade budskapet om domen blivit mest förkunnat och mest allmänt förkastat. Där hade avfallet i församlingarna gått snabbast. Men den andra ängelns budskap blev inte fullständigt uppfyllt år 1844. Samfunden upplevde vid denna tid ett moraliskt förfall. De hade ju förkastat budskapet om Kristi andra ankomst. Men avfallet var inte fullständigt. Eftersom de har fortsatt att förkasta de särskilda sanningar som tillhör vår tid, har de sjunkit djupare och djupare. Men vi kan ännu inte säga att Babylon har fallit, därför att det har gett ”alla folk” att dricka av ”hennes otukts vredesvin”. Det har ännu inte fått alla folk att göra så. Världslighet och likgiltighet för de sanningar som skall pröva människorna i vår tid finns i de protestantiska samfunden. Detta ökar i alla länder inom kristenheten. Dessa församlingar står under den andra ängelns fruktansvärda dom. Men avfallet har ännu inte kulminerat.

Bibeln säger, att innan Herrens dag kommer, skall Satan verka ”med lögnens alla kraftgärningar och tecken och under och med orättfärdighetens alla bedrägliga konster”. De som ”icke gåvo kärleken till sanningen rum, så att de kunde bliva frälsta’”, skall lämnas att bli offer för ”villfarelsens makt, så att de sätta tro till lögnen”. (2 Tess. 2: 9-11.) Babylons fall blir inte fullständigt, förrän detta tillstånd har uppnåtts och församlingarnas anknytning till världen har blivit fullständig överallt inom kristenheten. Denna förändring försiggår gradvis. Den fullständiga uppfyllelsen av Upp. 14: 8 hör ännu framtiden till.

Trots det andliga mörker, och det främlingskap för Gud som gör sig gällande inom de församlingar som Babylon består av, finns alltjämt det stora flertalet av Kristi sanna efterföljare inom deras gemenskap. Det finns många av dessa som ännu aldrig har förstått de särskilda sanningarna för vår tid. Det är inte få som är otillfredsställda med sitt nuvarande läge och som längtar efter klarare ljus. De söker förgäves efter Kristi avbild i de kyrkor till vilka de är anknutna. Dessa församlingar avlägsnar sig efter hand mer och mer från sanningen. De knyter sig allt fastare till världen. Därmed kommer skillnaden mellan de två klasserna att vidgas. Slutligen kommer detta att resultera i total åtskillnad. Den tid skall komma då de som älskar Gud över allt annat inte längre kan stanna kvar i gemenskapen med dem som ”älskar vällust mer än Gud” och som ”hava ett sken av gudsfruktan men icke skola vilja veta av dess kraft.”

Uppenbarelsebokens artonde kapitel visar framåt till den tid, då de kristna samfunden, på grund av att de har förkastat det trefaldiga budskapet i Upp. 14: 6-12, har nått det tillstånd som har förutsagts av den andra ängeln. Och det Guds folk som fortfarande finns i Babylon kommer att kallas att skilja sig från dess gemenskap. Detta budskap är det sista som någonsin kommer att ges till världen. Det kommer att fullfölja sitt verk. De som ”icke hava satt tro till sanningen, utan funnit behag i orättfärdigheten” skall överlämnas åt kraftig villfarelse och åt att tro lögnen. -- 2 Tess. 2: 12. Då kommer sanningens ljus att lysa in i alla deras sinnen som är öppna för att ta emot det. Alla Herrens barn som då finns kvar i Babylon, kommer att lyssna till kallelsen: ”Dragen ut ifrån henne, I mitt folk” -- Upp. 18: 4.